Delikatnie kwaskowe rozpływające się w ustach ciasto o smaku wiśniowym, z bitą śmietaną. SKŁADNIKI: ( forma ; 23 x 23) biszkopt 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru Masa wiśniowa 2 galaretki wiśniowe 500 g serka waniliowego Ponadto 400 g dżemu wiśniowego 500 ml śmietany 36% cukier waniliowy(...)miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min. Masa wiśniowa Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, odstawić do schłodzenia. Serek waniliowy wymieszać z tężejącymi galaretkami. 1 .Schłodzony biszkopt przekroić
RAROSSADYNIOWE CIASTO Z KOMOSY RYŻOWEJ /przepis własny/ 100 g ugotowanej komosy ryżowej 100 g gęstego puree z dyni 40 g mąki z komosy ryżowej 50 ml espresso Cafe Natura* szczypta soli jajko 1/3 łyżeczki sody 2 łyżki syropu z agawy średniej wielkości jabłko pokrojone w kostkę masło(...)kakaowe do natłuszczenia naczynka krem czekoladowy do podania Wszystkie składniki oprócz jabłka zmiksować za pomocą robota kuchennego na gładką masę, która powinna być puszysta i gęsta. Następnie dodać jabłko i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto przelać do natłuszczonego naczynia, udekorować i piec około 20 minut. Podawać po ostudzeniu z kremem czekoladowym. Smacznego! * Kawę ziarnistą Cafe
Poranek na słodkowiele zdrowsze o pięknym złotym kolorze. Zapraszam Was serdecznie na moje "Złote ciasto bananowe z rodzynkami". ... i jak tu nie zjeść od razu kilku kawałków? Nie da się - ciasto jest zbyt pyszne ;) Składniki: 1 szklanka mąki kukurydzianej Kupiec 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki rodzynek sułtańskich * 4 dojrzałe banany 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków * rodzynki można(...)małej miseczce rozdrabniamy za pomocą widelca. Do dużej miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach. Następnie do masy jajecznej dodajemy z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Po czym dodajemy powoli mąkę kukurydzianą, ciągle miksując. Do ciasta dodajemy nasze banany, miksujemy do połączenia składników na wysokich obrotach. W cieście mogą zostać nieduże kawałki bananów, po upieczeniu dzięki temu
Słodkie okruszkimieszając drewnianą łyżką. Na koniec dodać cukinię i czekoladę, wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać masę. Piec w 160 stopniach przez ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto wyjąć z formy. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiDziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem dedykowanym wszystkim dzieciom. Dla wszystkich małych istotek przygotowałam słodkie misie z ciasta marchewkowego, które jest lekkie, wilgotne i delikatne w smaku. Dzieci uwielbiają niespodzianki, dlatego w każdym misiu znajdą coś niespodziewanego i bardzo pysznego . Brzuszek misia, łapki, oczki a nawet(...)pizzico di sale. W drugiej misce miksujemy jaja z cukrem i cukrem waniliowym na jasn ą , puszyst ą masę. Stopniowo dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło oraz start ą marchew. Na koniec do ciasta wmieszamy suche składniki z pierwszej miski. Ciasto dokładnie mieszamy. **** In un'altra ciotola montate le uova con lo zucchero e la vanillina
La grande e la piccola cuocajajka (żółtka oddzielone od białek) Przygotowanie: Zaczynamy od rozgrzania gofrownicy. Wszystkie składniki (najpierw suche, potem mokre, ale bez białek) miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy oddzielnie z odrobiną soli na sztywną pianę. Następnie ubite białka przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy szpatułką. Pieczemy w nagrzanej gofrownicy przez ok. 2-3 minuty. Najlepiej studzić na kratce (zachowają chrupkość). Podajemy z ubitą
Gotuj z Mąkądodać wiórki kokosa i wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Naczynie natłuścić, ułożyć pokrojone w plastry 2/3 persymony. Następnie przełożyć doń masę, a na wierzchu ułożyć dwa pozostałe plastry owocu. Piec około 30 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator). Po tym czasie wyjąć i udekorować orzechami. Jeść na ciepło lub zimno zależnie od preferencji. Smacznego
Poranek na słodkoPiernik to ciasto, którego historia sięga czasów Hanzy - średniowiecznego związku handlowego między miastami północnej Europy. Był symbolem powodzenia, wysokiego statusu społecznego i sukcesu. Ze względu na przyprawy korzenne, które zwiera, piernik był towarem luksusowym. W Polsce pojawił się w XVIII wieku. Oto moja wersja pierników w wersji świątecznej. Składniki 50 g otrębów owsianych 25 g otrębów pszennych 50 ml ciepłego(...)mieszamy. Składniki mokre i suche łączymy w jednolitą masę i odstawiamy. W tym czasie z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Na dużej blasze rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy na niego ciasto. Za pomocą łyżki formujemy placek grubości ok. 0,5 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 20 minut. Po wyjęciu
My Chcemy JeśćWłoch podzielili się przepisem na migdałową babkę wielkanocną-Ciambella. W tym roku postanowiłam upiec jej siostrzaną wersje, limonkowo- pistacjową, oblaną Royal icing. Zredukowałam ilość cukru w cieście, aby smaku dopełnił właśnie królewski lukier. Ciekawa jestem czy będzie Wam smakowała. Piekłam w formie 2 litrowej. Będziecie potrzebować: 150 g jogurtu naturalnego 150 ml oleju(...)zamieszać do połączenia. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć białka z masą jajeczną używając łyżki lub szpatułki. Piec w nagrzanym piekarniku- 170 stopni około 40 minut, sprawdzając ciasto patyczkiem.W razie potrzeby przedłużyć czas pieczenia . Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, po tym czasie wyjąć
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwypieku jest tu wprowadzona w postaci zaczynu biga. Biga to rodzaj sztywnego zaczynu, służącego do wypieku pieczywa typu włoskiego, między innymi ciabatty. Zaczyn ten sporządza się z gęstego ciasta (zazwyczaj o nawodnieniu 45-60%) dodając niewielką ilość drożdży i zostawiając zaczyn do fermentacji w temperaturze pokojowej na ok. 12-16 godzin. Biga nadaje wypiekom bardziej złożony aromat oraz pozwala(...)woda - 2 g - drożdże świeże prasowane Drożdże rozpuszczamy dokładnie w zimnej wodzie, dodajemy całą mąkę i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy w kulę i zostawiamy w przykrytej misce na 9-14 godzin w temperaturze pokojowej. Ciasto - cała biga - 125 - woda lodowata - 2 - drożdże świeże prasowane - 2,5 g - słód jęczmienny - 10 - sól (pod koniec wyrabiania) Wyrobić
Przepisy na domowy ser i chlebrodzinką, a drugi na przyjęcie z koleżankami córeczki z przedszkola. Ten jest akurat tym drugim (pierwszy też się pojawi na blogu). Na życzenie córki masa była biała. Bardzo lubię masy na bazie mascarpone - są bezproblemowe, szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim pyszne. Do tego jeszcze domowy dżem z czarnej porzeczki świetnie przełamuje słodycz kremu. Polecam! Składniki (tortownica(...)blaty. 2. W identyczny sposób przygotować biszkopt z makiem, ale na koniec zamiast barwnika dodać suchy mak do ciasta. Po upieczeniu wystudzić. 3. Zrobić krem: śmietankę ubić z cukrem, dodać serek mascarpone i sok z cytryny, wymieszać. Odrobinę masy odłożyć do osobnej miseczki, dodać czerwony barwnik i wymieszać. 4. Przełożyć tort: Blat różowy nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny
Kuchnia domowa Anicukrem waniliowym na puszystą masę (tak aby drobinki cukru nie były wyczuwalne ) ,nastepnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Do przygotowanej masy dodajemy na przemian mąkę i zmiksowaną dynie. Bialka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę dodajemy do ciasta i delikatnie łączymyze sobą. Dodajemy żurawinę i posiekane orzechy i wszystko razem mieszamy, Keksówke o wymiarach 25 cm/12 cm smarujemy masłem
Andzia Pichcisię w domu nierozerwanie kojarzy się ze świętami. Wspólne pieczenie pierniczków z dziećmi to doskonała zabawa. Starszaki mogą pomagać wyrabiać ciasto, maluchy wycinać ciastka w wybranych przez siebie kształtach. Po upieczeniu można też wspólnie z dziećmi dekorować pierniczki masami cukierniczymi, albo pomalować je farbkami spożywczymi i udekorować nimi choinkę. Przepis na te pierniczki znalazłam na blogu Ania gotuje . Zmieniłam
Dieta bez mlekaoleju startej ga łki muszkatołowej Wykonanie Po łączyć mąkę z solą ,dodać ciepłą wodę i olej ,ugniatać do uzyskania jednorodnej masy, lub wrzuci ć do misy i niech robot wykona za nas tą czynność ,jak ja zrobiłam. Gotowe ciasto rozwa łkować na kształt formy w której będzie pieczone . Jedno du że lub dwa mniejsze. Ja użyłam formy do frytek
w mojej kuchnimiski przekładamy twaróg, dodajemy jajka i cukier i mieszamy. Następnie rozpuszczamy masło w mikrofalówce i lekko ciepłe dodajemy do masy sernikowej. Mieszamy dokładnie i na koniec wsypujemy kaszę manną. Mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godz i 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy i zimne ciasto polewamy polewą
słodkie i nie tylko historie kulinarneLeciutki sernik z galaretką - pyszny! Polecam 👍 MASA SEROWA: 500 g sera trzykrotnie mielonego w wiaderku 3 duże jajka 125 g miękkiego masła 80 g cukru 20
Kuchenne zapiski Edytyreneta) cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: 1. Jaja utrzeć z cukrem. Dodać cynamon i kakao. 2. Do puszystej masy dodać olej i proszek do pieczenia. Utrzeć. 3. Stopniowo dodawać przesianą mąkę. Dokładnie utrzeć ( najlepiej ręcznie ) aż ciasto będzie odchodzić od miski. 4. Dodać obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka. Wymieszać i wyłożyć
Kuchnia PaulettesDynia kandyzowana jest świetnym dodatkiem do keksów, deserów czy świątecznej masy makowej. Ten przepis jest sprawdzonym przepisem mojej mamy. Właśnie jesienią przygotowujemy wspólnie dynię
Niezły Młynekdynię przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Przełóż całość do miski. Suche składniki na ciasto czyli: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, resztę cynamonu i imbiru przesiej do dużej miski. Pozostałe składniki, czyli: olej, banana i resztę cukru zblenduj na jednolitą masę. Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj dużą łyżką do połączenia się składników (nie dłużej
greenscarfMoje ulubione wafelki,chrupkie , z pyszną masą galaretkową.Polecam. 1 paczka suchych wafli 1 margaryna 0.5 szkl.cukru 1 szkl.śmietany 18% 2 galaretki wiśniowe ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Do
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiTradycyjny sernik na ciemnym spodzie z pyszną puszystą masą serową. Dobry na każdą okazję czy są to święta czy imieniny zawsze jest obecny u mnie w
Czekoladowa muffinkaSpód: ok. 270 g Oreo (z masą) 4-5 łyżek stopionego masła 500 g serka mascarpone pół puszki masy kajmakowej 2 garście czereśni Ciastka zmielić w
Czerwień i błękitPrzepyszny sernik na spodzie z ciasteczek Oreo i masą serową z dodatkiem likieru Baileys. Bardzo smaczny, kremowy, rozpływa się w ustach. Jeden z moich ulubionych
Mała CukierenkaPrzepis zapożyczony ze strony klik:) Składniki: -1 puszka masy kajmakowej -500 ml. śmietanki 36% -3 łyżki żelatyny -2 budynie waniliowe -1 kostka masła lub margaryny typu
Magia jedzenia.wodzie do miękkości. Wystudzone mielimy w maszynce do mielenia. Na stolnicy dodajemy do nich mąkę i jajko. Wyrabiamy na gładką masę (szybko aby ziemniaki nie zrobiły się wodniste). Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki i prószymy cukrem. Z ciasta formujemy wałek, spłaszczamy go i odcinamy równe kawałki. Na każdy nakładamy śliwkę i zalepiamy ją wokół, formują kulkę. W między czasie
Qchnia po prostuCoś dla wielbicieli kokosu czyli tort kokosowy z masa budyniową. Idealny na każdą okazję. A co ważne jest smaczny. I muszę się Wam do czegoś przyznać
Ewa w kuchniUwielbiam andrutowe wariacje :) Dziś z pyszną masą kokosową. Składniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 20 dag wiórków kokosowych 1 kostka masła 1 opakowanie wafli 1
Tradycyjna KuchniaUwielbiam ten krem zarówno do przekładania ciast, jak i w formie deserów w pucharkach np. z dodatkiem innych owoców. Składniki: 30 dag rabarbaru 3 jaja
Tradycyjna Kuchniamielonych orzechów włoskich - 2 łyżki rumu Przygotowanie: Mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy mielone orzechy i gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy rumem i odstawiamy do schłodzenia. Margarynę siekamy z mąką i jogurtem. Następnie zagniatamy ciasto, które rozwałkowujemy na kształt cienkiego koła. Koło kroimy w trójkąty, na dłuższy bok kładziemy nadzienie i składamy rogaliki. Pieczemy
Zainspirowana w kuchni