Królewiec" to niezwykły wypiek składający się z dwóch warstw ciasta kruchego o miodowej nucie, delikatnego, rozpływającego się w ustach biszkoptu, aksamitnej masy oraz idealnie komponujących się z całością powideł śliwkowych, słodkie dzieło zwieńcza aromatyczna polewa czekoladowa.Królewiec to ciasto eleganckie, wyjątkowo smaczne i z pewnością warto przygotować je w domu na niemal każdą okazję. Ciasto "Królewiec" - Składniki:Kruche Ciasto(...)przestudzeniu, ponieważ tuż po upieczeniu będzie zbyt miękkie.Tak samo postępujemy z drugą porcją ciastaBiszkopt:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tę samą formę w której piekliśmy kruche ciasta znów wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie
Słodka StronaCzekoladowe, kruche ciasteczka obtoczone w orzechach włoskich ze środkiem z masy kajmakowej... chyba nie muszę Was specjalnie przekonywać, że to słodka uczta dla podniebienia. Na ok. 25 ciasteczek: Ciasto: 2 1/3 szklanki mąki pszennej 1 jajko(...)żółtko 200 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku 2 szklanki zmielonych orzechów do obtaczania 1 białko ½ puszki masy kajmakowej Z podanych składników na ciasto wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy kulki trochę większe od orzecha włoskiego, obtaczamy w ubitym białku
Jadło i czytadłokilkanaście godzin (można nawet na kilka dni). Co jakiś czas potrząsnąć słoikiem. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.Masło utrzeć z cukrem na puch, dalej ucierając dodawać jajka. Twaróg zblendować ze śmietanką (albo przetrzeć przez sito), dodać do masy(...)maślanej. Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok, wlać do masy. Dodać również otartą skórę z cytryny i pomarańczy, zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do masy, hakiem miksera wyrobić ciasto. Dodać osączone z rumu bakalie, posiekane orzechy, kandyzowana skórkę pomarańczy. Ciasto jeszcze raz wymieszać. Powinno być miękkie, ale nie kleić się do rąk, w razie konieczności dosypać odrobinę
Obiad gotowyprzykrywamy papierem do pieczenia i na to kładziemy specjalne obciążenie. Powoduje to, że podczas pieczenia ciasto nam nie „wstanie”. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i wstawiamy jeszcze na 15 minut. Przygotowujemy masę(...)Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko ją przestudzamy i następnie miksujemy z serkiem mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Ubitą śmietanę łączymy z masą serową. Gotową masę przekładamy na wystudzone ciasto. Na wierzchu układamy świeże maliny. Dekorujemy listkami świeżej mięty i opruszamy delikatnie cukrem pudrem
CookMagcukrem rozpuszczamy w gorącym mleku na małym ogniu i dokładnie mieszamy (jeśli nie mamy kakaowego biszkopta to dodajemy do masy kakao). Masę odstawiamy do ostygnięcia. Schłodzoną masę mieszamy z pokruszonym ciastem, dodajemy dżem. Składniki dokładnie ze sobą łączymy, wyrabiając jednolite ciasto. Następnie formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Na koniec dekorujemy bajaderki – wg własnego gustu (czekoladą rozpuszczoną w kąpieli
psgotujemycukier waniliowy 15 dag masła 2 żółtka 1,5 szkl. mąki Wykonanie: Zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie wyłożyć na blachę, nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 200 st.C na jasno złoty kolor. Składniki na masę serową: 900g sera białego 10 żółtek 10 łyżek cukru pudru 10 dag płynnego masła(...)szkl. cukru Wykonanie: Trzykrotnie zmielony twaróg ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem, dodajemy masło, obie mąki i mleko. Białka ubijamy z cukrem, następnie mieszamy z masą i wykładamy na ciasto. Pieczemy 5 minut w 220 stopniach, otwieramy piekarnik i oddzielamy nożem brzegi od blachy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach, następnie otwieramy piekarnik na 15 minut (lub odstawiamy ciasto
In my kitchenmasła 100ml śmietanki 12% 3 kaszanki 400g kiszonej kapusty (najlepiej mocno kwaśna) sól, pieprz, kminek 5 średnich ziemniaków koperek/natka pietruszki 3 plasterki żółtego sera PRZYGOTOWANIE: Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i chłodzimy w lodówce około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za foremkę. przykrywamy ciasto papierem
Pyry na Gazprzygotowałam sernik z borówkami. Tym razem nie użyłam kominka ale ciacho równie fajnie się prezentuje w takim kształcie. Jeśli nie posiadacie takiej foremki ciasto można przygotować w zwykłej tortownicy, tylko zamieniając kolejność warstw - najpierw biszkopty, potem masa serowa a na wierzchu galaretka. Ja użyłam galaretki szafirowej Wodzisław aby pasowała kolorystycznie do borówek. składniki: 700 g sera z wiaderka(...)dodać przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Następnie do masy serowej dodać borówki, ponownie wymieszać. Masę wyłożyć na stężoną galaretkę. Wierzch ładnie wyrównać i ułożyć biszkopty lekko wciskając w masę serową. Ciasto odstawić do stężenia do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć z lodówki i odstawić na 30 minut, dzięki temu ciasto ładnie wyskoczy nam z foremki
Monia miesza i gotujeprzykład dlatego, że masło zostało zastąpione zdrowym olejem kokosowym, a zamiast masy krówkowej lub karmelowej przygotowujemy masę daktylową - równie słodką i smaczną, ale o wiele zdrowszą. Wiele osób pewnie ucieszy również fakt, że jest to ciasto, które przygotowujemy bez pieczenia, więc nie potrzebujemy do jego wykonania piekarnika. Czego potrzebujemy? spód: - 2 opakowania ciasteczek zbożowych (jedno opakowanie może być(...)przygotowanie słodkiej masy. Namoczone daktyle i masło orzechowe wkładamy do naczynia blendera, dodajemy część wody po daktylach. Wszystko blendujemy na jednolitą masę. Jeśli wyjdzie za gęsta, dodajemy więcej wody z moczenia. 4. Z lodówki wyjmujemy przygotowany spód ciasta. Jeśli ciastka nadal są kruche, można odrobinę skropić je wodą z daktyli. Następnie na wierzchu rozsmarowujemy masę daktylową, a na tym gęsto
two broke sisterscukrem na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy jajka stale miksując po każdym dodaniu. Do tak przygotowanej masy wsypujemy kakao, przesianą mąkę *, dodajemy 2 łyżki powideł śliwkowych i 250 ml mleka. Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia i dokładnie wszystko razem mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do blaszki z wcześniej przygotowanymi biszkoptami i wyrównujemy. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika(...)wystudzenia. 250 g kostki do pieczenia Kasia Ekstra smak maślany ucieramy mikserem na puszystą masę, następnie partiami dodajemy wystudzoną masę budyniową stale ucierając. Gotową masą budyniową pokrywamy upieczone i wystudzone ciasto. Rozprowadzamy ją po całości. Żelatynę zalewamy 3 łyżami zimnej przegotowanej wody i odstawiamy ją do napęcznienia. Do rondelka wkładamy 1/2 kostki do pieczenia Kasia Ekstra maślany smak
Malinowe Pocałunkiprzyćmi smaku mojego ulubionego- tradycyjnego z rodzynkami, który jest i pozostanie dla mnie bezsprzecznym numer jeden. Składniki Ciasto 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 1 żółtko Masa budyniowa 1 l mleka 3 opakowania budyniu czekoladowego Masa serowa 1/2 kostki margaryny 1/2 szkl. cukru 500 g serka waniliowego(...)mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, jajkami i żółtkiem. Zagnieść ciasto i wyłożyć na natłuszczoną blaszkę. 2. Ugotować budynie na 1 litrze mleka, gorące przełożyć na surowe ciasto. Równomiernie rozsmarować. Ostudzić. 3. Przygotować masę serową: margarynę utrzeć z cukrem i stale mieszając, dodawać na przemian serek i żółtka. Wsypać budyń i całość wymieszać z pianą z białek. Rozsmarować na zimnym budyniu
Kuchenne aromatyszybko i przyjemnie zrobić taką masę w domu. Składniki na masę cukrową jednokolorową 50g glukozy spożywczej w proszku (ja kupiłam w Kaufland, nigdzie indziej nie widziałam) 3 płaskie łyżeczki żelatyny 2 pełne łyżeczki suchej galaretki niebieskiej (lub innej) ok 70 ml zimnej wody 2 pełne łyżeczki margaryny do ciast (miękkiej np. Palma) 50-70 dag cukru pudru by wzmocnić smak(...)zabrakło masy na ozdoby oraz przykrycie niedociągnięć, gdyż robiłam tort z dodatkowym piętrem, a także chochliki które mieszkają w mojej kuchni musiały się masą poczęstować:-) Należy pamiętać o dobraniu odpowiedniego kremu do ciasta i unikać bitej śmietany, gdyż może rozpuścić ona masę. Najlepszy byłby krem maślany (my takiego nie lubimy, więc ja polecam krem budyniowy
Rozpustne gotowaniezagotować razem z wodą. Następnie dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszać do czasu, aż ciasto będzie odchodziło od garnuszka. Pozostawić do wystygnięcia. Gdy ciasto będzie zimne utrzeć je z jajkami. Masę podzielić na dwie równe części. Następnie gotowe wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i oprószoną mąką. Blaty piec w 200 stopniach przez około 30 minut(...)być gładka. Gdy mleko będzie się gotowało wlać do niego rozpuszczone mąki. Całość dokładnie mieszać do czasu, aż masa będzie gładka i gęsta. Gotowy budyń pozostawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu budyń ucieramy z miękkim masłem i przekładamy nim blaty z ciasta parzonego. Wierzch oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
Krakowskie smaki Aniłyżki cukru pudru 2 łyżki wody (można zastąpić gęstym sokiem owocowym, np. z malin i nie dawać już barwnika) +czerwony barwnik spożywczy Składniki na ciasto na roladę: 4 jajka + 2 żółtka, które zostaną z kolorowej masy(...)łyżeczka winianu sodu (opcjonalnie) 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki 100 g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na krem śmietankowy Najpierw przygotowujemy ciasto na wzorek. Miękkie masło miksujemy na puszystą jasną masę z cukrem pudrem. Dodajemy białka, wodę i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników. Ja gotowe ciasto pofarbowałam na dwa odcienie różowego
Ciastkozercystartą skórką limonki. Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem i mieszając - stopniowo (na przemian) z jajkami i mieszanką mąk. (Powstała masa powinna być dość luźna i lepka.) Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia, a na jej wierzchu rozłożyć jabłka. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 stopniach. W międzyczasie(...)Najlepiej bezpośrednio przed użyciem.) Margarynę z cukrem i śmietaną - umieścić w niewielkim garnuszku i podgrzewać do momentu dokładnego połączenia się składników. Masę wymieszać z płatkami kukurydzianymi i delikatnie przełożyć na podpieczone ciasto. Piec dodatkowe 15-25 minut. Szarlotkę najlepiej kroić po ostudzeniu. Inspiracja z blogu: Przy kubku kawy - z moimi modyfikacjami
Di gotuje