Przepyszny, czekoladowy torcik z wiśniami. Nieziemski w smaku, delikatny, puszysty. Biszkopt lekki, krem rozpływający się w ustach, charakteru nadają wiśnie skąpane w gęstym syropie - istna poezja dla podniebienia. Tort Czekoladowo Wiśniowy - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 150 g cukru 70 g mąki pszennej tortowej 25 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Warstwa Wiśniowa: 75 ml syropu po wiśniach(...)wrzucamy wiśnie. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Na dolny biszkopt wykładamy masę wiśniową i w takiej postaci całkowicie studzimy. Następnie na wiśnie kładziemy 2/3 masy czekoladowej. Całość przykrywamy górnym biszkoptem. Ciasto ponczujemy likierem wiśniowym (lub wódką wymieszaną z syropem wiśniowym). Calosc pokrywamy pozostałą masą czekoladową. Tort możemy udekorować bita śmietaną, wisienkami koktajlowymi i startą czekoladą. Moje posty
Słodka Stronamógłby pomarzyć. Podczas wspólnego gotowania przygotowaliśmy cztery propozycje kulinarne tj.: - Krem z pieczoną dynią, imbirem, kawą Inką i grzankami - Smażony kalafior z morelami, kawą Inką i orzechem laskowym - Łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym - Ciasto marchewkowe z kawą Inką i sosem waniliowo -kardamonowym Ponadto z grupą(...)ciasto do blaszki i piecz przez około 1,15 h. Sprawdź za pomocą wykałaczki drewnianej, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli wykałaczka jest czysta po wyjęciu to znaczy, że ciasto jest gotowe. 4. Zostaw do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjmij. 5. GOTOWE! zdjęcie od fotografa z warsztatów
SMYKWKUCHNIpszennej np. tortowej 1/2 szklanki zmielonych migdałów (lub mąki migdałowej) 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka ekstraktu z migdałów (ewentualnie aromatu migdałowego) Nasączenie biszkoptu: 1/2 szklanki likieru Amaretto Krem śmietankowy: 500 ml schłodzonej śmietanki 36% 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: 500 g truskawek ok. 100 g płatków migdałowych galaretka truskawkowa (rozpuszczona(...)blaty, po prostu należy potroić ilość składników i od razu upiec 1 duże ciasto, które następnie należy przekroić na 3 części. Ja jednak preferuje pieczenie blatów osobno, gdyż wówczas każdy wygląda tak samo i nie ma problemów z krojeniem biszkoptu J Krem śmietankowy: Wszystkie składniki na krem (oprócz likieru) umieszczamy w dużej misce i dokładnie miksujemy. Ubijamy do momentu otrzymania
MyCookBook.plmleka • 2 łyżki oliwy • szczypta soli Krem serowy • 3/4 szklanki śmietanki 30% • 2 serki jogurtowe Almette • szczypta soli Dekoracja • pomidorki koktajlowe • różyczki brokuła Wykonanie: Bułeczki drożdżowe • Do miski wsypać przesianą mąkę, drożdże, cukier, sól i przemieszać składniki. • Wlać ciepłe mleko, oliwę i wyrobić na sprężyste ciasto. Ja wyrabiam mikserem z końcówką hakiem. • Ciasto przełożyć(...)miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, zrobić wałek i podzielić na 16 części. Z każdego kawałka uformować małą bułeczkę. • Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym należy narysować duże koło. Bułeczki układać na obwodzie, jedna obok drugiej. • Wstawić
To co kochamdomowych nalewek. Używając naturalnie aromatyzowanego cukru pudru dodatkowo można im nadać nuty wanilii, róży (przepis) , pomarańczy, lawendy itd. Po usmażeniu, jeszcze ciepłe pączki szprycuje się domową konfiturą lub kremem (np. budyniowym) przy pomocy strzykawki, największej jaką można kupić w aptece. Tym razem użyłam konfitury dyniowo-pomarańczowej z imbirem oraz domowego limoncello (przepis) . Czas przygotowania: 25 minut Porcje(...)szybko się zrumienią ale mogą być surowe w środku, przy zbyt niskiej ciasto nasiąknie olejem. Ciasto nakładać na olej przy pomocy dwóch łyżek lub kulkownicy do lodów, smażyć z obydwu stron. Usmażone pączki wykładać na papierowe ręczniki, jeszcze ciepłe szprycować konfiturą lub kremem, posypać cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe
SzczyptaSmaQwypieków będzie zdecydowanie więcej na blogu. Pora roku zobowiązuje a i we mnie wstąpił smakowo jesienny klimat. Babeczki są mocno kawowe, z chrupiącymi orzechami w środku i ozdobione prostym kremem na bazie serka mascarpone, z wyczuwalną nutką kawy. Warte uwagi i tym samym przygotowania. Bardzo polecam. Składniki na około 10 babeczek: 100 g masła 100 g brązowego cukru(...)składników. Wsypujemy orzechy, zostawiając odrobinę do posypania babeczek. Mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku, około 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie serek mascarpone ucieramy z cukrem i 4 łyżeczkami kawy. Ozdabiamy babeczki kremem za pomocą rękawa cukierniczego. Posypujemy pozostałymi orzechami. * zródło bbcgoodfood.com The post Kawowo Orzechowe Babeczki
Made By Mom And SonWitam kochani postanowiłam zrobić makaroniki-pyszne, małe ciasteczka migdałowe z kremem maślanym. Chociaż nie wyszły zbyt piękne to smakowały rewelacyjnie. Polecam wypróbować :) SKŁADNIKI -100g cukru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 300 g jogurtu greckiego (1 duży kubeczek) 3 łyżki żelatyny + 3/4
czarrna od kuchniskładniki: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 40 g mąki ziemniaczanej 2 żółtka 100 ml śmietanki kremówki 36% 3-4 łyżki kremu czekoladowo orzechowego, do smaku
Domowy Smak JedzeniaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Domowe ciastaMeksykańska zupa z kukurydzy należy do moich ulubionych zup. Dziwi mnie, że nie jest jeszcze popularna, chociaż jest taka smaczna. A sam przepis na zupę z
dolcevitainmykitchenPyszna, rozpływająca się w ustach, słodka beza z kremem mascarpone i owocami <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na bezę: 5 białek w temperaturze pokojowej szczypta
My Culinary ArtJeden z moich ulubionych deserów z wykorzystaniem świeżych czereśni. Pycha! W roli głównej krem pâtissière wymieszany z serkiem mascarpone i szczyptą pachnącego kardamonu… Na wierzch
Oryginalny smakNieduży torcik bezowy (w wersji "dla dorosłych") z dużą ilością pysznego kremu. Udekorowany borówkami i likierem jajecznym smakuje po prostu pysznie. Beza ma chrupiącą skórkę i
cool and minty