ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:139/1378)

TORCIK BEZGLUTENOWY NA MĄCE RYŻOWEJ ZE ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI 327

bezglutenowy na mące ryżowej bardzo podbił nasze serca, dzisiaj druga wersja tego super ciasta. Idealne do letniej kawki. Składniki: - biszkopt bezglutenowy przygotowany z tego przepisu - 250g mascarpone - 500ml śmietany kremówki 30% - 2 galaretki czerwone np.malinowe, truskawkowe... (u mnie bez cukru, dosładzam ksylitolem) - płatki czekoladowe (u mnie wegańskie z ksylitolem) do posypania - truskawki - 4 łyżki konfitury truskawkowej (lub malinowej) Galaretki rozpuścić(...)rozpuszczamy w 0,5l gorącej wody, dokładnie zamieszać i odstawić do wystudzenia. Biszkopt upiec według przepisu , wystudzić i przekroić na dwa krążki. W misie miksera ubić na sztywno kremówkę razem z mascarpone. Następnie dodawać stopniowo zimną bliską tężenia galaretkę i dokładnie zamieszać. Otrzymamy różową, delikatną piankę. Na pierwszym blacie biszkoptowym (najlepiej nałożyć boki tortownicy by masa nam nie spływała) rozsmarować

Smaczne Zdrowe
Kostka alpejska Marty, czyli masło orzechowe i bezy 303

proszku do pieczenia * pół szklanki cukru Masa z masłem orzechowym : * 100 g miękkiego masła * słoiczek masła orzechowego około 300 g * 150 g małych bezików Masa śmietanowa : * 300 ml śmietany kremówki 30 % * 2 łyżeczki żelatyny * 1/4 szklanki wrzątku Dodatkowo : tabliczka mlecznej czekolady Przygotowanie : Jajka ubić na puch dodając cukier. Wymieszać mikserem na małych obrotach z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia(...)minut w 180 stopniach. Wystudzić. Przekroić na pół. Miękkie masło ubić z masłem orzechowym, dodać pokruszone bezy. Wymieszać i wyłożyć masę na połowę biszkopta. Przykryć drugą połową. Kremówkę ubić, dodawać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Czekoladę zetrzeć na tarce, posypać ciasto.  Ja ten drugi biszkopt pokruszyłam, ale następnym razem zostawię

Magiczne Życie Marty
Tarta z cukinią i łososiem 151

jajka 100 gram masła o temperaturze pokojowej szczypta soli dwie łyżki wody-opcjonalnie  jedna cukinia 200 gram filetu z łososia pieprz cebulka  ząbek czosnku 150 ml śmietanki kremówki 150 gram startego żółtego sera szczypta gałki muszkatołowej  odrobina chili w płatkach  łyżka oliwy z oliwek Zaczynamy od zrobienia ciasta. Przesiewamy mąkę na stolnicę, robimy w niej dołek(...)minutę i dodajemy startą cukinię oraz płatki chilli i odrobinę soli. Całość dusimy około 5 minut. Łososia kroimy na małe kawałki. W miseczce mieszamy ze sobą dwa jajka z kremówką, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i startym serem. Gdy minie czas oczekiwania na nasze ciasto należy przygotować formę, rozwałkować ciasto i ułożyć na formie odrywając jego nadmiar. Nakłuć ciasto widelcem

Mango Papaja
Tarta z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską 243

pokojowej szczypta soli dwie łyżki wody-opcjonalnie  8 suszonych pomidorów 10 plasterków szynki parmeńskiej pieprz cebulka czerwona ząbek czosnku 3 świeże pomidory garść czarnych oliwek 150 ml śmietanki kremówki 150 gram startego żółtego sera szczypta gałki muszkatołowej Zaczynamy od zrobienia ciasta. Przesiewamy mąkę na stolnicę, robimy w niej dołek i dodajemy jedno jajko i masło pokrojone w kostkę oraz(...)można ten krok pominąć. Gdy ciasto jest wyrobione, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około 30 minut.  W miseczce mieszamy ze sobą dwa jajka z kremówką, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i startym serem. Gdy minie czas oczekiwania na nasze ciasto należy przygotować formę, rozwałkować ciasto i ułożyć na formie odrywając jego nadmiar. Nakłuć ciasto widelcem w kilku

Mango Papaja
Sernik z malinami 544

Składniki: Spód 240 g herbatników szkolnych 120 g margaryny Masa sernikowa 1 kg sera w wiaderku "Mój Ulubiony" - Wieluń 9 łyżek cukru pudru 1 łyżka esencji waniliowej 300 ml kremówki 30% 100 ml mleka 3 łyżki żelatyny maliny 1 galaretka malinowa Przygotowanie:   Spód: herbatniki zmiksować blenderem na proszek dodać rozpuszczoną ciepłą margarynę i wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy ugnieść(...)wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki.  Masa serowa: twaróg przełożyć do misy z miksera dodać cukier puder, esencję waniliową i zmiksować. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami do sera i miksować na wolnych obrotach. Żelatyną namoczyć, podgrzać i rozpuścić w mleku, letnią wlewać do masy serowej i miksować na wolnych obrotach. Połowę masy wylać na spód z herbatników

Ala piecze i gotuje
Sernik truskawkowy z serka ricotta i jogurtu 182

formy i wyrównujemy grzbietem łyżki. Schładzamy w lodówce przez 1 h. Mus truskawkowy: 250 g jogurtu greckiego ( u mnie dość gęsty zwykły) 250 g serka ricotta 125 ml śmietany kremówki 36%( można pominąć, użyłam śmietany, ponieważ resztę zużyłam na dekorację) 500 g truskawek 5 łyżek cukru pudru ( ilość cukru zależy od truskawek) 25 g żelatyny  (ok. 2 ½ czubate(...)składników. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 2 łyżkami musu). Masę serowo truskawkową przelewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem ubijamy pozostałą kremówkę z łyżka cukru pudru i dekorujemy wierzch sernika

Mia Cucina Sofieta
Placuszki z kaszy gryczanej z sosem z suszonych borowików 210

papryka zielona pęczek koperku 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Sos borowikowy: 50g suszonych borowików 1 l wody 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu cebula 2-3 łyżki kremówki 2 łyżki masła 1 pełna łyżka krupczatki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Sos: Grzyby opłukać i namoczyć na noc w 1 litrze wody. Następnego dnia gotować w tej samej wodzie(...)się gotowały, uważając by nie przelać piasku, który osadził się na dnie garnka (grzyby najlepiej wcześniej wyciągnąć i drobno pokroić). Dolać bulion warzywny i doprawić do smaku. Sos zabielić kremówką i zagęścić jedną pełną łyżką krupczatki. Jeszcze chwilę razem dusić. Gdyby sos był za rzadki można dodać więcej mąki. Placuszki: Kaszę ugotować i odsączyć. Ząbki czosnku rozdrobnić, paprykę pokroić

Ze smakiem i z pasją
Muffinki orkiszowe z czekoladową bitą śmietaną 192

jogurtu naturalnego lub maślanki 100 ml oleju rzepakowego 1 jajko dodatkowo: 12 łyżeczek konfitury żurawinowej do nadziewania 12 świeżych malin lub innych drobnych owoców do dekoracji 400-500 ml kremówki czekoladowej Przygotowanie: W osobnych naczyniach wymieszać łyżką suche i mokre składniki. Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką bądź szpatułką zawartość obu misek. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Do foremek, najlepiej silikonowych(...)konfitury i znów po łyżce ciasta aby przykryć konfiturę. Foremki powinny być wypełnione do 3/4 ich wysokości. Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-35 minut. Po ostudzeniu ubić kremówkę i udekorować nią babeczki. Czubek ozdobić owocami. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Kawa mrożona 506

napój np. z lodami i bitą śmietaną :) Wczoraj taką właśnie kawką umililiśmy sobie gorące popołudnie. Składniki na 4 porcje: 600 ml zimnego mleka 4 saszetki kawy rozpuszczalnej 250 ml kremówki  4 gałki lodów śmietankowych lub innych wedle uznania wafelki lub czekolada do dekoracji ewentualnie cukier do smaku Przygotowanie: Schłodzoną kremówkę ubić (ewentualnie dodać troszkę cukru). Do wysokich szklanek wsypać

Ze smakiem i z pasją
Serniczki Herbaciane z Truskawkowo - Czekoladową Niespodzianką 178

kakaowe) 35 g masła rozpuszczonego Masa serowo- herbaciana : 360 g sera białego półtłustego w kostce 1 płaska łyżka herbaty Matcha Skworcu 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30% 90 g cukru 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody   Dodatkowo: 100 g czekolady mlecznej ok. 20 sztuk truskawek Wykonanie: Ciastka zmiksowałam w blenderze, dodałam roztopione masło(...)Kolejnym krokiem było zabranie się za masę herbaciano - serową. Ser biały zmiksowałam w blenderze na gładką masę, do której dodałam cukier i sok z cytryny. W drugiej miseczce ubiłam kremówkę z przesianą herbatą matcha i dodałam do sera. Na koniec dodałam rozpuszczoną żelatynę. Powstałą masę serową wyłożyłam do obręczy na nasze truskawki z czekoladą, wyrównałam i wstawiłam

Blondynka Gotuje
Mus czekoladowy z wiśniami 231

Należy przygotować: 200 g gorzkiej czekolady (połączenie 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej również się sprawdza, ale smak musu traci wtedy trochę na intensywności) 500 ml śmietanki kremówki (ja zwykle używam 36% - ubija się lepiej niż 30%, a w tym wypadku ma to ogromne znaczenie) 2 świeże jaja ze sprawdzonego źródła (najlepiej dość duże) 6 łyżek cukru 4 łyżki(...)szczyptą soli, a gdy mocno się spienią (powstanie taka luźna piana), zaczynamy po łyżce dodawać cukier. Ubijamy do momentu, kiedy będą sztywne i błyszczące (jak na bezę). Mocno schłodzoną kremówkę również ubijamy na sztywno. Do ostudzonej czekolady (może być letnia, ale nigdy cieplejsza) dodajemy żółtka i dokładnie roztrzepujemy rózgą albo krótko miksujemy. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do ubitej śmietanki. Najpierw

Ratunku obiad
Ciasto z truflą. 371

cukru; 75 g mąka;   2 jaja; łyżeczka proszku do pieczenia; 25 g kakao; 50 g mielonych migdałów; MASA TRUFLOWA: 350 g czekolady deserowej;   300 ml śmietanki kremówki; 75 g pokruszone herbatniki; 3 łyżki ciemnego rumu. CIASTO Tortownicę (ja użyłam 26, ale przepis jest na 20 cm.) posmarować cienko masłem. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać(...)formie do przestygnięcia i przełożyć na metalową kratkę. Blaszkę umyć i osuszyć, przełożyć do niej chłodne ciasto. MASA TRUFLOWA W garnku o grubym dnie podgrzać czekoladę, masło i kremówkę, mieszając, aż do powstania gładkiej masy. Odstawić z ognia i gdy przestygnie na 30 min. włożyć do lodówki. Po tym czasie dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i na kolejne 30 min. włożyć

Miksturownik
Sernik czekoladowy z mascarpone 358

wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekłam 10 min. w temp. 180*C i zostawiłam do przestygnięcia. Masa serowa: 500 g serka mascarpone 200 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany kremówki 4 jajka 130 g drobnego cukru - dałam 100 g fruktozy 2 łyżki Irish Cream lub dowolnego likieru - dałam Amaretto 2 łyżki mąki pszennej - dałam mąkę pszenną typ 1850 Czekoladę wraz(...)kremówką rozpuściłam w kąpieli wodnej. Krótko zmiksowałam ser, jajka, fruktozę, mąkę i likier. Dodałam roztopioną czekoladę, ponownie zmiksowałam na gładką masę. Wylałam całość na przygotowany wcześniej spód, włożyłam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekłam 50 min. (środek ma być ścięty i taki był). Studziłam, jak zwykle serniki, w uchylonym piekarniku, po czym przełożyłam na całą noc do lodówki

Zdrowa Kuchnia Sowy
Sernik mrożony z nutellą 333

boki tortownicy, po czym włożyłam do lodówki. Masa: 400 g twarogu zmielonego przynajmniej 2-krotnie (może być śmietankowy np. Presidenta) - u mnie waniliowa Zielona Łąka 100 ml śmietany kremówki (można zastąpić jogurtem) - u mnie 100 g jogurtu greckiego, nie wiedziałam jak przeliczyć na ml, więc dałam tyle 300 g lodów waniliowych, miękkich - u mnie lody capuccino z kawałeczkami czekolady(...)szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku) - dałam 30 g fruktozy 300 g nutelli Wierzch : 200 ml śmietany kremówki 1,5 łyżki cukru pudru - dałam łyżeczkę fruktozy    Serek, fruktozę, jogurt i nutellę włożyłam do miski i dobrze wymieszałam. Dodałam do tego pokrojone na kawałki lody (sporo tego było, myślałam, że 300 g lodów to niewiele;), ponownie wymieszałam, po czym

Zdrowa Kuchnia Sowy
PTYSIE z mascarpone i truskawkami 208

wyłożoną papierem blachę, kłaść porcje ciasta. Możecie to zrobić za pomocą szprycy lub łyżki. Piec w 180 stopniach C około 20-30 minut. Do przełożenia: 200 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 2/3 szkl. cukru pudru truskawki cukier puder do posypania Kremówkę ubić z cukrem. Dodać mascarpone - połączyć. Truskawki pokroić. Ptysie przekrajać, napełniać serkiem, posypać truskawkami i znowu wyłożyć

kolorowotorcikowo

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję