ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1998/3191)

Kruche babeczki z kremem waniliowo-cytrynowym (z serka homogenizowanego) 118

przygotowuję je z przeróżnymi nadzieniami. Krem na bazie serka homogenizowanego również Wam opisywałam, a teraz chciałam Wam pokazać jak prezentują się moje idealnie kruche babeczki nadziane pyszną waniliowo-cytrynową masą. Całość nie tylko bardzo ładnie wygląda, ale również jest przepyszna! Polecam!   (około 30 małych babeczek) Babeczki: 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki - 315g; zwyklej około 240g) 1/4 szklanki(...)pędzelka wysmarować nim blaszki.) Foremki z ciastem ponownie schłodzić w lodówce - tym razem około 30 minut. Babeczki przed pieczeniem delikatnie nakłuć widelcem. Piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez około 15 minut w 190-200 stopniach. (Powinny być rumiane.) Jeszcze ciepłe korpusiki ostrożnie wyjąć z foremek.  Przygotować krem. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę i następnie dokładnie zmiksować z serkiem

Di gotuje
Ucierane ciasto pomarańczowe 244

Proste i niewyszukane, ale bardzo aromatyczne i smaczne ciasto. Czasem mam ochotę na coś tak prościutkiego i wręcz banalnego :). Ciasto jest bardzo puszyste i miękkie, a dzięki temu, że po upieczeniu nasączamy je świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, jest również wilgotne i dłużej pozostaje świeże. Polecam do popołudniowej kawki lub herbatki :). Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej 200 g masła(...)cukrem na jasną i bardzo puszystą masę ( ucierać około 10 minut ). Dodać skórkę z pomarańczy oraz ekstrakt/aromat, jeśli używacie i zmiksować. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując/ucierając do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką lub łyżką, tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około

Opowieści z piekarnika
Ciasto imbirowe z gruszkami 220

się szybko i jest naprawdę smaczne :) Składniki do gruszek : 2 gruszki 1/2 łyżeczka sproszkowanego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 2-3 łyzki masła 2-3 łyzki miodu Składniki na ciasto : 160 g mąki pszennej 165 cukru pudru po 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej 2 jajka około 2 łyżeczek sproszkowanego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 5 łyżek oleju(...)Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać powoli olej i delikatnie miksować Dodawać na przemian mąkę i jogurt, zaczynając od jogurtu, a kończąc na mące- nie miksujemy szybko i tylko do połączenia składników, na koniec wsypujemy pokruszone orzechy, mieszamy Przestudzone gruszki układamy na dnie foremki natłuszczonej, a potem wylewamy ciasto Piec przez około 50 min, pozostawiamy

Proste Potrawy
Pierniczki puszyste i mięciutkie 170

Dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać- ja mieszam w robocie kuchennym. Wlać mieszankę z  miodem i ponownie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać. 5.Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje. W dniu pieczenia: Ciasto zrobi się bardzo gęste, odkrawać nożem(...)kawałku ciasta, zagnieść na blacie podsypanej lekko mąką, rozwałkować na grubość 3 - 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie. Piec w temperaturze 175ºC funkcja góra-dół przez 8 - 10 minut (w zależnosci od grubości i wielkości, ja piekłam około 8 minut). Wyjąć

Kubki smaku
Piernik herbaciany z kremem grysikowym i powidłami 245

piernik staropolski to nic straconego, ponieważ ten piernik nie potrzebuje leżakowania i można go upiec na ostatnią chwilę. Pachnący przyprawą i przełożony kremem grysikowym oraz powidłami śliwkowymi. Składniki: Ciasto na piernik: 5 jajek 1 szkl cukru 250 g miodu 1 szkl oleju 1 szkl mocnej herbaty 3 szkl mąki tortowej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku(...)jednym żółtku i ubijamy na sztywną masę. Zmniejszamy obroty miksera i małym strumieniem wlewamy na przemiennie płynny miód, olej oraz zimną herbatę. Następnie porcjami wsypujemy suche składniki i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Formę o wymiarach  24*35 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach

Ala piecze i gotuje
UGOTOWANY i Wiewiórka czyli poWeekendowe Łakocie odc.101 184

filmie obowiązkowa wizyta w dobrej restauracji  Emotikon smile   Ja musiałam  zadowolić  się drożdżówką ale film polecam i polecać będę. W weekend Wiewióra konsumowała Wiewiórkę, ciasto takie. Pyszne! wypełnione po brzegi czekolada, owocami i orzechami. Idealne jesienne ciacho! U mnie wg Kwestii Smaku. Wiewiórka 4 jajka w temp. pokojowej 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku(...)ubijamy z cukrem na bardzo puszystą, jasną masę (ok. 10 minut na średnich obrotach miksera).  Dodajemy roztopione i ostudzone masło, mąkę z proszkiem, sodą i solą. Wszystko miksujemy na najmniejszych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Dodajemy jabłka, orzechy, rodzynki oraz czekoladę, mieszamy łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i wstawiamy do pieca.  Pieczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szwajcarski placek królewski z jabłkami 186

zachowuję jak najdłużej smak wakacji ? Po pierwsze mrożąc owoce (nawet w tym celu kupiłam w tym roku zamrażalkę), dzięki czemu mogę się cieszyć pysznymi ciastami owocowymi w dowolnej porze roku. Po drugie sięgam często po owoce dostępne w sklepie przez cały rok . Należą do nich np. jabłka. I tak też zainspirowana konkursem organizowanym na Durszlak.pl , stworzyłam wraz z Victorinox przepyszny(...)Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypywać do masy mokrej nadal miksując. Na koniec wlać śmietankę, zmiksować i przelać do formy wyrównując górę. Odsączone z soku jabłka układać na zakładkę na około formy. Górę posypać jagodami (jeżeli korzystacie z mrożonych, to nie odmrażać ich) i włożyć ciasto do piekarnika na 40-45 minut. Pod koniec pieczenia wierzch ciasta

Passions hobbies life
FASOLOWE BROWNIE Z KOKOSEM 202

dużo lepsze od oryginału. Mój mąż jak usłyszał, że robię ciasto z fasoli, to był bardzo sceptycznie nastawiony dopóki go nie spróbował. Już jest jednym z jego ulubionych ciast! Ciasto jest przepyszne, a fasoli w ogóle nie czuć, więc nie zrażajcie się tą nazwą i śmiało róbcie! Polecam! Składniki: puszka czerwonej fasoli 100 g daktyli suszonych 1 banan 2 jajka(...)mieszamy dokładnie łyżką. Gotową masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 35-45 min. Studzimy. Przygotowujemy polewę: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Podczas rozpuszczania czekolady możemy dodać 2 łyżki gorącej wody, wtedy polewa jest mniej gęsta. Gotową polewę wylewamy na wierzch ostygniętego ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi. Rada

Kuchnia MagdaLeny
Sernik na zimno z serków homogenizowanych. 160

jest po prostu pyszny. Składniki: Na biszkopt: 3 jajka szczypta soli 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki tortowej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę serową: 900 g. serka homogenizowanego jabłecznikowego. (miałam serek Darek z Mlekovity) 500 ml. śmietanki 30 % 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody Dodatkowo: 3 dowolne galaretki(...)Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli. Wsypać cukier, cały czas ubijać. Dodać żółtka. Ubijać jeszcze chwilę. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Zmiksować chwilę na najniższych obrotach. Gotowe ciasto wyłożyć na prostokątną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 15-20 minut. Galaretki przygotować, według przepisu na opakowaniu i odstawić do stężenia. Ja zawsze

Agusiowe smakołyki
Szpinakowe poduszeczki z czerwonym kalafiorem 130

smakować. Nasz dzisiejszy pomysł to super smaczne poduszeczki z ciasta jak na kopytka, ze szpinakiem i do tego czerwony kalafior.  Czerwony kalafior zapytacie ? Hmmm prosta sprawa. Do ciasta naleśnikowego, w którym jest smażony dodaliśmy jednego świeżego buraczka :) Żeby dopełnić smak i kolorystykę dania podaliśmy do tego tzatziki. Wyszło super i smak jest bardzo ciekawy. Zobaczcie co nam wyszło(...)sosem sojowym i wszystko dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli farsz będzie zbyt wilgotny możecie dodać otręby żytnie, które wchłoną wilgoć, a przy okazji dodadzą smaku. Farsz jest gotowy. Wracamy teraz do ziemniaków, które już wystarczająco przestygły. Na stolnicę wykładamy ziemniaki, dodajemy jajka, mąki dodajemy tyle, aby zagniecione ciasto było dość twarde :) Z ciasta formujemy wałki i kroimy

vegetanie
Szybki rustykalny sernik z ricotty 168

prawie można go nazwać sernikiem dla leniwych… Leciutki i pyszny! Puszysty, aksamitny, lekki i rozpływający się w ustach – taki powinien być dobry sernik! Nie musi być najpiękniejszym ciastem na świątecznym stole, nie musi być równy jak przysłowiowy blat – sernik naprawdę może być popękany, pozaginany, może mieć też w środku wielką dziurę którą wypełnią owoce, syropy, ulubione dodatki. Ten sernik(...)delikatnie, żeby nie odpowietrzyć białek, łączymy składniki. Masę wlewamy do formy, wierzch sernika wyrównujemy szpatułką i wstawiamy sernik na środkową półkę do rozgrzanego już piekarnika. Pieczemy sernik przez 55 minut. Urośnie wysoko. Od razu po upieczeniu wyjmujemy formę z piekarnika – sernik od razu opadnie tworząc krater. Czekamy do całkowitego ostudzenia ciasta i dopiero wtedy odpinamy obręcz tortownicy.   W krater

Karo in the Kitchen
Torcik Oreo bez pieczenia 156

Torcik Oreo bez pieczenia smakuje najlepiej z mocnym espresso i dobrą książką. Mocno słodki, delikatnie kawowy, z fajnym przejściem od masy czekoladowej do lekkiej, kremowej. Jeżeli

dolcevitainmykitchen
Idealne ciasto rabarbarowe z kruszonką 120

odstawiam na noc. Przed przystąpieniem do pieczenia ciasta, najpierw nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Następnie, mąkę przesiewamy przez sito, podobnie jak proszek do pieczenia, sodę i cukier puder i dokładnie mieszamy. Dodajemy twardą część schłodzonego mleka kokosowego oraz zimny olej kokosowy i wyrabiamy ręką aż uzyskamy jednolitą masę. Dzielimy ją na dwie części: ja zwykle dzielę(...)jeszcze ciepłej zawartości wrzucamy rabarbar. Całość dokładnie mieszamy. W tym czasie spód powinien być upieczony. Wykładamy na niego rabarbar „w budyniu” i równomiernie rozprowadzamy. Wyciągamy drugą część ciasta z zamrażarnika i ucieramy na grubych oczkach tarki na wierzch rabarbaru. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 55-60 minut albo aż do suchego patyczka. Podajemy po całkowitym

Lamarida.pl
CLAFOUTIS Z OWOCAMI JAGODOWYMI 165

Clafoutis to bardzo popularny francuski deser z owoców zapiekanych w cieście przypominającym flan. Można je przygotować nie tylko ze świeżych, ale również z mrożonych owoców. Ja wybrałam mrożone truskawki, maliny i jagody HORTEX, i taka kompozycja smakuje świetnie, namawiam do Was do spróbowania tego kolorowego clafoutis, będącego zapowiedzią lata.   Przygotowanie: 20 min Pieczenie: 40 min Dla 6 osób(...)cukier i cukier waniliowy, ubijaj do uzyskania puszystej masy. Dodawaj stopniowo mąkę, ubijając. Następnie domieszaj rozpuszczone masło. Na koniec wlej mleko ze śmietaną, nadal ubijając. Nagrzej piekarnik do temperatury 180° C. Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 24 cm lub wyłóż ją papierem do pieczenia.** Ułóż owoce na dnie, zalej je ciastem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
O zielonych pomarańczach i cieście z ich udziałem 187

zielona pomarańcza ciasto: 190 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonej tonki skórka otarta z 1 zielonej pomarańczy 3 jajka 100 g cukru 125 ml soku z zielonych pomarańczy 125 ml oleju Masło, cukier i glukozę umieścić w garnuszku. Podgrzewać, aż cukier zacznie się karmelizować, a wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Przelać karmel(...)partiami dodając cukier. Następnie po jednym wbić żółtka, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Następnie na zmianę dodawać suche składniki i olej wymieszany z sokiem, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto przełożyć na pomarańcze, wyrównać wierzch. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie 10 minut. Następnie wyłożyć na paterę

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania