ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1991/3191)

Słoneczne rafaello z groszkiem ptysiowym bez pieczenia 162

Ciasta bez pieczenia, to ostatnio mój konik. Czuję się w tym temacie jak ryba w wodzie, sprawiają mi wiele frajdy. Chciałabym Wam pochwalić się moim nowym pomysłem na słoneczne rafaello z groszkiem ptysiowym - zupełnie bez pieczenia, bez pośpiechu, w międzyczasie. Spójrzcie sami i nie zapomnijcie o ocenie, to dla mnie niezwykle ważne! :) Potrzebujemy: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 500 ml mleka(...)pieczenia. Dno foremki wykładamy herbatnikami, na których rozsmarowujemy masę z groszkiem ptysiowym. Całość dokładnie wyrównujemy i przykrywamy warstwą herbatników.  Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i odstawiamy do lekkiego zastygnięcia. Ja przyznaję, że trochę ją przeciągnęłam i dlatego jest trochę nierówna, co oczywiście nie działa na niekorzyść ciasta. :) Tężejącą galaretkę wylewamy na warstwę herbatników i odstawiamy do całkowitego stężenia

MamaOskarka
Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym 185

mnie idealna. Łatwa, z kilku składników, idealnie tężejąca. Jeśli jednak z pewnych względów wolicie wersję bardziej współczesną to najlepiej roztopić czekoladę z dodatkiem niewielkiej ilości śmietany kremówki. Składniki na ciasto marchewkowe: (na blaszkę o wymiarach ok. 21 x 31 cm - duża) 400 g mąki  4 jajka 200 g brązowego cukru  225 ml oleju roślinnego  400 g drobno(...)pełna szklanka) 1 łyżeczka świeżo startego imbiru po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Jajka ubijamy do podwojenia objętości. Dodajemy cukier i ubijamy, aż masa będzie gładka i puszysta.  Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodajemy startą marchewkę, kokos, imbir i delikatnie mieszamy.  Dodajemy przesianą mąkę, cynamon

bistro mama
RACUSZKI DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI - smak dzieciństwa 104

wyrośnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, jasnożółtą masę, a białka ubić na sztywną pianę. Masło rozpuścić na patelni. Krok 3. Do wyrośniętego rozczynu przesiać pozostałą mąkę, dodać żółtka utarte z cukrem, roztopione (nie gorące!) masło oraz ubite białka. Wyrobić ciasto łyżką, aż ukarzą się pęcherzyki powietrza, następnie dodać starte jabłka (jeżeli potrzeba, to jeszcze

Moja Książka Kucharska
TRADYCYJNY MAZUREK WIELKANOCNY Z KAJMAKIEM I MIGDAŁAMI 187

masła * 1/3 szklanki cukru pudru * 2 jajka * szczypta soli * pół puszki masy kajmakowej (użyłam  Helio ) * płatki migdałowe do dekoracji (użyłam  Helio ) * 4 kostki gorzkiej czekolady Wykonanie: W misce umieścić mąkę, cukier puder, sól, wbić jajka i dodać pokrojone w kawałki masło. Dłonią wyrobić ciasto na zwartą, jednolitą kulę.  Od całości oderwać około 1/4 ciasta (będzie potrzebne

Zrób to smacznie
Amerykańskie ciastka podwójnie czekoladowe 121

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na jasną masę, wbić jajko, dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Wsypać mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia oraz sodę i zmiksować. Dodać posiekane czekolady i wymieszać tylko do połączenia się wszystkich składników. Z ciasta formować duże kulki (ja nabierałam łyżką do lodów) i układać na blasze wyłożonej papierem

Kraina Miodem Płynąca
Kokosowe ciasteczka z białą czekoladą i cynamonem 152

osobnej misce wymieszać mąkę, cynamon, sól, proszek do pieczenia oraz sodę. Do masy maślanej wbić jajko i po zmiksowaniu dodać składniki suche.  Następnie wsypać wiórki, a na końcu wmieszać uprzednio posiekaną (ale nie na drobno!) białą czekoladę.  Całość połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta formować kulki o wielkości sporego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć

Di gotuje
Mini tarty z kurkami 154

wymieszać. Ciasto kruche: Wszystkie składniki posiekać i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm i wylepić nim natłuszczone foremki. Nakłuć widelcem. Spody podpiec ok 15 minut w 180 stopniach. Napełnić farszem i piec jeszcze ok 20 minut do ścięcia się masy. Takie tarty można podawać na ciepło lub na zimno. Są pyszne polane keczupem

Smakołyki Asi
Ciasto marchewkowe 186

Pyszne, smaczne i szybkie ciasto marchewkowe. Idealne do kawy lub herbaty! Składniki: 2 jaja 1 łyżka ksylitolu 5 łyżek maki gryczanej szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat marchew Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i aromat. Dokładnie miksujemy. Na koniec wrzucamy startą na grubych oczkach marchew. Mieszamy. Masę przelewamy

Truskawkowa Fiesta
Gofry orkiszowe z pieczonymi burakami, fetą i dipem jogurtowym 169

pieprzem. W osobnej misce wymieszać obie mąki i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej wlać olej rzepakowy i połowę maślanki, następnie wsypać składniki sypkie, zmiksować, po czym wlać pozostałą maślankę i ponownie zmiksować do połączenia składników. Na rozgrzaną gofrownicę (pełna moc) wlewać po chochli ciasta, rozsmarować go, zamknąć gofrownicę i piec 4 minuty. Farsz: Piekarnik rozgrzać do temperatury

Passions hobbies life
Tarta cytrynowa z bezą (Lemon Meringue Pie) 156

lodówki na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić formę z ciastem i piec około 20 minut, aż się lekko zarumieni. Wyjąć i wystudzić. Do rondla wlać sok z cytryny, dodać skórę z cytryny, wodę, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i zagotować, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Do gorącej masy dodać masło, mieszać aż się rozpuści. Następnie

wyzwania kuchenne
Pyszny deser Tiramisu 480

uzależnione są od regionu Włoch, w którym jest przygotowywany. Zazwyczaj jest to prostokątne ciasto, które składa się z kilku warstw. Układa się je naprzemiennie zaczynając od biszkoptów (zazwyczaj wybierane są specjalne sztuki o podłużnym kształcie), które są maczane w kawie lub likierze. Następnie nakładana jest masa - jej najważniejszym elementem jest serek mascarpone. Te obie warstwy układane są jedna na drugą

Gotuję Testuję
Mazurek kawowy 305

przywarła, aż nieco odparuje - konfiturę lekko ostudzić, a następnie rozsmarować na kruchym cieście, schłodzić - zaparzyć mocną kawę, używając 60ml wody, ostudzić - w misce umieszczonej nad parą wodną umieścić masło, połamaną na mniejsze kawałki czekoladę oraz napar kawowy - składniki podgrzewać do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji - masę pozostawić do ostygnięcia, gdyż gorąca jest bardzo rzadka - gęstniejący krem (można przyspieszyć jego gęstnięcie, chłodząc

Smakołyki Bereniki
Sernik na zimno z bananami 177

postaci połowy puszki kajmaku. Świetnie się to skomponowało z resztą ciasta Save Print sernik na zimno z bananami Czas przygotowania:  2 godziny Czas gotowania:  Całkowity czas:  2 godziny   Składniki 5 bananów 600g serka homogenizowanego 250ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki żelatyny 200g masy kajmakowej 2 galaretki cytrynowe 4 łyżki cukru pudru paczka biszkoptów Przygotowanie Zagotowujemy

zjem to blog kulinarny
Tort tiramisu 408

Mąkę pszenna i ziemniaczaną przesiać i dodać do ciasta delikatnie mieszając łyżką.  Ciasto wylać do tortownicy (u mnie średnica 22 cm) wyłożonej papierem do wypieków i piec ok 40 minut w temperaturze 170*C. Gdy biszkopt wystygnie przekroić go na 3 części. Składniki na masę: 150 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 750 g schłodzonego serka mascarpone

The Sweet Damsel
Kluski ślaskie 157

mąka ziemniaczana 1. Ugotowane i wystudzone ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Powstałą masę ziemniaczaną gładko ubijamy dłonią w misce, dzielimy na 4 części, jedną część ziemniaków wyjmujemy i uzupełniamy ją mąką ziemniaczaną, a potem dokładamy z powrotem wyjęte ziemniaki. Dodajemy jajko, sól i zagniatamy ciasto, jeśli jest potrzeba dodajemy więcej mąki. 2. Z ciasta lepimy małe kluski

Apetyczna babeczka
Proteinowe batoniki. Porcja białka oraz błonnika, idealne zaraz po wysiłku fizycznym. 128

drobnych oczkach. Miód lekko rozpuść i wymieszaj wszystkie pozostałe składniki (oprócz czekolady). Przełóż masę do blaszki do pieczenia wysmarowanej olejem oraz wysypanej lekko mąką. Upiecz w piekarniku (około 30 minut – do zarumienia) w 180ºC. Na koniec na wierzch wylej rozpuszczoną czekoladę i odstaw do ostygnięcia. Ciasto pokrój na batoniki. Wychodzi około 12 sztuk

wysmienity
Sernik z białą czekoladą i sosem wiśniowym. Przepis krok po kroku. 147

deserów. Nie wyobrażam sobie żadnych Świąt bez tego króla ciast! Przepis jest prosty i nie wymaga tysiąca skomplikowanych czynności. ZAWSZE WYCHODZI!   Przejrzysty przepis krok po kroku poniżej.   Sernik z białą czekoladą. Składniki: Spód: 1 opakowanie maślanych herbatników 100g 50g roztopionego masła Masa twarogowa: 500g sera twarogowego do serników 200g śmietanki 36% 200g

kuron.com.pl
WANILIOWY KREM MAŚLANY 138

Jest puszysty, waniliowy i ładnie trzyma kształt po nałożeniu na ciasto lub babeczkę. It’s fluffy, vanilla and holds shape on cake and cupcakes. Składniki*: 400g miękkiego masła 800g cukru pudru 6 łyżek mleka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego ubij masło na puszystą masę. Dodaj połowę cukru i ubijaj aż się połączą dodaj pozostały cukier, mleko i [...] Artykuł WANILIOWY KREM

SandraFrej.com
Jak zrobić ciasto na pierogi z masłem i jajkiem 78705

pewnością najbogatsze w smaku :-) Masło oraz żółtka sprawiają, że ciasto nie wysycha i idealnie się lepi.  Przepis pochodzi z 1910 roku..  ponadczasowy! - miękkie i elastyczne - bez podsypywania mąką - z jajkiem i masłem Jako nadzienie do pierogów na słodko polecam użyć  uniwersalnej masy serowej . Możesz też dać do środka ulubione owoce. Na wytrawnie polecam przepis na uniwersalny farsz

AniaGotuje.pl
Szneka z glancem i kruszanką 152

odchodzić od rąk. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, obsypać delikatnie mąką. Urywać kawałki ciasta, zwijać je w rękach na długie części, z których następnie tworzyć małe zawijańce, ślimaki. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. W międzyczasie przygotować kruszonkę. Składniki na kruszonkę wymieszać, aż powstanie sypka masa. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Drożdżówki posmarować delikatnie białkiem wymieszanym z mlekiem. Obsypać dużą

Trufelkowo
Drożdżówki z malinami i kruszonką 170

zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować.Wykrawać dużą szklanką krążki i w tym samym krążku drugą szklanką nieco mniejszą[ podstawę bułek i większą obwódkę].Obwódkę  zawinąć w ósemkę i ułożyć na podstawie bułeczek.W środek włożyć masę twarogową , ułożyć kilka malinek.Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką

Moje domowe kucharzenie
Placuszki jogurtowe z owocami 299

składniki wymieszać, aż osiągną gładką konsystencję, nieco rzadszą niż przy tradycyjnych racuchach - jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać nieco więcej mąki, choć niezbyt dużo, żeby nie zaburzyć delikatnej struktury placuszków; najlepiej usmażyć "próbny" placek, a jeśli będzie np. zbyt delikatny, dodać więcej mąki  - do ciasta dodać owoce, wymieszać - na patelni rozgrzać olej, łyżką nałożyć porcje ciasta

Smakołyki Bereniki
SERNIK NA ZIMNO Z JEŻYNAMI 121

teraz, kiedy jest pełnia sezonu. W zasadzie to każde owoce się tutaj nadadzą. Ciasto bez pieczenia, bardzo proste w wykonaniu i przede wszystkim smaczne. Przepis zaczerpnięty z Bake&Taste z niewielkimi modyfikacjami. Sernik na zimno z jeżynami Spód 140 g herbatników 60-70 g masła Masa serowa 1 kg twarogu mielonego z wiaderka 170 g jogurtu naturalnego 1 łyżka

Pieguskowa Kuchnia
Puszyste placuszki z płatków owsianych 112

waniliową, przykryć. Zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia rano ubić białka. Do masy z płatków owsianych dodać żółtka, sodę, mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać ubite białka i ponownie wymieszać, ale już bardzo delikatnie wymieszać. Smażenie – mocno rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Dużą łyżką nakładać ciasto na patelnię. Smażyć z obydwu stron na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru

Kuchnia Pokoleń
Semifreddo z malinami i bezami 116

białkami ubitymi na sztywną pianę. Osobno ubić śmietankę. Delikatnie wszystko połączyć. Do masy wrzucić mrożone maliny, pokrojone na kawałki wafelki oraz pokruszone bezy. Przemieszać delikatnie i przełożyć do foremek lub pojemnika np. po lodach. Schłodzić w zamrażalniku przez 2-3h. Podawać z ciepłym ciastem lub solo posypane świeżymi owocami lub polane syropem klonowym. Artykuł Semifreddo z malinami i bezami

Raj dla Podniebienia
Popękane ciasteczka czekoladowe bez cukru. 170

gładką masę. Mąkę przesiewamy z suchymi dodatkami  i porcjami dodajemy do masy. Jeśli tak jak ja korzystamy z mąki tortowej, zostawiamy na chwilę aby mąka napęczniała. Tej mąki idzie też trochę mniej, niż zwykłej pszennej mąki, a to ze względu na jej strukturę. Ciasto nie ma być zbyt gęste,  ale na tyle zwarte aby dało się formować niewielkie

Dieta moja pasja
Babeczki Bounty 196

naczyniu umieścić masło i cukier i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać wiórki, zmiksować. Dodawać przesiane suche składniki na zmianę z mlekiem, mieszać drewnianą łyżką tylko do połączenia. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Przelać do nich ciasto, do około 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut. Wyjąć

Domowa cukiernia Ewy
Muffinki z cukinią i makiem 173

proszkiem do pieczenia i wymieszać z makiem. Jajka z cukrem ubić na sztywną masę jak do biszkoptu. Miksując na wolnych obrotach wlać olej wsypać mąkę i miksować do momentu połączenia się składników. Na końcu dodać cukinię i wymieszać łopatką. Papierowe papilotki wypełnić do 3/4 wysokości ciastem. Piec około 20-25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić. Lukier: Do soku

Ala piecze i gotuje
Tort bezowy Rafaello 212

serka mascarpone 2/3 szklanki cukru pudru (ja dałam dużo mniej a i tak ciasto strasznie słodziutkie) 1 szklanka wiórek kokosowych 3 łyżki likieru kokosowego Malibu Śmietanę i serek przekładamy do dzieży i ubijamy do zgęstnienia. Dodajemy cukier puder, wiórki oraz likier. Mieszamy szpatułą i dzielimy masę na 2 części. Na pierwszy blat bezowy wykładamy jedną część, przykrywamy drugim blatem

Mam apetyt na ...
Rustykalna tarta z botwinką 111

jajek i śmietanki, mieszamy dokładnie, dodajemy posiekany koperek 6. Wykładamy botwinkę na środek ciasta, pozostawiamy 2-3 cm wolnego brzegu dookoła, następnie naciągamy do środka tarty, na wierzchu układamy plastry mozzarelli, brzegi smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na ok 30 min, masa powinna się ściąć  7. Tartę podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej

Słodki Kompromis
pyszny,aksamitny sernik pieczony czarno-biały na cieście kruchym... 186

rozwałkować, w formach ponakłuwać widelcem, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta podpiec 15 minut i trochę wystudzić żółtka, cukier, aromat waniliowy mikserem utrzeć do białości, dodać zblendowany twaróg, połączyć mikserem składniki, wsypać mąkę ziemniaczaną, śmietanę w proszku, kaszę manną i połączyć składniki masę podzielić na dwie nierówne części, do mniejszej wsypać kakao i mikserem wyrobić, pianę

W Mojej Kuchni Lubię
Pasta tahini 172

jakiś czas zbieramy szpatułką ziarna sezamu ze ścianek i ponownie miksujemy. Jeżeli masa jest zbyt sucha, to miksując można dodać 1 – 2 łyżki oleju sezamowego. Gotową pastę przekładamy do słoiczka i zamykamy. Nie wymaga przechowywania w lodówce. Pasta tahini może być używana do sosów, ciast, deserów, kanapek… i nie tylko. Sezam jest także głównym składnikiem słodkości. Te najbardziej znane

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania