ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2001/3191)

Pierogi z mięsem z rosołu i grzybami 207

100g warzyw z rosołu (marchewka, seler) 1 duże (L) jajko 250g pieczarek garstka suszonych grzybów leśnych 2-3 łyżki masła 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu ciasto na pierogi gotowane wg naszego przepisu Do podania zeskwarzony wędzony boczek czerwony barszcz Instrukcje Suszone leśne grzyby namaczamy w ok. pół szklanki dobrze ciepłej wody przez kilkanaście minut. W międzyczasie pieczarki(...)blendujemy razem – niekoniecznie jednak na idealnie gładką masę. Następnie blendujemy w ten sposób również uduszone grzyby. Zblendowane składniki oraz żółtko jajka łączymy starannie w jednolity farsz. Jednocześnie dodajemy do smaku sól (zwykle ok. 1 łyżeczki) oraz szczyptę mielonego białego pieprzu. Tak przygotowany farsz wykorzystujemy do ulepienia pierogów w sposób i z ciasta wg naszego przepisu. Pierogi wrzucamy (najlepiej partiami

Kulinarna Pokusa
CIASTO SZPINAKOWE Z MUSEM MANGO I BRZOSKWINIAMI 293

Znacie ciasto Leśny Mech na zielonym biszkopcie? Pewnie znacie! Dziś taki zielony biszkopt postanowiłam wykorzystać do zrobienia innego ciacha – przyznaje, że było ono totalną improwizacją, a jak się okazało zachwyciło domowników i koleżanki mamy z pracy! Lekki, puszysty, szpinakowy biszkopt( zdradzę Wam przepis na ten IDEALNY! ) przykryty puszystym musem z mango i soczystymi brzoskwiniami jest świetnym pomysłem na nadchodzącą(...)ilością zimnej wody. Podgrzewamy połowę puree z cukrem, rozpuszczamy masę żelatynową. Dodajemy resztę puree, mieszamy, delikatnie chłodzimy. Kiedy zacznie wiązać dodajemy ubitą śmietanę. CAŁOŚĆ : Połowę wylewamy na biszkopt, układamy cieniutko pokrojone brzoskwinie, przykrywamy resztą musu, układamy pozostałe brzoskwinie. Kruszymy pozostały biszkopt. Uwaga! Ważne, żeby brzoskwinie pokroić dość cienko – ciasto będzie się później lepiej kroiło! Odstawiamy na co najmniej

Ostra na Słodko
Migdałowe ciasto z ricottą 179

daleko mu do zbitego sernika. Mi wyszło mocno chrupiące ponieważ sama mieliłam migdały. Nam to chrupanie absolutnie nie przeszkadzało. Robiłam je wczoraj, a dziś ciasteczko było do porannej kawki. Ciasto jest dość syte, po jednym kawałku (1/8 całości) byłam najedzona, ale jednocześnie chciałoby się go zjeść jeszcze, wciąga, nie można się oderwać. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki . Składniki(...)/utrzeć do utrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać żółtka, wanilię i otartą skórkę z cytryny, dalej ucierając. Dodać migdały i ricottę, zmiksować, nie za długo, tylko do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka. Dodawać pozostałe 100 g cukru, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Ubite białka dodać do reszty ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy

moj przepis na
Czekoladowe ciasto gryczane na oleju 170

Jeśli musimy rezygnować z mąki pszennej, a uwielbiamy piec i jeść ...ciasta to może ta propozycja wyda się Wam ciekawa:) Składniki: 1 szklanka mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2-3 łyżki cukru  3 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju (u mnie rzepakowy) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka octu 1 dużo żółtko 1 szklanka przegotowanej, ostudzonej wody(...)masę do foremki wysmarowanej tłuszczem  Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. przepis stąd Piekłam w prodiżu, w foremce o wymiarach 12 x 9 cm Nie używałam robota, a składniki mieszałam energicznie łyżką. Jeśli upieczemy z podwójnej ilości składników otrzymamy dość spore, a co ważne łatwe do upieczenia ciasto. Ciasto

Proste Potrawy
Czekoladowiec z masa cytrynową 124

Masa cytrynowa: 2 budynie śmietankowe 25 dag masła 3/4 szklanki cukru 3 żółtka sok z cytryny ( 3 szt.) 1 1/2 łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy Masa śmietanowa: 0,5 l śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Ponadto: polewa czekoladowa galaretka cytrynowa do dekoracji Sposób przygotowania. Mleko podgrzewamy w garnku dodając do niego połamaną(...)sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy mikserem, pod koniec ubijania dodając cukier. Wlewamy śmietanę, olej i dalej miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i sypkie składniki. Miksujemy do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Z cytryn wyciskamy sok. Uzupełniamy wodą tak, żeby uzyskać 2,5 szklanki płynu. Zagotowujemy

Pobite gary Barbary
Babka z kaszą jaglaną (bez glutenu) 184

doskonale odkwasza organizm, jest również świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka i posiada spore ilości witamin z grupy B. A babka z dodatkiem kaszy..? Jest puszysta i bardzo smaczna! Składniki: Ciasto: 350 g mąki ziemniaczanej 200 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej* 250 g masła 180 g cukru 5 jajek 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 1 czubata łyżeczka proszku(...)puszystą masę. Masło wrzucić do rondelka i stopić na małym ogniu. Zdjąć z ognia. Przestudzić lekko. Do ubitych jajek stopniowo dodawać mąkę. Wsypać proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać ostudzoną kaszę jaglaną, skórkę z pomarańczy, wlać ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Następnie powoli wlewać stopione, lekko przestudzone masło mieszając dokładnie by wszystkie składniki dobrze połączyły się. Piekarnik rozgrzać do 170 °C. Ciasto przełożyć

maniapieczenia
Imprezowe chapsiki 152

dylemat, stojąc przed listą z deklaracjami kulinarnymi. Co zrobić, żeby nie było nudno i żeby nie skończyć z dwunastoma sałatkami? Oczywiście są klasyki. Bill przygotowuje ciasto marchewkowe i już tradycją jest komentowanie, że "w tym roku to mu dobre wyszło- (słodsze/ bardziej wytrawne/ delikatniejsze/ ostrzejsze/ wilgotniejsze/ bardziej puszyste)*." Kasia z sekcji germańskiej zawsze przynosi zdrowe smakołyki bez cukru. Pani Prezes(...)skórki w serze). Mieszamy ze sobą wszystkie składniki do otrzymania jednolitej masy. Formujemy z niej dwa rulony- Nigella pisze, że mają przypominać wieżę z monet. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 45 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160*C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto kroimy w około centymetrowe plasterki i układamy na blasze. Pieczemy

les mirabelles
Delikatny sernik z morelami 235

lepiej będzie gdy przejdę do przepisu. Ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna 3 łyżki cukru Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Połowę  ciasta zamrażamy, a drugą wkładamy do lodówki na godzinę, po tym czasie rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x35 cm) i zapiekamy na złoty kolor. Ser: 1 kg sera (ja użyłam gotowego zmielonego(...)dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając. Wykładamy na podpieczony spód, a na wierzch sera kładziemy połówki moreli. Pieczemy 20 minut w 180 st C Beza: 5 białek 1/2 szklanki cukru szczypta soli Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie już gęsta dosypujemy cukier i ubijamy aż się całkiem rozpuści. Białka wykładamy na podpieczony ser, na białka ścieramy ciasto z zamrażalnika

Cynamonowe szczęście
CIASTO WALENTYNKOWE SERDUSZKO 153

pianką, a wszystko to uwieńczone czekoladową polewą z małymi serduszkami cukrowymi.  Każdy kęs tego pysznego ciasta rozpływa się w ustach  i delikatnie łechce nasze podniebienia . Jak wykonać ciasto walentynkowe serduszko możecie zobaczyć w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. Subskrybujcie kanał Rita creative a nie ominą Was nowości! Kliknijcie TUTAJ . ❤ SKŁADNIKI ❤ Biszkopt: jajka (4 szt.) cukier (4 łyżki) cukier(...)mieszamy szpatułką aż olej wsiąknie w masę. Masę przelewamy do foremki  o wymiarach  23 x 30 cm.   wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180 °C / 20 min. do suchego patyczka.  Po upieczeniu biszkopt zostawiamy do wystudzenia. Wystudzone ciasto delikatnie odklejamy od papieru i przekładamy

Rita creative
Ciasto Plaster Miodu 135

Ciasto ciemne rozwałkowujemy na stolnicy i szklanką wykrawamy okręgi .( ma ich być 24). Na każdy nakładamy nadzienie Orzechowo  - rodzynkowe. Zlepiamy i formujemy kulki.     Kulki rozkładamy na cieście białym z dżemem:  po 4 w szerokość i 6 w długość blachy   Pieczemy 50 minut w temp. 175 stopni. Studzimy Składniki na krem cappuccino: 2 szklanki mleka(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 czubate łyżeczki kawy cappuccino 250 g masła Mąki miksujemy z cukrami i  1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem, pod koniec dodajemy cappuccino. Dodatkowo: ok. 26 okrągłych biszkoptów 2 torebki herbatki o smaku rumowym+ 3 łyżeczki cukru+ ¾ szklanki gorącej wody ( całość

Domowe ciasta
Brownie - ciasto czekoladowe z cukinii 126

gorzkiej czekolady. Wykonanie: Masło utrzeć na jednolitą masę, dodać olej i nadal ucierać. Następnie wsypać cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, wanilię i sól do smaku. Wbić jajka i cały czas ucierając dodawać na przemian mąkę i śmietanę. Następnie kakao i startą cukinię i posiekaną czekoladę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia , wlać ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury

Tradycyjna Kuchnia
Najłatwiejsza babka cytrynowa 2183

ubitych jajek cienkim strumieniem wlewać masło i cały czas masę ubijać mikserem. Do ubitych jajek z tłuszczem partiami dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać skórkę z cytryny, sok i pokrojone migdały - jeśli lubicie, gdy w babce coś lekko chrupie. Ciasto wlać do wysmarowanej formy na babkę lub do formy silikonowej

Korniszonki
BABECZKI CYTRYNOWE Z KREMEM ŚMIETANOWYM 132

skórka otarta z 1 cytryny masa: 500 ml śmietany kremówki 500 g mascarpone cukier puder dodatkowo: kolorowe jajeczka do dekoracji Wykonanie: *Jajka ubić z cukrami, dodać maślankę, skórkę z cytryny, dokładnie wymiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać po łyżce mąkę do jajek, ciągle miksując. Rozpuszczona wystudzona margarynę dodać do ciasta, wymieszać, Przekładać do foremek na muffinki

Z Majeczką w kuchni
Babeczka piernikowa z kawałkami czekolady. 132

Margarynę, jajo, cukier i dżem ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy przyprawę do piernika, mąkę i sodę rozpuszczoną w mleku. Miksujemy i wylewamy do wysmarowanej i posypanej mąką lub bułką tartą formy (ja piekłam w sylikonowej formie, więc nie musiałam smarować). Na wierzch wykładamy kostki czekolady, lekko je wciskając w ciasto. Pieczemy w 180 stopniach C około 40 minut (przed

Rozpustne gotowanie
Wuzetka 408

końcu wrzucamy startą na małych oczkach czekoladę.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka"Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części.Kremówkę ubijamy*, pod koniec dodając cukier puder i fix.Blaty biszkoptów nasączamy mlekiem. Na dolne ciasto wykładamy śmietanę (odrobinę można zostawić na dekorację). Górny biszkopt smarujemy

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania