ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1923/3191)

18. Mrożące krew w żyłach połączenie: czyli czekoladowe, wilgotne ciasto z buraków 183

surowych buraków jest bardzo stężony, dlatego możemy odczuwać po nim ból głowy i nudności. Najlepiej zmieszać go z wodą, sokiem z jabłka, selera lub marchewki. Czekoladowe ciasto buraczane: - 2 łyżki siemienia lnianego - 6 łyżek letniej wody - 2 szklanki mleka roślinnego (najlepiej sprawdzi się jednak sojowe) - 2 łyżki octu - 1 1/2 szklanki cukru trzcinowego (można dać mniej) - 1 szklanka puree(...)mokre, a na koniec zmieszać z siemieniem lnianym. Wszystko zblendować na gładką masę. 6. Formę wysmarować olejem, najlepiej kokosowym lub rzepakowym (polecam formy silikonowe, które nie potrzebują natłuszczania) i piec około 40 minut. 7. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać mleko kokosowe, przyprawy i wymieszać. 8. Wyciągnąć ciasto z piekarnika i czekać aż zastygnie. 9. Polać ciasto polewą i podawać

Pland based fille
Ciasto FIONA 151

wystudzony biszkopt. Na jeszcze ciepłą masę wyłożyć delicje.   Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody wystudzić. Ubić schłodzoną śmietanę, pod koniec ubijania dodawać lekkim strumieniem zimną galaretkę. Wyłożyć na delicje.   Wierzch: 2 galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Tężejącą wyłożyć na wierz ciasta. Dobrze schłodzić

Darcia w kuchni
SPICY PUMPKIN COOKIES – GUILD WARS 2 – ciastka dyniowe z chili 183

stopni, opcja góra i dół. W czasie nagrzewania ogarniemy ciasto. 3. MASŁO + CUKIER + PUREE Z DYNI (3 min) Masło najlepiej wyciągnąć z lodówki na jakąś godzinę przed robieniem ciastek. Gdy będzie już miękkie, wrzucamy je do miski razem z cukrem pudrem i ucieramy trzepaczką na gładką masę. Następnie dodajemy puree z dynii i mieszamy do dokładnego połączenia składników (jeśli wrzucicie(...)przypraw). Otrzymaną mieszankę wsypujemy partiami do mikstury z dyni, masła i cukru, mieszając łopatką lub łyżką tylko do połączenia składników. 3. NAKŁADANIE I PIECZENIE CIASTEK (3 min + 12 min) Ciasto ma dość luźną konsystencję, więc porcję na jedno ciastko najlepiej nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. My nałożyliśmy porcję płaskiej łyżki na ciastko. Pamiętajcie też o odstępach między

Nerds Kitchen
Drożdżowe rogaliki z serem 141

serowego :) Można też zrobić rogaliki bez nadzienia. Wtedy będą idealną podstawą np do nutelli czy konfitury np truskawkowej ( klik ).   'drożdżowe rogaliki z białym serem' Składniki (na 24 szt): * ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 30g świeżych drożdży - 1/3 szklanki letniego mleka - 1/3 szklanki jogurtu / słodkiej śmietanki - 3 jajka - 4-5 czubatych łyżek cukru pudru - 30g masła - szczypta soli * nadzienie: - 200g(...)rozgnieść widelcem do połączenia się masy. Odstawić do lodówki. Z drożdży, 1 łyżki cukru pudru, 1 łyżki mąki i mleka zrobić zaczyn. Odstawić, żeby "ruszyły". Masło rozpuścić i delikatnie wystudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać pozostały cukier puder, sól, jajka i jogurt. Dodać masło i zaczyn drożdżowy. Wyrobić do momentu uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Ciasto powinno odchodzić od rąk

CookYourself
Brownie z truskawkami 163

poczekać aż się rozpuści. Dodać mąkę z kakao wcześniej połączone w misce. Wymieszać - masa będzie bardzo gęsta - i zdjąć z ognia.Dolać jajka i szybko wymieszać. Dodać pokrojone truskawki i czekoladę i wymieszać ponownie.Przelać do formy i piec 30 minut.Na koniec ciasto możecie udekorować wg własnego pomysłu i podać z bitą śmietaną lub lodami

W kuchni wieczorem
Ciasto wieloowocowe 166

zrobić, kiedy mamy tylko np. jedno, dwa jabłka, kilka śliwek i jeden, dwa banany? Najlepiej upiec ciasto wykorzystując te wszystkie owoce. Jak to zrobić? Najprościej, jak się da. Zobaczcie jak ja to zrobiłam...     Składniki (na dwie keksówki): 4 jajka 230 g cukru 200 g mąki pszennej (przesianej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g masła i margaryny (razem(...)masło z margaryną. Wymieszałam na gładką masę.   Jabłka obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki. Banany po obraniu pokroiłam na cienkie krążki. Śliwki po umyciu i po usunięciu pestek pokroiłam na cząstki.   Piekarnik ustawiłam   na 180 °C   (g/d). Przygotowałam dwie foremki keksówki. Wysmarowałam tłuszczem i wyłożyłam papierem do pieczenia. Część ciasta wyłożyłam na dno foremek. Pierwszą warstwą

Kuchnia u Krysi
Dyniowe ciasto z orzechami 238

Aromatyczne, korzenne ciasto z dyni z orzechami - spróbujcie - jest pyszne :) SKŁADNIKI 1/2 kg dyni bez pestek i skórki   (lub 1 szklanka  gotowego puree z dyni )         2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru (może być brązowy) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu 1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej 3 jajka(...)przez 15 minut. Odcedzamy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Studzimy. Dodaj napis Orzechy siekamy. W misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, przyprawy, proszek i sól. Olej miksujemy z jajkami i dodajemy zimny mus dyniowy. Łączymy suche składniki z mokrymi i dodajemy orzechy.   Tortownicę (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Torcik wegański cytrynowy z owocowym popcornem (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegański) 162

konfitura truskawkowa bez białego cukru  RIGONI DIASIAGO -maliny WEGAŃSKIE CIASTO Mąki przesiać przez sito z kamieniem winnym i sodą. Cytrynę umyć i sparzyć oraz zetrzeć z połowy skórkę. W mleku kokosowym rozpuścić ksylitol i wlać do mąk oraz dodać skórkę z cytryny. Całość dobrze wymieszać i wlać ¾ masy do formy od babki, resztę do tortownicy o podobnej średnicy(...)wysmarować bogatą warstwą dżemu, na to nałożyć wyrównaną na dole babkę. Dwie łyżki gęstej śmietanki koksowej mieszać z łyżką cytryny i ksylitolu aż do jego rozpuszczenia. Polać nią górę ciasta. Do środka wsypać popcorn oraz maliny.  Ten przepis, a także wiele innych ciekawych artykułów (i konkurs!) znajdziecie w najnowszym magazynie BEZBOLESNE USUWANIE CUKRU Z DIETY

Candy Pandas
Owocowa pianka 460

dodać zimną galaretkę. Dodać pozostałe owoce i wymieszać . Schować na  10  minut do lodówki i poczekać aż masa troszkę zgęstnieje. Następnie wylać ją na spód ciemny . Zetrzeć mleczna czekoladę na grubych oczkach i posypać nią wierzch ciasta . Smacznego

Słodkości i nie tylko
Murzynek wg starej receptury 304

wanilinowy. 4 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku pół łyżeczki mielonego kardamonu Masę z masłem studzimy, dodajemy do niej żółtka, mąkę z proszkiem. Na koniec łączymy z pianą z białek. Pieczemy   w podłużnej formie w temperaturze 180 C przez około 50 minut.  Upieczone ciasto studzimy, smarujemy odrobiną rozpuszczonej białej czekolady i posypujemy słupkami z migdałów

Humanistka w kuchni
Mój tort urodzinowy. I tortowa refleksja 218

może nie chciałam...?Dużo, dużo później zabrałam się za upieczenie pierwszego tortu. Było to nie lada wyzwanie, duszę miałam na ramieniu, a serce w gardle. W sumie niepotrzebnie - ciasto wyszło jak malowanie. I - jakież było moje zaskoczenie - nie było przesadnie słodkie, za to mocno cytrynowe, i zaskakująco lekkie. Delikatny biszkopt, przełożony kremem cytrynowym na bazie mascarpone - i gotowe. Bez żadnych(...)Wstawić na 15 minut do lodówki.Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, partiami dodawać do tężejącej masy karmelowej, delikatnie mieszając.Wstawić do lodówki do czasu użycia.Na nasączenie wymieszać syrop z sokiem z cytryny.Biszkopt przekroić na trzy części w poziomie.Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, otoczyć obręczą tortownicy, nasączyć. Rozsmarować cienką warstwę kremu karmelowego, na tym ułożyć połówki gruszek. Przykryć kremem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ruskie Pierogi z Boczkiem 162

skromnie mówiąc pysze. Z podanej ilości składników wyszło mi 40 szt.Ja podwoiłam składniki. Ciasto jest bardzo elastyczne i można je bardzo cienko rozwałkować. Jestem zadowolona. Polecam :) SMACZNEGO  SKŁADNIKI: CIASTO:  3 Szklanki Mąki  1 Szklanka Wody Gorącej  1Łyżeczka Soli   FARSZ: 1/2 kg ziemniaków 1/2 kg Sera białego półtłustego  6 plastrów boczku surowego 3 Cebule Sól(...)DODATKOWO: 2 Cebule 3 Plastry Boczku Surowego Olej  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: FARSZ:  Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Studzę. Następnie dokładnie ubijam widelcem na jednolitą masę.   Ser biały dodaję do ubitych ziemniaków, również rozbijam widelcem na jednolitą masę. Boczek kroję w kostkę, smażę na oleju.  Cebulkę kroję bardzo drobno i smażę na oleju

Gotowanie Patki
3 BIT – bez pieczenia / NAJLEPSZY PRZEPIS! 165

bitą śmietaną w połączeniu z czekoladą tworzą obłędną całość, której nikt się nie oprze! Ciasto jest idealnym pomysłem na niedzielny deser albo np. zbliżającymi się wielkimi krokami Dzień Ojca. Każdy wielbiciel słodkości będzie prosił o dokładkę! Spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI: ( 28 x 36 ) * masa krówkowa – 500 g * herbatniki – 50 szt * krakersy – 25 szt * śmietana 36% – 400 ml * śmietanfix – 2 op * czekolada

Ostra na Słodko
Babka śnieżna 153

może niknie w ustach ;)  Babkę śnieżną piecze się w zwykłej formie do babki (raczej nie silikonowej) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ja upiekłam ją w formie do ciasta anielskiego i to był całkiem dobry pomysł.  Formy nie smaruje się masłem ani niczym nie wysypuje. Upieczonej babki nie wyjmuje się od razu z formy, tylko zostawia do ostygnięcia(...)wysypania formy, Białka ubić na sztywną masę, następnie ciągle ubijając wsypywać cukier a następnie wanilię. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca wsypać mąkę i wymieszać. Przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 – 180 stopni na „ pięć kwadransów ”. Jeżeli babkę pieczemy w zwykłej formie do bab, należy zostawić ciasto aż lekko przestygnie i dopiero delikatnie wyjąć

królestwo garów
LAMINGTONY 132

przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Masę przenosimy do blachy (wymiary 25 x 35 cm) i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20- 30 min., aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wyjmujemy

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto Kawoszek - Najlepsza Pianka Kawowa 130

Uwielbiam smak kawy, a do kawy ciasto o smaku kawy to już podwójna uciecha... mniam :) <3 Szybkie i jakie pyszne <3 Przepis na formę : 24cm SKŁADNIKI: 250g - 1 opakowanie ciastek maszynkowych firmy Brześć 400g masy krówkowej kajmak 2-3 łyżki alkoholu "sheridan's" 20-30g czekolady do starcia na wierzch 100g kawy cappuccino + 1/4 szkl gorącej

Dziś Ja gotuje
Tort czekoladowo – pomarańczowy 166

pomarańczowy. Delikatnie mieszamy. Mąkę tortową, ziemniaczaną oraz kakao łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. Rant cukierniczy o średnicy 21 cm układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto przekładamy i delikatnie wyrównujemy. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez

Wędrówki po kuchni
kruchutkie serduszka a la markizy 99

woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Następnie rozwałkowujemy (możemy troszkę podsypywać ciasto mąką). wykrawamy dowolne kształty, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C, przez ok. 12 min. Po upieczeniu studzimy na kratce. składniki na masę: 60 g masła, w temperaturze pokojowej 1 i 1/2 łyżki cukru pudru lub więcej, do smaku

Domowy Smak Jedzenia
Placki z kaszy manny z sosem z borówek 178

masy na placki. W miseczce ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy kaszę, proszek oraz jogurt naturalny. Masa powinna być mocno gęsta. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką porcje placków (formujemy płaskość za pomocą łyżki). Uwaga! Przy wyłożeniu każdego placka łyżkę należy zamoczyć w wodzie, aby ciasto do niej nie przywierało. Placki smażymy z obu stron do zarumienienia (z dodatkiem niewielkiej ilości oleju

ChilliJemy
Śmietankowe racuszki z kaki 97

drugiej misce należy wymieszać żółtko, śmietankę, mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Następnie jednolitą masę delikatnie połączyć z białkiem i na końcu z kaki uprzednio pokrojonym w niewielką kostkę.   Na patelni rozgrzać minimalną ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta . (1 łyżka stołowa = 1 placuszek.)   Placki należy smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia się

Di gotuje
LAMINGTONY 147

przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Masę przenosimy do blachy (wymiary 25 x 35 cm) i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20- 30 min., aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wyjmujemy

Kuchnia MagdaLeny
Dyniowe muffiny ze śliwką 160

przyrządzenia: 1. W dużej misce zmiksuj wszystkie składniki na muffiny na jednolitą masę. 2. Wypełnij masą papilotki do 3/4 wysokości. 3. Natnij każdą śliwkę, wyjmij pestkę i w jej miejsce nasyp 2 szczypty cynamonowego cukru. 4. Złóż śliwkę w całość i wciśnij w ciasto w papilotce, ogonkiem do góry. 5. Muffiny piecz w 180*C przez 20min. Smacznego! Pumpkin muffins

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sernik czekoladowy z kaszą jaglaną 152

lepsze i smaczniejsze. 😏 Ten przepis jest połączeniem trzech moich ulubionych składników. Uwielbiam ciasta z twarogiem, czekoladę gorzką i kaszę jaglaną, a z takiego połączenie musiało wyjść coś naprawdę wspaniałego! Polecam spożywać je schłodzone z lodówki. Spód wykonałam z ciasteczek pełnoziarnistych, masa w wyżej wymienionych składników. A ciekawi Was pewnie polewa..wykonałam ją z naturalnej odżywki białkowej. Zależało mi, aby wykończyć

Zdrowie i pysznie na talerzu
Soczysty schab w sosie musztardowo – cebulowym 265

Każde duszone mięso wieprzowe doskonale smakuje jeśli podamy je w sosie cebulowo – musztardowym. W towarzystwie ziemniaków czy kaszy będzie doskonałym pomysłem na pyszny obiad. schab w

sierotka maRysia w kuchni
Przepis #172 Sernik "Snikers" - bez spodu 129

stopni przez około 50-60 minut. Po tym czasie sernik pozostawiamy do wystudzenia. Masa orzechowa W rondelku delikatnie podgrzewając łączymy masło orzechowe z miodem. Kiedy delikatnie przestygnie wykładamy na wystudzony sernik. Polewa W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy . Polewamy ciasto. Sernik najlepiej smakuje schłodzony przez noc. Mimo braku spodu nie ma problemu z krojeniem ciasta.  Smacznego

Health-Fit-Life
Oponki serowe 109

oponek + ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru oleju Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dosypujemy przesianą mąkę, dodajemy masło, cukier waniliowy lub nasionka z jednej laski wanilii, proszek do pieczenia, sodę, sól, twaróg oraz spirytus (opcja). Miksujemy. Następnie wyrabiamy gładkie ciasto rękoma, wykładamy je na stolnicę, oprószoną mąką, rozwałkowujemy na grubość ok. 6 mm. U mnie były

Zasmakuj Kuchni
Rote Grütze 215

zagotować od czasu do czasu mieszając.  2. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w wodzie.  3. Masę owocową gotować od 3 - 5 minut. Odstawić. Dodać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną. Mieszając krótko zagotować. Przelać do miseczki. Pozostawić do ostudzenia.  Serwować wg upodobań: z jogurtem, budyniem, kaszką, ciastem, lodami.  www.kuchniasmakow.blogspot.com www.kuchniasmakow.blogspot.com

Kuchnia smaków
NALEŚNIKI Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI 142

sól, cukier, wodę i mleko dokładnie mieszam (mąkę dodaję stopniowo, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta na naleśniki). Następnie wbijam jajka, mieszam. Dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni. Mascarpone miksuję z cukrem pudrem przez około 1-2 minuty. Do masy dodaję pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, razem miksuję jeszcze przez chwilę. Naleśniki smaruję przygotowanym kremem, zwijam

JejKuchnia
KOKOSANKI JAK ZA CZASÓW DZIECIŃSTWA 129

pozostały cukier oraz sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Połowę masy białkowej dodajemy do wystudzonej masy koksowej i delikatnie mieszamy. Dodajemy pozostałą pianę z białek i mieszamy do połączenia się składników. Łyżką lub szprycą nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe porcje ciasta. Pieczemy ok 15-16 minut w temp

Kuchnia w oparach
Tarta ze szparagami, boczkiem i pastą z czosnku niedźwiedziego. 175

tarty posmarować tłuszczem, wyłożyć ciastemCiasto delikatnie ponakłuwać widelcem, ale niezbyt mocno. Nałożyć na ciasto pokrojone szparagi i wystudzony boczek. Maślankę wymieszać z jajkami, dodać sól i pastę z czosnku niedźwiedziego (lub przeciśnięty przez praskę czosnek). Wymieszać bardzo dokładnie trzepaczką na jednolitą masę i przelać do formy na tartę. Na wierzchu ułożyć główki szparagów. Piec tartę przez 30 minut

Codziennik Kuchenny
Babka migdałowa – delikatna i wilgotna 195

pokojowej) utrzeć na gładką puszystą masę z cukrem. Dodawać pojedynczo jajka i ubijać na gładką masę. Dodać mąkę z migdałami i ekstrakt z migdałów, wymieszać dokładnie. Dodać proszek do pieczenia i krótko, ale dokładnie wymieszać (do połączenia składników). Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Babkę migdałową pieczemy ok. 45 minut, do suchego

Pociąg Do Kuchni
Kakaowe ciastka owsiane z migdałami i suszonymi śliwkami 144

posiekanych migdałów 150 g pokrojonych suszonych śliwek Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać jajka i dokładnie ze sobą połączyć. Następnie wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, sodą, szczyptą soli i kakao. Wlać mleko i wymieszać na gładkie ciasto. Następnie wsypać płatki owsiane, otręby, migdały i suszone śliwki. Wymieszać dokładnie za pomocą łyżki, aby wszystkie składniki

My simple kitchen
Serowe serduszka czyli placuszki dla zakochanych 153

olej kokosowy cukier puder do posypania Wykonanie: 1.  Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać serek, skórkę z cytryny i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. 2.  Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego, nakładać łyżką porcję ciasta i uformować za pomocą formy zgrabne serduszka. Następnie odwrócić i usmażyć na drugiej stronie

Szalona Kuchnia Eweliny
Przepis #107 Kokosowe babeczki z nadzieniem (bezglutenowe) 124

serka mascarpone - 3 łyżki dowolnego słodzika  - owoce, orzechy lub inne dodatki  Wykonanie Ciasto   Na stolnicę wsypujemy mąkę i sodę oczyszczoną, którą siekamy z masłem (najlepiej by było w temperaturze pokojowej). Następnie dodajemy jajka, słodzik oraz jogurt. Całość zagniatamy. Tak powstałą masą wyklejamy foremki do babeczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut

Health-Fit-Life
Babeczki kokosowe 134

studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy porcjami rozpuszczoną czekoladę z masłem, mleko oraz mąkę wymieszaną z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia, miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i pieczemy w 180 C około 25 minut. Wszystkie składniki

Zainspirowana w kuchni
BABECZKI Z KREMÓWKĄ 123

schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim foremki i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia. Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę należy nakładać na kruche spody i udekorować ulubionymi owocami. Smacznego

Słodki Zakątek
Muffinki zeberki 200

łyżki masła 3 łyżki wody 3 łyżki cukru 1,5 łyżki kakao kakao Przygotowanie: Ciasto: Jajka ubić z cukrami, następnie stopniowo wlewać olej. Dodać przesianą mąkę (1,5 szklanki) z proszkiem do pieczenia i sodą, połączyć. Wlać napój gazowany i delikatnie wmieszać. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać 2 łyżki przesianej mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao

My sweet a life
Sernik pod dżemem jagodowym 116

Bardzo prosty sernik z dżemem jagodowym. Moja szybka propozycja na jedno ze Świątecznych ciast :-) - tylko kilka składników - proste i szybkie - bez spodu i dodatkowych dekoracji Czas przygotowywania:  10 minut Czas pieczenia:  60 minut Ilość porcji:  tortownica średnicy 20 cm Składniki na masę serową: • 500 g dobrego mielonego twarogu np. Piątnica • 1 jajko i dwa żółtka

AniaGotuje.pl
Kluski ze szpinakiem 156

świeże listki szpinaku, twarożek i jajko, wszystko dokładnie siekamy na puree, tworząc puszystą, lekką masę. Masę szpinakową przekładamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną (dodajemy stopniowo, może się okazać że wystarczy jej mniej) i dokładnie łączymy składniki. Deskę obsypujemy mąką, wykładamy ciasto i ponownie wyrabiamy. Za pomocą dużej łyżki nabieramy ciasto, formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jabłecznik śmietanowo bezowy 149

normalnie zaszalałam ,powstało pyszne ciasto i muszę powiedzieć że przepyszne jest. Bomba kaloryczna hi.hi.hi ale kawałeczek nikomu nie zaszkodzi :) Biszkopt: jaja 4 szt mąka pszenna 6  łyżek ksylitol 1 łyżka sól szczypta Masa jabłkowa: jabłka 1 kg ksylitol 1 szklana Masa czekoladowa: śmietana 30% 500 ml karob łyżka czubata ksylitol 1 łyżka Beza: 5 białek schłodzonych ksylitol

Różowa kuchnia
Ciasto z borówkami 186

ciasto z borówkami. To połączenie ciasta biszkoptowego z sernikiem na zimno jest po prostu pyszne. CIASTO Z BORÓWKAMI Składniki: (tortownica 24cm) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa śmietankowo-owocowa: 330 ml śmietany 30% galaretka o smaku owoców leśnych 1-2 łyżki cukru pudru

Bon appetit mon amie
Chleb z ziarnami 200

mieszamy łyżką... można też użyć miksera z hakami do ciasta,dodajemy ocet... potem wyrabiamy ręcznie. Ciasto musi odchodzić od ręki i od miski, jeżeli jest za suche dolewamy kilka łyżek wody, jak  jest za mokre dosypujemy kilka łyżek mąki i wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie przykrywamy i odstawiamy na 1 h do wyrośnięcia. Potem zagniatamy chleby, wkładamy

chleba naszego
Kruche ciastka typu pieguski 156

orzechów (około szklanki), bakalii, czekolady(najlepiej 150 g i więcej) Ewentualnie: mąka do podsypania gdy ciasto się klei. Przygotowanie: Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce i odkładamy. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajko i mieszamy bądź delikatnie ucieramy do połączenia. Do masy maślano-jajecznej dodajemy powoli suche składniki i mieszamy dokładnie. Na końcu wrzucamy pokrojone orzechy, posiekaną czekoladę

CynamonemPoOczach
Ciasteczka bostonskie czyli Slodki Czwartek odc.136 217

cynamonu po 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich i rodzynek Masło ucieramy z cukrem na puszysta masę, dodajemy kolejno jajka a także sodę rozpuszczona w wodzie. Następnie dosypujemy połowę mąki przesianej z solą i cynamonem. Dorzucamy orzechy i rodzynki wymieszane z resztą maki. Zagniatamy ciasto. Będzie się lepiło do rąk więc warto zostawić je na 20 minut by stało się bardziej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta grahamkowa z bryndzą i cukinią 146

pół szkl mleka sól pieprz szczypta oregano 1 cukinia kilka suszonych pomidorów z oliwy Zagniatamy ciasto i wyklejamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i podpiekamy. Cukinię kroimy cieniutko przy pomocy obieraczki wzdłuż. Produkty na nadzienie wkładamy do kubka blendera i miksujemy na jednolitą masę. Na podpieczonym spodzie układamy pokrojoną cukinię i zalewamy masą serowo, jajeczną. Układamy na wierzchu rozdrobnione pomidory

Gotowanie jest łatwe
Prosty chleb z kaszy gryczanej niepalonej (Vege & Gluten free) 144

płuczemy. Umieszczamy w malakserze i mielimy na gładko dodając jedynie sól.  Gładką masę umieszczamy w keksówce do pieczenia chleba. Wyrównujemy i umieszczamy na min. 24 godziny w ciemne i ciepłe miejsce. U mnie pył to zamknięty piekarnik. W tym czasie ciasto lekko wyrośnie na środku powinien pojawić się wyraźny "garb".  4.Na dolnej półce ustawiamy 1 litrową żaroodporną miskę

vaniliowoczekoladowa
gdy goscie auto parkuja ,ciasteczka w piekarniku laduja 126

Jajka rozbić trzepaczką z solą ,dodać miód i masło. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Do masy dodać proszek z mąką ,cynamon i imbir. Obrane jabłka pokrojone w drobna kostkę dodać do ciasta.Całość dokładnie wymieszać ... Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .Łyżka nakładać kawałki ciasta na blaszkę pozostawiając odległości pomiędzy ciasteczkami.   Piec 15-20 minut w nagrzanym piekarniku. U jednych

w mojej kuchni
Sernik czekoladowa chmurka (bezglutenowy) 185

Ubijamy na sztywno i wsypujemy odłożone cukier. Utwardzamy nim kremówkę.  Śmietanę powoli przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Całość ostrożnie wylewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika. Na dnie ustawiamy blachę z gorącą wodą. Zapobiegnie to nadmiernemu rośnięciu, ale również pękaniu ciasta. Ciasto pieczemy przez 1 godzinę. W połowie czasu zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Po godzinie wyłączamy

Kuchnia od dwojga
Naleśniki czekoladowo-twarogowe z dżemem wiśniowym z płatkami róży Łowicz 145

osobnej misce wymieszać ze sobą obie mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Do masy jajecznej dodać twaróg, ostudzone masło i maślankę, po czym zmiksować. Na koniec wsypać składniki sypkie i ponownie zmiksować do ich połączenia.  Rozgrzać dużą patelnię i wlewać porcjami ciasto naleśnikowe. Każdą porcję ciasta rozprowadzić na całą patelnię kulistym ruchem ręki (ewentualnie można rozsmarować łyżką). Smażyć

Passions hobbies life
Niedzielne ciacho 195

wieczór kuszę Was słodkościami. Ciasto nazwałam niedzielne ale możecie je nazwać jak chcecie bo pasuje na każdą okazję. Mamy teraz sezon komunijny, więc może ktoś się skusi i upiecze dla gości. Słodycz masy przełamuje żurawina i czarna porzeczka. Moje ciacho podałam dziś na talerzyku od Galeria Cuda Świata - antyki&design . Znajdziecie tam wiele ciekawych i niepowtarzalnych wzorów. Rozwiń

Ewa w kuchni
Proste MEGA CZEKOLADOWE ciastka 323

minuty. Następnie dodać jajko i wymieszać mikserem do połączenia składników. 2. Do maślanej masy dodać mąkę, kakao, sodę, sól, aromat i wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż powstaną okruchy ( patrz FILM ). Odstawić mikser, dodać mleczną oraz gorzką czekoladę i rękoma zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut. 3. Ze schłodzonego ciasta

Mała Cukierenka
prosty tort z lentilkami 346

miksujemy. Na koniec dodajemy przesiane mąki z kakao i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy ciasto do tortownicy (24 cm średnicy) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka ziemniaczanej

Domowy Smak Jedzenia
Placuszki z serkiem wiejskim 668

Jajko wbić do miski i wsypać cukier. Za pomocą trzepaczki, jajko ubić na lekko puszystą masę. Następnie dodać serek wiejski. Całość wymieszać. Na sam koniec wsypać mąkę oraz sodę oczyszczoną. Dokładnie ze sobą wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron, na złoty kolor (najlepiej na małym ogniu). Po usmażeniu, przełożyć na ręcznik

Ugotować
KLUSKIE ŚLĄSKIE Z CZARNYM PIEPRZEM 118

będą miękkie. Studzę. Następnie za pomocą ubijaka do ziemniaków albo praski, ubijam na gładką masę. Masę dokładnie wyrównuje w misce i zabieram 1/4 cześć ziemniaków. W puste miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną dodaję sól i świeżo mielony pieprz. Dokładnie wyrabiam do połączenia składników. Z ciasta formuję małe kuleczki i zgniatam a nastepnie lekko spłaszczam i robię dziurkę na srodku. W dużym

Gotowanie Patki
koszyczki ptysiowe 175

wsypuję mąkę i mieszam energicznie na wolnym ogniu energicznie drewnianą łyżką. Mieszamy tak długo aż masa zacznie sama odchodzić od ścianek garnka, i stanie się szkliste. Odstawiam do przestudzenia. Następnie wbijam po jednym jajku stopniowo i łączę mikserem, i dopiero potem kolejne jajko. Ciasto przekładam do rękawa i wyciskam za pomocą szprycy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia koła. Osobno

wesoła kuchnia
Zwariowane ciasteczka 181

miksera) przełożyć miękkie masło. Dodać trzcinowy i biały cukier i wymieszać mikserem na puszystą masę. Następnie dodać masło orzechowe, jaja i zmiksować, aż do dokładnego połączenia składników. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, sodę oczyszczoną, kawę rozpuszczalną (suchą) i sól. Mieszając ciasto na najniższych obrotach miksera dodawać powoli, porcjami mąkę wymieszaną z sodą, kawą i solą. Całość wymieszać mikserem

Gospodyni Miejska
Kopytka leniwe 132

może się nieznacznie różnić choćby ze względu na jej typ lub wielkość jajek) i wyrabiamy masę - powinna być klejąca, ale odchodzić od rąk. Jeśli klei się zbyt mocno dodajemy jeszcze trochę mąki, ale nie za dużo. Blat lub stolnicę oprószamy mąką, nabieramy porcję ciasta i formujemy wałek, spłaszczamy go lekko i tniemy na kształt rombów. Układamy na oprószonej mąką desce/stolnicy

Kolorowy Przepisownik
Jak zrobić idealne wegańskie bezglutenowe naleśniki 143

Banana zblenduj na puszystą masę. Wszystkie składniki połącz najlepiej mikserem, aby uzyskać idealnie jednolitą masę. Lubię cieniusieńkie naleśniki i „suche” jak je określa moja mama, czyli smażone praktycznie bez oleju. Mój patent, to usmażenie pierwszego naleśnika na łyżeczce oleju, a kolejne porcje ciasta wylewam na suchą patelnię, i dopiero gdy mam zamiar go przewrócić na drugą stronę

greenscarf
Delikatne placuszki na śniadanie 178

robi, wszystkie produkty wrzucić do miski. Szybko zmiksować za pomocą miksera na gładką masę. Thermomix – wszystkie produkty wrzucić do naczynia miksującego, zmiksować 7 sek, obroty 4 Smażenie – na patelni wlać odrobinę oleju, jeśli masz dobrą patelnię to można smażyć bez oleju. Ciasto wlać na patelnię dużą łyżką. Smażyć na małym ogniu. Jak już się przesmaży z jednej strony

Kuchnia Pokoleń
sernik z kajmakiem i suszoną śliwką 159

wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok 30 min. Po tym czasie ciastem wylepiamy dno, wyłożonej papierem do pieczenia .tortownicy (24 cm średnicy lub małej blaszki). Sernik wychodzi wysoki. Pieczemy w 180 st. C przez ok 15 min. składniki na masę serową: 1000 g białego sera 100 g masła, miękkiego 150 g cukru pudru 1 budyń waniliowy

Domowy Smak Jedzenia
Kopytka z zasmażaną śmietaną 141

mundurkach w słonej wodzie, następnie przestudzić i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Masę ziemniaczaną w misce dzielimy na 4 części, jedną wyjmujemy i odkładamy na pozostałe natomiast w puste miejsce wbijamy jajko, dodajemy mąkę i sól i zagniatamy dość luźne ciasto w misce. Jeśli ciasto miałoby zbyt rzadką konsystencję, dodać trochę więcej mąki, tyle, by ciasto

vaniliowoczekoladowa
Kluseczki gnocchi 358

Lekko przestudzić, ale ciągle mają być ciepłe. Dodać jajko, szczyptę soli i powoli dosypywać mąkę. Ciasto powinno być dość elastyczne i lekko wilgotne, ale nie może kleić się do rąk. Ilość mąki zależy od ziemniaków , czasami trzeba dodać trochę mniej lub więcej. Z masy ziemniaczanej uformować wałek o grubości kciuka i pociąć na 1 cm kawałki. Następnie lekko spłaszczyć widelcem

Kuchnia Pokoleń
Jogurtowe muffinki z jagodami 180

jest zbyt gęsta. Suche składniki wsypujemy do mokrych i energicznie mieszamy do całkowitego połączenia. Jeśli masa jest zbyt gęsta - stopniowo wlewamy przygotowane mleko, natomiast jeśli jest zbyt rzadka, to dosypujemy trochę mąki. Na koniec wsypujemy jagody i delikatnie mieszamy. Gotowe! Z podanej ilości ciasta wychodzi ok. 24 muffinek. Ja używam różnej wielkości foremek silikonowych, ale wystarczą papierowe papilotki. Do każdej

Cooking Monster
PTYSIE Z LODAMI CARTE D’OR LEMON PIE, LEMON CURD I BEZĄ WŁOSKĄ 199

wrzącej wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo energicznie mieszamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Studzimy, a następnie cały czas miksując wbijamy po jednym jajka – drugie wbijamy dopiero w momencie kiedy pierwsze jest już całkowicie wmieszane w masę. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy” gniazdka ” ( wyższe na brzegach, tak by utworzyć

Ostra na Słodko
Chleb z naczynia 126

dolać oliwę, resztę cieplej wody i rozczyn z drożdży. Wymieszać dużą łyżką – ewentualnie ręką. Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki [ miska, w której wyrasta ciasto, musi być spora bo ciasto bardzo powiększa swoją objętość]. Rano wyrobić krótko chleb – aż przestanie się

Moje domowe kucharzenie
Najprostszy chleb pszenno- żytni - czerwcowa piekarnia 142

wody i rozczyn z drożdży. Wymieszać dużą łyżką – ewentualnie można pomóc sobie rozrabiając ręką. Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki – miska, w której wyrasta ciasto, musi być naprawdę spora bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość. Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić

Proste Potrawy
Ciasteczka owsiane bez cukru z kawałkami białej i gorzkiej czekolady (Biscotti senza zucchero con fiocchi d'avena con le gocce d 123

łyżeczka proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE Miękkie masło miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy jaja, płatki owsiane i łyżkę mleka. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodajemy pokrojono drobno czekoladę, wszystko dobrze mieszamy. Z ciasta formujemy ciasteczka, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka pieczemy

La grande e la piccola cuoca
Tarta Z MUsem Z MaRakui 175

kąpieli wodnej jajka ucieramy na puch stopniowo dosypując cukier , dolewamy ostudzony sok oraz śmietanę   ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, przekładamy do formy na tartę, nakłuwamy i wstawiamy do pieka rnika na około 10 - 1 5minut, po tym czasie na spód wylewamy masę czekoladową , a na wierzch owocową pieczemy je szcze przez kolene 15-20 minut studzimy podajemy

Luźna Kuchnia
Expresowe bułeczki z ciasta francuskiego 163

odrobina wodą i dusić do miękkości i oparowania wody. Ostudzić rozwinąć zimne, prosto z lodówki ciasto francuskie z rolki, podzielić na 8 równej wielkosci prostokątów. Połowę każdego prostokąta naciąć 10-11 razy, nie docinając do końca. Na drugą połowę nałożyć po 1 łyżeczce masy owocowej, rozbełtanym białkiem posmarować  brzegi , złożyć i brzegi docisnąć widelcem. Układać na blaszce wyłożonej papierem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto owsiane z masą czekoladową 125

Ciasto czekoladowo owsiane. Dosyć sycące, ale przecież nie trzeba od razu zjadać całego :) ciasto : 250 g maki 350 g płatków owsianych 250 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 100 ml mleka 2 jajka 1 łyżka ekstraktu waniliowego masa : 400 g słodzonego mleka skondensowanego 70 g masła

Polska Zupa
Warsztaty Fit&Easy WARZYWA DAJĄ MOC 167

mleka migdałowego 1/4 mango   Wykonanie: Wszystko razem dokładnie miksujemy.  Podczas całych warsztatów przygotowaliśmy masę przepysznych rzeczy. Produkty były wręcz wypieszczone przez uczestników, a z nich powstały małe dzieła sztuki. Ja z Moniką, Edytą, Martą przygotowałyśmy z małą męską pomocą przy wałkowaniu ciasta fenomenalne pierogi z karpiem i żurawiną.   A oto dania, jakimi mogliśmy się na koniec

Malinowe Pocałunki
smaczny dżem pomarańczowo-marchewkowy... 192

mieszając, na koniec wsypać żelfix i gotować wg przepisu następnie blenderem wszystko zmiksować na jednolitą masę, przekładać do wyparzonych słoiczków, zakręcić, postawić słoiczki na zakrętkach do wystudzenia, schować w ciemne, chłodne miejsce - ten dżem jest idealny do nalesników, gofrów, tostów, bułek, do przekładania ciast, do lodów....................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik na zimno 191

można dodatkowo dodać aromat cytrynowy 1 opakowanie biszkoptów 1 galaretka truskawkowa na wierzch ciasta Ser ucieramy z cukrem, obie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody (u mnie szklanka ma pojemność 250ml). Studzimy.  Gdy galaretka zaczyna tężeć, ubijamy śmietanę na sztywno.  Do masy serowej delikatnie wlewamy tężejącą galaretkę i delikatnie mieszamy. Następnie musimy wmieszać bitą śmietanę.  Taką mase

Moje Słodkie Piekiełko
Eklerki nadziewane bitą śmietaną 149

pudru 1 serek mascarpone (250g) Dodatkowo: cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Wodę gotujemy wraz z masłem i szczyptą soli. Do gotującej się dodajemy przesianą mąkę i mieszamy cały czas na małym ogniu aż do połączenia i zeszklenia się masy. Jak zaczyna odchodzić od boków- ściągamy na bok. Studzimy, a następnie wbijamy po jednym jajku

Kuchnia w czekoladzie
Pączki pieczone -z nutellą 178

podgrzać, dodać masło. Letnie mleko wlać do drożdży ze śmietaną i cukrem - wymieszać. Do płynnej masy wsypać szklankę mąki - wymieszać .Odstawić na 20 minut przykrytą ściereczką miskę. Po 20 u minutach dodać aromat, łyżkę oleju, żółtka i jajko oraz pozostałe mąką. Dokładnie wyrobić ciasto aż będzie odstawało od rąk i miski.Przykryć ściereczką i odstawić

Moje domowe kucharzenie
Pączki tradycyjne mojej babci 185

mąki. Żółtka, jajko, cukier, cukier waniliowy posolić i ubić do białości. Do wygrzanej mąki dodać masę jajeczną, zapach, spirytus, a następnie gorące mleko i zarobić. Dodać drożdże i wyrabiać, aż będą się robić pęcherzyki. Dodać oliwę lub gorące rozpuszczone masło i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od rąk. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce ( babciny sposób pod pierzynę) do wyrośnięcia

talerz przyjemności
Bułeczki pszenno-owsiane 153

zmielonymi płatkami owsianymi, olejem, solą i syropem trzcinowym. Dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę aż masa się zwiąże i przestygnie. Zajmie to dokładnie tyle czasu, co budzenie się drożdży w międzyczasie. Połącz wszystkie składniki (mąki, papkę owsianą i drożdże) w jednej misce. Zagnieć ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem, aż ciasto podwoi swoją objętośc (około 1,5 h). Wyrośnięte

greenscarf
Popękane ciasteczka piernikowe 256

rozpuścić wraz z masłem w kąpieli wodnej, wystudzić. Cukier i jajko ubić na jasną, puszystą masę. Nadal ubijając dodać wystudzoną, płynną czekoladę. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao i cynamon. Suche składniki dodać do mokrych i bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać

Domowa cukiernia Ewy
Piernik z orzechami 138

posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Masło ucieramy stopniowo dodając miód oraz żółtka. Do masy dodajemy przyprawy, śmietanę oraz porcjami mąkę wymieszaną z sodą cały czas mieszając. Dodajemy posiekane orzechy a  na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy delikatnie z ciastem. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w 180 C przez około 50 minut. Śmietanę podgrzewamy z cukrem

Zainspirowana w kuchni
Banoffee 191

Bardzo bardzo słodkie ciasto a w zasadzie deser bo nic nie pieczemy , przepyszne , wystarczy kawałeczek aby zaspokoić chęć na słodkie :) Składniki :   Spód - 400 g herbatników maślanych - 200 g masła ( min 82% ) Masa - 750 ml śmietany 30 % - 4 sztuki śmietan-fix - 150 g cukru pudru (można więcej wg smaku ) dodatkowo - 4 dojrzałe banany - puszka masy kajmakowej -  kilka

Wypieki Rene
Rolada szpinakowa z łososiem 318

małych obrotach dodawać pojedynczo żółtka. Szpinak doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać całość do masy z jajek i powoli razem wymieszać łyżką. Rozsmarować całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez 15 minut. Po upieczeniu ciasto szpinakowe odstawić do ostygnięcia. Serek, jogurt, koperek i skórkę z cytryny razem wymieszać doprawić solą

Swojskie jedzonko
tarta serowa z różyczkami 141

woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Po tym czasie wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy na kształt foremki na tartę (24 cm średnicy) i wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez ok. 15- 20 min. w 180 st. C. składniki na masę serową: 300 g serka białego 25 g masła 100 g cukru 1/2 opakowania budyniu waniliowego 1 jajko

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka z masła fistaszkowego 140

czym dodaj fistaszkowe masło i zmiksuj jeszcze raz. Przesiej mąkę z sodą i dodaj do masy. Uformuj kulę i włóż do lodówki na 1 godzinę. Przykryj blaszki papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg, (bez termoobiegu około 10 stopni więcej). Podziel ciasto na porcje o około 35 gram każda. Uformuj kule i obtocz w cukrze. Ułóż na blasze

codojedzenia
Sernik na jesienne dni 179

osłodzenia pochmurnych, jesiennych dni proponuję Wam sernik z gruszkami. Proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które zapewne wielu z Was lubi. Zapraszam po przepis. Sernik z karmelizowanymi gruszkami składniki na spód: 200 g ciastek owsianych czekoladowych 40 g stopionego masła szczypta cynamonu masa serowa: 750 g twarogu śmietankowego 1 opakowanie jogurtu naturalnego około 200 ml 4 jajka 2 łyżki mąki

Przysmaki Karolki
Wyniki Konkursu z Folwark 139

tradycyjnie upiec muffiny 1. Składniki suche łaczymy, mieszamy. Składniki mokre miksujemy na gładką masę. Łączymy jedno z drugim i miksujemy razem jeszcze przez 2-3 minuty. 2. Maszynkę przecieramy pedzelkiem zanurzonym w oleju po czym podłączamy do sieci i nagrzewamy. Wylewamy ciasto i pieczemy przez ok 4-5 minut (po 2 można zwolnić zatrzask,żeby uszło trochę pary ;)) 3. Wszystkie

Z Kuchni Do Kuchni
Bułeczki drożdżowe z czosnkowo-ziołowym nadzieniem 196

elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę i krótko wyrobić. Podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50cm. Nadzienie: Miękkie masło utrzeć z serkami na gładką masę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do masy. Na koniec dodać ulubione zioła, wymieszać. Bułeczki

Swojskie jedzonko
Naleśniki z serem zapiekane w piekarniku pod śmietanową pierzynką . 181

Ciasto ma być bez grudek. Rozgrzewamy patelnię do naleśników , smarujemy odrobina oleju , wlewamy porcję ciasta i smażymy z obydwu stron na lekko rumiano. Ser przeciskamy przez praskę , dodajemy żółtka , cukier i cukier waniliowy , mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę , delikatnie łączymy z masą serową.   Na każdy naleśnik nakładamy po 2 , 3 łyżki sera i zwijamy w rulonik , przecinamy

Sama słodycz i szczypta chili
Pączki z ricotty (Baci di ricotta) 126

smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Serek ricotta i jajka ubić mikserem na gładka masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, cukier i wanilię. Ubić wszystko mikserem. Do płytkiego garnka bądź na patelnie wylać 2-3 cm oleju. Rozgrzać. Wykładać łyżeczką ciasto na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron jak pączki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Zapraszam i życzę

Motylkowa Kuchnia
Dietetyczne serniczki na zimno z czarnymi porzeczkami 155

Kupiłam koszyczek porzeczek. Czarnych. Miało być ciasto, ale wyszły serniczki na zimno:) Można jeść bez ograniczeń. Serek 0%, miód lub syrop klonowy. Są mocno owocowe. Pierwotnie miałam upiec biszkopt, wykroić denka i zalać je masą. Ale je "odchudziłam"  500 gram czarnej porzeczki opakowanie serka President 300 gram 0 % tłuszczu 3 łyżki żelatyny 3 łyżki miodu syrop klonowy do polania

AZgotuj!
Tarta z malinami i jeżynami 176

Formę na tartę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie sie podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Wyjąć i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać mąkę i wymieszać. Do gotującego mleka wlać masę jajeczną i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut aż krem zgęstnieje. Do przestudzonego

Atlas Smaków
Muffinki czekoladowe- przepis podstawowy. 129

olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników (ciasto może mieć konsystencje grudkowatą, ale takie ma być). Jeśli mamy ochotę dodajemy rodzynki, pokrojoną czekoladę, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, owoce lub co nam jeszcze wyobraźnia podpowie. Powstałą masę nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, po 20 minutach sprawdzamy

Rozpustne gotowanie
Ciasteczka intensywnie czekoladowe. 133

pokrojoną w około 5 mm kostkę, przesianą mąkę, ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy. Tak powstałą masę odkładamy na około 10 minut, żeby stężała i można było formować ciasteczka. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto układamy łyżką na papierze do pieczenia w dość dużych odległościach, bo czekolada się roztopi i rozpłynie

Rozpustne gotowanie
Warzywa zapiekane pod parmezanowym beszamelem z dodatkiem chorizo 205

rozpuścić masło i dodać mąkę. Mieszać energiczne do połączenia składników. Kiedy uzyskamy jasno brązową jednolitą masę dolać mleko. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszać, najlepiej trzepaczką, aby uniknąć powstania grudek. Trzymać na palniku aż do momentu zgęstnienia sosu, powinien mieć konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego. Wyłączyć ogień. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem, parmezanem oraz gałką muszkatołową. Sos powinien być

DefinicjaSmaku
Zebra 165

wodę. Po dodaniu każdego składnika delikatnie mieszamy szpatułką. Tyle tylko żeby składniki się połączyły. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Tortownicę (średnica 23-25 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. I nakładamy masę: na sam środek nakładamy po dwie łyżki ciemnej i jasnej masy. I tak po kolei. Najlepiej robić

Marder&Marder Manufacture
Babka cytrynowa 112

oraz skórkę z cytryny. Dodajemy, również powoli i również wciąż miksując, rozpuszczone i wystudzone masło. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem dopieczenia (lub przygotowanej w dowolny sposób jaki lubimy. My akurat preferujemy papier do pieczenia). Pieczemy 70 minut w 150 stopniach. Po przestudzeniu ciasta posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres

Marder&Marder Manufacture
Tarta cytrynowa z bezą 146

spód wilcem dokładnie miejsce przy miejscu i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia i przygotowujemy krem. Z wyparzonych we wrzątku cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W rondelku mieszamy wszystkie składniki kremu i cały czas mieszając podgrzewamy aż masa zgęstnieje. Studzimy i wykładamy na podpieczony spód. Białka miksujemy na najniższych obrotach powoli dosypując cukier

Marder&Marder Manufacture
Śmietanowiec z truskawkami i galaretką 366

dużym, a zwłaszcza mojej Kochanej trójce dzieciaczków życzę wszystkiego najlepszego. Dzisiaj zapraszam na ciasto które bardzo lubią moje dzieci. Śmietanowiec z truskawkami i galaretką Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 2 śmietany śnieżki 400 ml mleka 3 galaretki czerwone Dodatkowo: 40 dkg truskawek 1. Biszkopt: białka oddzielamy

Kuchnia u Bietki
Krowa w Budapeszcie (placek po węgiersku ;) ) 138

blenderem z jedną z cebul. Drugą kroimy w  kostkę i również dodajemy do ziemniaków. Masę przyprawiamy solą i pieprzem według uznania, na koniec dodajemy mąkę. Można również dodać jedno jajko, ja jednak z tego zrezygnowałam. Smażmy je na rumiano. Z tej ilości ciasta wychodzą dwa niezbyt duże placki. Po ukończeniu duszenia mięsa, sos należy zagęścić. Do tego potrzebujemy podprażonej

Kuchenna Kontrrewolucya
Plince z pomoćką - warmińskie jadło 182

ścieramy na tarce z małymi oczkami. Cebule obieramy i bardzo drobno siekamy. Po przetarciu, z masy ziemniaczanej dobrze odciskamy sok. Odciśnięte ziemniaki łączymy z poszatkowaną cebulą. Dodajemy jajka i 3 czubate łyżki mąki pszennej, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dobrze mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Jeśli więc jest zbyt gęste (dobrze odcisnęliśmy sok z ziemniaków), należy

Kuchenna Kontrrewolucya
Jabłka pod pierzynką czyli dietetyczna szarlotka nr 3 184

16x20cm) wkładamy naczynie do piekarnika na około 10 minut (temperatura 200 stopni), żeby masa się trochę podpiekła białka z jajek ubijmy na sztywną pianę z 3 rozkruszonymi tabletkami STEWII następnie dodajemy do białek roztrzepane żółtka i delikatnie mieszamy na lekko podpieczone ciasto otrębowe wykładamy starte jabłka na jabłka wykładamy pianę z jajek ponownie wstawiamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Rozkoszne ciasto ucierane II - łatwe 164

kąpieli wodnej i mieszaj do powstania polewy. Cukier i jaja miksuj do powstania puszystej masy. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz miksując Dodaj chłodną maragrynę. A na końcu mak. Okrągłą formę do tarty lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto. Połóż kawałki jabłek. Wierzch posyp naturalnymi orzeszkami. I włóż do piekarnika ,na nie więcej, niż 190 stopni

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto zebra z sokiem truskawkowym 280

olej, mieszamy drewniana łyżką do połączenia składników. Tak samo robimy z wodą z sokiem truskawkowym. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki, do drugiej kakao. Obie delikatnie mieszamy łyżką. Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę wlewamy dwie łyżki jasnej masy, następnie na środek dwie łyżki ciemnej masy i na przemian aż do wyczerpania. Pieczemy

VioletoweKucharzenie
Limonkowe ciasteczka: króliczki wielkanocne 102

sól, sodę oczyszczoną, 2. W drugiej misce połączyć masło, cukier puder, cukier. 3. Wymieszać aż masa będzie miała konsystencję masła 4. Dodać jajko  oraz sok i skórkę z limonki 5. Połączyć składniki z pierwszej oraz drugiej misy i wszystko razem połączyć/ugnieść ciasto 6. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-45 minut

KreatywnePiny
Waniliowe kruche ciasteczka: różowe króliczki 163

sól, sodę oczyszczoną, 2. W drugiej misce połączyć masło, cukier puder, cukier. 3. Wymieszać aż masa będzie miała konsystencję masła 4. Dodać jajko  oraz sok i skórkę z limonki 5. Połączyć składniki z pierwszej oraz drugiej misy i wszystko razem połączyć/ugnieść ciasto 6. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-45 minut

KreatywnePiny
Ciasteczka wielkanocne SUGAR COOKIES 110

sól, sodę oczyszczoną, 2. W drugiej misce połączyć masło, cukier puder, cukier. 3. Wymieszać aż masa będzie miała konsystencję masła 4. Dodać jajko oraz ekstrakt z wanilii oraz cytryny 5. Połączyć składniki z pierwszej oraz drugiej misy i wszystko razem połączyć/ugnieść ciasto 6. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-45 minut

KreatywnePiny
Ciasteczka kakaowo-cytrynowe z czekoladą i marcepanem 152

sodę oczyszczoną, kakao 2. W drugiej misce połączyć masło, cukier puder, cukier. 3. Wymieszać aż masa będzie miała konsystencję masła 4. Dodać jajko oraz ekstrakt z wanilii oraz cytryny 5. Połączyć składniki z pierwszej oraz drugiej misy i wszystko razem połączyć/ugnieść ciasto 6. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-45 minut

KreatywnePiny
Babeczki czekoladowe 270

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól wymieszać. Masło, cukier i miód utrzeć na jednolitą masę. Ucierając dodać jajka i stopniowo suche składniki na przemian z mlekiem. Na koniec wmieszać pokrojoną na drobne kawałeczki gorzką czekoladę. Odradzam czekoladę mleczną, gdyż roztopi się i ciasto ją wchłonie. Mleczna czekolada sprawdzi się jako polewa do upieczonych już babeczek. Ciasto wkładać do papilotek

Kuchcik gotuje
Gałeczki orzechowe z marmoladą 116

pieczenia 100 g marmolady dowolnej ja dałam różaną Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać zmielone orzechy i zmiksować, a następnie dodać jajko,mąkę, proszek do pieczenia i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować gałeczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce w sporych odstępach. W każdej gałeczce zrobić wgłębienie

O kuchni z uczuciem
Kremówki z owocami i nutą mięty 190

Składniki: ciasto: 3 jajka 2 żółtka 0,5 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 0,5 kostki masła Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 175'C.  jajka w skorupkach wkładamy do miski z jak najcieplejszą wodą z kranu. Dzięki takiemu trikowi jajka po ubiciu będą dłużej puszyste i nie klapną po dosypaniu mąki(...)miksera przez 10-15 minut, aż masa zrobi się jasnożółta i puszysta. Przesiewamy do miski suche składniki.  stopione masło, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny mieszamy i odstawiamy na bok. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy suche składniki. Dodajemy masło i mieszamy, chwilę tak aby składniki się połączyły.  Rozkładamy ciasto biszkoptowe do 2 keksowych foremek.  Pieczemy

Luźna Kuchnia
Ciasteczka na... ciasteczkach - herbatniki z masą kakaową i płatkami kukurydzianymi 155

Trójce klasowej jestem) byłam dosyć wyrywna :) i oznajmiłam wszem i wobec, że zrobię dzieciom ciasto. Miałam bardzo dużo pomysłów. Od szarlotki , po bounty . Został mi jednak podrzucony pomysł przez mojego kolegę na zrobienie ciasteczek, które w jego dzieciństwie robiły furorę - herbatniki pokryte masą kakaową z płatkami kukurydzianymi. Robi sie szybko. W zasadzie po 20 minutach są gotowe gdyby nie fakt

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Baci di ricotta 163

olej do smażenia cukier puder do oprószenia W misce wymieszać ser i jajka na gładką masę. Dodać sypkie składniki i ekstrakt waniliowy. Wymieszać ponownie całość . Na patelnię wlać olej do około 2 cm wysokości i rozgrzać go do średniej temperatury. Łyżeczką nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone pączusie odsączyć na papierowym ręczniku i podawać

wyzwania kuchenne
Bułki na zakwasie i drożdżach 126

drożdży. Wsypuję 1 kilo mąki orkiszowej , dodaję łyżkę masła i łyżeczkę soli. Wyrabiam ciasto do momentu, aż się będzie odklejało od rąk lub miski. W między czasie dolewam ok 2 szklanek ciepłej wody . Robię to stopniowo, gdyż czasami do osiągnięcia jednolitej masy potrzebuję raz mnie , raz więcej wody. ZALEŻY TO OD JAKOŚCI MĄKI I GĘSTOŚCI ZAKWASU. Zostawiam do wyrośnięcia

Pasje Jolki
Imprezowe tarteletki porowo-cebulowe 157

drobno posiekaną cebulkę i por. Doprawiamy solą. Cebulowo-porowe nadzienie nakładamy na podpieczone ciasto. Jajka, śmietankę, sól, przeciśnięty ząbek czosnku mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wlewamy na farsz. Zapiekamy jeszcze przez około 10-5 minut w 180 stopniach c aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie. Posypujemy płatkami papryki i dekorujemy natka pietruszki

Pyry na Gaz
SERNIK Z MASCARPONE I DŻEMEM MALINOWYM 138

całość bardzo dokładnie połączyć przy użyciu miksera. Masę serową wylać na podpieczony spód, zostawiając kilka łyżek masy, którą wymieszać z 3 łyżkami dżemu malinowego. Delikatnie wylać na wierzch i rozprowadzić po całości. Sernik skropić sokiem malinowym i przy pomocy wykałaczki narysować esy-floresy. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę

Kuchnia w opałach
Łatwe ciastka fistaszkowe 158

ziemnych, Wykonanie; Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, wbijamy jajko i ucieramy dalej, aż masa znowu będzie jednolita i kremowa. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, krótko mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Wsypujemy orzeszki, mieszamy łyżką, aby równo rozłożyły się w cieście. Porcje ciasta (1 łyżka na 1 ciastko) kładziemy na blasze wyściełanej pergaminem, zachowując odstępy, bo ciastka

Anioły w kuchni
Mini serniczki z nektarynkami 190

mąki pszennej i ziemniaczanej.W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Do białek dodajemy po łyżce masy serowej - mieszamy dużą łyżką, tak aby stracić jak najmniej pęcherzyków powietrza.Do małych foremek na babeczki wkałdamy papierowe papilotki, w które następnie kruszymy biszkopty, na które wylewamy ciasto do 3/4 wysokości.Na każdą babeczkę układamy plasterek pokrojonej i obranej nektarynki.Wstawiamy do nagrzanego

Słodkie Przyjemności
Pierogi z mięsem i warzywami, czyli jak wykorzystać mięso z rosołu 1731

mielę przez maszynkę. Do tego dorzucam włoszczyznę (też tę z rosołu), ale bez pora.Taką masę doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Farsz powinien być lekko pikantny. Dobrze jest przygotować go godzinkę - dwie wcześniej, żeby wszystko dobrze się przegryzło.Z ciasta pierogowego wykrawamy kółeczka, kwadraciki czy inne kształty, nakładamy na środek kuleczkę farszu i zlepiamy. Gotujemy

Codzienna kuchnia niecodzienna
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z CHRUPIĄCĄ MAKOWĄ SKÓRKĄ 218

dodajemy rozmieszane drożdże (gdy dodajemy) oraz resztę wody i mieszamy całość do połączenia składników.Gotową masę wykładamy do przygotowanej wcześniej formy (ja używam silikonowych, wystarczy je tylko bardzo delikatnie przesmarować olejem). Formy metalowe musimy dokładnie posmarować tłuszczem i obsypać np.mąką lub otrębami.Ciasto dokładnie ubijamy w formie łyżką maczaną w wodzie, wygładzamy i smarujemy oliwą lub olejem i posypujemy

Smaczne Zdrowe
Babeczki mocno czekoladowe 211

olej, mleko i śmietanę mieszamy osobno. Dodajemy do suchych składników i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Ciastkozercy
Jaglane knedle z dynią 163

gładką masę i dodajemy mąkę, cukier i cynamon. Odstawiamy do ostygnięcia. Przed wykonaniem knedli wkładamy masę do lodówki na około 15-20 minut. Dynię obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Dusimy na patelni z wodą, aż będzie miękka i odstawiamy do ostudzenia. Ciasto dzielimy na części, każdą z nich spłaszczamy, wkładamy kawałki duszonej dyni. Zwilżonymi dłońmi formujemy zwarte kulki

Truskawkowa Fiesta
Chleb pszenno - żytni 131

tego część letniej wody, oliwę, sól i miód - wyrobiłam drewnianą łyżką W pozostałej wodzie rozmieszałam drożdże i dodałam do masy chlebowej - wyrobiłam Masę chlebową przełożyłam do wysmarowanej olejem foremki automatu, pozostawiłam do wyrośnięcia - przykryłam ściereczką Moje ciasto rosło około 3 godzin Piekłam w automacie godzinę   - program

Proste Potrawy
Sernik dyniowy z lekkim kremem cytrynowym 224

mleka. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przyklepujemy.       Twaróg, puree z dyni, cukier i mąkę miksujemy na gładką masę, jajka rozbełtujemy w oddzielnej misce. Całość łączymy ze sobą i przelewamy na spód ciasta. Pieczemy przez godzinę w 150 stopniach, studzimy.       Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok z połowy owocu. Mieszamy

sama złodycz
Dietetyczna szarlotka 313

Dodajemy do jabłek i przez chwile gotujemy. Przygotowujemy kruszonkę. Do pozostałego ciasta dodajemy płatki owsiane, mąkę migdałową oraz płatki migdałowe. Zagniatamy, jeśli ciasto będzie się za bardzo kruszyć możecie dodać odrobinę jogurtu.  Na podpieczony spód wylewamy masę jabłkową. Wierzch posypujemy kruszonka. Pieczemy jeszcze około 25 minut

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania