Prosty piernik z powidłami 131którzy nie mają zbyt wiele czasu na przygotowywanie świątecznych wypieków, a chcieliby cieszyć się smakiem pysznego, świątecznego, domowego ciasta. Piernik jest mięciutki, wilgotny, bardzo aromatyczny. Przełożyłam go powidłami śliwkowymi, bo taki lubię najbardziej, ale można wykonać go z innym przełożeniem, np. kremem budyniowym. Bardzo polecam :). Składniki: 225 g mąki pszennej tortowej 2 jajka pół szklanki miodu, płynnego(...)ognia i lekko przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Do przestudzonej mieszanki ( może być lekko ciepła ) dodać żółtka oraz przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia. Ciasto będzie dość gęste. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją do ciasta. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 26x11 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej
Opowieści z piekarnika
Pączki 219świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych olej, do smażenia konfitura lub krem budyniowy, do nadziewania Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn*). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleić; polecam(...)ciasta kulki, które od razu nadziewamy dżemem (ja zawsze nadziewam już po usmażeniu). Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Nadziewać konfiturą lub kremem, jeśli
Motylkowa Kuchnia
”Wszystkiego najlepszego” wg Aleex 234święta nakładają się na siebie, zawsze przygotowuję z tej okazji coś pysznego. W tym roku mój wybór padł na ciasto z bloga małej cukierenki pod nazwą: Wszystkiego najlepszego”. Ciasto jest pyszne – łączą się w nim różnorodne smaki, które znakomicie się komponują: czekolada, kokos, kawa, wiśnie i śmietanka. Jest wysokie, z powodzeniem może zastąpić tort, i dość pracochłonne. Zdecydowanie odpowiednie(...)połową kremu i przykryć go biszkoptem kokosowym. 16. Biszkopt kokosowy posmarować pozostałym kremem i na wierzch wyłożyć masę wiśniową, wyrównać. 17. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Następnie, ciągle mieszając, stopniowo dodawać ostudzoną galaretkę, dokładnie wymieszać. 18. Masę śmietanową wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Drugą cześć biszkoptu nasączyć pozostałym ponczem i położyć na śmietance
W mojej kuchni
Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą 241rodzince bardzo smakowało. Warto dzień wcześniej wyciągnąć masło i jajka z lodówki, a rabarbar, o ile macie mrożony, rozmrozić na durszlaku lub ręczniku papierowym. Składniki na tortownicę 21 cm Ciasto kruche: 100 gr miękkiego masła 1 łyżka cukru waniliowego (18 gr) 3 żółtka 210 gr mąki pszennej tortowej 2 gr proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Warstwa owocowa(...)proszek przesiać. Do misy miksera przełożyć masło i cukier i utrzeć na „puszysty” krem. Dodawać po jednym żółtku, wyłączyć mikser, dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać rękami tak aby otrzymać coś w rodzaju kruszonki. Odłożyć jedną garść kruszonki, resztą ciasta wyłożyć dno tortownicy, ugnieść, wyrównać. Posypać bułką tartą. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st z włączonym termoobiegiem
moj przepis na
Babeczki kruche z kremem straciatella 226pudru 2 surowe żółtka Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić 30 minut. Można rozwałkować wyciąć i włożyć do natłuszczonych foremek lub ulepić nieduże kulki i wygnieść w foremkach. Ja piekę je w temperaturze ok 15-180 stopni. Czas pieczenia....na oko, czyli patrzymy na kolor i sprawdzamy wykałaczką . KREM: 250 ml śmietany kremówki 36 % ( schłodzonej min.dob
Blondynka Gotuje
Owsiane muffiny z malinami i kremem z ricotty 219pieczenia, ksylitol oraz słonecznik. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Napełniamy ciastem foremki do muffinek. Ja użyłam sylikonowych, nie trzeba ich smarować tłuszczem. Jeśli masz inne foremki koniecznie nasmaruj je masłem. Do każdej foremki włóż po 3 maliny. Muffiny pieczemy około 30 minut. Z pozostałej ricotty robimy krem do muffinek. Dodajemy do serka łyżeczkę miodu oraz sok i startą skórkę
Przysmaki Karolki
Mleczna Kanapka 455przepis specjalny – na mleczną kanapkę! Mocno czekoladowy biszkopt i przyjemnie mleczny krem świetnie się ze sobą dogadują. Przyjemności dostarcza również przepyszna czekoladowa polewa. Moi drodzy, dziś każdy z nas może choć troszkę zgrzeszyć, no więc? Kto się skusi? Zapraszam na Mleczna Kanapkę!”Składniki na ciasto:50 g mąki pszennej120 g mąki ziemniaczanej130 g cukru pudru5 jajek35 g kakao2 łyżki
Słodkie Przyjemności
FAULT LINE CAKE 181Fault Line Cake czyli ciasto z falami lub jak to woli ciasto wyrwane/przełamane ponieważ odsłania środek tortu. Przygotowałam wersje tego tortu w wersji zimowej, bardzo smacznej. SKŁADNIKI: (tortownica 20 cm) Biszkopt 5 jajek ¾ szklanka cukru 1/4 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Bita śmietana Tężejąca niebieska galaretka rozpuszczona w ½ szklanki goracej wody 500 ml bitej(...)przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić na cztery blaty
RAROSSA
Waniliowe naleśniki z bananem i kremem czekoladowym 256wersję. Waniliowe naleśniki z bananem i kremem czekoladowym, to mój dzisiejszy pomysł na poprawę humoru w tak pochmurny dzień. Pogoda dziś nie dopisuje, ale … my zawsze znajdziemy ciekawe zajęcie i… coś na poprawę humoru Dla dzieci w zdrowszej wersji z kremem daktylowym. Ale dla mnie… wersja z dużą ilością kremu czekoladowego. W końcu nie ma jak połączenie(...)oprószenia naleśników ulubiony krem czekoladowy (lub domowy krem z daktyli – to w wersji dla dzieci) Przygotowanie: Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, cukier waniliowy z prawdziwą wanilią i wbijamy jajka. Mieszamy wstępnie, następnie dolewamy wodę i dokładnie mieszamy składniki. Masa będzie rzadka, ale nie ma mieć grudek. Rozgrzewamy małą patelnię z odrobina oleju. Wylewamy porcję ciasta i smażymy
Słodkie okruszki
Dziś przetestowane zostało ciasto na święta -Stefanka czyli dla naszej rodzinki pyszny miodownik. 218Jest to kolejne ciasto z maminego zeszytu które nie piekłam już wieki a pamiętam ja mam go piekła . podaje składniki 15 łyżek mąki pszenej czy basia 5 łyzek cukru kryształu 1 jajko 15 dag margaryny 1 łyzeczka sody 4 łyżki miodu krem 2 budynie waniliowe,1/2 szklanki kryształu ,1/2 litra mleka ,cukier waniliowy ,1/2 kostki margaryny ,3 łyżki grysiku pomada
Moje Wyroby
Lekka, bezglutenowa tarta biszkoptowa z kremem budyniowym :) 230Ciasto jest pyszne! Smakowało wszystkim, którzy mieli okazję go spróbować. A dopowiem, że na co dzień zdrowe odżywianie im nie towarzyszy, a słodkości jedzą tylko w wersji pełnej cukru, tłuszczu i białej mąki. Prosty i bezglutenowy biszkopt wyszedł idealny! Krem budyniowy zachwyca , jedynie galaretka stawiała opór, gdyż nie chciała stężeć, dlatego możecie ją pominąć lub użyć jakiejś innej albo spróbujcie
Zdrowie na języku :P
Rodzynkowiec – ciasto z rodzynkami – duża blacha 339Rodzynkowiec – ciasto z rodzynkami dla dorosłych na dużą blachę . Mięciutki i delikatny biszkopt kakaowy przełożony czekoladową masą budyniową, oblany grubą warstwą polewy czekoladowej z moczonymi
Moja Delicja
Czekośliwka, czyli powidła czekoladowo-śliwkowe 265krem, który znany jest również jako śliwkowa nutella. Jest naprawdę przepyszna i smakuje jak coś pomiędzy powidłami śliwkowymi, a kremem czekoladowym. Można ją wyjadać prosto ze słoiczka, ale także świetnie smakuje jako dodatek do świeżego pieczywa, naleśników, owsianki, czy ciasta. Zapewniam, że polubią ją nie tylko dzieci, ale przypadnie do gustu również dorosłym. Polecam! (2 średnie słoiczki
Di gotuje
Śmietanowiec z rabarbarem 218partiach i delikatnie wymieszać łyżką.Dodać rozpuszczone i ostudzone masło i ponownie delikatnie wymieszać.(Jeżeli ktoś obawia się,że ciasto nie wyrośnie można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia). Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia(samo dno).Ciasto przelać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku w 180 º C przez 20 minut lub do suchego patyczka.Wyjąć(...)śmietan-fix Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy razem z śmietan-fix,dodajemy serek mascarpone,cukry i mieszamy. Ostudzone ciasto przekrawamy na 2 blaty.Pierwszy blat wkładamy z powrotem do tortownicy i wykładamy rabarbar,odstawiamy,aż stężeje.Na rabarbar kładziemy krem i przykrywamy drugim blatem.Odstawiamy do lodówki. POLEWA CZEKOLADOWA 125 g margaryny 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 5 łyżek cukru pudru
Anielskie wypieki