Czekoladowy pyszny biszkopt w połączeniu z masą jabłkową i kremem budyniowym. Pyszota zwłaszcza po wyjęciu z lodówki. Przepis pochodzi z książki ,,KUCHNIA SIOSTRY ANASTAZJI" z minimalną modyfikacją. Składniki: na ciasto ciemne: 8 jaj 20 dag cukru 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa: 1 1/2 kg jabłek 1 galaretka
Pysznie & PięknieMoja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Karp zapiekany z pieczarkami Świąteczne brownie Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem Karp w całości zapiekany z pieczarkami Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym
karmelowysuche składniki - mąkę, proszek etc. oraz mleko - Przygotujcie formę do babeczek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. - Nagrzać piekarnik do 180ºC. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Wyjąć i przestudzić Krem do babeczek : - 600 ml śmietany kremówki (36%) - ja dałam 30% - 250 g serka mascarpone - 4 łyżki
dlaSmaQpiekę spód tarty sporo dłużej, a później wypełniam go np. kremem). Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie na plasterki. Ułożyć na spodzie tarty.Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać wiórkami czekoladowymi gruszki. Zrobić kruszonkę - zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód zamrożone ciasto. Piec na złoty kolor w temp. 180 stopni przez około 30 minut. Smacznego
Fabryka pomysłówTarta z ciasta kruchego jest jedną z prostszych do przygotowania, a jednocześnie daje szereg możliwości. Jako nadzienie możemy wykorzystać dowolne świeże owoce sezonowe lub mrożone (np. śliwki). Popularne są też tarty z orzechami, czekoladą lub kremem. Tarta wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno, a przy tym pięknie się prezentuje. Normal 0 21 false false false PL X-NONE
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPyszne , wilgotne ciasto o smaku piernika z dodatkiem jabłuszek i bakalii . Nie można sie oprzec temu smakowi :) Ciasto należy do grupy ciast "ucieranych" i oprócz przygotowania jabłek, przygotowanie ciasta trwa dosłownie chwilkę.żródło: książka "Serniki, szarlotki, makowce"Składniki 2 szkl. mąki pszennej szklanka cukru ( dodałam cukru trzcinowego) 4 jajka 1/2 szkl. oleju łyżka miodu 2 łyżki kakao łyżeczka sody(...)puder do posypania na wierzchu Jajka z cukrem ubijamy tak długo , aż zrobi sie piękny biały krem. Nadal miksując dodajemy miód , olej, kakao, sodę , proszek do pieczenia, przyprawe do piernika i mąkę.Jabłka myjemy , wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.Do ciasta dodajemy jabłka i bakalie, lekko całośc mieszamy , wylewamy do dużej keksówki i pieczemy w temp
Słodkości i nie tylkokwaśnej śmietany, szczypta soli , krem karpatkowy 1 opakowanie krem karpatka 3 minuty Dr Oetker , 400 ml mleka, do posmarowania: białko, do posypania: cukier , do foremek : masło i bułka tarta. Przygotowanie: Z podanych składników (mąka, cukier, śmietana, żółtko, masło, sól) na rurki zagniatamy ciasto. Najlepiej, aby składniki były w temperaturze pokojowej(...)minut do lodówki. Następnie wałkujemy ciasto i wycinamy dwucentymetrowe paski, którymi owijamy foremki do rurek (wcześniej posmarowane tłuszczem i obsypane bułką tartą). Rurki smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok 20 minut. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ściągamy rurki z foremek. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie krem karpatka z zimnym mlekiem. Nadziewamy
Aga w kuchniłyżekwódka -5 łyżekPRZYGOTOWANIE: CIASTO KRUCHE: Mąkę wysypać do miski,wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać pokrojoną na kawałki margarynę, jajko i cukier puder. Zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut do lodówki. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i nakłuć widelcem. Piec ciasto w 220 stop.przez 10 minut. Wyłożyć ciasto, ostudzić. BISZKOPT(...)żółtkowej,wymieszać. Białka ubić na sztywno,delikatnie wkręcić do ciasta. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wysypanej bułką tartą. Piec biszkopt w temp.180 stop przez 25 minut. Ostudzony biszkopt lekko zetrzeć tarką,aby później obsypać tymi okruchami tort. Przekroić biszkopt na połowę. KREM Galaretkę rozpuścić w 0,5 litra wrzącej wody,dokładnie
Kuchnia Danusiwięc mamy namiastkę wakacji. Drzwi na taras są szeroko otwarte, słońce cudnie grzeje, wokół cisza i spokój. Jesteśmy po świątecznym obiedzie, a skoro to święto, musi być też ciasto. A więc podaję je z kawą. Zjemy na tarasie. Dołączycie do nas? Zapraszam. Składniki: Biszkopt: • 6 dużych jajek • 3/4 szklanki cukru • 2/3 szklanki mąki pszennej • 2 łyżki kakao • 3 łyżki mąki(...)następnie posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Można go przetrzeć przez sitko, aby był gładki. 19. Na dżemie wyłożyć krem z Michałkami i przykryć go drugim blatem biszkoptu. 20. Drugi blat także nasączyć kawą i wyłożyć na nim bitą śmietanę. 21. Wierzch ciasta posypać pokrojonymi na kawałki cukierkami Michałkami. 22. Tak przygotowane ciasto wstawić na dwie godziny do lodówki, może być
W mojej kuchniBardzo efektowny tort, który jest niezwykle prosty w przygotowaniu :) Jedynie wygląda na skomplikowany ze względu za dekorację zewnętrzną. W środku znajduje się nieopadający biszkopt, bez proszku do pieczenia. Krem to niezawodne połączenie mascarpone i ubita śmietanka kremówka - szybki i bardzo trwały. Jako nasączenie wykorzystałam smakowy alkohol o smaku kawy. Wierzch posypany jest ciemnym kakao... Całość prezentuje się zjawiskowo i zachwyci(...)łyżce i ubijać. Po jednym dodać żółtka i zmiksować. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. Krem : 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru Schłodzoną śmietankę
Chocolate Muffin BlogKażdą z porcji rozwałkowujemy na grubość ok. 3-5 mm. Na dolny krążek ciasta wykładamy cienką warstwę konfitury z róży. Następnie wykładamy masę marcepanową (w razie potrzeby odcinamy brzegi masy marcepanowej), a na nią wykładamy 1/3 masy śmietanowej. Kładziemy środkowy biszkopt, następnie znów konfiturę, masę marcepanową, krem śmietanowy. Wszystko przykrywamy górną częścią tortu i smarujemy cienką warstwą śmietany. Całość pokrywamy
Słodka StronaDobrej jakości dynie w sklepie możecie dostać prawie cały rok. Mi właśnie udało się zgarnąć taki diamencik, z którego przygotowałam przepyszną zupę krem i jeszcze deser. Co prawda upiekłam tort ale nie oznacza to, że szykuję się na czyjeś urodziny. Taki tort śmiało możecie przygotować każdego dnia i delektować się z nim z bliskimi. Składniki: biszkopt czekoladowy(...)ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawaj po kolei po żółtku. Następnie powoli dodawaj cukier, mąkę, kawę z proszkiem do pieczenia i olej. Gotowe ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym i piecz w 180C przez 20-25 minut. Sprawdź wykałaczką czy ciasto do niej nie przywiera. Biszkopt odstaw do ostygnięcia i nie wyciągaj
Niezły Młynekwspółgrały z całością. Smak szpinaku nie jest wyczuwalny, a dodaje fajnego kolorku. Musicie spróbować! Ciasto: 4 jajka 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 450 g. mrożonego szpinaku Krem: 500 ml. śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru mrożone jeżyny/maliny/borówki(...)miksować dalej. Mąkę z proszkiem i sodą przesiać. Powoli dodawać do masy jajecznej i mieszać. Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody i rozdrobnić (nożem lub w malakserze). Dodać do ciasta i wymieszać. Tortownicę (lub blachę) wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok. godziny w 180 stopniach. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę (nie może być ciepła
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniełyżeczki proszku do pieczenia 115 g masła 115 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka nalewki różanej (mama też używa swojej przepis pojawi się wkrótce na blogu) 2 łyżki mleka Krem: 175 g masła 1 łyżka wody różanej ( przepis na wodę różaną ) 350 g cukru pudru kolorowe barwniki kilka sztuk kolorowych motyli Opcjonalnie: kawałek gąbki florystycznej ładna doniczka zielona(...)średnich obrotach mieszamy w mikserze, do uzyskania gładkiej masy. Ciasto nakładamy lekko ponad połowę do papilotek i pieczemy około 20 min. w rozgrzanym wcześniej piekarniku w tem 180stopni. Po upieczeniu odkładamy je do wystygnięcia. Kiedy muffinki się pieką przygotowujemy krem. Masło i wodę różaną miksujemy na gładki krem, powoli wsypując do niego cukier puder. Miksujemy do uzyskania
Lili w kuchnidelikatnie wymieszaj. Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj małe porcje ciasta wielkości czubatej łyżeczki w odstępach. Piecz przez około 15 minut, aż ciastka będą lekko rumiane około 15 minut. Wyjmij ciastka z piekarnika i ostudź. Dopiero ostudzone ciastka można oderwać od papieru. Przełóż ciastka kremem. Bezowe ciastka można przygotować wcześniej i przechowywać w zamkniętym metalowym pudełku. Dopiero przed
codojedzenia