Lubicie naleśniki? Ja uwielbiam… A tym bardziej jeśli są w wersji fit Zapraszam na naleśniki z kremem jaglanym i pomarańczami . To idealny pomysł na słodkie śniadanie lub deser, dla dzieci i dorosłych. Krem jaglany posłodziłam miodem kremowanym z dodatkiem liofilizowanej pomarańczy od Allnutrition i polałam nim naleśniki. Miód kremowany z pomarańczą nie zawiera żadnych sztucznych aromatów, konserwantów ani dodatków(...)około 20 minut aby ciasto odpoczęło. Jeżeli używamy mineralnej wody gazowanej, dodajemy ją do ciasta przed samym smażeniem. Jeśli chcemy grubsze naleśniki, dodajemy trochę mąki więcej. Patelnie teflonową rozgrzewamy (można ją delikatnie natłuścić) i wlewamy porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą dno. Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu. Krem jaglany: Kaszę jaglaną płuczemy
Oryginalny smakciasta. Składniki: 3 szkl. mąki 2 żółtka 200g masła starkowanego (dałam 100g masła i 100g smalcu) 200g kwaśnej śmietany 2 opakowania cukru waniliowego szczypta soli Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zagnieść, odstawić i przykryć ściereczką. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, rurki natłuścić (olej, margaryna). Ja smaruje rurki olejem i tylko przed pierwszym pieczeniem, ale można też przed każdym nawinięciem ciasta. Ciasto(...)jasnozłoty kolor. Wyjąć blachę, odczekać chwilę aż przestygną i lekko puknąć węższą stroną o blat, rurki same wyskoczą. Nadziewane (przed podaniem) będą bitą śmietaną, kremem budyniowym i posypane cukrem pudrem. Autor przepisu: Beata Dubisz Artykuł Rurki z kremem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyTen kto mnie zna osobiście, wie, że czego jak czego, ale słodyczy nie odmawiam ;) Chyba, że już naprawdę mi uszami wychodzą ;) Nad zrobieniem tego ciacha
Kuchnia w czekoladzieprzemian roztopione masło, jogurt i mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać. Na dno papilotek układamy po jednym ciasteczku Oreo, następnie wypełniać ciastem do poziomu 3/4. Piec około 25 minut w temp. 180 st. W czasie gdy pieczemy muffinki, robimy krem. Mascarpone ubijamy. Ciasteczka blendujemy na drobny pył, dodajemy do sera i miksujemy. Jak ciasteczka ostygną dekorujemy masą i całymi Oreo babeczki. Pyszności
Ania i Marcin gotująkawy. Dla ułatwienia można użyć gotowych kruchych spodów oraz budyniu. Wtedy przygotowanie deseru zajmie tylko chwilkę. Składniki: (na 14 szt) Ciasto: 1,5 szklanki maki pszennej Pól szklanki cukru Jajko L 125g masło Krem: 250ml mleka 250ml śmietanki słodkiej 12% cukier do smaku laska wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Dodatkowo: maliny listki(...)spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Foremki do tarteletek smarujemy przy pomocy pędzelka oliwą. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim przygotowane foremki do tarteletek. Pieczemy w 180 stopniach C przez 15-17 minut. Krem: Mleko mieszamy ze śmietanką. Odlewamy ½ szklanki i mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko ze śmietanką podgrzewamy, dodajemy cukru
Pyry na Gazpojawi się na stole. Składniki Beza 6 białek 300 g cukru 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Krem orzechowy 250 g mascarpone 3-4 łyżki kremu orzechowo – czekoladowego 150 g … Czytaj dalej Ciasto bezowe z orzechami
gotuj ze mnązawsze coś mi w nich nie wychodziło. Kupnych nie lubię. To ciasto to wybawienie dla osób które chcą zjeść w ekspresowym tempie ciacho z kremem, które bardzo szybko się robi i jest wielką konkurencją dla ciasta Leśny Mech, ba ono jest 100 x lepsze. Roladę robiłam około godziny (razem ze studzeniem biszkopta). Przepis pochodzi z książki 102 ciasta z owocami
Pychotkaaagładkiego cista. Przekładamy równomiernie do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 300 ml mleka 1 budyń waniliowy 110 g cukru 250 g masła, miękkiego wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Budyń dokładnie mieszamy w pozostałym mleku i wlewamy do gotującego(...)pierniczków Katarzynek polewa czekoladowa wykonanie ciasta: Na pierwszym biszkopcie rozsmarowujemy równomiernie powidła śliwkowe. Na powidle układamy pierniczki i wykładamy krem. Na kremie układamy drugi biszkopt, delikatnie dociskamy. Całość polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 12 godz. aby pierniczki zmiękły
Domowy Smak Jedzeniaktóry podzieliłam na 3 blaty. Na pierwszym z nich rozsmarowałam krem z mascarpone, konfitury jagodowej, białej czekolady i soku z cytryny, a na drugim taki sam krem z konfiturą truskawkową. Przełożone i schłodzone ciasto przekroiłam pionowo na 2 połówki, a następnie każdą połówkę przekroiłam skośnie. Przekrojony tort wygląda jak pacyfka ;) Zamieniając połówki miejscami (prawą na lewą stronę, lewą na prawą
Trzeci talerzpołączenie tych dwóch pozycji… u lalala. Nie mogło się skończyć inaczej, jak próbą przywołania tamtego smaku. Z niesamowitym wręcz powodzeniem: Składniki: Ciasto: 80 g masła 250 ml wody szczypta soli 180 g mąki 4 jajka Krem: 500 ml mleka 100g cukru 75g mąki ziemniaczanej 6 jajek (żółtka) 30g masła 1 laska wanilii 3 nakrętki koniaku Przygotowanie: Ciasto: Wodę z masłem(...)połączenia składników. Gotowe ciasto umieściłam w rękawie cukierniczym i wyciskałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia „ptysie” o średnicy mniej więcej 2 cm. Należy pamiętać i pozostawieniu sporego odstępu pomiędzy ciastkami, gdyż ciasto ptysiowe „puchnie”. Piekłam na rumiano pod koniec pieczenia sprawdzając stopień dopieczenia za pomocą wykałaczki w temperaturze 200 stopni, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Krem: Laskę wanilii przekroiłam
Kate's KitchenWłoski krem kawowy. Słynny włoski deser , który przygotowany jest z kawy i śmietany kremówki znajdziemy go także pod nazwą Crema di Caffe, tak nazywają go Włosi
Zdrowy Styl JoannyTorcik cytrynowy z dodatkiem lemon curd i orzechów włoskich to propozycja szczególnie dla tych, którzy nie lubią bardzo słodkich tortów. Czyli w sam raz dla mnie
niecodziennikparyRolada bezowa z bitą śmietaną i lemon curd została przygotowana na wyjazd Bartka do domu. Chcieliśmy upiec coś lekkiego i jednocześnie wykorzystać białka pozostałe po pieczeniu ciasta drożdżowego. Jako nadzienie zrobiliśmy lekki krem śmietankowy, a do nadania kontrastu smakowego upieczoną bezę posmarowaliśmy lemon curd. Rolada bezowa dobrze zniosła trudy podróży, została rozdzielona między członków rodziny i dłużej jechała niż
niecodziennikparypolskiej ( jakby na nią nie patrzeć) zimy. Dla tych jednak, którzy zostają w polskim klimacie proponuję wycieczkę na słodkie Wyspy Greckie. Przyjemne, mięciutkie i piankowe ciasto. Bardzo delikatne i bardzo lekkie: kremy zostały wykonane na bazie jogurtów greckich. Orzeźwiające i przypominające o wakacjach, które kiedyś i tak nadejdą ; ) Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki 1 łyżeczka
Domowe ciastatarta jest rewelacyjna, połączenie lekko kwaśnego kremu ze słodziutką bezą jest nieziemskie :) Ciasto: 200 g mąki tortowej 2 żółtka 100 g masła 30 g cukru pudru 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Budyń cytrynowy: 250 ml wody sok wyciśnięty z 4 cytryn 160 g cukru 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 50 g masła 3 żółtka Beza: 4 białka
kulinarnyswiatdomiZupa dyniowa krem z kukurydzą to kolejna propozycja na jesienne, deszczowe dni. Wykorzystuję każdą okazję, aby w naszej kuchni pojawiły się jakieś kolorowe potrawy, bo szarości
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadżemu owocowego - 3 jabłka - masło do wysmarowania formy Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Wylepić małe foremki do tart, wstawić do lodówki. Jajka ubić z cukrem, dodać marcepan, sok z cytryny, migdały, skrobię i śmietanę. Do foremek wylepionych ciastem, na spód wyłożyć dżem, wlać krem, na wierzch położyć plasterki jabłka. Pieczemy 20 min w 190 stopniach. Dziękuję za zaproszenie
SMYKWKUCHNITa tarta jest obłędna! Mocno czekoladowy spód, waniliowy krem i kwaśny rabarbar także muśnięty aromatem wanilii. Zakochacie się po pierwszym kęsie! SKŁADNIKI (podłużna blaszka do tarty
DefinicjaSmakuPuszysty biszkopt przełożony kremem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki z dodatkiem masy krówkowej oraz warstwy pokruszonych krakersów. Krakersy po krótkim czasie miękną i delikatnie
Oryginalny smakkoniec dodajemy osączone z rumu rodzynki (trochę rumu można jeszcze wlać do masy) oraz skórkę pomarańczową, mieszamy łyżką. Składanie: Na biszkopcie rozprowadzamy równą warstwą dżem, przykrywamy ciastem makowo-kokosowym. Następnie wykładamy krem, wyrównujemy. Do miseczki wlewamy ok. 1/2 szklanki rumu, namaczamy biszopty z obu stron i układamy na kremie jeden obok drugiego. Roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą ze śmietanką robimy
Smaki Na Talerzuhttp://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/12/tort-bezowy-xmas-wreath-meringue2-1170x874.jpg Po ogromnym sukcesie „ Wigilijnego wieńca bezowego „, postanowiłam zrobić kolejny wieniec bezowy, tym razem mniejszy – bo z 4 białek. Wymyśliłam do
Moja DelicjaTo ciasto jest GENIALNE! Moja mama podczas ploteczek w pracy z koleżankami poznała przepis i od razu przygnała z nim do mnie – bo jak wiecie
Ostra na SłodkoSpód tego ciasta to biszkopt , środkowa warstwa to pianka zrobiona z bitej śmietany wymieszanej z zieloną galaretką. Ciasto zalane jest galaretką, w której zatopione są plastry
Przepisy KulinarneWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Otrzymałam wiele próśb na fecebooku o podanie przepisu na te ciasto, a więc dzisiaj wrzucam obiecany przepis " class
Marta GotujePrzepis na lekki tort złożony z trzech warstw puszystego ciasta biszkoptowego przełożonych niezbyt dużą ilością bitej śmietany. Obsypany wiórkami startej czekolady, przyozdobiony różami i złotymi perełkami
Przepisy KulinarneKiedyś piekliśmy to ciasto bardzo często, zupełnie o nim zapomniałam. A szkoda bo jest pyszne. Szybko się je robi i jest bardzo dobre. Zaczynać od upieczenia
Kuchnia Pokoleńupiecz ziemniaka w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 40 minut. Gdy wystygnie obierz go i zblenduj na gładki krem. Wszystkie składniki włóż do misy, dodaj krem z batata i zagnieć kulę ciasta. Mnie wyręczył robot z hakiem do chleba, ale wykonanie ręczne też jest proste, bo ciasto jest idealne i idealnie odchodzi od ręki. Nie lepi się
Z Kuchni Do Kuchnisłodko" to przepisy Anety Kuroń - żony autora i też znakomitej kucharki, która jest "słodką" stroną tego duetu. Znajdziemy tu przepisy na podstawowe wypieki - m.in. ciasto kruche, biszkopt, bezę i różne kremy - podstawy, z których możemy korzystać dodając własną inwencję twórczą :) Książka jest wyposażona w dodatkowe materiały multimedialne. Przy pomocy aplikacji TAP2C możemy na smartfonie lub tablecie obejrzeć zdjęcia
Moje Kuchenne Rewelacjekończąc nakładanie 4 placka już przewraca się na drugą stronę pierwszego, a po przewróceniu ostatniego można zaczynać ściąganie z patelni i tak w kółko do wykończenia ciasta. Nasze dzisiejsze racuchy posmarowałam sobie kremem czekoladowym i konfiturą wiśniową, popiłam czarną kawką i czego mi więcej trzeba, żeby umilić sobie poniedziałkowy poranek
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE