Karnawałowe róże i inne kwiatki z piekarnika 212żółtka 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany dodatkowo: powidło lub krem czekoladowy (użyłam polewy czekoladowej z dodatkiem mleka w proszku) cukier puder Margarynę i mąkę posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto. Cienko rozwałkować i wykrawać foremką ciastka. Połowę upiec na złoty kolor, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, drugą połowę
Praktyczna pl
Muffinki śliwkowe 172papilotek Sposób wykonania Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki. Margarynę utrzeć z cukrem i solą na puszysty krem, dodać jajka i jeszcze chwilę ucierać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Szybko wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem nie więcej niż do 2/3 wysokości. Na wierzchu ułożyć po połówce śliwki, lekko wcisnąć. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec
Mix smaku
Świąteczne markizy 250propozycja na świątecznie słodkie drobiazgi. Nie są to typowe pierniczki, ale korzenne ciasteczka z odrobiną pomarańczy przekładane delikatnym kremem czekoladowym. Będą też miłym prezentem, jeśli obdarowujecie swoich bliskich i przyjaciół własnoręcznie wykonanymi prezentami. Świąteczne markizy Czas przygotowania: 80 minut Składniki Ciasto: 130 g margaryny Palma w złotym opakowaniu 110 g cukru brązowego 3-4 łyżki miodu 2 żółtka
Kulinarne przygody Gatity
Malinowe naleśniki z mascarpone i borówkami 242sezonie letnim staram się zjadać jak najwięcej warzyw i owoców. Truskawki , maliny , winogrona i borówki goszczą w ciastach , deserach , racuchach i naleśnikach. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, puszyste naleśniki o delikatnie malinowym smaku wypełnione po brzegi pysznym kremem mascarpone i borówkami . Niebo w gębie! Świetny pomysł zarówno na obiad, jak i podwieczorek. Polecam! SKŁADNIKI: * mąka pszenna
Ostra na Słodko
Tiramisu w wersji letniej z owocami 187koniec ubijania dodajemy pozostały cukier. Do masy z żółtek i mąki dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o długości około 40cm. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Krem tiramisu: Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru mikserem przez co najmniej 15 minut na puszysty krem. Następnie dodajemy
Smakowity Blog Kulinarny
TORT KAWOWY I MOJE URODZINY :) 236dodałyśmy śmietan fixy, których fanką nie jestem (choć i tak są o niebo lepsze od śnieżek, których w ciastach przeboleć nie mogę...przede wszystkim tego chemicznego smaku, jaki po nich pozostaje). Bałam się, że bez usztywniacza kremówka mi się rozpuści. Krem można przygotować też z żelatyną bądź z agar agar. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy
Przepisy Aleksandry
Tort CAPPUCCINO, moja wersja... na czwarte urodziny bloga 234specjalnie dla Was. (tortownica 26 cm): Składniki na biszkopt: 7 jajek (temperatura pokojowa) 160 g mąki pszennej tortowej 55 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru odrobina soli Składniki na krem: 450 g serka homogenizowanego waniliowego 70 g kawy cappuccino 250 g kremówki (30%) 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki zimnej wody 2 szklanki mleka w proszku(...)pomącą szpatułki. Piekarnik ustawiłam na temp. 180 °C. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto przelałam do formy i wstawiłam do piekarnika na około 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu, zostawiłam biszkopt do wystudzenia w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wykonanie kremu: Żelatynę zalałam zimną wodą. Po napęcznieniu lekko ją podgrzałam w mikrofalówce żeby miała pół płynną
Kuchnia u Krysi
Czekoladowa Tarta z Malinami 202czekolady. Kruchy spód, gorzko-czekoladowy krem, przełamany smakiem soczystych, orzeźwiających malin. Dla mnie rewelacja. Mocne espresso, pyszna latte i jestem w raju. Składniki na spód: 300 g mąki pszennej 105 g masła 150 g cukru kryształu szczypta soli 2 jajka Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier, sól i jajka. Zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę. Zawijamy(...)widelcem, wkładamy na około 30 minut do lodówki. Wyciągamy ciasto, przykrywamy papierem do pieczenia. Na papier nakładamy obciążniki w postaci specjalnych kulek, grochu lub kamyczków. Wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Ściągamy obciążenie i papier, dopiekamy jeszcze 5 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 150 g malin + kilka do dekoracji 250 ml śmietany kremówki
Made By Mom And Son
Tarta z borówkami wg Aleex 234sobie, że truskawki będą doskonale komponować się z panna cottą i kremem. Oczyma wyobraźni już widziałam wspaniałe ciacho i…. szybko musiałam zweryfikować swoje plany. Truskawek nie było. Jagód też nie. Stałam na środku i intensywnie myślałam, a na niebie gromadziły się burzowe chmury. No tak – miało być lekkie ciasto z truskawkami na upały, a będzie tarta z borówkami na burzową(...)śmietany kremówki 36% • 100 ml mleka • 30 g cukru • 170 g białej czekolady • ziarenka z 1 laski wanilii • 3 łyżeczki żelatyny (12 g) • około 400 g borówek Krem na wierzch: • 250 g mascarpone • 1 cukier waniliowy • 250 ml śmietanki 30% lub 36% Sposób przygotowania: 1. Przygotować ciasteczkowy spód: wszystkie składniki włożyć do malaksera lub kubka blendera i zmiksować, aż powstanie
W mojej kuchni
Piernik drożdżowy – kuchnia podkarpacka 222zdjęciach, a wielkość piernika bardziej proporcjonalna.) Piernik drożdżowy - kuchnia podkarpacka Składniki: ciasto na 2 brytfanki 25x35 cm: ¾ szklanki oleju ¾ szklanki miodu 150 g cukru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta amoniaku 5 jajek 70 g drożdży 2 płaskie łyżeczki sody krem grysikowy: 500 ml mleka 6 łyżek kaszy manny (grysiku) 1 cukier waniliowy(...)rozpuszczamy z cukrem, dodajemy miód, olej, żółtka i ucieramy mikserem. Wsypujemy mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną. Mieszamy i na koniec dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto przekładamy na 2 brytfanki wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 10-12 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu każdy
Trzeci talerz
Kremowa rolada pomarańczowo-makowa z truskawką 200słoiczki konfitury truskawkowej Łowicz krem: 330 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru pudru 200 g serka mascarpone 1 czubata łyżeczka żelatyny 3 łyżeczki skórki pomarańczowej Przygotowanie: rolada: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem i makiem, a potem dodajemy delikatnie mieszając łyżka z masą jajeczną. Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika(...)wystygnięcia. Konfiturę podgrzewamy w garnku dodajemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. Gdy zacznie tężeć rozprowadzamy na biszkopcie i zwijamy ponownie biszkopt w roladę. Dostawiamy aż zastygnie. krem: Żelatyną rozrabiamy w ciepłej wodzie (ilość taka, aby pokryła żelatynę) i studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a następnie łączymy z przestudzoną żelatyną. Mascarpone miksujemy, a kiedy zrobi
Bon appetit mon amie
Super babka czekoladowa 204Sposób przygotowania: Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Masło z cukrem utrzeć na puszysty krem. Dodawać po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec wlać czekoladę i wymieszać. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do foremki babkowej. Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu
Kuchnia smaków
Pączki serowe na drożdżach 177Niedawno przeczytałam, iż najlepszą mąką na pączki jest mąka zawierająca dużo glutenu. Taką mąką jest krupczatka. Dodatkowo ciasto musi zawierać dużo żółtek, a mało cukru. Dzisiejsze pączki są na mące krupczatce, dodatkowo dodajemy do nich twaróg, dzięki temu dłużej zachowują świeżość. Pączki możemy nadziewać dowolnym nadzieniem, możemy je dekorować lukrem lub cukrem pudrem. Dodatek skórki pomarańczowej nadaje im wspaniałego aromatu(...)powstały zaczyn odstawiamy na 15 minut. Masło ucieramy z pozostałym cukrem na jasny, puszysty krem. Dodajemy po 1 jajku, następnie po 1 żółtku. Następnie dodajemy stopniowo twaróg. Do masy dodajemy alkohol, wyrośnięty zaczyn, skórkę otartą z pomarańczy, sól oraz mąkę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Jeśli za bardzo klei się do ręki dodajemy więcej mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką
Smak mojej kuchni
Sofia ma 4 lata! I torcik czekoladowo-karmelowy... 202czubatych łyżek + odrobina barwnika + odrobina mleka), lub ulubionym kremem. Nasz torcik to kolejna odsłona podstawowej wersji zaproponowanej przez Lulu Grimes ( 'All-in-one chocolate cake '; 'Olive' z kwietnia 2010r). Lista możliwości i modyfikacji wydaje się nie mieć końca ( klik , klik , klik ), więc Sofijkowe ciasto dostało do towarzystwa czekoladę i karmel... TORCIK : Rozgrzej piekarnik
Lejdi of the house
Torcik pierniczkowo-żurawinowy 237pszennej 1/2 szkl maki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika Konfitura z żurawiny: 2 szkl żurawiny 1/2 szkl cukru sok z 2 pomarańczy Krem: 500ml śmietanki 30% 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru śmietan fix Dekoracja: garść żurawiny gałązki rozmarynu Biszkopt: Białka ubią na sztywna piane ze szczypta soli. Następnie dodać cukier i ubić(...)pianą. Dno tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz i wylać ciasto. Biszkopt piec ok 25-30 minut w 175 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i podzielić na 3 krążki. Konfitura: wszystkie składniki podgrzewać, mieszając przez ok 10-15 minut do zgęstnienia. Ostudzić. Krem: Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodać mascarpone i wymieszać. Na talerzu
Smakołyki Asi