ciasta - 4000 przepisów (strona:116/267)

limonkowo cytrynowa tarta z bezą 175

Dzisiaj dla Was przepis na pyszną tartę. Kruche ciasto w połączeniu z cytrynowym kremem i delikatną bezą. Niebo w gębie :). Jeśli spróbujecie od razu wam mówię, że na jednym kawałku się nie skończy ;) Ciasto: 250 g mąki 150 g schłodzonego masła  65 g cukru  szczypta soli 2 łyżki śmietany Mąkę, cukier i sól mieszamy, dodajemy masło i ucieramy(...)Następnie dodajemy jajko i śmietanę, ucieramy. Formujemy ciasto, przekładamy ostrożnie na formę do tarty i wkładamy do lodówki na 30 min, Pieczemy w 200 stopniach C 5 minut, a następnie 10 minut w 190 stopniach C Nadzienie:  100 g masła 4 jajka (żółtka) 1 cytryna  2 limonki  pół szklanki cukru  szczypta soli  Masło ucieramy

noteskulinarnyfiga
Żytnie bułeczki z ziarnami 188

łyżki mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.    Do miski wlewamy pozostałą wodę, dodajemy rozczyn, sól i stopniowo obie mąki. Na koniec łyżkę oleju i wyrabiamy ciasto.    Dosypujemy ziarna i wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.     Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i formujemy wałek.    Dzielimy(...)części. Z ciasta formujemy bułeczki.    Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką  i odstawiamy do wyrośnięcia.   Nacinamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 25 minut.    Po wyjęciu wierzch bułek smarujemy zimną wodą. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Karnawałowe róże z konfiturą malinową 205

cukier puder do dekoracji konfitura malinowa do dekoracji   PRZYGOTOWANIE: Do miski przesiewamy mąkę dodajemy jogurt i mieszamy, następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, żółtka i masło i zagniatamy ciasto (ja użyłam robota w kilka chwil było gotowe). Następnie ciasto uderzamy energicznie drewnianą łyżką bądź wałkiem przez około 10 minut uklepując je. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na kwadrans(...)Ciasto wałkujemy na cienkie placki z których wycinamy 3 wielkości  krążków. Każde kółeczko nacinamy tworząc płatki.  Sklejamy 3 wielkości krążków smarując je na środku białkiem.  Olej rozgrzewamy do około 165-170 stopni i wrzucamy różyczki małym płatkiem do spodu. Smażymy do zarumieniania i przewracamy różyczki by spód się dopiekł.  Wyciągamy na papierowy ręcznik, który wciągnie nadmiar

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zakręcone pizzerinki z żółtym serem i szynką 230

naprawdę pizzerinki okazały się jedną z najszybszych przekąsek, która świetnie się sprawdza szczególnie w momentach kiedy wpadają do Nas znajomi z niezapowiedzianą wizytą. Fakt, że są przygotowane z gotowego ciasta nie umniejsza ich smaku. Można przygotować je na wiele sposób, a dziś  nasza propozycja klasyczna z dodatkiem szynki i żółtego sera.  Zakręcone pizzerinki z żółtym serem i szynką(...)SKŁADNIKI: 1 ciasto drożdżowe (miałam gotowe)  5 plastrów żółtego sera  3 plastry szynki konserwowej  sos meksykański  szczypiorek  PRZYGOTOWANIE:  Ciasto rozwijamy, smarujemy pikantnym sosem meksykańskim, układamy plastry żółtego sera oraz plastry szynki konserwowej, całość posypujemy szczypiorkiem i zwijamy w roladę, która kroimy w plastry. Każdy plaster przekładamy z osobna na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Knedle z truskawkami 181

dekoracji   PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki gotujemy tradycyjnie w lekko osolonej wodzie, a po odcedzeniu przeciskamy przez praskę. Gdy ziemniaki wystygną dodajemy od nich mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Ciasto dzielimy na osiem części, z każdej tworzymy kulkę, rozpłaszczamy ją i zamykamy truskawkę w środku ciasta. Formujemy kule, które wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ruskie pierogi - podpiekane 160

następnie upieczone by mieć pięknie zarumienioną skórkę, którą uwielbiam. Sposób ten jest idealnym pomysłem na odgrzanie pozostałych pierogów z obiadu na pyszną kolację.  Ruskie pierogi - podpiekane   SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki  3/4 szklanki ciepłej wody 1/4 łyżeczka soli farsz: 1 kg ziemniaków 250 g sera białego 1 cebula olej do smażenia sól i pieprz białko jaja kurzego(...)szklimy ją na rozgrzanym oleju. Ziemniaki wraz z białym serem przeciskamy prze praskę lub mielimy, dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem na pikantnie i mieszamy farsz.  Przygotowujemy ciasto.  Mąkę wraz z solą zagniatamy z ciepłą wodą na elastycznie ciasto. Wałkujemy je na cienkie placki i wykrawamy szklanką kółka. Na każdym kółeczko układamy porcję farszu, zlepiamy pierogi. Pierogi

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chałka drożdżowa 187

roztapiamy – nie zagotowujemy, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże cukier i sól – mieszamy suche składniki. Dodajemy mleko, jogurt jajko i roztopione masło, mieszamy a następnie wyrabiamy na jednolite ciasto dobrze wyrobione Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce.  Dzielimy ciasto na pół.  Każdą połówkę ciasta z kolei dzielimy na 3 części, z których

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Muffinki z jabłkami 222

mieszam trzepaczką razem z mlekiem i olejem. W osobnym naczyniu mieszam mąkę, cukry, sól, proszek do pieczenia oraz cynamon. 2. "Suche" składniki stopniowo dodaję do "mokrych". Dokładnie mieszam ciasto. Do ciasta dodaję obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Mieszam. 3. Ciasto przekładam do wyłożonych papilotkami foremek na muffinki. Piekę 20 minut w temperaturze 200 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bułeczki dla zakochanych 171

Dodaję mleko. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję sól, pieprz, rozpuszczone masło, rozczyn, sok z buraka oraz bardzo drobno pokrojoną papryczkę chilli. Dokładnie wyrabiam ciasto. 3. Przygotowane ciasto wykładam na stolnicę. Rozwałkowuję na grubość 1cm. Foremką w kształcie serca wykrawam w cieście serduszka. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem. Odstawiam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pizza na kalafiorze 156

Przyzwyczailiśmy się do pizzy na cieście drożdżowym. Jest pyszna, ale jeszcze smaczniejsza i zdrowsza jest pizza na kalafiorze . Od jakiegoś czasu syn namawiał mnie na jej przygotowanie i właśnie dzisiaj wspólnie ją zrobiliśmy.  Składniki: Spód pizzy: kalafior średniej wielkości 1jajko 0,5 szklanki sera żółtego 1 płaska łyżeczki bazylii 1 płaska łyżeczka oregano sól, pieprz Dodatki do pizzy(...)sicie (najlepiej odcisnąć nadmiar wody przez gazę). Do odciśniętego kalafiora dodajemy jajko, ser (starty na tarce o najdrobniejszych oczkach), zioła i przyprawy.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wykładamy na wysmarowaną olejem formę. Podpiekamy w piekarniku ok. 30-35 minut. Po upieczeniu na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy i wykładamy wcześniej podsmażone wszystkie dodatki. Na wierzch posypujemy starty ser żółty

Salonik smaków
Pączki z budyniem 169

łyżki mąki, odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut. Mąkę przesiać do miski ze szczyptą soli, dodać zaczyn i rozbełtane jajka, dodać olej (ja smaruję nim ręce, żeby ciasto się nie kleiło) i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W tym czasie ugotować budyń z wanilią, po wystudzeniu zmiksować z serkiem. Ciasto na pączki rozwałkować

dom-agi.pl
Piernik z bakaliami 153

sodą oraz kakao. Kakao także przesiewamy przez sitko aby nie było grudek. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy na przemian z mąką do ucieranej masy. Dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto na blaszkę o czterech bokach ( 38cm x 22cm )wy łożoną papierem .Rozsmarowujemy równo i posypujemy bakaliami.Teraz bakalie mieszamy lekko z masą piernikową aby nie było ich widać.Gdy były(...)wierzchu spaliły by się podczas pieczenia.Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 C.Po przestygnięciu wykrawamy ciasto i posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy polewą. Jest to bardzo prosty oraz tani  sposób na pyszne ciasto a co najważniejsze zawsze się udaje. Życzę Smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Kurkuma - Naturalny żółty barwnik do ciast,tortów,makaronów oraz sosów ! 154

specyficzny ,przyjemny zapach podobny do pieprzu oraz delikatny, korzenny smak.Z rośliny tej uzyskuje się przyprawę i żółty barwnik zwany kurkuminą. Zastosowanie - Mieloną Kurkumę używa się do barwienia ryżu,makaronu,ciast,ciasta drożdżowego, masła,sałatek warzywnych,pikli,majonezów. Doskonale przyprawia potrawy z baraniny,wieprzowiny,kurczaka,fasoli i soi. Poprawia smak gotowanych jajek,omletów,serów topionych i sałatek rybnych. szczypta kurkumy dodana(...)ciasta drożdżowego,biszkoptowego lub ucieranego (np. babka piaskowa ) nada mu atrakcyjny żółty kolor. Warto ją mieć w swojej kuchni,można ją kupić prawie w każdym sklepie spożywczym

Przepisy i porady kulinarne
Babka piaskowa cytrynowo-czekoladowa. 160

razu,wtedy nie będą chciały nam się dokładnie połączyć! Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko na papier i wsypujemy na końcu do naszego ciasta. Lekko mieszamy na jednolitą masę. Teraz dzielimy masę na 2 połowy. Do jednej dodajemy olejek cytrynowy (możemy też dodać startą skórkę z 1 cytryny) i krótko mieszamy. Do drugiej części ciasta(...)całej foremce. Pieczemy około 1 godziny i 15 minut w temperaturze 180 C . Gdy nasza babka już przestygnie wykrawamy ją z foremki i zdejmujemy papaier ( doskonale nam odchodzi od ciasta nie musimy go niczym smarować! ). Dekorujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Jest to bardzo dobry przepis nasza babka jest miękka,puszysta i krucha!! Wiele razy już ją piekłem i zawsze

Przepisy i porady kulinarne
Lukier biały do oblewania ciast,ciasteczek. 146

Lukier biały do oblewania ciast. Składniki : 1 duże białko 25 dkg cukru pudru   kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Do niedużej miski wsypujemy cukier puder,wlewamy białko i ucieramy,aż zrobi się biała,jednolita gęsta masa. Pod koniec ucierania dodajemy kilka kropelek soku z cytryny ,mieszamy i dekorujemy nasze ciasta. Udekorowane ciasta,odstawiamy w chłodne i suche miejsce

Przepisy i porady kulinarne