Sezon winogronowy w pełni. Pomysłów na pyszności z ich wykorzystaniem nie brakuje. U mnie kolorowe kuleczki wskoczyły do masy serowej i
Zakamarki mojej kuchniMamy weekend trzeba więc ukręcić jakieś ciacho. Barka pomysłu ale z tego braku i kombinacji wyszło bardzo smaczne przekładane. Biszkopt, masa jabłkowa i chałwowa. Super połączenie
Ewa w kuchniBardzo smaczny i efektowny torcik na zimno . Jest lekki i delikatny w smaku , Winogrona doskonale się komponują z masą śmietanową . Składniki: 0,5 kilograma winogron różowych
Bajeczna KuchniaMoja ostatnia przeddietowa zachciewajka na coś drożdżowego zaowocowała upieczeniem olbrzymiej drożdżówy z serem. Ciacho było cudowne, deliktane i puszyste, a masa serowa wyjątkowo smaczna - może dlatego
Kuchenne zapiski EdytySkładniki - polewa (czyli kisiel jagodowy): 0,5 litra jagód kilka truskawek łyżka cukru zwykłego łyżka cukru trzcinowego łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie - ciasto: Do naczynia, w którym lubimy wyrabiać ciasto kruszymy drożdże. Zasypujemy je cukrem z dodatkiem cukru waniliowego. Na to wlewamy dwa rozbełtane jajka, a następnie ścieramy na tarce masło. Całość zalewamy 1/2 szklanki mocno ciepłego ale nie gorącego(...)Odstawiamy pod przykryciem na 3-4 godziny. Kiedy już zaczyn odstał swoje przesiewamy do niego mąkę i patrzymy jak rośnie w oczach. Wyrabiamy tyle o ile, tzn. na jednolitą masę. Dodajemy po kilka kropli wybranych aromatów. Moje zostały przy kasie w sklepie. Niestety o tym, że ich nie spakowałam przekonałam się dopiero w momencie gdy były potrzebne. Pozostała improwizacja - jako
Kuchnia po mojemuPascha wielkanocna przygotowana z własnego sera. Jeśli nigdy nie jedliście paschy to spróbujcie sobie wyobrazić bardzo delikatną masę z aromatem wanilii, migdałów i skórki pomarańczowej. To
Poezja smakuSmaczny i lekki torcik z białego sera i kolorowych galaretek, na biszkoptach z dodatkiem banana, zasmakuje małym i dużym łasuchom ;) Masy szybciutko tężeją , można dodać
Takie tam pichcenieUwielbiam pomarańcze i kajmak. W tym wydaniu smaki idealnie się uzupełniały, soczyste pomarańcze w galaretce, puszysta i lekka jak piórko masa kajmakowa i bita śmietana.
VioletoweKucharzenieUbijana babka cytrynowa...Lekko wilgotna, pyszna.Z dodatkiem soku i skórki z cytryny.Oblana lekko kwaśnym lukrem.Oprószona kandyzowaną skórką pomarańczową.Zapraszam!Składniki:Ciasto:4 duże jaja;1 szklanka białego cukru;1 szklanka mąki pszennej; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;200 g margaryny;Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;Skórka starta z całej, jednej cytryny;1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;Opakowanie(...)proszkiem do pieczenia.Margarynę rozpuścić. Wystudzić.Cytryny wyszorować, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Zetrzeć skórkę z całej cytryny, a z połowy wycisnąć sok.Jaja ubić wraz z cukrem mikserem na puszystą masę.Do masy jajecznej, stale miksując na wolnych obrotach, dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.Następnie, stale miksując na wolnych obrotach, wlać powoli stopioną, wystudzoną margarynę, dodać sok i skórkę
Gospodyni Miejskazapach w domu powalający. Przepis na samo ciasto zaczerpnęłam ze strony Mała cukierenka. Pozostałe składniki to już moja inwencja , powtórzenie smaków świetnie się sprawdziło , a śmietana dodała lekkości. Składniki : Ciasto : 1 tabliczka gorzkiej czekolady 60% 150g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 czubate łyżeczki kakao(...)czekoladę roztopić. Masło wraz z cukrem utrzeć na puszystą masę , dodawać po jednym jajku i nadal miksować. Przesiać do masy wszystkie suche składniki , wymieszać. Dodać banany i czekoladę . połączyć wszystkie składniki . piec ok 45 min 1 180'C Na wystudzone ciasto ułożyć pokrojone w plastry banany , skropić sokiem z cytryny. Śmietanę ubić na sztywno , dodać nutellę i ubijać do połączenia
Malinowa KawiarenkaDzisiaj coś słodkiego:) Sernik z makiem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Do sernikczka wykorzytałam również przyprawę do sernika i mas serowych Kamis. Bałam się nieco dodatku kardamonu
Monia miesza i gotujeWisni w domu nie miałam, ale za to dodałam garstkę orzechów włoskich i zamiast zwykłego cukru, użyłam cukru trzcinowego. Ciasto wyszło mięciutkie, puszyste. Bardzo polecam , pomimo mojej modyfikacji ciasto wyszło wyśmienite :) Wymiary blaszki: Temp. pieczenia: 175C Czas pieczenia 50-60 minut Składniki: 3 jajka 120 g masła 120 g czekolady gorzkiej 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki(...)wymieszaniu wszystkich składników wlewamy wcześniej przygotowaną masę czekoladową. Mieszamy krótko i wylewamy do foremki. Pieczemy w temp. 175C ok. 50-60 minut. do suchego patyczka. Polewa : Do rondelka wsypujemy cukier, kakao, wlewamy mleko i gdy składniki się rozpuszczą, wrzucamy kawałek margaryny. Zdejmujemy z ognia i mieszamy. Odczekać 5 minut i polać wystudzone ciasto. Można posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
Słodkości i nie tylkomazurka. Można zrezygnować z piany z białek i mamy tradycyjnego mazurka, który na pewno zrobi wrażenie na wielkanocnym stole. STEFANKA Składniki: Ciasto kruche: · 300g mąki pszennej · 150g zimnego masła · 70g cukru(...)pieczenia · 2-3 łyżki śmietany Beza: · 5 białek · 60 g cukru pudru Masa: · 60 g cukru · 1/2 szklanki wody · 1 czubata łyżka kakao
Mania Gotowaniacukru, jajkami, 1 cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie gładka, przesiewam mąkę wraz z proszkiem i dokładnie miksuję. Masa wyjdzie jak krem,musiałam dodać odrobinę mleka, bo było zbyt gęste. Formę 23 X 23 wytłuściłam i wysypałam mąką, rozsmarowałam w niej równo ciasto (jest tak gęste). Z pozostałych składników zagniotłam kruszonkę. Na wierzchu poukładałam renklody, skórką do ciasta
W kuchni Karmel-itkitemperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijać i powoli dolewać mleko. Dodać otartą skórkę z pomarańczy i ok 3/4 kandyzowanej skórki (resztę zostawić do dekoracji). Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać je w ciasto. Foremkę na babkę natłuścić i posypać mąką. Przełożyć
Monia miesza i gotujemoże dziwić, ale zapewniam.. będziecie pozytywnie zaskoczeni. Ponadto, taki zastaw idealnie komponuje się ze wspaniałym ciastem marchewkowym w wersji razowej. Spróbujcie, a nie pożałujecie! Składniki na ciasto, forma o średnicy 21cm: – 3 szklanki startej marchewki – 2 szklanki mąki żytniej 2000 (lub mąki orkiszowej) – 1 szklanka rodzynek – 1 szklanka orzechów włoskich – 0,5 szklanki oleju rzepakowego – 2 banany – 3 łyżki(...)rodzynkami oraz startą marchwią dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i porządnie mieszamy. Jeżeli mamy tortownicę z odpinanym spodem – wykładamy dno papierem do pieczenia, zapinamy, nożyczkami odcinamy nadmiar papieru, a boki za pomocą pędzelka natłuszczamy olejem, jeżeli nie – natłuszczamy całość wraz z dnem. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciasto kroimy wzdłuż na pół, na dwie części i przekładamy
Be Fit Be StrongBabka jest miękka, wilgotna w środku, puszysta i mocno cytrynowa. Szybkie w przygotowaniu i smaczne ciasto, a zapach w domu podczas jej pieczenia jest nie do opisania. Idealna na Wielkanoc a także do popołudniowej kawki każdego dnia :) Do mojej babki wykorzystałam mąkę pszenną luksusową typ 550 od Młyny Stoisław . A po przepisy na inne babki(...)pokojowej) utrzeć z cukrem na gładką masę. Nie przerywając pracy miksera dodawać po jednym jajku ciągle mieszając. Następnie stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wszystko wymieszać. Na końcu dodać startą skórkę z cytryny (cytrynę należy wcześniej sparzyć) i wyciśnięty z niej sok. Wszystko ponownie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180'C. Ciasto przełożyć do formy do wypieku babki
Zrób to smacznieMagda , Marta , Marzena , Patryk i Ada ) miałyśmy upiec Red Velvet Cupcakes. Przyznam się szczerze, że to moje pierwsze Red Velvet. Jakoś unikałam pieczenia tego ciasta. Na blogu Dusiowa Kuchnia znalazłam przepis, na którym się wzorowałam, jednak trochę pokombinowałam po swojemu, zamieniłam kilka składników na tekiem które według mnie będą idealnie pasować. Nie wiem(...)mąki i kakao. Czynność powtarzałam do wyczerpania składników. Na końcu dodałam barwnik i zmiksowałam do połączenia się składników. Ciasto powykładałam do papilotek. Piekłam w 175 stopniach przez ok 20 minut. Do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone i wystudzone babeczki udekorowałam masą budyniową z tego przepisu i posypką cukrową domową oraz tęczowym cukrem , również domowym. SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotuje