mąki pszennej 3 duże jajka lub 4 małe Krem 500 ml kremówki 30% 1/4 szkl gorącej wody 3,5 łyżeczki żelatyny 150 ml likieru Canari pina colada 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Zagotować wodę z margaryną. Wsypać mąkę i energicznie wymieszać. Trzymać na ogniu i mieszać do momentu aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Zdjąć z ognia i pozostawić(...)blasze wyłożonej papierem wyciskać okrągłe porcje ciasta. Nie za blisko siebie, ponieważ ciasto rośnie. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 30-35 minut. W trakcie pieczenia przez co najmniej 20 minut nie otwierać piekarnika. Upieczone ptysie wystudzić na metalowej kratce. Krem: W gorącej wodzie rozmieszać żelatynę. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Miksując wlewać
Ala piecze i gotujedosłownie wszędzie. Były wykorzystywane jako dekoracja pierniczków, do moczki, leżały w miseczkach na stole jako przekąska i oczywiście pachniało nimi ciasto. Dlatego też na moim stole w te święta zagościła orzechowa rolada. Uznałam, że świetnym jej uzupełnieniem będzie krem pomarańczowy, bo w końcu cytrusy królują we święta na naszych stołach. SKŁADNIKI Biszkopt: 7 jajek szczypta soli 120 g cukru
Passions hobbies lifeZupa krem z kalafiora z serem pleśniowym i szynką parmeńską - czy znacie lepszą propozycję na weekendowy obiad? Pyszna, aksamitna, tej zupie nikt się nie oprze, a
Cztery FajeryTu widać lekko zielone zabarwienie kremu: Przepis autorski (mój). Nie ważne czy jest jakaś okazja - czy pora roku, bo taki torcik zawsze rewelacyjnie smakuje i
Di gotujemacie foremek na zdjęciach będzie pokazany jeszcze jeden sposób, do którego wystarczy zwykły kieliszek. Składniki na ciasteczka + Nutella lub inny krem czekoladowy Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej
Ciastkozercyprzez 30 minut. Ważne jest, żeby podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, ponieważ ciasto może opaść. Ciasto wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia formy (około 10 minut), następnie nożem objeżdżamy ciasto wokół formy i wyciągamy odwracając dnem do góry na kratkę -zostawiamy do całkowitego ostygnięcia biszkoptu. Składniki na krem kokosowy: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% do deserów 1 szklanka
Moje-pitraszeniedojrzałe w słońcu słodkie maliny nadają mu smaku i aromatu. Warto się skusić :) *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 500 ml mleka opakowanie budyniu malinowego łyżka mąki ziemniaczanej kostka masła 3 łyżki cukru dodatkowo: 1/2 szklanki posłodzonej herbaty malinowej 2 galaretki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakruche babeczki napełnione masą budyniową. Można sobie ułatwić zadanie i przygotować zwykły budyń z paczki, jednak zapewniam, że tak przygotowany krem jest dużo lepszy:)) Babeczki wspaniale pasują jako słodki dodatek do popołudniowej kawy lub przekąska na pikniku. Kruche ciasto: 300g mąki pszennej, 3 żółtka, 150g masła lub margaryny, 50g cukru pudru, 2 łyżki śmietany 12%. Mąkę
Z miłości do słodkościRewelacyjna krucha tarta z dodatkiem świeżych, pachnących moreli. Krem po prostu jest rewelacyjny, lekki, delikatny i mega smaczny. Zwieńczeniem były chrupiące płatki migdałów. Zapraszam. Składniki: Kruche ciasto 30 dkg mąki pszennej 20 dkg masła 10 dkg cukru 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka cukru waniliowego sól szczypta Masa serowo śmietankowa 200 ml kremówki 2 szt serek homogenizowany waniliowy
Ala piecze i gotujedany skosztować…ale jest mniej słodki. Oczywiście jest słodki jak każdy tort! Tort musi być słodki ale zbalansowany. Dodatek orzeźwiającej galaretki, soku z cytrusów i twarogu do kremu to świetny sposób na uzyskanie smacznego tortu. Tort Red Velvet bardzo smakował moim gościom. Prezentuje się elegancko na talerzu. Przyznaję, że tort jest pracochłonny. Chciałam jednak zaskoczyć moich gości i sądzę(...)Składniki: na dwie tortownice o średnicy 23 cm Ciasto na tort 250 ml serwatki 360 g pszennej mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 450 g cukru 1 łyżka kakao ½ łyżeczki soli 2 duże jajka 350 ml oleju 1 łyżka winnego octu ¼ łyżeczki waniliowej pasty 2 łyżeczki czerwonego barwnika otarta skórka z cytryny Krem 300 g twarożku lub serka ricotta
codojedzeniawanilii 1 łyżka masła do posmarowania tortownicy Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem ( masło musi być miękkie ). Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Dodać rum, migdały, wanilię i mąkę . Białka ubić na sztywną masę i delikatnie połączyć z ciastem. Rozgrzać piekarnik do temp. 195 C . Tortownicę wysmarować masłem. Równomiernie rozłożyć 2 łyżki ciasta i wstawić
Słodkości i nie tylkopieczenia - szczypta soli - 1/2 szklanki śmietany 18% - 1 łyżeczka ekstraktu jaśminowego - 4 kopiate łyżeczki kawy naturalnej Krem: - 30g czekolady mlecznej - 70g czekolady deserowej - 50ml śmietanki 30% - 50g masła - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Składniki na 10 muffinek. Najpierw bierzemy się za ciasto na babeczki. Zaczynamy od zaparzenia kawy naturalnej w ciut więcej niż połowie szklanki wody. Kiedy przestygnie wsypujemy do miski(...)jednolitą masę i przekładamy do papilotek – gdzieś do 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 25 minut. Następnie bierzemy się za krem. Śmietankę stawiamy na gazie i wsypujemy do niej kawę rozpuszczalną. Kiedy kawa się rozpuści, a śmietanka zagotuje, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się roztopi jednocześnie ściągając garnek z gazu
Kuchenne Wariacjelikieru . Jeśli dysponujecie takimi wiśniami to polecam wydrylować je i dodać do tortu, razem z wiśniami z kompotu. Ciasto: 170g margaryny 170g cukru 7 jajek 200g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mielonych migdałów lub orzechów 180g gorzkiej czekolady Krem śmietankowy: 900ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 4 ½ łyżeczki żelatyny Warstwa z galaretką(...)kawałki, by zmiękła. Czekoladę trzemy na drobnych oczkach tarki. Migdały lub orzechy mielimy na mąkę. Białka oddzielamy od żółtek. Dno tortownicy Ø26 - 28cm smarujemy margaryną (boków nie smarujemy, by ciasto nie opadło). Miękką margarynę miksujemy z cukrem, po czym dodajemy żółtka i po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie już dobrze połączona, ubijamy białka na sztywną
Smakowy Rajplacki, z których tak jak ja przy u życiu kremu czekoladowego możecie stworzyć wykwintny tort śniadaniowy. Na pomoc przy śniadaniu przyszła mi Terravita , która wprowadziła nową jakość na rynku - kremy czekoladowe wyprodukowane bez użycia oleju palmowego ! :) Potrzebujemy: 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia 2/3 szklanki rozpuszczonego masła klarowanego 2 szklanki ciepłego mleka 3 jaja (białka i żółtka(...)sztywną pianę. Najpierw łączymy ze sobą mąkę z proszkiem i masło z żółtkami i mlekiem. Kiedy ciasto jest już jednolite, dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Smażymy jak omlety na malutkiej patelni, której dno nie będzie przywierało. Moja propozycja podania to krem czekoladowy Terravita plus maliny i cukier puder. #terravita #terravitaczekolada #niktniepatrzy Wioleta Gargula
MamaOskarkapodane jako zgrabne łabędzie. Przygotowałam je z okazji wczorajszego Dnia Kobiet, specjalnie dla moich gości :) Składniki:Na ciasto: 200 ml wody 2 łyżeczki cukru szczypta soli 85 g masła 115 g mąki pszennej (z doświadczenia polecam tortową) 2 duże jajka Na krem: 300 ml śmietanki 30 % cukier puder (do smaku) Dodatkowo: cukier puder do posypania Przygotowanie:1. Do garnka(...)solą i od razu dokładnie i energicznie wymieszałam. Kiedy masa zaczęła formować się w zwartą kulę zdjęłam garnek z ognia i jeszcze przez moment ucierałam. Odstawiłam do wystudzenia.2. Wystudzone ciasto zmiksowałam z jajkami (po każdym dokładnie mieszając).3. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, na który łyżką nakładałam płaskie porcje ciasta w pewnej odległości od siebie. Łabędzie szyjki uformowałam przy pomocy
Kulinarny Pamiętnik