pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do foremki i ugniatamy ją dokładnie dnem szklanki, jednocześnie przesuwając masę lekko do góry, aby zrobić brzegi. Foremkę z wyłożonym dnem ciasta wkładamy do lodówki na czas szykowania masy. Masa sernikowa : – 250 g malin – 60g dowolnej czekolady lub gotowe kropelki czekoladowe – 500 sera na serniki – 0,5 szklanki cukru(...)dzięki temu sernik jest delikatniejszy i bardziej kremowy, poprzez parującą parę wodną). Masę sernikową wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy i układamy na niej dość gęsto maliny (może być jedna obok drugiej), dziurką do dołu. Pieczemy 80 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku, a po całkowitym ostudzeniu wstawiamy ciasto do lodówki. Z podanej foremki wykroiłam 9 porcji. Jedna to 320 kcal Maliny
RelaxtimeKarmelizowane gruszki, masa budyniowa oraz kruchy mocno kakaowy spód, ciekawe połączenie, chociaż przyznam że mi do końca nie przypadło to ciasto do gustu. Za to mój małżonek rozpływał się w zachwytach nad tą tartą :) Przepis znaleziony jak zwykle na blogu Doroty Składniki na kruche ciasto: 160 g mąki pszennej 30 g kakao 60 g cukru pudru szczypta soli(...)cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim wysmarowaną masłem i oprószoną mąką formę. Ciasto ponownie schładzamy w lodówce. Ciasto przykrywamy papierem na który wysypujemy obciążniki i pieczemy w temperaturze 200 st C przez ok 25 minut ( po pierwszych 10 minutach obciążniki można zdjąć). Masa budyniowa: 600 ml mleka 1 laska wanilii 6 żółtek 100 g cukru 30 g mąki pszennej
Słodka Kraina Wypiekówlodówki. Ciastem wykładamy spód i boki foremki ( średnica 26 cm) W przepisie tak nie ma , ale ja podpiekłam na złoty kolor spód tarty ) Składniki kremu ucieramy na masę i wykładamy na ciasto, posypujemy tarta bułką . Jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem . Układamy na kremie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C ok. 45 min. W tym czasie na małym ogniu(...)podgrzewamy miód, śmietanę i masło, aż masa zgęstnieje. Dodajemy mąkę , migdały , mieszamy. Polewę wykładamy na ciasto i zapiekamy jeszcze przez 15 minut. Smacznego
Słodkości i nie tylkopieczenia - 100 ml mleka - śliwki lub dowolne sezonowe owoce - cukier puder do posypania - bułka tarta do obsypania blaszki Wykonanie : Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę ,im lepiej utrzemy tym ładniej ciasto wyrośnie, dodajemy sól i jeszcze pół minuty ucieramy teraz dodajemy kolejno po jednym jajku ,każde kolejne dodajemy dopiero jak poprzednie połączy się z masą . Mąkę łączymy(...)proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy na przemian z mlekiem ale tu już mieszamy łyżką . Blaszkę o średnicy 28 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą . wykładamy ciasto a na jego wierzch układamy śliwki lub inne owoce. Wkładamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika i pieczemy ok 50 minut , najlepiej jest sprawdzić drewnianym patyczkiem takim do szaszłyków
Wypieki Renelekko ostudzone dodajemy powoli do żółtek i cukru, a następnie porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Masa powinna być dość gęsta. Blaszkę (29*35 cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy przygotowane ciasto. Pieczemy dwa takie spody ( składniki podane są na jeden spód, można również podwoić(...)porcję, chociaż ciasto twardnieje czekając na pieczenie). Beza: -7 białek -230g cukru -płatki migdałowe Białka ubijamy z dodatkiem soli na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier porcjami i miksujemy 5 minut. Ubite białka wykładamy na przygotowane wcześniej ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni C. Bita śmietana: - 1 l śmietany
Receptura smakumasy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Formę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto przekroić na dwa placki.Krem budyniowy:W szklance mleka zmiksować mąki. Resztę mleka z cukrami zagotować, wlać zmiksowane mąki i mieszając(...)budyniu i ucierać.Polewa:Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na cieście.Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu.Warstwy ciasta:ciasto makowo orzechowe, połowa kremu, tężejące galaretki, biszkopty, druga część kremu, ciasto makowo-orzechowe, polewaPs. Przed rozsmarowaniem kremu na galaretce
Ala piecze i gotujeCiasto przypomina smakiem batoniki Kinder Country. Składniki: (przepis na małą tortownicę) 400 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 białe czekolady 2 mleczne czekolady 3,5 szklani Nestle Kangus (płatki z prażonej pszenicy) 4 paczki herbatników 3 łyżki roztopionego masła Dwie paczki herbatników kruszymy i rozdrabniamy blenderem. Dodajemy roztopione masło. Tak powstałą masą wykładamy(...)masę z herbatników. Pozostałe herbatniki drobno kruszymy i posypujemy białą masę. Mleczną czekoladę również roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy i dodajemy do ubitej śmietany (150 ml). Masą czekoladową polewamy wierzch ciasta i posypujemy pozostałymi płatkami z prażonej kukurydzy. Ciasto schładzamy w lodówce. Smacznego! Rada: Najlepiej użyć czekolady wedlowskiej
Pyszności SłodkościCiasto z makiem smakuje wyśmienicie. Tradycja głosi też, że zapewnia pomyślność na cały rok. Smacznego :) Skladniki na ciasto 50 dag m ąki tortowej 6 dag dro żdży 10 dag cukru - pudru 1/2 szklanki kwa śnej, gęstej śmietany 20 dag mas ła 1 jajko 3 żółtka otarta skórka z cytryny 1/2 ut łuczonej laski wanilii szczypta soli Wykonanie M ąkę(...)masło, posiekaną wanilię, posiekać . Dodać rozmącone jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2-3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier do pieczenia ciasta. Boków papieru na zawijam ,aby makowce wzdłuż rosły. Zwinięte makowce przez środek owinąć paskiem 20cm papieru ,spiąć na górze zszywaczem i przenieść
w mojej kuchniPolentowa skorupka dała dodatkowy efekt. Składniki: - pół kostki margaryny - szklanka mąki - grzyby - cebula - 1,5 szklanki wody - 3 łyżki kaszy kukurydzianej Wykonanie: Z margaryny i mąki ugniatamy ciasto, którym wykładamy tortownicę tak żeby oprócz dna zakryć też ścianki na jakieś 2-3 cm. Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Grzyby myjemy, kroimy i smażymy. Podobnie(...)zamiast ją myć to obieramy. Podsmażamy ją razem z grzybami. Ja przed smażeniem ugotowałem grzyby przez co straciły trochę smaku więc jak kto woli. Masę grzybową kładziemy na podpieczone ciasto. Do wody dodajemy kaszkę i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Gotujemy jakieś 3-5 min i wylewamy masę na górę naszej tarty. Wkładamy tortownicę z tartą do piekarnika, ustawiamy
Kryzysowa Książka Kucharska25x36 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć dokładnie mąką. Wystudzoną masę chwilę zmiksować, dodawać po jednym jajku, miksując do połączenia składników. Połowę masy rozprowadzić na przygotowanej formie. Żeby powstały piękne "Karpaty" trzeba uważać, żeby ciasta nie było zbyt grubo. Ciasto musi być cieniutko rozsmarowane - nie koniecznie idealnie - wtedy powstają piękniejsze "góry". Włożyć(...)można dodać kieliszek spirytusu i ewentualnie parę kropel aromatu wanilinowego. (Jeśli krem byłby za mało słodki można dodać 1-2 łyżki cukru pudru i wmiksować do masy). Powstały krem rozsmarować na jednej części ciasta i przykryć drugą. Odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :) * można zastąpić ekstraktem waniliowym lub cukrem z prawdziwą wanilią ** dobrej jakości
My sweet a lifePyszne, mięciutkie i aromatyczne ciasto marchewkowe, posypane wiórkami kokosowymi i ozdobione owocami miechunki. Przepis pochodzi z książki "Moja mała francuska kuchnia" autorstwa Rachel Khoo. Składniki na tortownicę 19 cm: 160 g masła 200 g cukru brązowego 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 płaska łyżeczka soli 4 jajka skórka otarta z 1 pomarańczy(...)ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Z wystudzonego ciasta ucinamy górną nierówną część, przekładamy na paterę. Śmietanę (lub mascarpone) dokładnie mieszamy z cukrem pudrem. Tak przygotowaną masę wykładamy na wierzch i boki ciasta, a następnie całość dokładnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Dekorujemy owocami miechunki. Smacznego
My Culinary ArtWiśniaczek". Tak nazwałam to ciasto, które powstało, gdy naszła mnie ochota na coś o słodko-kwaśnym smaku. Takie połączenie lubię najbardziej. Wzięłam więc słoik kompotu wiśniowego i dżem porzeczkowo- wiśniowy, sporządziłam masę budyniową i dwa biszkopty w tym jeden z orzechami i kakao i powstało całkiem niezłe ciacho. Polecam wypróbować:) Biszkopt jasny : 6 jajek (L) 7 łyżek cukru 5 łyżek(...)podobną temperaturę, inaczej masa może się ściąć. Ponadto potrzebne będą: Wiśnie z kompotu i 1/2 szklanki kompotu Słoiczek kwaśnego dżemu, ja użyłam wiśniowo- porzeczkowy Przełożenie ciasta : Jasny biszkopt Warstwa dżemu Połowa masy budyniowej Połowa drylowanych wiśni z kompotu Biszkopt orzechowo-kakaowy i nasączyć kompotem Warstwa dżemu Połowa masy budyniowej Reszta wiśni Jasny biszkopt Schłodzić i udekorować wg uznania
Maślane ciasteczkomoja o wymiarach ok. 24x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy powierzchnię i posypujemy namoczonymi wcześniej owocami goji (można posypać nimi ciasto także już po upieczeniu lub dodać je do masy). Brownie pieczemy ok. 50-60 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto będzie miało popękaną powierzchnię i będzie sprężyste w dotyku :) Smacznego
MyCookBook.pltortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 30 minut-do suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i przekroić na 3 blaty. Najlepiej jest upiec ciasto dzień wcześniej przed złożeniem torcika. Masa: Śmietanę kremówkę i kokosową połączyć razem w rondelku, podgrzać ale nie gotować, do ciepłej masy dodać połamaną białą czekoladę, poczekać chwilę i wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić. Naczynie(...)przykryć folią aluminiową i chłodzić całą noc w lodówce. Następnego dnia masę wyjąć, dodać zimny serek mascarpone z lodówki i miksować do uzyskania gęstego kremu. (3 łyżki kremu odłożyć do dekoracji) Poncz: Nalewkę wiśniową uzupełnić wodą do ¾ objętości, wymieszać. Na paterze umieścić pierwszy blat ciasta, nasączyć ponczem wisniowym, rozsmarować połowę frużeliny wiśniowej , nałożyć połowę kremu kokosowego, przykryć drugim
Wanilia i Kardamonzachęcam Was do jego wypróbowania. WEGAŃSKI ORZECHOWIEC Z KARMELEM Składniki na karmel: 1/4 szkl cukru kokosowego Targroch * 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 łyżka oleju kokosowego Składniki na ciasto (blacha do pieczenia ok. 20x30): 3 szkl. mąki 1,5 łyżeczki sody 150g margaryny** 2/3 szkl. cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki skrobi ziemniaczanej*** 6 łyżek wody 1 łyżka(...)pierwszym plackiem. Po upieczeniu ostudź. Miękką margarynę zmiksuj na puszystą masę. Dodawaj po 1 łyżce ostudzonego budyniu i miksuj do momentu uzyskania jednolitej, kremowej masy. W blaszce ułóż upieczone ciasto nie mające orzechów. Posmaruj obficie karmelem i wyłóż cały krem budyniowy. Całość przykryj ciastem z warstwą orzechową. Gotowe ciasto przełóż w zimne miejsce najlepiej
wegujemy