ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:236/1378)

Crème brûlée z cynamonem 151

brûlée - skosztujcie koniecznie tej cynamonowej, podrasowanej wersji, a zrozumiecie, o co mi właściwie chodzi z tym zachwytem nad cynamonem. Crème brûlée z cynamonem (dla 6 osób) 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 6 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 laska wanilii 1 kora cynamonu 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego Sposób przygotowania:  Śmietankę wlewam do garnuszka / rondelka o grubym dnie. Dodaję

W kuchni Karmel-itki
Szybki kurczak z warzywami w sosie 558

porcje kurczaka z warzywami w sosie: 500 g piersi z kurczaka 250 g mrożonych warzyw: marchewka, groszek, brokuł, kalafior albo inne ulubione 1/2 szklanki bulionu drobiowego 125 ml śmietanki kremówki 30% lub 18% do zup i sosów 100 g serka topionego lub kremowego (byle by miał dobry skład, bez: soli emulgujących, aromatów, oleju palmowego, skrobi modyfikowanej czy konserwantów) czosnek suszony

e-PrzepisyKulinarne
Kurczak w kremowym sosie z cukinią 154

skóry ( lub innej części ) 1/2 małej cukinii , takiej wielkości ogórka szklarniowego łyżeczka siekanego , świeżego estragonu 5 ząbków czosnku 1 łyżka masła 100 ml białego wina, wytrawnego 200 ml śmietanki kremówki 30% 1 płaska łyżeczka cukru sól , biały pieprz do smaku ( można użyć czarnego , jeśli nie lubicie białego , który ma specyficzny zapach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Udka , oczyszczamy , płukamy i osuszamy papierowym

Ogrodnik w podróży
Własny ogródek na balkonie. Prosty deser z owocami. 148

kokosowego nierafinowanego w temperaturze pokojowej 1 łyżka płynnego miodu Krem (w wersji lekkiej krem można zastąpić jogurtem naturalnym): 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremówki 2 łyżki płynnego miodu Przygotowanie: 1) Wszystkie składniki na granolę dokładnie wymieszać ze sobą (najlepiej rękoma). 2) Następnie wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. 3) Piec

Fitsweet.me
Tort letni 110

Tort przygotowany na jasnym spodzie, przełożony serkiem mascarpone połączonym z kremówką. Nazwa taka a nie inna, ponieważ dekoracja jest wykonana, z tego co mamy latem w dużej ilości. Świeże truskawki,czereśnie oraz winogrona. Nie zabrakło kilku świeżych kwiatów. Całość wygląda dość bogato i fajnie się prezentuje na stole. Być może nie jest perfekcyjny, jak z … Czytaj dalej Tort letni

gotuj ze mną
MAKARON Z BROKUŁAMI, BOBEM I CUKINIĄ W CYTRYNOWYM SOSIE ORAZ Z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM 112

makaronu (użyłam rodzaju casarecce, ale może być jakikolwiek) 4 łyżki oleju 1 średnia cebula 1 większa cukinia (około 400 g) 3 ząbki czosnku 200 g gęstej śmietany kremówki skórka otarta z 1 cytryny 3-4 łyżeczki soku z cytryny kilka łyżeczek tartego parmezanu lub grana padano  listki bazylii (opcjonalnie) kilka łyżek słonecznika łuskanego sól i świeżo mielony pieprz WYKONANIE

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto czekoladowe lekko ciągnące 183

cukru 80 g muscovado cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 150 g mąki 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli Do podania 250 ml śmietanki kremówki 200 g truskawek 1 łyżka cukru pudru Nastaw piekarnik na 150ºC bez termoobiegu. Rozpuść masło z czekoladą, po czym dodaj olej i wymieszaj. Zmiksuj jajka z solą, cukrem i muscovado. Wlej czekoladową

codojedzenia
Naleśniki z farszem ruskim 157

olej, wbijamy jajko i dodajemy szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy rózgą cukierniczą. Następnie, do miski przesiewamy mąkę i dokładnie mieszamy na gładkie, jednolite ciasto. Ciasto powinno być konsystencji śmietany kremówki i zostawiać cienką warstwę na łyżce.   Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy naleśniki – wylewamy porcję ciasta i z wierzchu posypujemy odrobiną szczypiorku, aby się przykleił póki ciasto się

Smaczna Strona
PODWÓJNIE TRUSKAWKOWE PTYSIE RED VELVET 130

Palma firmy Bielmar 150 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 5 jajek szczypta czerwonego barwnika z proszku 1 łyżeczka liofilizowanych truskawek w proszku krem: 250 ml kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 tabliczka białej czekolady kilka truskawek Mleko, wodę oraz Palma formy Bielmar gotujemy. Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do gotujących się składników. Ciasto energicznie

Kuchnia w oparach
Pavlova 164

dzisiaj zapraszam na pyszny torcik Pavlova. Składni ki: 2 blaty bezowe Firmy  MAKO  ( w opakowaniu są 3 szt) bezy cytrynowe  MAKO 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny ulubione owoce ( u mnie czereśnie) płatki róży Sposób przygotowania: Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać sok cytryny, wymieszać. Tak przygotowaną masa

Gosia gotuje
Ciasto jogurtowe bez pieczenia z truskawkami i bananem 220

Dzień dobry :-) Kolejny ciepły weekend za nami. Ciasto było wymyśliliśmy takie na zimno, takie leciutkie, bez pieczenia, ale bardzo smaczne :-) Jogurt naturalny plus śmietanka kremówka do tego w jednej warstwie truskawki i galaretka truskawkowa, a w drugiej banany i galaretka cytrynowa. Na wierzchu truskawki i galaretka. Leciutko i prosto, polecam :-) Miłego dnia :-) Blaszka 23 x 23 cm Składniki

kruche babeczki
Makaron ze szparagami, pomidorkami i polędwicą wołową 169

przygotowania to dosłownie czas ugotowania się makronu. Składniki: 100 g polędwicy wołowej  10 pomidorków pęczek szparagów (8-10 sztuk) 2 gniazdka (160 g) makaronu wstążki 50 ml śmietany kremówki 30% 50 ml wody z gotującego się makaronu  1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku świeży szczypiorek do posypania Przygotowanie: makaron ugotować al dente w osolonej wodzie (gotujemy

Niezły Młynek
POLEWA LUSTRZANA 156

oblanie jednego tortu. W celu ozdobienia mojego tortu podwoiłam ilości, a tu znajdziesz przepis na  torcik . SKŁADNIKI: 1,5 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 60 ml.  śmietany kremówki 36% 30 g. glukozy szczypta barwnika 100 g. białej czekolady PRZYGOTOWANIE: żelatynę rozpuszczam w wodzie, odstawiam w rondelku podgrzewam ciągle mieszając śmietankę, glukozę i barwnik kiedy się rozpuszczą dokładam połamana

Upiecz sobie babeczkę
Kostka bananowo-kakaowa z galaretką 131

piekarnika. Piec 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach, a następnie pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przygotować masę śmietanową. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody i ostudzić. Kremówkę z cukrem pudrem ubić na sztywno, a na końcu powoli połączyć z zimną, ale nie tężejącą galaretką.  Ciasto. Biszkopt nasączyć ponczem i umieścić na nim masę śmietanową. Całość schłodzić

Di gotuje
Lody delikatnie truskawkowe, domowe, bez maszyny 132

więcej owoców, ale i taki delikatny, truskawkowy posmak jest ok. Ubijałam lody 15 minut i po tym czasie masa była bardzo puszysta. Koniecznie wypróbujcie! Składniki: 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 300g schłodzonego mleka skondensowanego, niesłodzonego 200 g truskawek + kilka do podania 2-3 łyżki ksylitolu - do smaku przygotowanie Truskawki umyć, odciąć szypułki, zmiksować. Śmietanę wlać do misy robota

Stare Gary