ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1446/3191)

ciasto ucierane z chałwą,truskawkami,galaretką,bitą smietaną... 193

Jajka, miękką margarynę, cukier utrzeć mikserem do spienienia z 4 minuty na dużych obrotach, masa będzie "grudkowata" ale taka ma być. Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, pokruszoną chałwę i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto. Forma silikonowa 25x24 cm, ciasto rozsmarować w formie, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 45-50 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Kruche rogaliki 113

pół) 1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18% 2 łyżki cukru pudru   Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogali, marmolada, masa makowa albo czekolada – do nadziewania, cukier puder do posypania lub polukrowania rogalików     *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy *** *** Ciasto umieszczamy w woreczku i wkładamy do lodówki na około 1 godziną. Po tym czasie dzielimy

Blog z Apetytem
BROWNIE Z CUKINII Z KARMELEM SEZAMOWYM ( BEZ LAKTOZY/ BEZ GLUTENU/BEZ CUKRU ) 122

Charakteryzuje się tym, że jest zbite, ciężkie, wilgotne i "soczyste". Nie wyrasta duże, czasami w ogóle, bo to tzw. zakalec. Produkty, które użyłam są zdrowe, więc możemy stwierdzić, że ciasto jest fit. Każdemu podpasuje, nawet alergikom. Brownie osłodziłam daktylami, które są świetnym zamiennikiem cukru. Zamiast mąk pszennych użyłam ryżowej i jaglanej. Natomiast zwykłe produkty mleczne zastąpiłam produktami bez laktozy(...)wody i umieścić w malakserze. Wlać mleko i zmiksować na gładką masę. Przygotowaną masę dodać do jaj i zmiksować. Do mąk dodać masę z jaj i daktyli oraz śmietanę. Wymieszać. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać do ciasta. Cukinię odsączyć z soków i wymieszać z ciastem. Wylać na blachę 25x30 cm. Wstawić do piekarnika na 30-35 min. z termoobiegiem

Kuchnia Paulettes
ciasto chałwowe z truskawkami w galaretce i bitą śmietaną... 124

jajka, miękką margarynę, cukier utrzeć mikserem do spienienia z 4 minuty na dużych obrotach, masa będzie "grudkowata" ale taka ma być do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, pokruszoną chałwę i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto forma silikonowa 25x24 cm, ciasto rozsmarować w formie, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 45-50 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto cukiniowe z borówką amerykańską 161

zawsze piekę czekoladowe z cukinią i jagodami. Nie…Nie sądzę, że cukiniowe ciasto kiedykolwiek mi się znudzi. Zapraszam więc na kolejny przepis na ciasto cukiniowe z borówką amerykańską. Ciasto cukiniowe Składniki: 100 g masła 2 jajka, duże 150 g trzcinowego cukru 75 g cukru 2 łyżki soku i otarta skórka z cytryny 180 g pszennej mąki ½ łyżeczki proszku(...)wymieszaj. Wsyp utartą na dużych oczkach cukinię i wmieszaj w masę łyżką. Przesiej mąkę z proszkiem i sodą, wymieszaj delikatnie z masą. Na koniec dodaj borówki wymieszane z mąką ziemniaczaną. Podłużną foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij ciastem, wygładź powierzchnię i wstaw do piekarnika. Piecz ciasto przez 50-55 minut na złoty kolor. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone

codojedzenia
Jagodzianki 182

rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Jaja i żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę.  Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Dodać rozczyn, masę jajeczną oraz resztę mleka. Dokładnie wymieszać, najpierw łyżką a potem dłonią wyrobić lekko klejące ciasto. Powinno być lśniące i jednolite. Uformować w kulę, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie, gdy ciasto zwiększyło swoją objętość

Tagebuch po polsku
Ciasto z rabarbarem i pianką budyniową 150

godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Formę o wymiarach 20×24 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm posmarować lekko masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, docisnąć łyżką do formy, aby uzyskać w miarę równą powierzchnię (fot.1) . Piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut, do momentu, aż będzie(...)koniec stopniowo wlewać olej, cały czas miksując. Wcześniej upieczony kruchy spód posypać bułką tartą, wyłożyć wystudzony rabarbar  (fot.2) , przykryć masą budyniową  (fot.3) , a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach, schłodzoną, pozostałą część surowego ciasta  (fot.4) . Piec w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut do momentu zarumienienia ciasta.  Źródło: ilovebake.pl   drukuj przepis

Świat Ciasta
Babka orzechowa 205

utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka, cukier puder i cukier waniliowy.Mąkę wymieszać z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia i połączyć z utartą masą.Z białek ubić sztywną pianę , dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Przełożyć do foremki , piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.Dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
Kruche faworki – chrust III 183

przewlekamy przez siebie. Nie trwa to pół dnia, więc warto np. wspólnie z dziećmi zrobić faworki. Nie są też ciężki od tłuszczu. Z jednej strony zapobiega temu dodana do ciasta wódka. Z drugiej, do usmażenia faworków użyłam mieszanki smalcu (kostki) i ok. 1 szklanki oleju. Dzięki takiemu miksowi, tłuszcz się nie palił. Jeśli używacie smalcu, łatwiej w nim przypala się(...)name":"Kruche faworki II","recipeCategory":null,"recipeCuisine":null,"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","transFatContent":null,"cholesterolContent":null},"cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Mas\u0142o rozpuszczamy i odstawiamy do ostygni\u0119cia. \r","Ze wszystkich sk\u0142adnik\u00f3w zagniatamy ciasto.\r","Odstawiamy ciasto do odpocz\u0119cia na 15 min. \r","Ciasto uderzamy po kilka razy wa\u0142kiem z ka\u017cdej ze stron

Mieszam w Garnku
prowansalski tort 202

odziedziczonej po Babci książeczki "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" autorstwa Jana Czernikowskiego, z 1987r. Nie spodziewałam się, że znajdę tu aż tyle fajnych "białkowych' przepisów! Do jednego z ciast potrzeba aż 38(!!!) białek - może kiedyś się skuszę i taki upiekę...Z pewnością zaś jeszcze nie raz tu zerknę:) Trudny miałam wybór, ale zdecydowałam się ta ten; prowansalski tort. Bezowo-migdałowe(...)około 1,5 godz. Wyjąć, wystudzić, delikatnie odkleić od papieru. Śmietanę ubić pod koniec dodając cukier puder. Mascarpone wymieszać z amaretto. Obie masy delikatnie połączyć. Kremem przełożyć bezowe blaty. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka, polać nierównomiernie wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce

6niebo
Delikatny sernik waniliowy z puszystym czekoladowym kremem 378

Wyśmienity, i aksamitny- dzięki dodatkowi kremówki i mascarpone- waniliowy sernik.Do tego puszysty, delikatny- i kaloryczny, ale ja takie lubię:)- krem czekoladowy (podpatrzony u Marthy Stewart w 'Diabelskim cieście'), z którego można wyczarować ciekawe wzory- u mnie to fikuśne różki :)Oj, jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu, przede wszystkim ze względów smakowych, jak i zarówno z nieskomplikowanego przygotowania, bo jest(...)większej dlatego sernik jest niski, ale polecam wybrać mniejszą tortownicę- sernik będzie się lepiej prezentował), wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę twarogową.Piec 60 min., aż środek będzie ścięty (nie ma sensu sprawdzać patyczkiem, bo ciasto jest wilgotne).Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a kiedy całkowicie ostygnie, to wstawić do lodówki na minimum 2-3 godz., a najlepiej

Kraina Miodem Płynąca
167. Ananasek pod pepitką 118

szklankach wrzątku, dokładnie mieszamy  i pozostawiamy do schłodzenia. Drzem mieszamy z połową galaretki i tężejącą masę wylewamy na biszkopt. Kremówkę ubijamy i dodajemy pozostałą część galaretki, na to układamy ciastka. Z soku i cukru pudru przygotowujemy lukier i smarujemy nim wierzch ciasta

Jadło i czytadło
Sernik z morelami o smaku cytrynowym 150

następnie żółtka dodać do białek - wymieszać mikserem. Dodać cukier.Potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C.Wykonanie masy serowej: Morele odsączyć z soku i pokroić w kostkę. Twaróg zmielić (jeśli nie był mielony). Twaróg utrzeć

Bon Appetit Małgorzaty
ciasto z rabarbarem i truskawkami 314

Cześć! Sezon rabarbarowy ma do siebie ciasto rabarbarowe ;) Takie też popełniłam ostatnio.  Kwaśny smak rabarbaru przełamałam słodyczą truskawki i bezy. Rodzinie smakowało, koleżankom smakowało, to też postanowiłam podzielić się tym przepisem z czytelnikami.  Składniki: * 3/4 kostki masła lub margaryny * 1/2 kg mąki * 6 żółtek * 3/4 szklanki cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki śmietany * rabarbar, truskawki Składniki na bezę: * 6 białek * 1 szklanka cukru * 1 budyń waniliowy Margarynę z cukrem utarłam na puszystą masę. Wbijałam po jednym żółtku wciąż ucierając. Dodałam przesianą mąkę i proszek do pieczenia. W razie gdy ciasto nie łączy się zbyt dobrze można dodać odrobinę śmietany. Utarte ciasto przełożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar pokroiłam

Pieprzyć z Fantazją
Herbaciane placki z makaronem shirataki. 108

HERBACIANE PANCAKES Z MAKARONEM /przepis własny/ Ciasto: pół opakowania (170 g) makaronu shirataki (City Aroma) 40 g mąki gryczanej 30 g mąki kokosowej 50 ml mocnego naparu z herbaty (u mnie Twinnings Speciality Selection ) pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka dowolnej konfitury lub cukru jajko cynamon kardamon goździki oliwa z oliwek do smażenia(...)mnie organiczna - marki Birdy ) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, napar i konfiturę. Zmiksować z przyprawami na gładką masę. Następnie wmieszać opłukany i osuszony makaron shirataki. Na natłuszczonej patelni położyć silikonowe foremki i wypełnić je ciastem. Smażyć około 5 minut z każdej strony na małym ogniu. Smacznego! *** Produkty wyróżnione kursywą znalazłam w sklepie internetowym

Poranek na słodko
Ciasto czekoladowe z owocami i galaretką 195

danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 125 ml mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki(...)wystudzone mleko z czekoladą, zmiksować, tylko do połączenia składników. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, dodać do masy, delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Dno formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody

Domowa cukiernia Ewy
Lekko migdałowy sernik z rabarbarem i kruszonką 307

jupiii! ) :). Sernik jest dość ciężki, ale jednocześnie kremowy i delikatny. Bardzo polecam :). Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 130 g masła, zimnego 80 g cukru pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g ) lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 550 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości(...)kropel aromatu/olejku migdałowego Ponadto: 450 g rabarbaru, umytego i pokrojonego w kostkę ( nie ma konieczności obierania łodyg ) 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego

Opowieści z piekarnika
pyszne ciasto mocno owocowe z pianką bezową... 185

Składniki: CIASTO: jajka 6 sztuk "L", cukier 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, margaryna 12,5 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki NADZIENIE: jabłka 2 duże, śliwki 1/2 kg, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cukier 2 łyżki, cynamon 1/2 łyżeczki PIANKA BEZOWA: białka 6 sztuk "L", sól - szczypta, cukier puder 3/4 szklanki, olejek migdałowy 1 kropla(...)cukier, cukier wanilinowy, miękką margarynę mikserem utrzeć do spienienia na dużych obrotach z 4 minuty, masa będzie miała "zważoną" konsystencję do masy wsypać mąkę z proszkiem i z 1 minutę na dużych obrotach utrzeć na dość gęste ciasto silkonowa niska forma 26 cm, ciasto rozsmarować w formie owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną i wyłożyć na ciasto, piekarnik nagrzany na 190C

W Mojej Kuchni Lubię
Zapraszam na Sernik Nowojorski 266

Dzisiaj czas na szybki sernik:) Jako, że sernik jest ulubionym ciastem wielu z Was;) Sernik nowojorski Składniki: - 250 g ciasteczek digestive - 125 g masła - 1 kg twarogu mielonego na sernik - 4 jajka - 270 g cukru pudru - 200 g śmietany - skórka obtarta z jednej cytryny - 80 ml soku z cytryny Przygotowanie: Ciasteczka drobno kruszymy mieszamy z rozpuszczonym i nieco ostudzonym masłem(...)miksujemy z jajkami, cukrem, śmietaną, skórką i sokiem z cytryny. Mieszamy do połączenia się składników, nie dłużej, bo urośnie i opadnie. Masę przekładamy na schłodzony spód i przykrywamy z wierzchu folią aluminiową tak, aby nie dotykała ona ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170* i pieczemy około 90-110 minut. Gdy wierzch się zetnie jest to znak, że sernik jest

Moje Słodkie Piekiełko
JOGURTOWIEC Z OWOCAMI LEŚNYMI 113

herbatnikowym spodzie. Bez pieczenia. Ciasto o  orzeźwiającym i kwaskowatym smaku, idealnie się sprawdzi na letnie upały.   Jak wykonać taki jogurtowiec pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe filmiki z przepisami. JOGURTOWIEC Z OWOCAMI LEŚNYMI SKŁADNIKI: Spód: herbatniki (180 g) masło roztopione (90 g) Masa jogurtowa: jogurt naturalny(...)środek masy żółtej (patrz film). Wstawiamy do zamrażalki na 15 min aby masa całkiem stężała. 3.) Dekoracja: Na stężałej masie jogurtowej układamy owoce leśne i zalewamy je ostudzonymi i lekko tężejącymi galaretkami arbuzowymi.  Wstawiamy do lodówki i chłodzimy ciasto 4 godzinki a najlepiej zostawić na noc w lodówce.  Proponuję Wam też zobaczyć przepis na  jogurtowiec truskawkowy

RITA food channel
Jabłka w cieście naleśnikowym 101

umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w poprzeczne plastry grubości około 0,5 – 1 cm. Jajka ubić na puszystą masę. Dalej ubijając dodać cukier puder, zmielone goździki, szczyptę soli. Następnie wlać wino i stopniowo dodawać mąkę. Powinniśmy otrzymać ciasto gęstsze od naleśnikowego. Ciasto odstawić na 15 minut. Plasterki jabłek taplać w cieście i smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu

królestwo garów
Banoffee 187

200g śmietanki 36 % – 1,5 łyżki cukru pudru – gorzka czekolada lub kakao do posypania – garść orzechów włoskich Przygotowanie: Przygotowujemy masę kajmakową. Puszkę z mlekiem skondensowanym wkładamy do wody i gotujemy przez 2h. (najlepiej przygotować dzień wcześniej). Ostudzić. Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę). Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia

I LOVE LIFE
ŻURAWINOWO-PIERNIKOWY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 117

Uszatki" Wykonanie: Żurawinę wrzucamy do miski ( mrożoną lekko odmrażamy), dodajemy pokruszone pierniki, oliwę oraz chili i blendujemy na gładką masę.  Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Następnie filety smarujemy z obu stron przygotowanym sosem żurawinowo-piernikową.  Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na pół. Środek każdego płata nakłuwamy widelcem i układamy filet z kurczaka. Oba końce ciasta składamy

Kuchnia MagdaLeny
WIENIEC PTYSIOWY Z KREMEM WANILIOWYM, INKĄ I OWOCAMI 227

gorącej dodajmy mąkę i bardzo energicznie mieszamy. Zaparzamy do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka, studzimy. Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Kolejne jajko wbijamy dopiero w momencie, kiedy poprzednie będzie całkowicie wymieszane z masą. Przekładamy do rękawa cukierniczego, a następnie wyciskamy okrągły „wieniec”. Pieczemy na złoto – ok. 20-25 minut / 190C, studzimy(...)cukrem na gładką, jasną masę, dodajemy obie mąki, miksujemy. Mleko gotujemy z ziarenkami wanilii, odstawiamy z ognia, dodajemy krem z żółtek, mieszamy. Stawiamy na ogień i podgrzewamy cały czas mieszając. Tak przygotowany krem dzielimy na 2 części ( 1/3 i 2/3 ), do mniejszej dodajemy kawę INKA, nakrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia. CAŁOŚĆ: Ciasto ptysiowe kroimy na 2 części, do środka

Ostra na Słodko
Placuszki truskawkowe na śniadanie 162

gładką masę. Masło roztopić przestudzić i dodać do masy, znowu wymieszać, Truskawki umyć osuszyć i ugnieść widelcem, dodać do masy i wymieszać. Jak truskawki mają dużo soku to zlać go i wypić Rozgrzać patelnię i dużą łyżką nałożyć ciasto, tworząc placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać na ciepło z kleksem jogurtu i truskawką . Smacznego. Thermomix

Kuchnia Pokoleń
MIODOWNIK 352

gotujące się mleko, cały czas mieszać do czasu aż kasza zgęstnieje, odstawić do wystygnięcia. Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem, do masła dodajemy po łyżce zimnej kaszy i dokładnie miksujemy na puszysty krem. Pierwszy blat ciasta smarujemy połową kremu, na to wykładamy kolejny blat ciasta smarujemy pozostałą częścią kremu, przykrywamy trzecim blatem i polewamy polewą

RAROSSA