ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1435/3191)

Ciasto ze śliwkami 138

ciasto : 130 g mąki pszennej, 120 g miękkiego masła, 120 g cukru pudru, 3 jajka, 1 białko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki brandy, 2 płaskie łyzki kakao, 800 g śliwek, krem : 130 g miękkiego masła, 1 żółtko, 3 łyzki cukru pudru, 1/2 opakowania budyniu waniliowego (opakowanie na pół litra mleka), 1 łyżka cukru, 240 ml mleka, polewa(...)pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Na masę z masła i żółtek wysypać mąkę i wyłożyć białka. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Jasne ciasto przełożyć do tortownicy, rozsmarować na dnie. Ułożyć na nim połowę śliwek. Na śliwkach rozsmarować ciemne ciasto (to z kakaem). Na nim ułożyć

królestwo garów
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 550

być mowy abyśmy kupili choinkę od kogoś innego, jak tylko od nich! Dziś właśnie zapraszam na sztandarowy wypiek kuchni kaszubskiej -  młodzowi kuch z kruszonką. Wykonany z lokalnych produktów. Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką młodzowi kuch tortownica 26 cm* 250 g truskawek przekrojonych na pół 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/2 szkl mleka 1/2 szkl cukru(...)miski, dodać cukier, jajka i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Masła na razie nie dodawać. Wszystko wyrobić (ja to robię mikserem) na gładką masę. Dodać letnie masło i jeszcze raz wyrobić, aby wszystko dobrze się połączyło. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do urośnięcia na około1 godz. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia

Posadzone i zjedzone
Tort Dusty "Samoloty" z maślanym kremem waniliowym 180

żółtka. Wymieszać na jednolitą masę. Wlać na gotujące się mleko, mieszać aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stale ucierając dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać nasiona wanilii oraz ekstrakt waniliowy. Krótko zmiksować. Pierwszy blat ciasta nasączyć(...)herbatą, posmarować cienką warstwą dżemu. Wyłożyć część kremu. Przykryć drugim blatem ciasta. Również nasączyć do herbatą, posmarować dżemem i kremem. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć herbatą. Wierzch oraz boki tortu posmarować cienką, równą warstwą kremu. Masa plastyczna:  750-800g cukru pudru,  100g glukozy,  4 łyżeczki żelatyny,  70ml wody, kilka kropel aromatu waniliowego. Do wody dodać

Z miłości do słodkości
Ciasto Pożegnanie Lata-z kremem i malinami 349

szkl cukru -1 szklanka mąki pszennej tortowej -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -1,5 łyżki kakao -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia KREM -2 żółtka (białka do ciasta) -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1 cukier waniliowy -2 łyżki mąki pszennej -1 szklanka cukru -250g masła lub margaryny WARSTWA MALINOWA -400g malin(...)cukrem na jasną masę. Dodajemy resztę składników czyli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao,wodę oraz olej i miksujemy na gładką masę. Przekładamy ją do blaszki i pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka Ciasto studzimy i kroimy na dwa spody. KREM Mleko wlewamy do garnka zostawiając około 3/4 szklanki, włączamy gaz. Odłożone mleko miksujemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Szybki placek na maślance babci Basi 205

święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz.     Polecam szybki i łatwy w przygotowaniu placek na maślance z owocami i kruszonką .Ciasto wyrabiamy mikserem . Moje wymiary blaszki : 20 x 35 cm. Placek na blaszce o tych wymiarach jest niewysoki , jeżeli chcemy wyższy to należy użyć mniejszej formy ! Potrzebne składniki : 2 jajka, 1 niepełna(...)pszennej Basia, 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delekta, szczypta soli,   Sposób przygotowania : Jajka mikserem ubijamy z cukrem na gładką masę.   Dodajemy na przemian maślankę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli..   Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( ja smaruję boki i spód blaszki masłem lub margaryną i posypuję bułką tartą

Pysznosci Babci Basi
Jabłecznik z tymiankiem 147

jabłek sprawia, że smak jest orzeźwiający i na prawdę ciekawy. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania jabłecznika z tymiankiem: Ciasto: pół kilograma mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru, 2 jajka, cukier waniliowy, 200 gram masła, 3 łyżki śmietany. Masa jabłkowa: 5 średniej wielkości jabłek (ja użyłam szarej renety), 3 łyżeczki cynamonu, 3 łyżeczki brązowego cukru, dwie łyżeczki tymianku. Sposób przygotowania(...)cukier waniliowy, kładę na to miękkie masło i kroję w kostkę, wbijam 1 całe jajko i 1 żółtko, dodaję śmietanę i zagniatam ciasto, które później owijam w folię i wkładam do lodówki.  Zagniatanie kruchego ciasta najlepiej wykonywać szybko i sprawnie, wtedy ciasto nie nagrzewa się zbytnio od rąk, nie wymaga

Gotuj Się Kto Może
Karpatka. 125

drugą częścią ciasta. Składniki na krem: 500 ml mleka + pół szklanki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 żółtko 1 łyżka cukru waniliowego 1 kostka masła 3/4 kieliszka wódki W pół szklanki mleka rozbełtać żółtko, dodać obie mąki i dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka dodać masę ze szklanki. Cały(...)folią spożywczą lub co jakiś czas przemieszać żeby nie zrobiła się skorupa. Masło utrzeć z cukrem waniliowym. Dodawać po łyżce masy budyniowej cały czas miksując. Na koniec dodać wódkę. Miksować jeszcze chwilę. Gotowy krem wyłożyć na jedną część ciasta, przykryć drugą częścią. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Posypać cukrem pudrem

Agusiowe smakołyki
Chatka Baba Jagi 173

Pewnie wszyscy pamiętają to ciasto z dawnych a nawet bardzo dawnych lat ,ja ostatni raz robiłam je ponad 30 lat temu :) na zajęciach praktycznych w podstawówce ) parę dni temu zobaczyłam je gdzieś w gazecie i pomyślałam, że zrobię ,przypomnę sobie ten smak :) i powiem , że było warto ....trochę męczarni ze składaniem ale na drugi dzień jak wszystko się pięknie schłodziło(...)zostawiając 3-4 łyżki na to układamy następną warstwę herbatników na to nakładamy masę białą a na jej środku dajemy pasek ciemnej masy i teraz najtrudniejsze :) łapiemy pod folią po obu stronach i składamy "do siebie " boki ciasta ,powoli i delikatnie żeby nie połamać ciastek ,nie zawsze się uda .mi tez nie wyszło tym  razem najlepiej bo ciastka się

Wypieki Rene
ciasto drożdżowe z serem i żurawiną 153

rozczynu dodajemy jajka, mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto (ja wyrabiam przy pomocy robota kuchennego). Pod koniec dodajemy wystudzone masło. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 90 min. do wyrośnięcia. składniki na masę serowo z żurawiną: 90 g suszonej żurawiny Helio Natura ok. 60-70 ml soku np. wiśniowego lub pomarańczowego 600 g sera białego(...)Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ser miksujemy z jajkiem, mąką ziemniaczaną, cukrem kryształem oraz cukrem z wanilią, opcjonalnie dodajemy olejek. Nadzienie dzielimy na dwie równe części. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Rozwałkowujemy na prostokąty (ok. 30×20 cm). Smarujemy nadzieniem serowym, posypujemy odsączoną i osuszoną żurawiną. Zwijamy w roladę. Każdą roladę przecinamy pośrodku wzdłuż, pozostawiając

Domowy Smak Jedzenia
Galaretkowiec 160

śmietany czy z lodami śmietankowymi ,każdy znajdzie coś dla siebie . Ciasto super smakuje ,a na gorące dni jest po prostu boskie .       Składniki        Ciasto robię na tortownicy o wymiarach 28 cm          4 galaretki truskawkowe          1 duża paczka biszkoptów(...)gotowe . Sprawdzam w lodówce czy galaretka się zastygła jeżeli tak to wykładam różową masę  na to wykładam białą masę śmietanową i na tą wykładam biszkopty  i wstawiam do lodówki na około 2 godzin . Kiedy ciasto jest w lodówce biorę ostatnie dwie galaretki rozpuszczam w 500 ml wody i pozostawiam do wystygnięcia ,kiedy już śmietana w cieście się ładnie

Mój Smak
ciasto ucierane ze śliwkami 184

miksujemy na puszysto. Dodajemy stopniowo cukier z cukrem waniliowym, miksujemy ok. 7 min. na puszystą masę. Białka oddzielamy od żółtek. Do masy maślanej dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy (ciasto będzie bardzo gęste). Na koniec dodajemy ubite z solą na sztywno białka i mieszamy przy pomocy np. łyżki. Ciasto przekładamy do wyłożonej

Domowy Smak Jedzenia
Pączki warszawskie, znakomite! 159

Składniki na pączki warszawskie (znakomite)  na 30 szt. (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej): ZACZYN: 50 g drożdży 1 łyżka cukru 85 ml ciepłego mleka 100 g mąki tortowej CIASTO WŁAŚCIWE: 400 g mąki tortowej 8 żółtek 80 g cukru 250 ml letniej śmietanki słodkiej 30% ziarenka z 1/2 wanilii 1/3 łyżeczki soli 25 ml spirytusu (u mnie  ekstrakt(...)czasie przesiewamy 400 g mąki do dużej miski, podgrzewamy śmietankę, roztapiamy masło, a żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Do mąki dodajemy ubite żółtka, śmietankę, ziarenka wanilii, sól i zagniatamy gładkie, elastyczne, dość rzadkie ciasto. Po około 10 minutach wyrabiania dodajemy letnie masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się całkowicie wchłonie, nie krócej jednak niż 5 minut

Rozpustne gotowanie
dietetyczne ciasto cukiniowe z borówkami - bez tłuszczu 153

wilgotności, nie ma co się bać! A co jeśli powiem, że ciasto jest w połowie z mąki razowej i nie zawiera tłuszczu? No już, już, leć do kuchni! :) BEZTŁUSZCZOWE CIASTO Z CUKINIĄ I BORÓWKAMI przepis autorski // tortownica 20-22cm ~3 jajka ~100g mąki pszennej ~100g mąki pszennej razowej ~90g fruktozy/180g cukru lub ksylitolu/słodzik/stewia ~500g cukinii, startej(...)proszkiem do pieczenia, solą, fruktozą/cukrem/ksylitolem/słodzikiem/stewią. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do wcześniej wymieszanych składników, jeśli masa będzie za gęsta można dodać mleko/jogurt w małej ilości. Dodajemy borówki i delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy całość do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut (do "suchego patyczka") w 190*C. Smacznego

chili & sugar
Jabłkowy duet 157

powinno się znaleźć na Waszych świątecznych stołach. Składniki na ciasto: Mąka tortowa 60 dag Margaryna 1 szt. Cukier puder 1 szklanka Proszek do pieczenia 2 łyżeczki pełne Cukier waniliowy 1 szt. Jajko 1 szt. Żółtka jajka 3 szt. Kwaśna śmietana 4 łyżki ocet 1 łyżka Smalec 1 łyżka Składniki na masę jabłkową: Jabłka 2 kg Galaretka cytrynowa 3 szt. Składniki(...)orzechową: Orzechy włoskie posiekane 20 dag Cukier 15 dag Mleko 3 łyżki Miód 3 łyżki Masło 15 dag Wykonanie masy jabłkowej: Jabłka obrać, pokroić na cząstki, podsmażyć, dodać galaretki i smażyć do rozpuszczenia się galaretek. Przestudzić, przełożyć placki. Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto i upiec 3 jednakowe  placki (blaszka 24x34 cm). Każdy oddzielnie, piec w temperaturze

Tradycyjna Kuchnia
Orzeszki z masą z mleka w proszku 137

łyżka kakao 15 dag miękkiego masła lub margaryny 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Piec na jasnozłoty kolor.  Składniki na masę: 120 g masła  1/2 szkl.cukru  1/3 szkl. wody  2 szkl. mleka w proszku Wodę, masło oraz cukier

Moje domowe kucharzenie