podczas sobotnich wypieków – to był strzał w 10!Delikatny kawowy biszkopt … serowa masa z domowym śmietankowo – czekoladowym likierem … chrupiące płatki migdałów … czekolada … i chrupiące pałeczki skrywające w sobie karmel i ciasteczko – brzmi obłędnie , prawda?!I tak samo smakuje!Ciasto jest świetnym dodatkiem do ulubionej kawy!Ten tort + filiżanka jacobs Crema Gold = POŁĄCZENIE IDEALNE(...)pieczenia tortownicy.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.Studzimy.PONCZ:Mieszamy rozpuszczalną kawę z ciepłym mlekiem , lekko studzimy i nasączamy upieczony biszkopt.LIKIER:Będzie nam potrzebny do masy serowej.* śmietana 36% – 125 ml* czekolada deserowa – 2 kostki* kawa rozpuszczalna – 1 płaska łyżeczka* mleko skondensowane słodzone – 2 łyżki* masa krówkowa – 2 łyżki* alkohol ( whiskey
Ostra na Słodkośmietankowy ( proszek ) • 2/3 szklanki likieru Advokat • 100 g czekolady śmietankowo-kawowej (polecam z Lidla) Wierzch ciasta: • 125 g serka mascarpone • 125 ml śmietanki 30% • 1 łyżka cukru pudru Sposób wykonania: 1. Herbatniki rozdrobnić blenderem. 2. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami i kawą. Masa herbatnikowa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. 3. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Z zewnątrz formę
W mojej kuchniubijamy jeszcze przez ok 2 minuty, aż piana zrobi się błyszczaca i lekko ciągnąca. Pianę z białek łączymy z masą żółtkowo-czekoladową, mieszamy krótko i delikatnie, aby nie zniszczyć puszystej struktury. Blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia(...)Pianę z białek łączymy z masą żółtkowo-czekoladową (możemy odłożć 1-2 łyżki czekolady do dekoracji) i ostudzoną rozpuszczoną żelatyną, mieszamy krótko i delikatnie, aby nie zniszczyć puszystej struktury. Gotowy mus wylewamy na ostudzony spód podsypany migdałowym krokantem. Wygładzamy powierzchnię. Możemy również zrobić dekoracyjny wzorek na powierzchni musu używajac odłożonej wcześniej roztopionej czekolady. Ciasto przykrywamy szczelnie folią spożywczą
Zawsze głodna!wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz. Boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Bierzemy około 2/3 naszego ciasta (resztę zostawiamy w lodówce). Ciastem wykładamy dno formy. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika i przygotowania warstwy serowej. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). W jednej misce ubijamy białka z małą szczyptą soli(...)miksujemy. Ustawiamy mikser na najniższe obroty i dodajemy pianę z białek, krótko miksujemy. Wyciągamy formę z lodówki. Na spód wykładamy naszą masę serową. Na wierzch wykładamy maliny (jeśli używamy malin z syropu należy je odsączyć). Wyciągamy resztę ciasta z lodówki, odrywamy kawałki, spłaszczamy w dłoniach i tworzymy tzw. łatki układając je na wierzchu (można też ułożyć kratkę
Słodkie okruszkiSkładniki: ciasto: 0,5 kostki masła 1 kubek mąki ziemniaczanej 1 kubek mąki pszennej 3 jajka 0,5 kubka cukru do wypieków 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1 cytryny 1,5 łyżki dobrej jakości kakao krem: 1 jajko 0,5 kostki masła 0,5 kubka cukru pudru 0,5 kubka mleka 0,5 laski(...)Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka pojedynczo wlewamy pojedynczo do masy maślanej Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia do masy, delikatnie mieszamy. Dolewamy sok wyciśnięty z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie dokładamy do ciasta ciasto dzielimy na dwie części, jedną mieszamy z kakao, na przemian wylewamy do wysmarowanej masłem foremki pomiędzy wlewając krem Pieczemy
Luźna Kuchniataką upieczoną, słodką pietruszkę połączyłam z serkiem śmietankowym Almette, w sercu kulki wylądowała suszona żurawina. Usmażona kulka ma chrupiącą skórkę, która swoją chrupkość zachowuje nawet po wystudzeniu. Słodki smak ciasta ciekawie komponuje się z kwaskową żurawiną, dając nam naprawdę pyszne danie główne lub małą przystawkę. Do przygotowania około 16-18 kulek potrzebujemy: 400 g korzenia pietruszki 1 serek śmietankowy(...)wymieszać, wyłożyć na blaszkę i upiec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczoną pietruszkę zmielić lub zmiksować na gładką masę, dodać serek, bułkę tartą i dokładnie wymieszać, można ewentualnie lekko posolić i popieprzyć, jednak w cieście powinna dominować słodycz pietruszki. Żurawinę wcześniej zalać gorącą wodą i pozostawić na 10 minut, następnie odcedzić. Z porcji ciasta wielkości orzecha włoskiego
Jadło i czytadłoPrzepis pochodzi z moich starych (i zmodyfikowanych) zapisków, więc przyznam, że nie pamiętam jego źródła. Ciasto jest lekkie, delikatne i rewelacyjne w smaku. Jego piankowa konsystencja idealnie łączy się z soczystymi owocami kiwi. Biszkopt, kisiel, i owoce - pycha! To połączenie doskonale sprawdzi się o każdej porze roku! Sami spróbujcie, bo szczerze polecam. (Forma o wymiarach około(...)pieczenia i dodać do białek. Całość delikatnie wymieszać (najlepiej łyżką lub mikserem na najniższych obrotach) z obiema mąkami. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach. Biszkopt po ostudzeniu przekroić na 2 części. Przygotować masę. Kisiele z cukrem ugotować w 3 szklankach wody. W jeszcze gorących - wymieszać galaretkę oraz masło. Wszystko razem zmiksować
Di gotujeSzybkie bezproblemowe w przygotowaniu ciasto można powiedzieć że robi się samo 😉 uroczo kolorowe, dzieci za nim przepadają. Inna wersja galaretkowca , które już wcześniej robiłam. SKŁADNIKI (tortownica 24 cm) Biszkopt (lub gotowe biszkopty) 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa Śmietanowa 4-5 ulubionych galaretek 1 śmietany(...)przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Masa śmietanowa Każdą galaretkę rozpuścić w 1, ¾ szklanki gorącej wody i najlepiej chłodzić w prostokątnym naczyniu
RAROSSAjednak zależy Wam na mocny smaku owocowym, dodajcie, tak jak ja to zrobiłam, nową masę śmietanową o smaku owoców leśnych od Dr.Oetker . Szybko przygotujecie ten jogurtowiec, niestety troszkę trzeba się naczekać, by ukroić pierwszy kawałek... Ale, ale ... zróbcie wieczorem i idźcie spać. Na następny dzień ciasto do kawy będzie gotowe. Składniki: ( na tortownicę średnicy około
kolorowotorcikowoszklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania ciasta przepis Umyty i osuszony rabarbar kroimy na 2- 3 cmentymetrowe kawałki. Do miski przekładamy jajka, wsypujemy cukier kryształ i całość ucieramy na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i wszystko dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy
Smakowite Daniamasy. Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli, ziarenkami wanilii i proszkiem do pieczenia. Wsyp mąkę z dodatkami do masy i wymieszaj za pomocą łyżki. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do kubka wodę i włóż do niej łyżkę. Ciasto nakładaj moczoną w wodzie łyżką – nie będzie się wtedy do niej przyklejało Nakładaj łyżką porcje ciasta
Eat me! Fit me!wanilię, mleko, szczyptę soli, 2 żółtka i jedno całe jajko, mieszamy, stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy do momentu jego wchłonięcia. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wykładamy na stolnicę. Wałkujemy na grubość ok. 1/2 cm. Nakładamy masę twarogową. Zwijamy. Delikatnie spłaszczamy. Przecinamy na 3 części. Szybkimi ruchami zaplatamy warkocz. Przekładamy do natłuszczonej blaszki
Maminek kulinarnyodstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości - na 30 minut. Po tym czasie masę przemieszać i przełożyć do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Chlebek odstawić do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Po wyrośnięciu, wierzch ciasta spryskać wodą i obsypać ulubionymi ziarnami lub otrębami. Chleb piec (w rozgrzanym piekarniku - u mnie gazowy) 10 minut
Di gotujeEURO ;-) Polecam również przepisy na: tartę z owocami lata tartę ze szpinakiem , tartę z masą migdałową i śliwkami , tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami Składniki: Ciasto na kruchą tartę: 150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko 2-3 łyżki
potrawyregionalneobieraczką. Wycisnąć sok. Margaryna powinna mieć temperaturę pokojową, by łatwo było ją utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie do niej dodajemy po kolei jajka. A teraz na przemian, nie przestając miksować, wsypujemy suche składniki i dolewamy sok z pomarańczy. Odlewamy 1/3 ciasta, do którego dodajemy kakao, a do drugiej części dodajemy skórkę z pomarańczy. Mamy teraz dwa kolory
Karczma Honorietty