Tegoroczne wiśnie tak mi smakują, że postanowiłam upiec na ich bazie klasyczne polskie ciasto - pleśniak. Kwaskowatość tych owoców idealnie pasuje do słodkiej bezy i smaku kakao. Duża kwasowość wiśni sprawia, że pleśniak musi być w inny sposób słodzony. Składniki (na formę (20 x 26) cm): 500 g mąki pszennej 9 g proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego(...)docisnąć do dna. Posypać ją dwoma łyżeczkami cukru. Wyłożyć wiśnie, układając jedną obok drugiej. Nie można posypywać wiśni cukrem, bo puszczą sok i może się okazać, że dolna część ciasta się nie upiecze. Do drugiej części dodać łyżeczkę cukru i łyżkę kakao. Wyrobić kruszonkę i posypać nią wiśnie. Do białek dodać szczyptę soli. Ubić sztywną pianę. Stopniowo dodawać resztę cukru
Weekendy w domu i ogrodzieprezentuje. Przepis dostałam od jednej z czytelniczek Małej Cukierenki Pani Magdy Pawlaczyk, bardzo dziękuję! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste, chrupiące ciasto z nutellą, musem brzoskwiniowym i galaretką Składniki: 12 sucharków 300g nutelli 400ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 500g gotowego sera na sernik 4-5 łyżek cukru pudru kropla pasty waniliowej(...)się rozpuszczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Owoce osączyć i zmiksować w blenderze na mus. Wlać ostygniętą galaretkę i wymieszać. 7. Lekko tężejący mus z owoców wylać na wierzch ciasta i deser wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej wstawić na całą noc. 8. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Wierzch przed samym
Mała CukierenkaKochamy z mężem gruszki tak samo jak czekoladę. Gruszki kochają czekoladę a czekolada gruszki;))) Dla nas to idealne połączenie. A przepis testowaliśmy dla Was
Anioły w kuchniDzisiaj mam propozycję na gorące, słoneczne dni :) Torcik serowy z galaretką, to rarytas dla naszych podniebień. Delikatna struktura, smaczny lodowy smak <3 Nie zwlekajcie i
Różne smaki w kuchniDzisiaj mam propozycję na gorące, słoneczne dni :) Torcik serowy z galaretką, to rarytas dla naszych podniebień. Delikatna struktura, smaczny lodowy smak <3 Nie zwlekajcie i
Różne smaki w kuchniPrzepis mega słodki, mega dobry i mimo, że typowo amerykański to nie tłusty chlebek bananowy! :) Świetny chlebek na drugie śniadanie do kawy lub na wieczorne pogaduchy
Czarnawisienkabezowego. Wbrew pozorom bezowe wypieki są bardzo łatwe do przygotowania. Poniższy tort nadziałam oraz udekorowałam świeżymi malinami i borówkami. Idealne połączenie smaków. Blaty bezowe możecie upiec dzień przed podaniem ciasta. Według mnie tort najlepiej przełożyć kremem 2-3 godziny przed podaniem, ponieważ wtedy uzyskacie efekt chrupiącej bezy. Składniki na porcję dla 6-8 osób: na 2 blaty bezowe(...)ułożyć 1/3 owoców (malin, borówek). Następnie całość przykryć drugim blatem bezowym i z wierzchu posmarować pozostałym kremem śmietanowym. Na sam koniec tort ozdobić resztą świeżych owoców oraz listkami mięty. Ciasto schować do lodówki i mocno schłodzić. Etapy przygotowywania sosu agrestowego Składanie tortu
UgotowaćCzas Przygotowania : 40 min Czas Pieczenia : 45-50 min Gotowe w :1:25 h Dziś otworzyłam lodówkę i zobaczyłam zalegającą mi maślankę, tak więc dzisiejszym
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisySezon truskawkowy w pełni. Ja w tym roku nie szalałam z przetworami, bo po zrobieniu porządków w spiżarce okazało się, że mam jeszcze dżemy truskawkowe z
Mania WypiekaniaSernik powstał spontanicznie z tego co pozostało mi z pieczenia większego sernika... a, że jagody uwielbiam - nie mogło ich i tym razem zabraknąć :) Wyszło małe co
Proste PotrawyNa to wyjątkowe święto 💖💖💖 u mnie taki torcik. biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki
Kolorowa kuchnia ElkiDziś naszła mnie ochota na coś słodkiego. Banany leżały na stole,pomyślałam zrobię więc muffinki. Kilka składników,mikser i do dzieła. Słodkie,małe co nieco
Kolorowa kuchnia ElkiJest pyszne, wilgotne i swoim żółciutkim kolorkiem zachęca do skosztowania ;) Zapraszam na to smakowite ucierane ciasto z jakże soczystymi słodziutkim owocem :) Składniki na formę 23 x 23 cm 4 jajka ( moje żółtka były bardzo duże i żółte dlatego ciasto ma taki kolorek, jeśli nie mamy takich jajek a zależy nam na kolorku ciasta, możemy wtedy dodać szczyptę kurkumy
Gotowanie...to proste !cukier waniliowy. Całość dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie rozłożyć porzeczki i posypać sporą ilością kruszonki. Owoce z kruszonką lekko docisnąć. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut (do suchego patyczka). Przed podaniem posypać cukrem pudrem
My simple kitchen