długo. Przecieram przez sitko, żeby pozbyć się grudek. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody, i rozpuszczam ja w gorącym musie. Ciasto zimne kroję na dwa blaty. Dolny blat wkładam do formy w której się piekł, wylewam połowę kremu, wstawiam na 10 minut do lodówki. Układam drugi blat i wylewam resztę kremu. Wstawiam do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekoruje polewą
wesoła kuchniataką ochotę to zrobimy je razem. Lubię wspólnie spędzać czas w kuchni. Ale chciałem żeby nie było to zwykłe ciasto marchewkowe jakich setki widziałem, chciałem trochę inne. Wymyśliliśmy więc wspólnie, że będzie ono w środku przekładane kremem miodowym. Wyszło doskonale, trochę smakujące jak piernik. Jedliśmy je kilka dni, a każdego kolejnego dnia smakowało coraz lepiej. Jakby dojrzewało. Zresztą jak piernik
Marder&Marder Manufacturekorzennymi przyprawami, intensywny w smaku. Taki jak lubię. Przełożony powidłami śliwkowymi, które moim zdaniem z piernikiem tworzą duet doskonały, a wszelkie kremy czy masy marcepanowe mogą się schować. Do tego polewa czekoladowa...i jestem w niebie ;) Przepis na ciasto piernikowe zaczerpnęłam STĄD . Uważam, że jest świetne - miękkie, puszyste, wilgotne. Zredukowałam tylko ilość cukru ( co często czynię gdy korzystam z czyichś
Opowieści z piekarnikaobok siebie plasterki truskawek, lekko wciskając je w krem. Na kremie układamy kolejną warstwę biszkoptów namoczonych kawą. Na ciastkach rozsmarowujemy resztę kremu i wyrównujemy go. Posypujemy kakao. Odłożone truskawki kroimy na pół razem z szypułką i układamy na cieście. Wstawiamy do lodówki
słodkie i nie tylko historie kulinarnesię kimś wyjątkowym :) Dla mnie osobiście te cukierki miały wiele zasosowań po rozpuszczeniu świetnie sprawdziły się jako polewa do deserów,ciast lub kawy. Niżej podsyłam linki do przepisów z wykorzystaniem Werther's Original Soft Caramels. Beza z kremem karmelowym: http://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2017/06/beza-z-karmelem-i-kremem-smietanowym.html Budyń karmelowy: http://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2017/05/karmelowy-budyn-z-dodatkiem-cukierkow.html Pudding chia z karmelem: http://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2017/05/pudding-chia-z-mlekiem-kokosowym-i.html Szyszki z owsem ekspandowanym
Życie zaczyna się w kuchniwłoskich deserów, jeden z moich ulubionych. Idealny latem, gdy temperatura przekracza 30 stopni, nie chc ę piec ciast, włączać piekarnika a mamy ochotę na coś słodkiego. Dziś chciałam Wam przedstawić wersj ę bez jajek. Krem przygotowałam na bazie serka mascarpone i śmietany, do tego ciasteczka savoiardi, dużo mocnej kawy, kakao do dekoracji i mamy gotowy
La grande e la piccola cuocazaglądanie” do Raju dla Podniebienia. Z tej rocznicowej okazji specjalnie dla Was małe, wdzięczne, kruche babeczki. Napełnione smacznym kremem na bazie kaszy manny z orzechami i wiórkami kokosowymi. Co Wy na to? Składniki: na 25szt ciasto na babeczki: 300g mąki pszennej 150g masła 100g cukru pudru 4 surowe żółtka masa: 100g orzechów włoskich 50g wiórków kokosowych 50g kaszy
Raj dla Podniebieniapyszne, wilgotne, podzielne ciacho – idealne gdy spodziewamy się gości (chociaż jestem pewna, że niejedna rodzina poradziłaby sobie z blaszką takiego ciasta, bez dodatkowej pomocy z zewnątrz ;)). Dwa biszkoptowe, czekoladowe blaty, przełożne brzoskwiniami i pysznym, śmietankowo-brzoskwiniowym kremem, oblane polewą czekoladową. W elemencie ozdoby bita śmietana oraz czekolada w postaci eleganckich zdobień, […] Artykuł Czekoladowy brzoskwiniowiec pochodzi z serwisu Domowe
Domowe Tortysama nazwa – pod słowem „ambasador” kryło się mnóstwo wypieków – w różnych regionach Polski nazywano tak całkiem inne ciasta. Ta wersja Ambasadora nie wymaga używania piekarnika, jest to bowiem torcik bez pieczenia. Obecność galaretek, maślanego kremu i gotowych biszkoptów przypomina mi dawne czasy. Mimo upływu lat Ambasador dalej jednak ujmuje połączeniem smaków. Przypomina delikatny sernik na zimno
Poezja smakupszenicy twardej ze szpinakiem, który otrzymałam od Lidl Polska . Wraz z makaronem, mieszanką suszonych owoców i orzechów w czekoladzie oraz kremem kakaowym otrzymałam wspaniałą książkę "Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego". W książce znajdziemy cały wachlarz przepisów na ciasta, ciasteczka i desery. Książka jest dostępna w promocji w sklepach Lidl w całej Polsce od 28 listopada. Aby zdobyć jeden z egzemplarzy
Tradycyjna kuchnia Kasitych ciasteczek nie wyobrażam sobie świąt. Chociaż pracy z nimi nie mało bo trzeba każdą połówkę upiec osobno później skleić kremem i jeszcze udekorować w polewie i mielonych orzechach. Ale nie odstraszajcie się bo smakują rewelacyjnie. Składniki: Ciasto: 280 g masła lub margaryny 140 g cukru pudru 4 żółtka 450 g mąki pszennej 2 łyżki kakao Nadzienie: puszka masy kajmakowej
Ala piecze i gotujełyżki kropelek czekoladowych Wykonanie: • Zmiksować masło z masłem orzechowym. • Dodać oba cukry i utrzeć na gładki krem. • Dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. • Na koniec zmiksować z mąką, solą, sodą i proszkiem. • Ciasto ma konsystencję mokrego, tłustego piasku. • Nabierać łyżeczką ciasto i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. • Układać kulki
To co kochamtwarogiem, jajkiem, solą, syropem i pastą waniliową. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Część masy przelać do kokilki, włożyć łyżkę kremu, przykryć pozostałą częścią. Po wierzchu posypać czekoladowymi guziczkami. Zapiekać przez ok. 20 minut (u mnie tryb "ciasto") Ostudzić i podawać z dowolnymi dodatkami
Poranek na słodkowłasnej rodzinie :) Ciasto udało się doskonale, chociaż dla mnie było za słodkie. Jednak według moich najbliższych było to najlepsze ciasto jakie jedli, więc czekać mnie będzie pewnie powtórka :) Składniki: 2 duże opakowania herbatników (u mnie kakaowe) KREM: 350g miękkiego masła 3/4 szklanki mleka 4 łyżki cukru waniliowego 400g pełnego mleka w proszku 1 duża puszka kajmaku orzechowego POLEWA: 1 gorzka
Cakes By Kejt