Składniki: 700 g wieprzowych polędwiczek, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 cukinii, 1 cebula, sól, pieprz, 3 łyżki mąki, 200 ml soku jabłkowego, 200 ml kremówki, 1 duże jabłko, posiekana natka pietruszki, 2 Inspiracje kulinarne Kamis- polędwiczki w sosie szałwiowym Przygotowanie: Polędwiczki kroimy po ukosie na 1 cm plastry i lekko rozbijamy. Następnie przygotowujemy panierkę z mąki, soli, pieprzu(...)cebulkę i paprykę pokrojoną w kostkę oraz cukinię pokrojoną w długie, wąskie słupki. Po 3 minutkach dodajemy pozostałe przyprawy- czosnek, szałwię, rozmaryn i tymianek. Warzywa zalewamy sokiem jabłkowym i kremówką. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko w ósemki, natkę pietruszki i podsmażone polędwiczki. Podgrzewamy jeszcze ok. 5 minut
Aga w kuchniSkładniki: 1 opakowanie makaronu Pappardelle Czaniecki, 500 g świeżego szpinaku, 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju, 2 łyżki masła, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 400 ml kremówki, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron Pappardelle gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Umyte liście świeżego szpinaku dorzucamy do cebulki. Gdy szpinak(...)się skurczy dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory. Mieszamy. Następnie dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i przyprawiamy pieprzem i solą. Na koniec wlewamy kremówkę, gdy nam się podgrzeje dodajemy makaron i mieszamy
Aga w kuchniSkładniki: 1 brokuł, 250 g makaronu świder Czaniecki, 400 ml kremówki, 2 piersi kurczaka, 100 g fety, 50 g brie, 30 g goudy, 1 ząbek czosnku, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis, papryka słodka Kamis. Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W drugim garnku gotujemy brokuł. Piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem, solą, czosnkiem(...)słodką papryką. Smażymy na patelni. Zalewamy kremówkę i dodajemy sery- brie i fetę, mieszamy, aż do ich rozpuszczenia. Dodajemy różyczki brokuła. Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron. Zalewamy sosem śmietanowo- serowym. Całość posypujemy startą goudą. Zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach
Aga w kuchniJeśli lubicie szpinak to polecam Wam tą zapiekankę, jest banalnie prosta... a do tego przepyszna :) Składniki: 1 opakowanie makaronu kokardki Czaniecki, 400 ml kremówki, 250 g świeżych liści szpinaku. 50 g sera camambert, 2 pomidory, 100 g startego żółtego sera, 2 łyżki masła, sól, pieprz, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem Kamis. Przygotowanie: Makaron gotujemy(...)osolonej wodzie al dente. Na rozpuszczonym maśle podsmażamy umyte liście szpinaku. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidorki (bez skórki). Dusimy ok. 3 minutki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie zalewamy kremówką i dodajemy pokrojony ser camembert i ok. 30 g żółtego sera. Dodajemy makaron i mieszamy. Przelewamy do przezroczystych naczyń, posypujemy startym serem i suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem. Zapiekamy
Aga w kuchniSkładniki: 250 ml kremówki, 200 ml mleka, 2 łyżeczki cukru, 1 laska wanilii, 1 saszetka herbaty sweet cherry Teekanne, 1 łyżeczka żelatyny. Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy kremówkę z mlekiem. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wydłubujemy ziarenka. Dodajemy je do śmietanki z mlekiem. Wkładamy także przeciętą laskę wanilii. Podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy cukier, cały czas mieszamy
Aga w kuchniSkładniki: 250 ml kremówki, 200 ml mleka, 1 laska wanilii Kamis, 2 łyżeczki cukru, 50 g malin. Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy kremówkę z mlekiem. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wydłubujemy ziarenka. Dodajemy je do śmietanki z mlekiem. Wkładamy także przeciętą laskę wanilii. Podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy cukier, cały czas mieszamy. Odstawiamy rondelek z ognia, wyciągamy
Aga w kuchniSkładniki: 1 opakowanie makaronu świder Czanieckie 3 garście rukoli Fit&Easy, 400 ml kremówki, 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka, 1 podwójna pierś kurczaka, 50 g żółtego sera, sól, pieprz, Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Podsmażamy kurczaka, następnie dodajmy rukolę. Wlewamy kremówkę i dodajemy starty ser, mieszamy
Aga w kuchniSkładniki: 250 g makaronu świderki Czaniecki, 1 czerwona papryka, 150 g mrożonych kurek, 1 podwójna pierś kurczaka, 200 ml kremówki, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przepłukujemy go zimną wodą. Następnie pierś kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy(...)przyprawą do drobiu i podsmażamy. Dodajmy pokrojoną paprykę w paseczki i kurki. Kolejno dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Całość zalewamy kremówką i mieszamy z makaronem. Przed podaniem posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią
Aga w kuchniSkładniki: 1 opakowanie makarony pappardelle Czaniecki, 1 brokuł, 20 g żółtego sera, 3 łyżki kukurydzy, 5 zielonych oliwek bez pestek, 400 ml kremówki 30%, 1 podwójną pierś kurczaka, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, szczypta chilli, sól, biały pieprz. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu(...)kroimy go w różyczki. Do kurczaka dodajemy brokuł, kukurydzę, oliwki i żółty ser. Całość zalewamy śmietaną. Przyprawiamy solą i białym pieprzem. Podgrzewamy ok. 5 minut, aż do zgęstnienia kremówki i dodajemy makaron. Mieszamy
Aga w kuchniSkładniki: biszkopty (podłużne) Masa serowa: 1 kg g waniliowego serka homogenizowanego, 200 ml śmietany kremówki, 4-5 łyżki cukru pudru, 2 czubate łyżki żelatyny, ok. 300 g truskawek, 1 galaretka truskawkowa lub malinowa. Przygotowanie: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie stopniowo dodajemy serek homogenizowany. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości
Aga w kuchniSkładniki: 200 ml kremówki, 2 żółtka, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 7 łyżek cukru, 200 ml mleka, 300 g malin. Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrami na białą i puszystą masę. Powoli dolewamy mleko, nadal ubijając. W osobnej misce ubijamy na sztywno schłodzoną kremówkę. Dodajemy powoli śmietanę do masy jajecznej i powoli mieszamy. Taką masę wlewamy do schłodzonej
Aga w kuchniSkładniki: 300 g makaronu kokardki Czaniecki, 1 brokuł, 100 g serka topionego gouda, 20 g sera camembert, 400 ml kremówki, 2 piersi kurczaka, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis. Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W oddzielnym garnku gotujemy brokuła. Piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy pieprzem i solą i podsmażamy na patelni. Usmażonego kurczaka(...)zalewamy kremówką i podgrzewamy. Następnie dodajemy sery i mieszamy, aż do roztopienia. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy różyczki brokuła i makaron. Mieszamy
Aga w kuchnijajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki kakao. poncz: 1/2 szklanki ciepłej wody, sok z połowy cytryny, 3 łyżeczki cukru. krem: 250 g serka mascarpone, 300 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, owoce: kiwi, winogrona, nektarynki. Przepis: Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną i kakao. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)koniec dodajemy mąki wraz z kakao i delikatnie mieszamy łopatką. Biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut w 160 stopniach. Krem: serek mascarpone miksujemy ze schłodzoną kremówką. Ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Owoce kroimy w kosteczkę. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na 3 blaty. Do pokrojenia biszkoptu użyłam obręczy Zenker do tortów
Aga w kuchniSkładniki: 1 opakowanie makaronu fettucionne Czaniecki, 1 podwójna pierś kurczaka, 3-4 suszone pomidory suszone w oleju, 1/2 sera feta, 500 g świeżego szpinaku, 300 ml kremówki, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojoną pierś kurczaka i przyprawioną. Następnie dodajemy(...)opłukane liście szpinaku, dusimy, aż do odparowania wody ze szpinaku. Kolejno dodajemy pokrojone suszone pomidory i sera feta. Zalewamy kremówką i podgrzewamy do zgęstnienia. Dodajemy makaron i przyprawiamy
Aga w kuchniSkładniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti Czaniecki, 2 łyżki masła, 1 ząbek czosnku, 250 g świeżego szpinaku, 150 g serka ricotta, 200 ml kremówki, zioła prowansalskie Kamis, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis. Przygotowanie: Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na rozpuszczonym maśle podsmażamy szpinak z wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Następnie dodajemy serek ricotta(...)kremówkę. Podgrzewamy, aż do rozpuszczanie się serka. Przyprawiamy i mieszamy z makaronem
Aga w kuchni