Dziś ciasto, które pobudza zmysły bardziej niż filiżanka najlepszego espresso. Marczello to cudownie miękki biszkopt kakaowy nasączony kawą i przełożony kremem na bazie - a jakże - : ) kawy i kakao. Polewa deserowa nadaje przekładańcowi eleganckiego wyglądu , a i smak podkręca znakomicie: ) Blaszka 22 x 25 cm. Składniki na biszkopt kakaowy : 5 jaj ¾ szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao
Domowe ciastaszklanki cukru pudru 1/2 łyżeczka sody kostka masła 200 g 2 łyżki śmietany 18% 2 jajka 1 żółtko Krem: Orzechy włoskie 200 g Mleko szklanka 250 ml Masło kostka 200 g Cukier puder 1/2 szklanki Przygotowanie: Zagniatamy ciasto z podanych wyżej składników. Formujemy małe kuleczki i pieczemy w opiekaczu przez kilka minut. Orzechy zmielić na pył i zalać gorącym mlekiem
Kulinarne przygodyODCHUDZONE CIASTO 3-BIT. Jedno z moich ulubionych, najszybszych ciast, bez pieczenia. Odchudzone dzięki serkowi zamiast bitej śmietany, budyniowi bez cukru i bez tak ogromnej ilości masła w kremie budyniowym. Robimy od lat w klasycznej wersji, ale od teraz tylko ta opcja będzie wchodziła w grę - zdecydowanie mniejsza ilość kalorii, a smak ten sam. Składniki na klasyczną blaszkę: 1 duże
Czarnawisienkamąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Do osobnej miski wbijamy jajko i dodajemy cukier, mikserem miksujemy na puszysty krem. Do kremu dodajemy jogurt oraz mleko i miksujemy do połączenia. Dodajemy suche składniki i krótko miksujemy tylko do uzyskania jednolitego ciasta. Do gotowego ciasta dodajemy wiśnie, ale nie wszystkie na raz, aby nie puściły soku do ciasta – ja robiłam
Smaczna Stronazgęstnieje. M asło ucieramy na puch. Dodajemy do masła stopniowo wystudzoną masę oraz borówki lub jagody i mieszamy. Ostudzone ciasto kroimy na 2 blaty (1 grubszy, 1 cieńszy). 1 grubszy blat układamy na płaskiej powierzchni. Na niego dodajemy krem. Cieszy blat rozdrabniamy na tzw "piasek". Na krem posypujemy nasz rukolowy "piasek
Kuchnia w oparachkoniec dodać mąkę z dodatkami i delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę, o średnicy 28 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 40 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 równe części. Krem Milky Way: 1/2 szkl mleka 1/2 szkl cukru 2 szkl mleka w proszku 200 g masła 50 g masła kokosowego, polecam
TrufelkowoBardzo szybkie ciasto i zawsze się udaje Składniki na biszkopt jajka, 5szt cukier, 5 łyżek mąka pszenna, 5 łyżek Składniki na krem jogurt owocowy, 1000g żelatyna, 7 łyżeczek Przygotowanie Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru i po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Wylewamy do dużej formy
Gotowanie moimi oczamiCiasto: 30 dag mąki 300 g masła 1 x jajko 1 x łyżka octu około 150 ml wody ciepłej Krem: 2 x budyń śmietankowy 750 ml mleka 5 łyżek cukru 3 łyżki cukru pudru kostka margaryny 1 cukier wanilinowy 250g śmietanki 30% dekoracja : wiśnie i czekolada gorzka roztopiona w odrobinie mleka
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieMasło roztopić, jajka roztrzepać, dodać mleko i przestudzone masło,wymieszać. Połączyć z suchymi składnikami. Wymieszać na gładką masę. Niewielką ilość ciasta wlać na nagrzaną patelnię i smażyć z obu stron, na złoty kolor. Podajemy z syropem klonowym, dżemem, miodem, kremem czekoladowym lub cukrem pudrem
magiczna kuchnia Kasiniesamowicie smacznymi dyniami, które już zaczęłam wykorzystywać do przyrządzania fantastycznych smakołyków. W tamtym roku na pierwszy ogień poszła zupa – krem , kluseczki dyniowe i sernik dyniowy , a teraz postawiłam na Focaccię , kierując się myślami w kierunku ukochanych Włoch. Delikatne ciasto drożdżowe ( u mnie z dodatkiem oleju Carotino – stąd ten kolor ) nadziewane pieczoną dynią i zamarynowanym na ostro kurczakiem smakuje
Ostra na SłodkoMasło miksujemy na gładką masę i dodajemy stopniowe zimny budyń. Następnie dodajemy resztę składników i dokładnie miksujemy. Proponuję włożyć krem do lodówki na ok. 20 minut, żeby się schłodził. Po wyciągnięciu nakładamy do rękawa dekoracyjnego i ozdabiamy babeczki :) Ciasto na babeczki zrobiłam z przepisu 'Tęczowe babeczki
The Sweet DamselNastępnie mieszając wlać mleko. Całość przelać do garnka i mieszając zagotować. Odstawić, lekko przestudzić. Owoce odsączyć na sitku. Jeden płat ciasta położyć wierzchem do góry - to będzie dół napoleonki, drugi odwrotnie – to będzie góra. Na każdy nałożyć po połowie kremu. Na spodnią część wyłożyć odsączone owoce, przykryć drugim płatem, kremem do dołu. Pokroić na 4-6 porcji, posypać cukrem pudrem
królestwo garówteż zobaczyć czy robiąc podobnie ciasto zachowa się tak samo i będzie taki sam efekt co za pierwszym razem. Składniki: Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek - 250 g cukru pudru cytrynowego - barwnik żółty - 125 g mielonych migdałów - szczypta soli Krem: - 100 ml śmietany kremówki 36% - 150 g białej czekolady, drobno posiekanej - 40 g miękkiego masła - 1 łyżka aromatu cytrynowego Zacząłem
Kuchenne Wariacjefont-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Istnieją zdrowe słodycze – a oto kolejny dowód. W dodatku krem przygotowuje się błyskawicznie i potrzebne są tylko 2 składniki! Idealnie nadaje się do smarowania chleba, jako nadzienie do ciast i mus na deser. Myślę, że wyszłyby z niego też pyszne puszyste lody. Składniki: 1 mały banan ½ kubka namoczonych daktyli
Qlinarnie i QlinarnieMalinowa królowa. Rolada malinowa Powiało chłodem, zapachniało truskawkami. Truskawkowy sernik na zimno CanelaKabakSuprise, czyli zgadnij kotku co mam w środku. Ciasto z cukinią i cynamonem Toffik. Sernik czekoladowy z toffi E-kler. Eklerki z truskawkami SweetTube. Rurki z kremem Pestka. Dyniowe Muffiny Wszystkie załączone zdjęcia dzięki uprzejmości naszego fotografa Arkadiusz Kornacki Fotografia . Większa fotorelacja : https://picasaweb.google.com/107829375761994349541/ZarOstacja?authkey=Gv1sRgCLO43Jq8gOrp6wE Było cudownie, smacznie
Kuchnia w opałachdodać wiórki kokosowe i wymieszać.Dno kwadratowej tortownicy (24/24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować margaryną i wysypać bułką.Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temp. 180 stopni ok. 25 min.krem kokosowyWszystkie składniki na krem oprócz masła połączyć i zostawić na całą noc w lodówce.Masło utrzeć i dodawać po łyżce masę z lodówki dalej
Mix smakunasze ciasto.W międzyczasie zobaczymy, jak pracują meksykańscy piekarze......zobaczymy ich stół roboczy......zobaczymy właściciela piekarni przy pracy......zobaczymy przygotowane składniki ciasta......zobaczymy, jak się robi przepyszne conchas mexicanas......i bolillos caseros......zobaczymy wyrastające conchas......te smakołyki będą nadziewane słodkim kremem......i będziemy podziwiać upieczone smakołyki......i ślinka będzie nam ciekła......na widok tylu jeszcze ciepłych pyszności......szkoda, że nie można
Grahamka, weka i kajzerkaprzyniosła do domu całe wiadro czarnej porzeczki byłem bardzo szczęśliwy, bo bardzo ją lubię, ale najlepiej mi smakuje w ciastach, tartach, jagodziankach... Tarta z tego przepisu jest po prostu idealna: niezbyt słodka, smaczna, pachnąca wanilią, z bardzo łagodnym kremem i kwaśnymi jagódkami. Zapraszam! Składniki: Spód: 2 opakowania czekoladowych herbatników 100 g roztopionego masła Krem: 500 ml mleka 2 łyżki
Kuchnia Łukaszatylko wtedy lepiej, żeby spędziło noc w lodówce i kroiło się bardziej widowiskowo ;)Składniki na ciasto:150 gmasła2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu180 gcukru2 jajka 150 gmąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia25 gkakao w proszku1/2 gorzkiej czekolady (50 g)Składniki na krem mascarpone: 250 gserka mascarpone1 łyżka soku z cytryny2 łyżki cukruDodatkowo: Sos owocowy, domowa konfitura, domowy(...)miksujemy dalej na gładką masę. Przesiewamy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do masy, na przemian z jajkami.Nas koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy łyżką.Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 21x21 cm lub małej tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170st przez około 40 min. W między czasie można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto już jest gotowe.Krem:Serek mascarpone
Z butelką mleczka w tlerolada jest po prostu do zakochania, wręcz rozpływa się w ustach. Prosta i szybka w wykonaniu, a w smaku naprawdę znakomita. Chrupiąca i bogato nadziana beza, z orzechami, daktylami, kremem mascarpone i kajmakiem, a wszystko polane sosem kajmakowym i oprószone kakao. Niebo w ustach! Składniki: Beza: 6 białek jaj 340g cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu(...)delikatnie mieszamy *** *** Krem wykładamy na bezę. Jedną łyżkę kremu odkładamy do przyozdobienia rolady z wierzchu *** *** Roladę zwijamy dość luźno od dłuższego boku *** *** Z wierzchu smarujemy roladę delikatnie pozostałym kremem. Następnie na roladzie układamy pozostałe daktyle *** *** W garnuszku podgrzewamy kajmak ze śmietanką, ciągle mieszając – tylko do momentu połączenia się składników. Tak uzyskanym karmelem polewamy roladę *** *** Z wierzchu ciasto oprószamy niewielką
Blog z Apetytem