ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:96/762)

Szarlotka pomarańczowa 174

każdemu, kto nie przepada za zbyt słodkimi ciastami. Moja szarlotka powstała w tortownicy o średnicy 21cm . Szarlotka pomarańczowa Składniki: CIASTO 220g mąki pszennej 100g masła 100g śmietany 18% 75g cukru pudru skórka otarta z 1 pomarańczy NADZIENIE 750g jabłek (około 500g po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 2 pomarańcze skórka otarta z 1 pomarańczy 50g domowego cukru waniliowego(...)blat wielkości dna tortownicy, przełożyć do formy, nakłuć widelcem - ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut do lekkiego zrumienienia - upieczony spód z ciasta ostudzić - jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do rondelka, wymieszać z sokiem z cytryny - pomarańczę wyfiletować tak, by uzyskać sam miąższ, bez błonek

Smakołyki Bereniki
Ucierana szarlotka z ajerkoniakiem 125

temperaturze pokojowej 250 gram mąki 200 gram ksylitolu 100 gram masła 82% miękkiego cukier z prawdziwą wanilią skórka z jednej cytryny ajerkoniak Jabłka obrać pokroić na ósemki a potem na cienkie plasterki. Zacząć robić ciasto. Masło utrzeć z ksylitolem na puch. Następnie dodawać po 1 jajku wybijając najpierw do filiżanki. Po woli dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem(...)tortownicę ( u mnie 23 cm średnica) oprószyć mielonym siemieniem. Ciasto podzielić na pół. Pierwszą połówkę rozlać na dno, równomiernie rozprowadzając . Rozłożyć warstwę jabłek ( połowę z całości). Przykryć jabłka resztą ciasta i znów wysypać jabłka jako ostatnia warstwa. Włożyć do piekarnika i piec ok godziny.  Podawać na gorąco z gęstym ajerkoniakiem. Dla dzieci można ubić kogel mogel

AZgotuj!
Ciasteczka z jabłkami i cynamonem 143

SZPINAKIEM I RICOTTĄ? Wykorzystałam do nich rewelacyjne ciasto , które jest na tyle uniwersalne i neutralne w smaku , że śmiało je można wykorzystać również do przygotowania słodkości. Delikatne ciasto w połączeniu z jabłkami z odrobiną cynamonu zachwyci nie tylko wielbicieli szarlotek! A ciastka można spakować do plecaka czy torebki i zabrać na przekąskę do pracy i szkoły! SKŁADNIKI: CIASTO(...)cynamon – 1 łyżka – cukier – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy margarynę i drożdże rozmieszane ze śmietaną. Składniki siekamy nożem i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka. Każde jeszcze delikatnie rozwałkowujemy. NADZIENIE: Jabłka obieramy , kroimy w plasterki. Posypujemy cukrem i cynamonem. CAŁOŚĆ: Na środku ciasta kładziemy porcję jabłka , przykładamy

Ostra na Słodko
Jabłka w cieście 86

Kolejny ze smaków dzieciństwa na blogu. Jabłka w cieście robiła moja babcia, a potem moja mama wiele lat temu - niekoniecznie w sezonie na jabłka. Prosty przepis a jednak wyjątkowo smaczny. Ciasto prawie takie samo jak na racuchy z jabłkami. Podstawowa różnica jest taka, że tutaj jabłka tnie się w dość grube plasterki i smaży obtoczone ciastem

Milion Smaków
Jabłecznik na mące ryżowej 143

pieczenia, aromat i śmietanę. Zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto podzielić na dwie części. 2/3 i 1/3 ciasta wstawić do lodówki na okolo 30 minut.Po 30 minutach rozwałkować większe ciasto z lodówki. Wyłożyć nim wysmarowaną masłem blaszkę . Całe ciasto nakłuć widelcem.Podpiec 10-12 minut w 180 st.C .Na podpieczony spód wyłożyć jabłka . Posypać je cynamonem . Z 6 białek(...)łyżek cukru ubić pianę .Wyłożyć ją na ciasto z jabłkami Na tak przygotowane ciasto wyłożyc pozostałe rozwałkowane ciasto na wierzch. Piec w temperaturze 180°C, przez około 40-50mnut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.ps.dzięki mące ryżowej jest bardziej kruche,ale za to jakie smaczne..Pycha. Smacznego

w mojej kuchni
Ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe #21 Biszkopt z jabłkami 129

biszkopt genueński, czyli całe jajka i cukier do miksera i z głowy. Oryginalnie do biszkoptu genueńskiego dodaje się rozpuszczone masło, ja w przypadku tego ciasta (czyli idąc na łatwiznę) dolewam oleju, a ciasto dzięki temu nie wysusza się zbyt szybko. W ogóle ciacho pozostaje długo świeże, jeżeli będziecie je zawijać w folię spożywczą. Składniki na foremkę(...)wręcz kilka kawałków wcisnąć do samego dna, wtedy będziemy mieli jabłka w całym cieście a nie tylko na jego wierzchu. Pieczemy około 50 minut (po 45 zaczęłam sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest jeszcze surowe). Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem Proste ciasto z jabłkami Biszkopt z jabłkami Smacznego!!! Justyna

Relaxtime
Najlepsza i najprostsza szarlotka 153

szkl. mąki  margaryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy  4 jajka 1 szkl. cukru 1, 25 dag jabłek, cynamon   Z przesianej mąki, margaryny, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i 4 żółtek wyrabiamy ciasto. Odkładamy do lodówki na 30 min. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, w dłoniach odciskamy z soku. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części: jedna nieco większą. Większą częścią ciasta wykładamy blachę, a drugą wkładamy z powrotem do lodówki. Na ciasto wykładamy jabłka i posypujemy obficie cynamonem. Białka ubijamy ze szklanką cukru na sztywną pianę. Na jabłka wylać pianę

Gotuj z Agnes
tarta z jabłkami budyniowymi, galaretką i bitą śmietaną truskawkową... 165

opakowanie DODATKI: truskawki 1/2 kg, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, śmietana 30% 250 ml, galaretka truskawkowa 1 opakowanie ciasto kruche przygotowałam dwa dni wcześniej i schowałam w folii do zamrażarki i odmrożone, takie ciasto wg mnie jest lepsze po upieczeniu = obrane ze skórki jabłka zetrzeć na tarce grubsze oczka, wsypać cukier Polski Cukier - asortyment Cukier Polski "zobacz TUTAJ" , budyń czekoladowy(...)miękka margaryna w robocie lub ręcznie zrobić ciasto kruche, zawinąćw folię i do zamrażarki, u mnie było dwa dni i odmrożone przed pieczeniem, forma 30x30 cm silikonowa, ciasto palcami wylepić w formie, nakłuć widelcem, podpiec w 180 C, grzanie góra/dól 20 minut, lekoo wystudzić, na cieście podpieczonym rozsmarować jabłka budyniowe i piec około 40 minut, ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
Szybki jabłecznik 107

budyń śmietankowy 50 ml alkoholu + 8 jabłek obranych i pociętych na 8 części Sposób przygotowania Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć na blaszkę, na ciasto  położyć jabłka wciskając w ciasto - super zabawa dla dziecka :) .  Piec w temp. 180 stopni ok. 35  minut. Smacznego

Z notatnika
Tarta z jabłkami i cynamonem 134

takie maniaki muffinkowo – tartowe jesteśmy więc dzisiaj kolejny wypiek z tego „gatunku” czyli tarta z jabłkami i cynamonem Składniki na ciasto: - 2,5 szklanki mąki pszennej - 1/2 kostki masła - 3 jajka - 3/4 szklanki cukru pudru - szczypta soli Nadzienie: - 1,5 kg jabłek - 5 łyżeczek cukru - 2 łyżeczki cynamonu Robienie tarty rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie(...)kilka minut aż jabłka troszkę zmiękną. Ciasto na tarte wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy a następnie wyklejamy nim formę do tary. Następnie wrzucamy tarte do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i podpiekamy ok. 20 minut. Z pozostałego ciasta przygotowujemy sobie paski aby przyozdobić wierzch tarty. Na podpieczoną tarte dajemy przygotowane jabłka a następnie przyozdabiamy paskami przeplatając

Kuchenne Wariacje
Rolada biszkoptowa z jabłkami Granny Smith 152

szybko, jak inne odmiany. Jako ciekawostkę dodam, że jabłko Granny Smith było logo Apple Records, wytwórni muzycznej założonej przez członków zespołu The Beatles. Rolada biszkoptowa z jabłkami Granny Smith, to idealne Ciasto na niedzielę .     Składniki na biszkopt: - 6 jaj o temperaturze pokojowej - 3 czubate łyżki mąki tortowej - 1,5 czubatej łyżki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej(...)turach dodajemy mąkę i bardzo delikatnie mieszamy rózgą. Jabłka posypujemy galaretką w proszku, na którą wylewamy ciasto. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º C na ok. 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wykładamy na czystą ściereczkę, odwracamy jabłkami do góry, zdejmujemy papier, i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Zawijamy w ściereczkę i odstawiamy do ostudzenia

mojewypiekiinietylko
Puchatki z jabłkiem 153

jabłka cukier puder do posypania 1. Jajko ubić z cukrami na puch. 2. Dodawać stopniowo m ąkę i proszek na zmianę z mlekiem. Zmiksować na gładkie ciasto. 3. Jabłka obrać, wydrążyć środek z pestkami, pokroić w poprzek w ok 0,5 cm krążki. 4. Jabłka zanurzać w cieście tak, aby się dobrze nim obkleiły, smażyć na rumiano

Kto ugości moich gości?
Rolada biszkoptowa z jabłkami. 146

pokrojone jabłka zalać ciastem biszkoptowym, upiec i zwinąć w roladę. Ciasto gotowe :) Mojej rodzince bardzo smakowało, myślę, że i Wam posmakuje. Na naszym stole na pewno będzie częstym gościem :) Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 czubata łyżka maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe: 3-4 jabłka 3 łyżki cukru(...)miski. Gotowy biszkopt wylać na jabłka i wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 20-25 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto przełożyć na ściereczkę papierem z jabłkami do góry. Ściągnąć papier i od razu zwinąć w roladę. Przykryć ściereczką i zostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

Agusiowe smakołyki
Szarlotka tatrzańska 226

pieczenia. Dobrze jest rozwałkować ciasto między dwoma kawałkami folii albo zwyczajnie wykleić blachę. Wstawić blachę z ciastem na godzinę do lodówki. Pozostałą część ciasta włożyć do woreczka i schować do zamrażarki. 2. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Następnie poszatkować na cieniutkie plasterki za pomocą melaksera lub zwykłej(...)tarki. Dodałam do nich trochę soku z cytryny ale i tak ściemniały. Do posiekanych jabłek dodać cukier puder, cynamon i goździki. Bardzo delikatnie wymieszać. 3. Na schłodzone ciasto wyłożyć jabłka i delikatnie wyrównać. (Ja najpierw podpiekłam spód około 20 min a potem dodatkowo wysypałam na wierzch kilka łyżek mielonych migdałów, żeby w razie konieczności wchłonęły sok z jabłek

UgotujmyTo.pl
Drożdżowy ślimak z jabłkami i cynamonem 187

Ciasto drożdżowe im dłużej wyrabiane tym jest bardziej pulchne po wypieczeniu. Miseczkę oprószyć mąką i pozostawić ciasto pod lniana ściereczka do podwojenia swojej objętości. W czasie kiedy ciasto rośnie obieramy jabłka i usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy je do rondelka w nieduże plastry, posypujemy cukrem i cynamonem. Dusimy na małym ogniu aż do delikatnego zmięknięcia owoców. Studzimy. Kiedy(...)szerokości ok 5 cm i smarujemy go delikatnie jabłkami (na całość zużyć 3/4 owoców). Formę stawiamy pionowo i układamy nierówno ciasto, tworząc esy i floresy. Zabieg powtarzamy do wykorzystania całego ciasta. Na ciasto wyłożyć pozostałe jabłka i zostawić jeszcze na 5-10 minut pod ściereczką do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (grzanie góra dół) i piec przez

ChilliJemy