ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:238/1378)

Terrina jogurtowa z szparagami i salsą z łososia (bez laktozy) 160

tego wszystkiego i zaserwować wam szparagi w formie musu. Lekki delikatny w smaku z wyrazistym dodatkiem pod postacią salsy. Większość z was po tym wstępie pomyśli mus= ciężka śmietanka kremówka,.. otóż nic bardziej mylnego. Do musu postanowiłam wykorzystać produkt bez laktozy, a mianowicie jogurt naturalny. Bazę stanowią białe szparagi a jogurt nadaje nowego odświeżającego wymiaru. Nie zabraknie także dodatków

vaniliowoczekoladowa
Kawowa panna cotta z wiśniami 158

wersję kawową tegoż deseru, a podałam go z wiśniowym sosem. Jak dla mnie połączenie warte grzechu ;). Doskonały deser na każdą okazję. Polecam! Składniki na 5 porcji: 500 ml śmietanki kremówki 36% lub 30% 100 ml mleka 60 g cukru 10 g żelatyny ( 2,5 łyżeczki ) 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 8 g cukru wanilinowego opcjonalnie

Opowieści z piekarnika
ciasto Fiona 596

czas podgrzewamy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do przestygnięcia. Na przestudzony budyniu układamy delicje. składniki na piankę śmietankowo malinową: 600 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki malinowe 250 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz wystudzoną

Domowy Smak Jedzenia
Bardzo szpinakowa pasta z dodatkiem gorgonzoli i parmezanu 108

oraz najważniejszego: serca. Składniki: 200 g świeżych liści szpinaku 100 g gorgonzoli  2 szalotki 5 ząbków czosnku (gwarancja dobrego smaku) 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietanki kremówki (wybrałam 12%) sól i pieprz do smaku 1 szczypta ostrej papryczki 4 łyżki oliwy 200 g makaronu włoskiego ze szpinakiem (może być dowolny, choć dobrze jest wybrać wyrabiany ręcznie

Wino Francja Kuchnia
TRUSKAWKOWIEC Z RABARBAREM 108

pszennej 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 1 op. kisielu truskawkowego bez cukru szczypta soli 1-2 łodygi rabarbaru Masa śmietanowa: 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru Mus owocowy: 300 g truskawek 5 łodyg rabarbaru 2 łyżki cukru 3/4 op. galaretki truskawkowej Dekoracja: ok. 200 g truskawek maczek truskawkowy Wykonanie: Biszkopt

Kuchnia MagdaLeny
Lody waniliowe 118

Jaki był jego efekt? Możecie ocenić jedynie wizualnie. Co do smaku i konsystencji, co jest bardzo ważne w lodach, musicie mi zaufać. Lody waniliowe. Składniki: - 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% - 385 g schłodzonego mleka skondensowanego słodzonego - 1 laska wanilii   Śmietankę ubijamy z ziarnami wanilii stopniowo wlewając mleko skondensowane. Ubijamy (robotem, mikserem, blenderem – czym kto ma) do chwili

mojewypiekiinietylko
ETON MESS Z MALINAMI 150

długą kulinarną historią. Jego początki sięgają lat trzydziestych XX. wieku! I pomyśleć, że już wtedy wiedzieli, co dobre ;)    W oryginalnej wersji są to tylko pokruszone bezy, ubita kremówka i świeże kawałki truskawek. W mojej wersji poszłam o krok dalej, a świeże owoce zastąpiłam sosem malinowym, który swoją kwaskowatością bardzo fajnie łączy się z okrutnie słodkimi bezami. Ale oczywiście

W kuchni Karmel-itki
ciasto śnieżny puch 308

składniki: 500 g sera białego, zmielonego 300 ml śmietanki kremówki 2 galaretki (np. cytrynowe lub agrestowe lub malinowe) 500 ml gorącej wody 2 łyżki cukru pudru lub do smaku dodatkowo: ok. 5 – 6 łyżek wiórek kokosowych do posypania ciasta ok. 15 szt. herbatników + 4 na docinkę (ilość herbatników zależy od ich wielkości) wykonanie: Na dnie foremki (ok.21x25cm) wyłożonej papierem

Domowy Smak Jedzenia
Papardelle primavera 87

makaronu papardelle 200 g pulpy pomidorowej szczypta tymianku szczypta oregano 2 ząbki czosnku 2 – 3 listki mięty sól, pieprz 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżeczki smietanki kremówki 80 g tartego parmezanu 5 – 6 małych pieczarek 50-80 g boczku Wykonanie 1. Do rondelka o grubym dnie przekładamy gotowa pulpę pomidorową. Dodajemy do niej czosnek, zioła, cukier, listki mięty

Raj dla Podniebienia
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z ziołami 144

szkl. oliwy z oliwek -2 łyżki oliwy z oliwek -3 łyżeczki masła -2 średnie cebule -1 łyżka mąki -2 szkl. bulionu -1/2 szkl. wytrawnego wina -100 ml śmietanki kremówki -sól, pieprz -natka pietruszki Przygotowanie 3 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Dodać zioła prowansalskie i oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszać. Mieszanką natrzeć polędwiczkę i pozostawić na noc w lodówce

Zielona Kuchnia
Kokosowe kulki a’la Raffaello 205

budyń, kleiki czy przygotowywać mleczne koktajle lub domowe jogurty. Wiórki kokosowe, tak jak płatki kokosowe, mogą stanowić świetną dekorację deserów . Wykorzystywane są również do kokosowych ciasteczek – popularnych kokosanek, ciast , tortów , kremów, trufli, budyniu… i nie tylko. Kokos można jeść również prosto ze skorupy, tj. zaraz po jego rozłupaniu. Miąższ nadaje się też jako dodatek do ziemniaczanego czy marchewkowego puree, bądź(...)jako baza do kremów do ciast. W ramach wydarzenia Ciasto na niedzielę – Słodkości bez pieczenia przygotowałam kokosowe kulki a’la Raffaello. Składniki na ok. 40 sztuk: - 200 g białej czekolady - 100 g miękkiego masła - 50 g cukru pudru - 1,5 szklanki wiórków kokosowych - ok. 40 szt. obranych migdałów Dodatkowo: - ok. ¾ szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia kulek Czekoladę kroimy na kawałki

mojewypiekiinietylko
Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonymi pomidorami i oliwkami 164

apetyczne danie, które z powodzeniem może gościć na niedzielnym stole. 1 polędwiczka wieprzowa 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka bulionu drobiowego 200 g śmietanki kremówki 30% 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 100 g oliwek czarnych 50 g sera feta pieprz czarny 1 łyżeczka suszonej bazylii sól olej rzepakowy z bazylią masło Polędwiczkę pokroić

https:KKuchniaMniam
Tort Bueno-Rocher 143

cukru (szkl.) 240g mąki pszennej (2 szkl.) tabliczka gorzkiej czekolady 75g masła 7 jajek 2- 3 łyżki kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina Amaretto (do skropienia/zwilżenia ciasta) Krem ala Kinder Bueno ok. 125g serka mascarpone 150ml śmietanki 30 % pół szkl. mleka 3,2 % 1 szkl. odtłuszczonego mleka w proszku kostka masła 100 g orzechów laskowych

Pyszny Duet
Ptasie mleczko w pucharku z galaretkami 125

Galaretkę zieloną i czerwoną rozpuszczamy osobno w 400 ml wrzątku, wylewamy do prostokątnych naczyń, zostawiamy do całkowitego stężenia, następnie   kroimy na kawałki i wyjmujemy. Mieszamy razem. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na puszysto z cukrem pudrem, wlewamy cienkim strumieniem płynną,  zimną i lekko już tężejącą  bezbarwną galaretkę, miksujemy. Do szklanych pucharków wsypujemy część   galaretek, zalewamy masą

Wanilia i Kardamon
Spaghetti z mulami i krewetkami w kremowym sosie winnym 127

makaronu spaghetti 300 g świeżych muli 150 g świeżych krewetek 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 gałązka tymianku 1 liść laurowy 250 ml białego wytrawnego wina 100 ml śmietany kremówki 1 pęczek świeżej pietruszki 20 g masła  pieprz Wykonanie: Mule należy dobrze opłukać, oczyścić, otwarte odrzucić. Masło rozgrzać w przygotowanym garnku, dodać posiekaną szalotkę z czosnkiem, tymianek, liść laurowy

Wino Francja Kuchnia