ciasta - 4000 przepisów (strona:110/267)

Walentynki-Perły są niesamowicie kobiece i dodaja urody-ciastka małże 175

Ciasto SKŁADNIKI --- Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku 250 g cukru 3 duże jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE Szpinak rozmrozić i odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody. Do miski wybić jajka,dodać cukier i miksować na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodać pomału olej,nie przerywając(...)miksowania. Następnie dodać przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać -ja miksuje na wolnych obrotach. Na koniec dodać szpinak,delikatnie mieszć ręcznie.Gotowe ciasto przeł do foremek wysmarowanych masłem. Piec w temperaturze 170-180'C około 15-20 minut.Pierwsza partia piekla się 18 minut ,potem 12-14 minut starczało. Bita śmietana Składniki 250ml śmietanki

w mojej kuchni
Czekoladowy tort piętrowy z malinami i borówkami 230

mój najpiękniejszy wypiek na tym blogu a zarazem jeden z najsmaczniejszych jakie jadłam. Tort przygotowany specjalnie na urodziny mojego ukochanego taty, zatem musiał być wyjątkowy! Pyszne, czekoladowe, mięsiste ciasto przełożone delikatnym kremem czekoladowym z dużą ilością malin i borówek. Od dziś jest to mój ulubiony przepis na blogu, myślę, że przygotuję jeszcze wiele wypieków na podstawie tego przepisu! Specjalnie(...)cukru 3/4 szklanki majonezu 3/4 szklanki mleka 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Blat o średnicy 16 cm i 5 cm (na blat o średnicy 5 cm odkładamy 5-6 łyżek ciasta z podanej poniżej ilości): 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka sody 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki majonezu 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Czekoladowy

Mango Papaja
Pierożki smażone z ricottą i suszonymi pomidorami 207

pierożki to bardzo smaczna i chrupiąca przekąska. Można je zajadać na ciepło i na zimno, same lub z różnymi dipami. Ja zrobiłam do pierożków najprostszy dip keczupowo-majonezowy. składniki: ciasto 225 g mąki pszennej duża szczypta soli 2-3 łyżki oleju ok 90-100 ml letniej wody farsz 250 g ricotty 6 suszonych pomidorów z zalewy 1 mała czerwona cebula(...)sól,pieprz oraz olej do smażenia Do mąki dodać sól, olej i wodę. Zagnieśc elastyczne ciasto, odstawić. Przygotować farsz. Do miski przełożyć ricottę. Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kostkę. Pomidory osączyć z oleju i również drobniutko pokroić. Pokrojone składniki dodać do ricotty. Dokładnie wymieszać, do smaku doprawić solą i pieprzem.Ciasto cieniutko rozwałkować. Z ciasta wykrawać szklanką koła o średnicy

Monia miesza i gotuje
Na Dzień Pizzy: pizza wiosenna 189

naprawdę, tylko odrobinę!) bardziej skomplikowaną, i pokusić się o przygotowanie pizzy w domu.  Wbrew pozorom, nie jest to wcale trudne ani czasochłonne; wystarczy sobie wszystko dobrze zaplanować. Ciasto można przygotować nawet wieczór wcześniej i wstawić na noc do lodówki; można też wybrać jakąś szybką, modną opcję bez drożdży. Wierzch to mozaika Waszych smaków, zawartości lodówki i kuchennych szafek(...)środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zasypać cukrem i zalać 100 ml wody, odstawić na 15 minut. Po tym czasie dolać letniej wody, zagnieść. Dodać sól i oliwę, wyrobić gładkie ciasto (może się delikatnie lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Szparagi blanszować 2-3 minuty w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Serek wymieszać z kremówką, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bajgle. Czas wolny. 156

zrobić z czasem, kiedy kumulacja dni wolnych po Sylwestrze jest niemal jak wygrana w totolotka? Stanąć w kuchni i upiec bajgle :) Są czasochłonne, sporo czasu zajmuje wyrastanie ciasta i nie można ich od razu upiec, tylko trzeba jeszcze obgotować. Ale warto! Jeśli zostaną - można zamrozić i na weekendowe śniadanie będą jak znalazł. Te zrobiłam rano, ale zjedliśmy je niczym hamburgery(...)mąki. Całość mieszamy i odstawiamy na 15minut w ciepłe miejsce.  Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i robimy wgłębienie, do którego przekładamy rozczyn.  Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę, przekładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce (przykryte ręczniczkiem kuchennym) do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką

bistro mama
Miękkie pierniczki z marchewką i nutą pomarańczy. 299

choince mam swój ulubiony sprawdzony przepis.   ( KLIK ) Ale też zachciało mi się innych pierniczków takich małych ,słodkich ,miękkich . I wpadł mi do głowy pomysł, aby do piernikowego ciasta dodać gotowanej marchewki. Coś na wzór ubiegłorocznych pierników z ziemniakami   ( KLIK )  Aby jeszcze bardziej podkreślić świąteczne zapachy wzbogaciłam je o pomarańczowe aromaty. W efekcie powstały pyszne ciasteczka(...)przyprawę podgrzać, aż cukier się rozpuści a wszystkie składniki połączą . Dodać marchew ,skórkę i sok z pomarańczy , wymieszać i wystudzić. Następnie dodać jajko , sodę i 4 łyżki mąki , jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać resztę mąki . Schłodzić ok 1 godziny w lodówce. Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części , każdą z nich rozwałkowywać na grubość ok pół

Malinowa Kawiarenka
LEBKUCHEN (MIĘCIUTKIE, OBŁĘDNIE PACHNĄCE PIERNICZKI) 649

się składników. Pozostaw do lekkiego przestudzenia, a następnie ciepłą masę wlej do wymieszanych w misce suchych składników oraz skórek z owoców i zmiksuj wszystko przez chwilę na jednolitą masę. Ciasto będzie miało kleista konsystencję, ale nie dosypuj do niego mąki, gdyż po całkowitym przestudzeniu zgęstnieje odpowiednio.  Przykryj miskę lniana ściereczką i pozostaw ciasto do ostygnięcia. Piekarnik nagrzej do temperatury(...)stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Zwilżonymi w wodzie dłońmi nabieraj kawałki ciasta i formuj z nich kuleczki wielkość orzecha włoskiego . Układaj je na blasze w większych odstępach od siebie, gdyż pierniczki rozchodzą się na boki i rosną. Piecz je 10-12 minut do lekkiego zezłocenia, uważając, aby nie przekraczać tego czasu pieczenia. Pierniczki wyjmij

Słodko-Słony Świat Ilony
Babka marmurkowa 361

przemian z mlekiem (1/2 szklanki). Na mniejszych obrotach miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Trzy łyżki mleko podgrzać i zalać kakao, dokładnie wymieszać by powstała gładka masa, przestudzić. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, delikatnie wymieszać. Formę wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną. Ciasto wykładamy do formy na zmianę raz jasną raz ciemną. Pieczemy w temperaturze 160° przez(...)około 60 minut, do suchego patyczka. Masło roztopić w garnuszku, dodać połamaną czekoladę, podgrzać. Wymieszać by połączyły się składniki. Gotową czekoladą polewamy ciasto. Keksówka 28x10

magiczna kuchnia Kasi
Pierogi z kapustą i grzybami 255

odciskam, choć czasami dolewam jeszcze część wody z kapusty podczas duszenia warzyw. Natomiast w każdym przypadku smak farszu powinien być dość wyrazisty, gdyż łączymy do z łagodnym w smaku ciastem pierogowym. Jeśli farsz nie jest kwaśny, wówczas tę wyrazistość najłatwiej nadać odpowiednią ilością soli, pieprzu czy kminku. Oczywiście bez przesady, ale powinno ich być więcej niż gdybyśmy chcieli spożyć naszą(...)słodkiej kapusty 15g suszonych leśnych grzybów 1 mała cebula (100g) 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 1/2 łyżeczki mielonego kminku 2-3 łyżki oleju rzepakowego ciasto na pierogi wg naszego przepisu Instrukcje Suszone grzyby namaczamy na pół godziny w kubku ciepłej wody, przy okazji je płucząc. Wodę pozostawiamy do użycia później, a namokłe grzyby kroimy

Kulinarna Pokusa
Karha – CHAI MASALA – mieszanka przypraw do herbaty (i nie tylko) 211

przyprawy 5 smaków, a zielona herbata – odrobinę świeżego lub kandyzowanego imbiru. O ile wanilia, migdały, ciemne kakao czy prażony orzech kokosowy kojarzą się na pierwszy niuch nosa z ciepłym ciastem, budyniem, deserem, spokojem i domem, o tyle wszystko to co ostre, takie przyprawy jak czarny i czerwony pieprz, imbir, anyż, cynamon – podkręcają do życia, rozgrzewają, dynamizują.   Indyjska herbata podawana(...)jako podstawa do smoothie z gałką śmietankowych, mlecznych lub waniliowych lodów i kleksem bitej śmietany. Zaparzcie ją w mleku lub kawie i zostawcie do przestygnięcia. Spróbujcie jej też do ciasta herbacianego na które przepis już podawałam albo do nasączenia biszkoptu . Dzisiaj przepis na mieszankę do słoiczka, taką która ładnie wygląda na półce (to dla estetów) a dla czynnie pijących jesienią

Karo in the Kitchen
Liofilizowane jeżyny w ciasteczkach 155

zaczyna się robić w momencie, gdy bliżej przyjrzymy się składnikom. Migdały są chrupiące, pyszne i świąteczne, ale to liofilizowane owoce są magicznym składnikiem. W oryginale autorka przepisu dodawała do ciasta orzechy lub owoce, ja postanowiłam połączyć je razem. Maliny zmieniłam na jeżyny nie z premedytacją, ale dlatego, że tych pierwszych zabrakło w szufladzie. Wyszło pysznie! Ciasteczka są chrupiące, lekko sypkie(...)liofilizowanych jeżyn dodatkowo: 2 łyżki cukru Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać przesianą mąkę. Następnie dodać migdały i jeżyny, wymieszać dłońmi. Z ciasta uformować wałeczek o średnicy 3 cm, obtoczyć w pozostałym cukrze. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę (można przez noc). Schłodzone ciasto pokroić w plastry grubości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Migdałowe kule z amaretto 168

chcę piec, ja chcę dekorować! I Franioł _Gumowe_Ucho już stoi i klepie: ja chcę piec pierniczki, ja chcę! Mówię: no dobrze, idźcie się pobawić, ja zagniotę ciasto i pieczemy. Jakie tam bawić się! Nie ma lepszej zabawy niż stolnica w kuchni, na niej wulkan mąki, a z niego płynąca lawa z miodu i jajek! Kiedy już udało się upiec(...)czekoladzie, posypki wszędzie tylko nie na pierniczkach... Jeszcze przed chwilą wyciągnęłam srebrne kulki z własnych papci. Pierniczki piekę te same od kilku lat z tego przepisu. Jeśli szukacie ciasta na pierniczki, które po upieczeniu nie tracą kształtu i od razu można je jeść, to naprawdę szczerze polecam. A tymczasem coś z alkoholem dla dorosłych. W piekarniku właśnie siedzi ciasto angielskie

bistro mama
Ciasteczka z wróżbą - na Andrzejki 239

mąki pszennej 80 g cukru 2 jajka łyżka oleju łyżka wody kilka kropel aromatu waniliowego *dodatkowo: cienkie paseczki z wróżbami Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagniotłam gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkowałam cienko ciasto i okrągłą foremką (można również szklanką) wycinałam kółeczka. Na każdym kółeczku układałam złożoną wróżbę, zlepiałam ciasto tak, jak pierogi i delikatnie zginałam na środku (zbliżając "rogi" pierożka

Kulinarny Pamiętnik
PSZENNE BUŁECZKI Z CUKINIĄ 202

minut, by drożdże "ruszyły". Do miski przesiać mąkę, dodać sól, tymianek i wymieszać. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży, resztę ciepłej wody, cukinię,olej i wyrobić jednolite ciasto. Ja wyrabiałam ręcznie. Można też wyrabiać mikserem przy użyciu haka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Po tym czasie ciasto powinno lekko podrosnąć. Bierzemy się więc(...)formowanie bułeczek. Ja zawsze na początku dzielę sobie ciasto na mniej więcej równe kulki. Wyszło mi ich 11. Każdą kulkę rozpłaszczamy lekko na dłoni, i "zbieramy" końcówki do środka tworząc sakiewkę. Formujemy okrągły kształt i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, aby sklejenie bułeczki przypadało od spodu. Bułki sporo rosną, więc układamy ich max 6 na jednej blaszce

Walijskie Pichcenie
Bagietki Orkiszowe Łatwe 176

wody i wymieszałam. Odstawiłam na 15 minut. Do dużej miski wsypałam mąkę, sól, wlałam rozpuszczone masło i drożdże z cukrem. Wszystko razem zagniotłam i wyrabiałam kilka minut. Potem z ciasta ukształtowałam kulę, włożyłam ją do miski wysmarowanej oliwą z oliwek (można olejem), miskę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na 1,5 h. Chodzi o to aby ciasto podwoiło swoją objętość(...)czas zależy od temperatury jaka panuje w pomieszczeniu, więc może to być 1,5 godziny ale może też być 1 godzina.  Po tym czasie ciasto podzieliłam na dwie części, z każdej uformowałam bagietkę, włożyłam do formy na bagietki, ale jak nie macie wyłóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformowane bagietki przykryłam lnianą ściereczką i odstawiłam na 45 minut

Blondynka Gotuje