Ciasto jabłkowo - żurawinowe fot. Izabela Magdalena 85 g masła 3/4 szklanki cukru 1 jajo 1 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej szczypta kardamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki mleka 4-6 jabłek 1 szklanka żurawiny Masło i cukier ubić mikserem na gładką masę, dodać jajko - ubijać. Dodać(...)Mąkę, proszek, przyprawy, sól - wymieszać, dodać do masy maślanej. Całość wymieszać. Jeśli macie wrażenie, że ciasto jest za rzadkie i się leje, to dosypcie trochę mąki. Ciasto musi mieć gęstą konsystencję. Tak powstałą masę wykładamy na tortownicę (śr. 25cm), wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, kroimy w plastry. Obsypujemy bułką tartą, żeby wchłonęła sok w trakcie pieczenia. Jabłka wykładamy
Kuchnia smakówbrązowego cukru 1 banan pół łyżeczki sody oczyszczonej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki kakao Przygotowanie ciasta: Olej, cukier i banana zblendować na gładka masę, połączyć z resztą składników, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, wyciąć krążki foremką i piec w temp. 180 C 15-20 minut. Gotowe przełożyć kremem. Krem: 200 g mleka sojowego
greenscarfupiekłam to co znalazłam z domowych zapasów. Udało mi się z szafki wygrzebać masę karmelową i smaku trufli. Nie pamiętam gdzie ją kupiłam, chyba w biedronce ale nie jestem pewna. To akurat nie jest najważniejsze, najważniejszy jest smak, w połączeniu w czekoladowym ciastem jest rewelacyjna. Myślę, że babeczki długo nie wytrzymają i bardzo szybko znikną. Polecam takie(...)cukru. Gdy się połączą dodajemy po jednym jajku do masy następnie wlewamy maślankę i resztę sypkich składników. Ciasto dokładnie mieszamy i gotowe przelewamy do foremek. Nakładamy łyżkę ciasta następnie małą łyżeczkę masy karmelowej i na wierzch znowu łyżkę ciasta tak aby zapełnić połowę foremki. Pamiętajmy bowiem, że ciasto mocno wyrasta. Gotowe foremki wkładamy do piekarnika na 30 minut nagrzanego
ciastkarnia na kruchym spodzieJogurtowiec z owocami bez pieczenia na spodzie z pierników to przepyszny i orzeźwiający deser, idealny na każdą okazję. Ciasto jest proste w przygotowaniu i można go dowolnie modyfikować smakowo poprzez użycie różnokolorowych galaretek oraz ulubionych owoców. składniki na tortownicę 26 cm 350 g pierniczków w czekoladzie 800 g jogurtu naturalnego 250 ml śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe dodatkowo(...)galaretkę a następnie całość dokładnie łączymy mikserem. Gotową masę wstawiamy do lodówki na 5 minut aby lekko stężała po czym przekładamy ją na pierniczki i dokładnie rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do lodówki aby masa stężała. Czerwone galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość wody do 500 ml ) i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę wstawiamy do lodówki aby lekko stężała. Umyte
Smakowite Daniaproszkiem do pieczenia i kakao. Do ubitych jajek wlać wodę, przesiać składniki sypkie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy, wyrównać górę, włożyć do piekarnika i piec około 30 minut. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia po czym przekroić na dwa placki. Masa brzoskwiniowa: Do garnuszka wlać 140 ml soku odsączonego z brzoskwiń i zagotować. Wyłączyć palnik, wsypać galaretkę(...)brzoskwiniową nałożyć górny placek i włożyć do lodówki. Toffi: Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać kajmak miksując. Na koniec wsypać śmietan-fixy i ponownie zmiksować. Masę toffi wyłożyć na wierzchu ciasta i ponownie włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem udekorować według uznania
Passions hobbies lifeformę o średnicy 23-24 cm) Kruchy spód: 190 g mąki pszennej 50 g cukru pudru szczypta soli 100 g zimnego masła 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 18% 1 żółtko Masa serowa z serka wiejskiego: 500 g serka wiejskiego 2 duże jajka 1/2 szkl cukru 1 op. cukru wanilinowego (16 g) 1 kopiasta łyżka budyniu waniliowego (proszek) 3 łyżki oleju kokosowego(...)międzyczasie, gdy spód się piecze przygotować masę serową: Wszystkie składniki (koniecznie w temperaturze pokojowej) zmiksować blenderem do gładkości. Nie powinny być widoczne grudki serka wiejskiego. Masę przelać na podpieczony gorący spód ciasta. Na ser wyłożyć umyty, osuszony i oczyszczony z końcówek agrest. Tartę piec w 180 st.C przez około 35 minut do zarumienienia i ścięcia się masy serowej. Wyjąć
Nastoletnie WypiekanieKrólowa Śniegu" urzekło mnie przede wszystkim swoim wyglądem. Nigdy wcześniej też nie robiłam ciasta w kolorze niebieskim, więc postanowiłam skorzystać z przepisu :-) Jest to ciasto deserowe - na biszkopcie, z bitą śmietaną, masą budyniową i galaretkami. Do tego w masie zatopione są "Delicje", które sprawiają, że ciasto jest jeszcze bardziej atrakcyjne w smaku. Czytaj dalej
Arabeska waniliowakwaśnej 80 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok. 21×32 cm, wymiary dna foremki), wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 st. C na rumiano. składniki na masę serową: *1500 g sera białego, zmielonego **8 jajek 280 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru(...)skórką z cytryny lub ekstraktem. Następnie dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem miksując. Następnie stopniowo dodajemy ser, budyń oraz kasze mannę. Miksujemy do połączenia się składników. Gotową masę wykładamy na podpieczone ciasto kruche. Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 15 -20 min. a następnie zmniejszamy temperaturę do ok. 160 st. C i pieczemy jeszcze
Domowy Smak Jedzeniaprzepyszne, cudownie pachnące orzeszkami ziemnymi i czekoladą. Mazurek jest łatwy i dosyć szybki do zrobienia. Pamiętajcie, że sam spód można zrobić nawet tydzień wcześniej a przełożyć masą dzień przed podaniem. Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g ziemnego masła 50 g cukru pudru jajko spora szczypta soli 1/2 słoika masła orzechowego z kawałkami orzeszków garść prażonych orzeszków
Smakołyki Asimiski, przykrywamy mokrą ściereczka. Farsz: Brokuły i marchew gotujemy na parze. Przestudzamy. Blendujemy wszystkie składniki oprócz zielonej cebulki która dodajemy poszatkowana do zblendowanej masy. Odrywamy po kawałku ciasta, rozwałkowujemy, wycinamy szklanka kółka, nakładamy na środek farsz i zamykamy, zaciskajac brzegi. Włączamy parowar. Do naczynia wkładamy papier do pieczenia. Gotujemy pierogi około 10 minut
Szkrab Je Samtrzepaczki). Do suchych składników dodać olej, syrop i mleko z octem – połączyć mikserem. Początkowo ciasto będzie zbyt luźne, by nadawało się do rozwałkowania – należy miskę z ciastem odstawić na 10 minut do zgęstnienia masy, najlepiej do lodówki. Po tym czasie ciasto zbić w kulę, przełożyć na stolnicę i delikatnie rozwałkować na grubość około 8-10 mm (jeśli jest taka potrzeba
Even Better Foodprzykryciem w ciepłym miejscu na ok. 15 min, zaczyn drożdżowy będzie rósł. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą mąkę z tartymi migdałami, cukier, żółtka oraz masło. Wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą masę. Formułujemy wałek o długości ok. 50 cm, przekładamy na papier do pieczenia, nacinamy go po długości, rozchylamy na boki, spłaszczamy na szerokość ok. 15 cm (można też ciasto rozwałkować
Moniki Smakołykisposób pozwala masło, które jest dodawane do masy naleśnikowej. Takie naleśniki można podawać z ulubionymi dodatkami np. miodem, syropem klonowym, bitą śmietaną i oczywiście świeżymi owocami lub konfiturą. Pancakes doskonale sprawdzą się w porze śniadaniowej, na kolację lub jako przekąska między posiłkami. Pancakes nabierają puszystości dzięki maślance, sodzie i pozostawieniu rozmieszanego ciasta na około 2 godziny by zaczęło pracować(...)sypkie składniki. Następnie dodać roztrzepane z miodem jajka i maślankę, wymieszać wszystko do połączenia się składników. Pod koniec dodać roztopione, wystudzone masło i dokładnie połączyć z powstałą masą. Naczynie z rozrobionym ciastem naleśnikowym przykryć ściereczką i odstawić na co najmniej 2 godziny, aby ciasto zaczęło pracować. Ciasto powiększa o około 1/3 swoją objętość, więc w naczyniu powinno być
Kuchcik gotujeJajko utrzeć z mąką, szczyptą pieprzu i soli (lub kilkoma kroplami sosu sojowego). Dodać musztardę i czosnek (przeciśnięty przez praskę). Całość wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Kurczaka obtoczyć w cieście (każdy kawałek powinien być dokładnie oblepiony) i odstawić do lodówki - na około 30 minut. Po tym czasie kąski/nuggetsy (z ciastem) usmażyć na rozgrzanym oleju - z obu stron
Di gotujedobrego ciasta dawno nie jadłam. Pierwszy raz robiłam masę z mleka w proszku wyszła przepyszna. Ciasto nie jest trudne a smakiem na prawdę powala. Czekolada i słone orzeszki również odgrywają ważną rolę komponując się z resztą ciasta idealnie. Wykonałam w blaszce o wymiarach 24 cm x 27 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaa