Ciasto na maślance z jabłkami i kruszonką to proste, pyszne i tanie ciasto, z którym każdy sobie poradzi. W moim domu znika ekspresowo, jeszcze zanim porządnie ostygnie. Ciasto jest miękkie i zawsze ładnie wyrasta. Zamiast jabłek możecie użyć dowolnych owoców, ale szerze Wam przyznam, że wersja z Czytaj więcej
Di gotujeCzyli te najszybsze i bardzo pyszne! W sam raz dla niezapowiedzianych gości :) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 2 jabłka cynamon cukier kryształ cukier puder do posypania Sposób przygotowania: 1. Ciasto francuskie dzielimy na nieduże prostokąty za pomocą radełka. 2. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki, na każdym kawałku ciasta układamy 2-3 plasterki jabłka. Posypujemy odrobinką cynamonu
Kuchnia domowa Aniplasterków jabłek i zawinięte w ciasto francuskie. Hit tegorocznej jesieni, przynajmniej na blogach kulinarnych ;) Szybkie, łatwe i bardzo efektowne. Zasmakują i Wam. Polecam :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 jabłka sok z 1/2 cytryny 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego z cynamonem cukier puder Jabłka umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek i pokroić je w cienkie plasterki. Plasterki jabłek(...)podgrzać, przestudzić. Paski posmarować wystudzonym dżemem i posypać cynamonem. Na połowie paska ułożyć zimne plasterki jabłka, zakładając je na siebie, mogą one delikatnie wystawać poza ciasto. Pozostałą część paska nałożyć na jabłka. Paski zwinąć. Gotowe róże przełożyć do formy na muffinki, posmarowanej masłem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 45 minut, w połowie pieczenia, róże przykryć folią
Domowa cukiernia Ewyprzepis natknęłam się przeglądając stare gazetki z przepisami. Poczytałam, pomyślałam i upiekłam:) Szarlotka jest pyszna... zresztą jabłka, rodzynki, rum, kokos... to musi być pyszne! Przepis pochodzi z "Babeczki" nr 9/169/2006. Proporcje ciasta zmieniłam troszkę dla własnych potrzeb i podaję tutaj tak, jak ja robiłam. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej; 190 g margaryny; 3 żółtka(...)masę kokosową, a na to bezę. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć na wierzch resztę ciasta ( ciasto można trochę zmrozić w zamrażarce - lepiej się ściera). Całość piec w temperaturze 180 st.C przez około 40 minut. Składniki na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek; 100 g cukru kryształu; 2 opakowania budyniu waniliowego; 250 ml soku jabłkowego; 4 łyżki wody
In my kitchenTarta z jabłkami, to moje ukochane ciasto <3 Od dziecka szaleje za szarlotkami i innymi rodzajami ciast, pod warunkiem, że ich głównym składnikiem są jabłka, dużo jabłek :). Dlatego uznałam, że najwyższy czas żebym zamieściła post z przepisem na tartę. Składniki: 1. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru(...)połowy cytryny, mieszam i wyłączam gaz, po czym przygotowuję kruszonkę łącząc wszystkie składniki i ugniatając je w jednolitą masę. Gdy samo ciasto lekko się upiecze, wyjmuję je z piekarnika i przekładam na nie równomiernie układając jabłka, a na wierzch, na cała powierzchnię tarty kładę kawałeczki kruszonki, które odrywam od masy palcami. Całość ponownie wstawiam do piekarnika i zapiekam przez
Taste Of My Daydrewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić na dwa krążki. Budyń rozpuścić w 1/2 szklance mleka, resztę zagotować. Ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na jasny krem. Na koniec po łyżce dodawać budyń, miksując aż otrzymamy puszysty krem. Jabłka obrać, pokroić(...)szklanką wody, gdy lekko zmiękną, ściągnąć z ognia i wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić do schłodzenia. Do tortownicy włożyć jeden blat ciasta. Na to masę budyniową, wyrównać. Na wierzch ułożyć herbatniki i lekko docisnąć. Gdy masa z jabłkami zacznie lekko gęstnieć, wylać ją na herbatniki i przykryć drugim plackiem. Odstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku
magiczna kuchnia Kasiporze roku na stole nie może zabraknąć ciast z jabłkami. Proponowany przeze mnie pachnący jabłecznik to świetna propozycja do popołudniowej kawy. Składniki: Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki oleju 125 ml wody Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe pół szklanki cukru(...)grubych oczkach, wsypujemy cukier i prużymy na średnim ogniu, często mieszając, aby się nie przypaliły. Następnie wsypujemy obie galaretki, mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Jabłka pozostawiamy do ostygnięcia. Upieczone ciasto kroimy na dwie części. Na pierwszy placek nakładamy połowę masy jabłkowej, przykrywamy drugim plackiem i nakładamy pozostałą część masy jabłkowej. Wierzch ciasta ozdabiamy bitą
Pyszności Słodkościfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Proste ciasto z jabłkami, puszyste i wilgotne. Pyszne :) Składniki: 5 sztuk średniej wielkości jabłek ( najlepiej lekko kwaskowe) 1 kostka miękkiego masła (250 g) ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 jajek(...)mąkę i proszek do pieczenia. Przygotowane ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowana masłem i oprószoną mąką. U mnie forma podłużna ale można wykorzystać tortownicę 26cm lub kwadratową . Pokrojone jabłka wyłożyć na cieście lekko je dociskając. Opcjonalnie można posypać cynamonem. Piec około 40 minut w 180 stopniach
W garach u Gosiciast. Ich smak podkręca wanilia i cynamon. Równie dobrze komponują się z bakaliami, już sam zapach podczas pieczenia przyciąga do kuchni. Tym razem mam dla Was klasyczne jesienne ciasto –szarlotkę! Mega kruche i maślane ciasto, warstwa kwaśnego musu i słodziutka beza pod kruszonką, czy może być coś lepszego dla podniebienia ? Nie sądzę J Ciasto kruche na blaszkę(...)żółtkami, dodać pokrojone na kawałki masło, lub margarynę zagnieść szybko jednolite kruche ciasto. ¾ ciasta wylepić dno wyłożonej pergaminem blaszki, ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki. Resztę ciasta zwinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na czas robienia nadzienia. Nadzienie: Jabłka oskrobać pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, przełożyć do garnka, zasypać cukrem
Wanilia i Kardamonokazało się, że jabłka cudownie wyparowały i trzeba było dokupić nowych. Ciastka są bardzo smaczne, najlepsze na ciepło do kawy, herbaty lub ciepłego mleka. 3 - 4 jabłka 2 opakowania ciasta francuskiego dżem (np. z mirabelek) cynamon 3 szklanki wody 1 łyżeczka kwasku cytrynowego cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jabłka umyć, podzielić na połowę, delikatnie(...)wydrążyć środki i pokroić w cienkie plasterki. Wodę z kwaskiem zagotować, wrzucić do niej plasterki jabłek i trzymać około 1 minuty (aby plasterki delikatnie zmiękły). Następnie plasterki jabłek wystudzić. Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy i rozwałkować, aby było jeszcze cieńsze. Pokroić nożem w paski o szerokości ok. 4 cm. Każdy pasek posmarować dżemem. Na pasku posmarowanym dżemem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniechce mi się czegoś słodkiego":-) Tę tartę robi się bardzo szybko, ma fajny szarlotkowy smak i można pokombinować z jej składnikami... No i ma bardzo dużo jabłek w stosunku do ilości ciasta:-) Składniki: 250 ml mąki bezglutenowej biszkoptowej - użyłam własnej mieszanki mąki bezglutenowej biszkoptowej 50-100 ml cukru 1/2 kostki margaryny lub masła 1 jajo 2-3 łyżki kwaśnej(...)jabłka 2-3 łyżki cukru brązowego smażone jabłka Po schłodzeniu ciasta należy je szybko rozwałkować i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Ja wybrałam formę to tarty. Wyłożone ciasto podziurkować widelcem, żeby nie zbąblowało podczas pieczenia. Na ciasto rozsmarować smażone jabłka - w ilości zależnej od upodobań. Na smażone jabłka ułożyć plasterki
Ze smakiem bez glutenuzdaniem to ciasto idealne na awaryjną sytuację, ewentualnie gości zapowiedzianych w ostatniej chwili. Smakuje o każdej porze roku, ale tylko jesienią zjedzone z kubkiem gorącej herbaty ma taki swój czar. WIEWIÓRKA Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki oleju 1/3 łyżeczki cynamonu 2 jabłka kilka posiekanych(...)orzechów Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,sodą i cynamonem. Dolewamy olej. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Do ciast dodajemy jabłka i posiekane orzechy. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło
Bon appetit mon amieMamy piękną złotą jesień . Jabłek mnóstwo o tej porze roku , więc nie może zabraknąć pysznego lekko kwaskowego jabłecznika :) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 4 żółtka masło 250 g szczypta soli 125 g ksylitolu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1.1/2 kg jabłek kwaskowych 125 g ksylitolu(...)Nakłuwamy widelcem ciasto . Przekładamy ostudzone jabłka do formy z ciastem. Ubitą piankę z budyniem kładziemy na jabłuszka. Kruszymy pozostała część ciasta na górę . Pieczemy 55 minut w 170 stopniach . Pianka: Ubijamy białka z odrobiną soli , dodajemy ksylitol i ubijamy na sztywno. Wsypujemy budyń i jeszcze chwile miksujemy . Jabłka : Jabłka obieramy , wycinamy środki i trzemy
Różowa kuchniaMasz coś słodkiego? Mam. Ciasto? Tak, z jabłkami i budyniem oraz polewą, taką, jak robiła babcia. Ooo, to daj kawałek! Dobra, daj jeszcze ten mały, co tam w blaszce jest…W zasadzie możesz mi ukroić większy, bo mam ochotę na słodkie! (…) Mogę repetę…? Składniki: biszkopt 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru pudru(...)rzadka, można dosypać więcej kakao.Studzimy. ciasto: na pierwszy blat biszkoptu wykładamy w całości masę jabłkową, następnie przykrywamy drugim blatem. Na wierzch biszkoptu wykładamy krem budyniowy. Tak przełożone ciasto schładzamy w lodówce ok. 1/2 godz. Po tym czasie nakładamy polewę. /przepis pochodzi od użytkownika iwa643 http://www.doradcasmaku.pl/przepis/262205/szarlotka-krolewska.html z moimi zmianami/ Artykuł Ciasto z jabłkami i budyniem pochodzi z serwisu
Raj dla Podniebieniaskładników, niewiele pracy i ciasto gotowe! Lubicie takie przepisy? Ja bardzo :-) W szczególności, gdy spodziewam się gości, a nie mam czasu na pracochłonne ciasto. Smacznego :) Ciasto (blaszka 23/33 cm): jajka 5 szt, mąka pszenna 4 szklanki, śmietana 18% 1,5 szklanki, cukier 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cynamon 2 łyżeczki, jabłka 5 szt, cukier puder(...)posypania ciasta, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie błyszcząca, dodajemy stopniowo po jednym żółtku i śmietanę. Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon i mieszamy. Suche składniki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Jabłka
kulinarne odsłony pati