ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1984/3191)

Piernik z truskawkami i cytrynową pianką 185

Sezon truskawkowy jeszcze trwa, nic więc dziwnego, że pojawia się kolejne ciasto z truskawkami. Tym razem piernik z cytrynową pianką, truskawkami i  galaretką. Całkiem niezłe połączenie. Składniki: Piernik: 40 dag mąki 0,5 kostki margaryny 25 dag cukru 2 jajka 4 łyżki powideł 3 łyżeczki kakao 0,5 opakowania przyprawy do piernika 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody Pianka(...)truskawki w dowolnej ilości ok. 0,5 szklanki mocnej, słodkiej herbaty Margarynę roztopić, ostudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Partiami dodać mleko, kakao oraz mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Mieszając dodać powidło i roztopioną margarynę. Ciasto wylać do formy (u mnie 20 x 32). Piec w temp. 180  stopni ok. 60 minut. Wystudzić, a następnie

Praktyczna pl
Babka serowo - cytynowa 352

utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Nadal miksując, dodawać partiami miękkie masło, następnie serek, później mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia, a na końcu skórkę i sok z cytryny, rodzynki i skórkę pomarańczową. Z białek ubić sztywną pianę i łyżką delikatnie wmieszać ją do ciasta. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Babka last minute wg Aleex 146

najpierw włożyć ręce. Co wtedy nam pozostaje? Babka last minute (znaleziona na kwestii smaku), którą można przygotować dosłownie w ostatniej chwili, aby podczas świąt delektować się z bliskimi pysznym ciastem. Składniki: • 120 g masła • 150 g cukru • 1 cukier wanilinowy • skórka starta z 1/2 cytryny • 2 jajka • 200 g mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli • 1/2 szklanki(...)etapie masa może wyglądać jak zwarzona, nie trzeba się tym martwić, tylko działać dalej – będzie dobrze! 4. Zmniejszyć obroty miksera i dodać (w 3 partiach) przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. 5. Gdy składniki się połączą, dodać jogurt, sok z cytryny i zmiksować do połączenia się składników. 6. Odłożyć 1/3 ciasta i dodać nutellę. 7. Gotowe ciemne

W mojej kuchni
Chocolate Cake 190

pieczywo czosnkowe i kilka pysznych ciast. Między innymi dzisiejsze Chocolate Cake z niesamowitą kakaową polewą. Jeżeli ktoś z Was ma ochotę na odrobinę słodkiej przyjemności to polecam Wam to ciasto. Jeden kawałek zadowoli Was na cały dzień. Choć szczególnie polecam do na zimne wieczory. Zapraszam na Chocolate cake!"Składniki:5 białek5 żółtek125 g masła150 g gorzkiej czekolady60 g mąkiłyżka kakao120(...)sztywnej piany. Do czekoladowej masy dodajemy 1/3 białka i lekko mieszamy, następnie dodajemy resztę białek, mieszamy i przelewamy do tortownicy.Pieczemy w rozgrzanym do 175`C piekarniku przez około 45 minut - do suchego patyczka.Przygotowujemy polewę kakaową - masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder i kakao i mieszamy ciągle gotując, pod koniec dodając mleko.Gotową polewą polewamy ostudzone ciasto - pozostawiając je do zastygnięcia.Przed

Słodkie Przyjemności
Wielkanocne ciasto czekoladowe z jajeczkami - ciasto bezglutenowe 208

mące ryżowej z pełnego przemiału. Gorzka czekolada, jajeczka czekoladowe z masłem orzechowym lekko słonawym, i mus czekoladowy.  Ciasto jest pyszne. Wytrawny mus czekoladowy przeplata się ze słodyczą ciasta a jajeczka potęgują rozkoszy smaku czekolady z zaskakującym lekko słonawym masłem orzechowym w środku. Mała tortownica.  3/4 kostki masła miękkiego  szklanka cukru/ ksylitolu szklanka mąki ryżowej z pełnego przemiału(...)dodajemy 1 jajko i znów miksujemy aż masa będzie jednorodna, wbij drugie i miksuj aż utworzy się jednorodny krem. Stróżką wlewaj wystudzoną gorzką czekoladę. Dodaj łyżeczkę pasty z wanilii lub esencji. Następnie dodaj przesiane kakao, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Teraz migdały. Delikatnie wymieszaj, aby mąką nie utworzyła chmury kurzu;) Wyłóż ciasto do tortownicy. Piecz 40 minut

AZgotuj!
Tort Szwarcwaldzki 173

Więc co innego mogłabym sobie podarować na urodziny, jak nie właśnie Tort Szwarcwaldzki :) Jest to klasyczny tort, pochodzenia niemieckiego, chyba jeden z najbardziej popularnych na całym świecie. Z delikatnym, puszystym ciastem czekoladowym, bitą śmietaną i wiśniami. Jak dla mnie jeden z najlepszych tortów. Pyszny, nie za ciężki, nie za słodki, prosty w przygotowaniu, po prostu idealny. Tort Szwarcwaldzki(...)oraz przesianą mąką zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek. Delikatnie połączyć z pomocą łyżki masę z pianą. Przełożyć do tortownicy.   Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Ciasto całkowicie ostudzić i pokroić na 3 krążki. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Odstawić na bok aby przestygła i lekko

Mania Gotowania
Pikantne ciasto z jablkami i imbirem czyli poWeekendowe Lakocie doc. 104 161

pokazać ciasto, które upiekłam tydzień temu.  Bardzo jesienne. Wilgotne, słodko pikantne, rozkosznie jabłkowe i na dokładkę chrupiące miejscami.  Recepturę znalazłam na blogu pieprz czy wanilia . Pikantne ciasto z jablkami i imbirem ok. 500 g twardych, kwaśnych jabłek (np. złota reneta)  220 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru w proszku(...)koniec łączymy z jabłkami i kandyzowanym imbirem. Przekładamy masę do tortownicy, wyrównujemy szpatułką i posypujemy z wierzchu orzechami.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 min. Po tym czasie przykrywamy foremkę (od góry) folią aluminiową (stroną matową do góry) i pieczemy dalsze ok. 20 min.  Patyczek włożony w środek ciasta powinien pozostać suchy.  Gotowe ciasto studzimy na kratce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dekoracje cukiernicze 241

Uwielbiam piec. Ciasta, ciasteczka, najróżniejsze babeczki… pyszne i sprawiają dużo radości mi i bliskim. Na co dzień moje wypieki podaję w prostej wersji oprószone jedynie cukrem pudrem, polane ulubioną czekoladową polewą, ozdobione prostym lukrem lub kremem. Jednak, jeśli szykuje się specjalna okazja – święta, urodziny, rocznica, przyjazd rodziny, dawno nie widzianych przyjaciół – wypiek poza smakiem musi mieć też(...)można tworzyć niebanalne wzory. Polecam Wam spróbować. Masa cukrowa jest idealna dla każdej, nawet początkującej osoby. Pokochałam również najróżniejsze gotowe dekoracje cukiernicze. Ich wybór jest naprawdę duży. Od prostych kwiatuszków, misiów, kotków, piesków, ulubionych postaci z bajek moich dzieci, po urocze marchewki, którymi bardzo często zdobię marchewkowe wypieki wielkanocne. Babeczki i ciasta z takimi ozdóbkami, aż kuszą żeby je zjeść

Słodkie okruszki
Biszkopt kakaowy z bitą śmietaną. 108

Dziś proponuję Wam moje ulubione ciasto. Nie ma przy nim dużo pracy, a jest naprawdę pyszne. Jak nie wiem co upiec to robię biszkopt z bitą śmietaną :) Niby taki zwykły, a wszystkim smakuje. Nie jest zbyt słodki, kakao daje lekką gorycz. Do śmietany też nie dodaję dużo cukru, żeby nie było mdłe. Wtedy można więcej zjeść :) Spróbujcie i oceńcie. Składniki(...)kakao 2 łyżki oleju Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30 % 1 łyżka cukru waniliowego (ja miałam swojej roboty) Dodatkowo: 2 tabliczki czekolady (200 g.) 6 łyżek mleka Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka i zmiksować. Następnie wsypać obie mąki ,proszek i kakao. Wymieszać delikatnie. Na koniec wlać olej i ponownie wymieszać. Tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę wyłożoną

Agusiowe smakołyki
Czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną 125

powietrzu! :) Dlatego dzielę się z Wami szybko przepisem i uciekam na wiosenny spacer. Trzeba korzystać, bo nie wiadomo jak długo taka pogoda się utrzyma. Dzisiaj zapraszam Was na przepyszne ciasto gryczane zainspirowane przepisem Pawła Małeckiego z Cukierni Lidla. Jest naprawdę pyszne, kasza gryczana na słodko jest naprawdę godna polecenia :). Zapraszam! Składniki: 2 woreczki kaszy gryczanej 5 jajek 9 łyżek cukru(...)masę. Blaszkę posmarować masłem, posypać mąką. W garnku rozpuścić masło, wrzucić posiekaną czekoladę, całość podgrzać do momentu rozpuszczenia czekolady. W misce ubić jajka, dodać cukier i dalej ubijać na puszystą pianę, stopniowo dodać czekoladę z masłem oraz zmiksowaną kaszę. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać dokładnie łyżką. Na koniec dodać żurawinę i posiekane orzeszki ziemne. Ciasto przełożyć

Trufelkowo
Keks piegus 156

już dzisiaj zostały po nim wspomnienia. Jutro znów goście, więc żeby się nie bawić zbytnio znalazłam przepis na wspaniały przepis na keks piegus w jednym z numerów „Przyjaciółki”   Ciasto wyszło przepyszne, niesamowicie wciągające. Nie można się od niego oderwać. Przepis na dużą keksówkę: Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g mieszanki bakalii 100 g suszonej żurawiny 50 g kandyzowanych(...)puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cały czas miksując dodać tłuszcz i sok z pomarańczy. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, dodać ubitą na sztywno pianę z białek, mak i odsączone bakalie. Wszystko delikatnie wymieszać.          Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć

Na słodko lub wytrawnie
Kostka szwarcwaldzka 287

Kakaowe biszkopty, śmietanowy krem i wyczuwalne wiśnie w każdym kęsie. Z nutą alkoholu sprawdzi się na domowych imprezach. Ciasto foremka 25x36 cm: 6 jajek (M) 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g margaryny Krem: 750 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 fixy do śmietany 2 łyżki cukru pudru(...)pieczenia. Na końcu wlewamy margarynę. Gładką masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180*C (z termo obiegiem) piekarniku przez 25-30 minut. Studzimy, kroimy na dwa blaty. Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixów. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy do połączenia. Pierwszy blat ciasta nasączamy wiśniowym likierem, smarujemy dżemem. Następnie

VioletoweKucharzenie
Do trzech razy sztuka, czyli ucieraniec dla wytrwałych 181

pewnymi zmianami, czy z oryginalnego - wybór pozostawiam Wam. Koniecznie jednak dajcie znać, jak wyszło - mam nadzieję, że nikt nie będzie miał z nim takich problemów, jak ja.Pomarańczowe ciasto z polentą i syropem pomarańczowo-rozmarynowymSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)100 g polenty150 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki maku150 g jasnego brązowego cukru3 jajka125(...)żeby ostatnią partię stanowiła mąka.Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem.Piec w 180 st. C. przez 45-55 minut, do suchego patyczka.Przestudzić 10 minut, wyjąć z formy i ostudzić na kratce.Sok, rozmaryn i cukier umieścić w rondelku. Zagotować i trzymać na średnim ogniu przez 5-10 minut, aż syrop zgęstnieje.Ostudzone ciasto podawać z ciepłym syropem, udekorowane gałązkami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wilgotne ciasto czekoladowe z gruszkami bez mąki 138

malibu przemycają do ciasta nieco kokosowego posmaku. Ciasto ma delikatną konsystencję, cudownie namaka od słodkich gruszek i jest bardzo wilgotne – wspaniałe! Zdecydowanie najlepsze jest jedzone na ciepło. Ciasto czekoladowe z gruszkami bez mąki: 4 słodkie, soczyste gruszki 4 duże, ekologiczne jajka 1 czekolada deserowa lub gorzka (100 g) 1 szklanka mielonych migdałów – można kupić lub zmielić płatki(...)białek, a po wymieszaniu robimy to samo z ostatnią częścią. Wlewamy masę do tortownicy. Na wierzchu układamy połówki gruszek i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180°C lub 165°C z termoobiegiem) – pieczemy ok. 45-50 minut. Przed podaniem lekko studzimy i posypujemy pudrem. Post Wilgotne ciasto czekoladowe z gruszkami bez mąki pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania