ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:142/1378)

Pavlova z truskawkami i jagodami 359

bezowy tort pavlova z bitą śmietaną ,jagodą kamczacką i truskawkami. Składniki: 4 szt zimne białka, 25 dkg cukier drobny, 1 łyżeczka ocet, 1 łyżeczka mąka ziemniaczana, 400 ml kremówka, 2 łyżeczki żelatyna, truskawki świeże, jagody kamczackie świeże Przygotowanie: Beza;białka z szczyptą soli ubijamy na sztywno .Dodajemy po łyżce cukru i miksujemy do momentu kiedy cukier się rozpuści a białka(...)zmniejszamy temperaturę na 90st i suszymy jeszcze 1godz 45 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę tak długo aż piekarnik będzie zimny. Bita śmietana;zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy letnią żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szk wody i jeszcze chwilkę miksujemy aż zacznie tężeć.Nie dodałam cukru pudru ponieważ beza jest słodka. .Zimną bezę przełożyć na talerz odwróconą

Ala piecze i gotuje
Warstwowy torcik na zimno 5876

zimno. Składniki: 2 szt galaretka o smaku pina colada 2 szt galaretka o smaku mojito 2 szt galaretka o smaku pink margarita 3 szk mleka Do dekoracji 150 ml kremówka 1 szt galaretka o smaku pink margarita 1 szt śmietan fix cukier puder 1 łyżeczka zielone winogrona Przygotowanie:   Galaretki o smaku pina colada wsypać do 0,5 szk przegotowanej(...)sposób przygotowujemy galaretki o smaku mojito i pink margarita .  Galaretkę o smaku pink margarita przygotować wg przepisu na opakowaniu , wylać do płaskiego naczynia ,odłożyć do stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno,dodać cukier puder i śmietan fix.Zmiksować ponownie do połączenia się składników.  Bitą śmietaną,winogronami i pokrojoną w kostkę galaretką udekorować torcik. Przechowywać w zimnym miejscu

Ala piecze i gotuje
Deser w błękicie z granolą 180

taki oto deserek.Piasek ,spienione fale no i piękny błękitny kolor wody.Ach ale mi się zatęskniło za wakacjami. Składniki: 1 szt galaretka o smaku blue curacao 52 g 150 ml kremówka 30% 1 szt śmietan fix 2 łyżeczki cukier puder granola orzechowa   Przygotowanie: Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić w zimne miejsce do stężenia. Zimną kremówkę ubić

Ala piecze i gotuje
Eton mess z rabarbarem 173

już nie będzie przepisów z rabarbarem.Deser Eton Mess z bezami uwielbiamy więc zrobiłam z musem rabarbarowym.Palce lizać. Składniki: 200 g rabarbar czerwony cukier do smaku 250 ml zimnej kremówki 30 % bezy truskawki do dekoracji Przygotowanie:   Rabarbar oczyści ,obrać z skórki i pokroić w małe kawałki.Do rondelka wlać trochę wody dodać rabarbar 2 łyżki cukru i gotować do miękkości(...)zależności od ilości płynu podsmażać rabarbar od czasu do czasu mieszając do odparowania i uzyskania gęstawej masy.Dosłodzić do smaku i ostudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno(nie słodzimy). Bezy podzielić na mniejsze kawałki. W szklance układać warstwami:bita śmietana,bezy,mus rabarbarowy.Udekorować bezą,truskawką i listkiem mięty.Spożywać bezpośrednio po przygotowaniu

Ala piecze i gotuje
Jogurtowiec z truskawkami 376

bardzo lubimy.Więc zapraszam na pyszny,delikatny torcik na jogurcie naturalnym. Składniki: Spód 200 g herbatniki szkolne 150 g masła Masa jogurtowa 400 g jogurtu naturalnego 250 ml zimnej kremówki 1/2 szk mleka 3 łyżki żelatyny 1 szk cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej truskawki galaretka truskawkowa Przygotowanie:   Herbatniki rozkruszyć w blenderze.Do herbatników dodać letnie roztopione masło i wymieszać(...)około tortownicy przekrojone truskawki. Masa jogurtowa:Jogurt zmiksować z cukrem pudrem dodać esencję waniliową wymieszać.Żelatynę namoczyć w mleku ,podgrzać do rozpuszczenia , letnią wlać do jogurtu i wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami do jogurtu i delikatnie wymieszać.Wylać masę na spód z herbatników i wstawić do lodówki. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na górę

Ala piecze i gotuje
Sernik na zimno z czarną porzeczką 198

jogurt naturalny 200 g cukru 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki kopiaste żelatyny 1/3 szk wody 350 g czarnej porzeczki 200 g cukru Góra 250 ml kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 szt śmietan fix Przygotowanie:   Spód: Herbatniki rozkruszyć w blenderze dodać ciepłe roztopione masło i zagnieść. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 28 cm,dociskając i wyrównując(...)masy serowej i wylać na białą masę serową.Włożyć na kilka godzin do lodówki,najlepiej na całą noc.Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i czarną porzeczką.  Bita śmietana; Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i śmietan fix.Całość zmiksować.  * inspiracje z małymi modyfikacjami  stąd

Ala piecze i gotuje
Clafoutis z czereśniami i borówką 209

zachęcam do zrobienia,bo warto. Składniki:   450 g czereśni 50 g borówek amerykańskich 2 łyżki wiśniówki 150 g mąki pszennej 3 jajka 100 ml kremówki 100 ml mleka 100 g cukru sól szczypta 1 łyżeczka cukru waniliowego 0,5 łyżeczki skórki otartej z limonki masło do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy Przygotowanie:   Czereśnie umyć i wypestkować(...)Borówki umyć. Przełożyć na miseczkę dodać wiśniówkę, 2 łyżki cukru, przemieszać i odstawić. Do naczynia przesiać mąkę, dodać cukier,cukier waniliowy,skórkę z limonki,szczyptę soli.Wymieszać .Dodać kremówkę,mleko i wymieszać. Na koniec wlać zmiksowane na puszystą masę jajka i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę do tarty wysmarować masłem,wysypać bułką tartą. Ułożyć odsączone z nadmiaru soku czereśnie

Ala piecze i gotuje
Semifreddo truskawkowo czekoladowe 165

Pyszny,  owocowy i lodowy deserek z dodatkiem musu z świeżych truskawek i zwieńczony owsianymi ciasteczkami, pycha. Składniki: 350 ml kremówki 2 żółtka 50 g cukru 200 g truskawek 1 łyżka cukru pudru 50 g czekolady gorzkiej ciasteczka owsiane Przygotowanie:   Żółtka razem z cukrem zmiksować na puszystą masę.W osobnym naczyniu zmiksować zimną kremówkę na sztywno.Do masy z żółtek

Ala piecze i gotuje
Trifle borówkowe 181

dodatkiem borówki amerykańskiej i pokruszonych ciasteczek maślanych. Składniki:   0,5 szk cukru 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 szk mleka 3 żółtka laska wanilii sól szczypta 200 ml kremówki 250 g borówki amerykańskiej 3-4 łyżki cukru 150 g ciasteczka owsiane Przygotowanie:   Do garnka wsypać cukier, mąkę kukurydzianą, szczyptę soli, wyskrobane ziarenka z laski wanilii wlać mleko i całość(...)masy energicznie wymieszać i wlać do pozostałej masy. Masę mieszając gotować około 2 minuty. Zdjąć z ognia przykryć folią spożywczą żeby nie powstał kożuch i odłożyć do wystudzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać porcjami do masy i wymieszać do połączenia się składników. Ciasteczka maślane zmiksować w blenderze. Borówki podsmażyć z cukrem i wystudzić. Do szklanek dajemy warstwowo ciastka owsiane

Ala piecze i gotuje
Ala tiramisu z borówkami 180

kolejny deser bez pieczenia. Temperatura taka wysoka o włączeniu piekarnika ani myślę. Borówkowe ala tiramisu. Składniki: 3 żółtka 0,5 szk cukru pudru 250 g mascarpone 1 szk kremówki zimnej 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szk wody 3 łyżki likieru kawowego 0,5 szk espresso biszkopty podłużne 200 g borówki amerykańskie 3-4 łyżki cukru Do dekoracji borówki amerykańskie maliny listki(...)mięty Przygotowanie:   Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać porcjami serek mascarpone i delikatnie mieszać. Dodać ubitą kremówkę i wymieszać do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Na koniec dodać likier kawowy oraz wlewać cienkim strumieniem namoczoną i rozpuszczoną letnią żelatynę, wymieszać. Na dnie naczynia ułożyć warstwę namoczonych w espresso biszkoptów, wylać 1/2 masy, mus borówkowy, namoczone biszkopty

Ala piecze i gotuje
Sernik na zimno z galaretką z musem owocowym 516

się idealnie. Składniki: Spód 225 g ciastka digestive 100 g masła Masa sernikowa 1 kg twarogu z wiaderka 8 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej 250 ml zimnej kremówki 100 ml mleka 4 łyżki żelatyny Galaretka z musem 1 szt galaretka malinowa 80 g jeżyn 120 g malin 2 łyżki cukru maliny i jeżyny do dekoracji Przygotowanie:   Spód(...)tortownicy, dociskając i wyrównując powierzchnię. Ułożyć na herbatnikach 2 okręgi z malin. Odłożyć do lodówki. Masa sernikowa: twaróg wyłożyć do miski dodać cukier puder i esencję waniliową,wymieszać. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać po łyżce do masy sernikowej i delikatnie wymieszać. Żelatyną namoczyć i rozpuścić w mleku, letnią wlewać do masy serowej i wymieszać. Masę serową wylać na spód

Ala piecze i gotuje
Spaghetti carbonara 307

Składniki: 300 g makaronu fettuccine szerokie wstążki 150 g boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 ml wina białego półwytrawnego Celebro oliwa z oliwek do smażenia 150 ml kremówki 2 żółtka sól, pieprz do smaku Przygotowanie:  Boczek pokroić w cieniutkie paseczki i podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Zdjąć boczek z patelni i podsmażyć na rumiano pokrojoną(...)kosteczkę cebulę. Do cebuli dodać boczek (odłożyć 1 łyżkę ) wlać wino i  całość smażyć około 3-4 minuty. W kremówce dokładnie rozmieszać żółtka i wlać do boczku. Całość mieszać aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ugotowany al dente w osolonej wodzie makaron, wymieszać i od razu podawać. Przed podaniem posypać na wierzchu odłożonym boczkiem

Ala piecze i gotuje
Rolada bezowa z mandarynkami 354

krok to zwinięcie rolady. Ale nie rezygnujcie mimo wszystko warto zrobić. Składniki: 4 białka 1 szk cukru drobnego 1 łyżeczka octu winnego Jamar 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 300 ml kremówki 1 szt śmietan fix mandarynki w puszce Przygotowanie:  Zimne białka ubić na sztywno. Dodawać po łyżce cukru i cały czas miksować do rozpuszczenia się cukru a masa będzie biała(...)piec 20 min. Wyjąć z pieca zostawić na 5 min. Rozłożyć ścierkę bawełnianą, oprószyć cukrem pudrem i wyłożyć bezę górą do dołu. Pozostawić do wystudzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno z śmietan fix. Rozsmarować na bezie, ułożyć mandarynki. Delikatnie zwinąć roladę. Zwiniętą roladę zawinąć w papier do pieczenia i odłożyć do lodówki na 2 godziny. Wyjąć, odwinąć z papieru. Górę

Ala piecze i gotuje
Torcik cukiniowy 235

mąki pszennej 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki proszku 0,5 szk oleju rzepakowego Rapso 200 g startej cukinii dżem brzoskwiniowy (280 g) galaretka brzoskwiniowa 200 ml kremówka 1 łyżka cukru pudru 1 szt śmietan fix Przygotowanie: Do naczynia z robota wbić jajka, dodać cukry i zmiksować na puszystą masę. Mąkę, proszek i kakao przesiać przez sitko dodać do masy(...)suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto przekroić wzdłuż. Posmarować dżemem (odłożyć 3 łyżki dżemu na górę). Wierzch posmarować odłożonym dżemem. Wylać tężejącą galaretkę i odłożyć do stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fix. Górę torciku udekorować bitą śmietaną. Galaretkę przygotować w 400 ml wody. Jeśli używamy tortownicy metalowej spód wyłożyć papierem do pieczenia

Ala piecze i gotuje
Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną 373

jabłek (obranych) 2 szk wody 0,5 szk cukru cynamonowego 0,5 szk cukru   50 g margaryny lub masła 2 budynie śmietankowe Bita śmietana 500 ml kremówki 3 łyżki cukru pudru 0,5 łyżeczki esencji waniliowej 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szk wody przyprawa do kawy i deserów Przygotowanie:  Biszkopt; białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodawać(...)wody dodać cukry, margarynę i gotować do miękkości jabłek. Budynie rozmieszać w szklance zimnej wody wlać do jabłek , zagotować i gorące wylać na zimny biszkopt.  Bita śmietana; zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder , esencję waniliową i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w wodzie i letnią wlać do ubitej śmietany, zmiksować. Bitą śmietaną udekorować zimne jabłka. Przed podanie oprószyć przyprawą

Ala piecze i gotuje