kefir – 1 szkl * jajko L – 1 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta * jabłko – 3 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy mikserem na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Obrane jabłka kroimy w plastry, zanurzamy cieście i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju kokosowym. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy
Ostra na Słodkokoniec wbić jajko i wlać przestudzony płyn maślany, wymieszać i wyrobić rękoma nieklejące się ciasto (jeśli będzie bardzo twarde lub sypkie dodać trochę mleka, aż masa stanie się plastyczna). Wyrobione ciasto rozwałkować (jeśli chcemy grubsze pierniki to na ok. 5-7 mm, jeśli cieńsze to na ok. 3-4 mm) i wycinać kształty pierniczków. Piec na blasze wyłożonej
Simply Foodciasto. Można je wyrobić za pomocą drewnianej łyżki lub wspomóc się mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Następnie dodajemy roztopione ale przestudzone masło. I znowu dokładnie wyrabiamy ciasto, tak aby powstała puszysta masa. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie. Formujemy nie wielkie pączki. Można to zrobić ręcznie tworząc
Passion of Cookingciepłej wody. Następnie zalać nią drożdże z cukrem. Odstawić miskę na około 10 minut. Dodać do ciasta sól, jedno jajko i masło, całość dobrze wyrobić, na jednolitą masę, aż do momentu, aż ciasto przestanie odklejać się od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto podzielić na 10 części i uformować z nich kulki. My robimy płaskie kulki
KasiaiKrzysiu.plnajmniejszych. Z cukinii odsączamy sok i razem z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki dodajemy do ciasta. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy na równomierną masę. Na patelni rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy łyżką i smażymy na złoty kolor a następnie przekładamy na drugą stronę (około 2-3 minuty po jednej stronie). Usmażone placki układamy na papierowym ręczniku
Qchnia po prostuodstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. U mnie stał 19 godzin ze względu na świeży zakwas. W poniedziałek po południu dolać ok. pół szklanki wody do ciasta (mąki nasiąknęły wodą i masa przestała być zwarta, zaczęła się rozsypywać). Wyrobić. Przełożyć sporą garść ciasta do pojemnika i odstawić do lodówki na następny wypiek. Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia. Przełożyć
Weekendy w domu i ogrodziewody). Dodać miękkie masło i stopniowo dolewać wodę o temperaturze około 45 stopni (jest to o tyle ważne, że drożdże instant najlepiej pracują w tej temperaturze) Wyrobić ciasto na jednolitą, gładką, elastyczną masę, dodać 3-4 łyżki białego uprażonego sezamu i ponownie zagnieść ciasto (1-2 łyżki białego sezamu pozostawić do dekoracji). Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamożna użyć dwie różne masy do przekładania, jedna z surowych jabłek, a druga z duszonych. Ja właśnie robiłem z duszonymi jabłkami, bo moim zdaniem ciasto wtedy smakuje lepiej lecz jeżeli robimy z surowymi, to wtedy masa będzie bardzo przyjemnie chrupać. Każdy może wybrać sposób wedle uznania. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania! Składniki: 5 jaj szklanka cukru szklanka mąki(...)galaretki. Studzimy. Jaja w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem na białą, pulchną masę przez ok. 10 min. Do masy jajecznej dodajemy mąkę i ostrożnie mieszamy, potem po trochę naraz ciągle mieszając dodajemy roztopione masło. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy ( 20x 35 cm) i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez
Kuchnia Łukaszawyłożenia na ciasto: - słoiczek dżemu z czarnej porzeczki - 4 białka - 2 łyżki cukru - 2 szklanki orzechów włoskich lub różnych bakalii masa: - 1/2 litra mleka - 1 budyń waniliowy - 200 gram masła - 4 łyżki cukru Przygotowuję kruche ciasto- łączę ze sobą mąkę, masło, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Gotowe ciasto dzielę na dwie równe części- jedną część chowam(...)budyń i cukier, pozostałe mleko zagotowuję. Pomału wlewam do niego wymieszany budyń, energicznie mieszając. Studzę. Ucieram masło i stopniowo dodaję do niego chłodny budyń. Kiedy masa jest już gotowa, wykładam ją na jedno ciasto i przykrywam drugim. Posypuję cukrem pudrem. Gotowe :-) SMACZNEGO
Wielopokoleniowokawałki, włożyć do garnuszka razem z masłem i rozpuścić, mieszając. Ostudzić. Jajka ubić z cukrem z wanilią na jasną, puszystą masę. Dolać masę czekoladową i mąkę, wymieszać mikserem. Pokroić na kawałki batoniki, dołożyć do ciasta i wymieszać łyżką. Foremkę do pieczenia o wym. 18x18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez(...)rondelku z grubym dnem, wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (około 15 minut). Gdy cukier zbrązowieje, wlać śmietankę kremówkę. Gotować przez chwilkę aż masa nieco zgęstnieje i będzie gładka. Ciasto pokroić na kawałki, podawać polane ciepłym sosem karmelowym
Słodkie inspiracjetwarożkiem. Właśnie znaleźliście najlepszą drożdżową babkę na Wielkanoc i nie tylko :) Polecam! Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki soku z pomarańczy 100 g masła 2 małe jajka 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Masa serowa: 250 g twarogu 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 1 żółtko Lukier pomarańczowy(...)gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić. Twaróg rozdrobnić w misce, dodać cukier i żółtko, wymieszać. Ciasto wyłożyć na lekko podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować je na prostokąt. Wyłożyć masę serową, rozprowadzić dokładnie po całym cieście. Zawinąć ciasto wzdłuż krótszego boku. Formę do babki natłuścić i oprószyć mąką, przełożyć zrolowane ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na około 30 minut. Piec
Domowa cukiernia Ewyprzyprawa do piernika.Dlatego tak kocham zimę , mogę wtedy napełnić dom przytulnością i ciepłem oraz zapachem marcepanu i przyprawy do piernika.Dziś polecam Wam piernik z masą grysikową czyli kaszą manną.Zapraszam. Ciasto: ******************** 2 szkl.mąki pszennej 1 szkl.cukru 1 szkl.mleka bez laktozowego 1/2 szkl.oleju 150 g.dżemu porzeczkowego kawałki marcepanu( kilka) 10 dag.rodzynek 3 jajka 1 łyżeczka cynamonu(...)masła 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Dodatkowo: ******************************* tłuszcz do blaszki papier pergaminowy ********************************* Ciasto-Wszystkie składniki ze sobą wymieszać.Ciasto wylać na na wysmarowaną i wyłożoną papierem blaszkę.Pieczemy 60 minut w temp.160-180 stopni. Masa Grysikowa - Zagotować mleko z kaszą manną i cukrem, wystudzić.Masło utrzeć .Stopniowo po łyżce dodawać wystudzoną masę. Polewa - Wszystkie składniki w garnku gotować
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkirazem z wodą. Następnie dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszać do czasu, aż ciasto będzie odchodziło od garnuszka. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Gdy ciasto będzie zimne zmiksować je z jajkami. Masę podzielić na dwie części. Następnie pierwszą z nich wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i oprószoną mąką. Blaty piec w 200 stopniach przez 30 minut(...)być gładka. Gdy mleko zacznie się gotować wlać do niego przygotowaną mieszankę. Całość dokładnie mieszamy do czasu, aż masa będzie gładka i gęsta. Gotowy budyń pozostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu ucieramy go z miękkim masłem i przekładamy blaty. Wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
Krakowskie smaki AniKeks to jedno z popularniejszych ciast na polskich stołach. Każdy kto uwielbia bakalie - również zakocha się w tym cieście. Mocno bakaliowy wypiek, z przeróżnymi dodatkami począwszy od suszonych moreli, śliwek, daktyli, kandyzowanych ananasów, rodzynek a skończywszy na orzechach laskowych, orzechach włoskich oraz migdałach - prawdziwa uczta smaków dla amatorów bakalii. Mmmm...Klasyczny Keks z Bakaliami - Składniki:szklanka mąki(...)łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy starając się, aby mąka pokryła każdą bakalie - dzięki temu zabiegowi podczas pieczenia suszone owoce oraz orzechy nie opadną na dno.Bakalie dodajemy do przygotowanego ciasta i dokładnie mieszamy. Masę wlewamy na wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy keksowej (12cm x 20cm). Wyrównujemy brzegi i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Pieczemy
Słodka Strona