ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:99/762)

Naleśniki na maślance, z jabłkami 164

soli - 6-8 jabłek - płaska łyżeczka sody - olej kokosowy (lub rzepakowy) do smażenia   Do maślanki wbijamy całe jajka, miksujemy, dodajemy przesianą mąkę, sodę, sól – dokładnie wyrabiamy ciasto. Obrane jabłka ścieramy do ciasta, szybko mieszamy, aby nie ściemniały. Smażymy na bardzo niewielkiej ilości rozgrzanego oleju (początkowo miałam zamiar smażyć na rzepakowym, jednak wygrał – kokosowy), na średnim ogniu

mojewypiekiinietylko
Proste ciasto czekoladowe z jabłkami i kakao 95

u0107 si\u0119! Ciasto jest wilgotne i nie za s\u0142odkie. Idealne ciasto do kawy.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/ciasto-kakaowe-z-jablkami.jpg","recipeCategory":["Desery i wypieki","Kuchnia Polska"],"recipeCuisine":[],"keywords":["ciasto czekoladowe","ciasto jab\u0142kowe","ciasto smalec","ciasto ucierane","ciasto z jab\u0142kami","jab\u0142ka","kakao","kakaowa szarlotka","tarte jab\u0142ka","wilgotne ciasto"],"datePublished(...)PT30M","cookTime":"PT50M","totalTime":"PT1H20M"} Proste do upieczenia ciasto jabłkowe nawet dla laika. Swoją strukturą oraz sposobem wykonania, przypomina ciasto ucierane. Przy zachowaniu zasady zastosowania wszystkich składników w temperaturze pokojowej, nic się nie popsuje. Dlatego daję 100 % gwarancję udanego przepisu. Ciasto upieczone w formie aluminiowej typu keksówka. Dzięki zawartości sporej ilości jabłek, jest wilgotne i ma doskonałą konsystencję. Idealne

ProstePesto.pl
Szarlotka z ananasem 184

szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli jajko 2 łyżki śmietany 18% Nadzienie: 2kg jabłek szara reneta ok 3-4 łyżki cukru ew. cynamon do smaku puszka ananasa łyżka bułki tartej cukier puder do posypania Ciasto: Mąkę, sól, cukier puder i proszek do pieczenia posiekać z margaryną. Wbić jajko, dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić(...)bułką tartą. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ananasa dokładnie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Odlać sok z jabłek. Jabłka ułożyć na cieście, posypać cukrem i ananasem. Na jabłka zetrzeć na tarce zmrożone ciasto. Piec ok 50-60 min w 180 stopniach do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Tarta jabłkowa 142

Pyszna tarta jabłkowa z odrobiną cynamonu...kto by mógł jej się oprzeć :) Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru, 150 g masła, 1 jajko, 3 łyżki mleka, szczypta soli, dodatkowo: 5 jabłek, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki cukru, 50 g masła. Przygotowanie:    Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier, sól i dodajemy kawałki masła. Zagniatamy ciasto, dodajemy jajko(...)prażymy jabłka. Gdy nam trochę zmiękną miksujemy je blenderem, słodzimy 2 łyżkami cukru i cynamonem. Prażymy jeszcze ok. 5 minut. Takie uprażone jabłka kładziemy na upieczone ciasto. Pozostałe jabłka kroimy w cienkie plasterki i układamy wkoło. Pozostałą część masła roztapiamy i polewamy tartę i posypujemy cukrem. Wstawiamy ponownie do piekarnika, aż zmiękną jabłka

Aga w kuchni
Jesienne finansjerki z jabłkami 148

Każdy, kto ich spróbował, nie mógł się nachwalić. Postanowiłam więc je przerobić, na nieco bardziej pasujące do jesiennej aury. Są więc jabłka, orzechy i rodzynki (które można namoczyć w rumie - będzie jeszcze pyszniej!), zamknięte w mięciutkim, pachnącym cieście. Palone masło nadaje dodatkowej orzechowej nuty, i całość smakuje naprawdę bajecznie. Ciężko się od nich oderwać. Można finansjerki przygotować w zwykłej(...)ogniu, aż zbrązowieje i nabierze lekko orzechowego zapachu. Gorące wlać do mąki, dokładnie wymieszać. Białka lekko ubić, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Rodzynki odcisnąć, razem z jabłkami dodać do ciasta, delikatnie połączyć. Formę na 6 finansjerek wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć do niej ciasto. Piec w 180 st. C. przez 25 minut, do suchego patyczka. Przestudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z budyniem i jabłkami 175

słodkie nadzienie budyniowo- jabłkowe.   Składniki: 260 g mąki 150 g masła 1 jajko Szczypta soli 3 łyżki cukru 1 budyń + mleko 1 kg jabłek Cynamon Cukier wanilinowy Wykonanie: Formę wysmarować masłem. Wyrobić ciasto z mąki i masła dodając 3 łyżki cukru, szczyptę soli i na końcu jajko. Ciasto podzielić na dwie części 2:3. Włożyć do lodówki(...)ilość mleka o około 30% w stosunku do tego co napisane jest na opakowaniu). Jabłka obrać, pokroić na dowolne kawałki, posypać cukrem wanilinowym i cynamonem. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, następnie budyń i kratkę z pozostałego ciasta. Włożyć ponownie do piekarnika i zapiec około 30 minut. * jeżeli góra ciasta zbytnio się zarumieni to można przykryć je folią

Tradycyjna Kuchnia
Racuchy drożdżowe z jabłkami 122

oraz rozczyn. Mieszamy gładkie ciasto i odstawiamy na pół godziny. Jabłka obieramy, kroimy w 1 cm plastry i wydrążamy środek z pestkami. Na patelni rozgrzewamy olej. Jabłka moczymy w cieście i smażymy racuchy na rumiany kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego :) Artykuł Racuchy drożdżowe z jabłkami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Biszkoptowe ciasto z jogurtowymi galaretkami i jabłkami 131

wody Przygotowuję biszkopt:   Ubijam białka ze szczyptą soli, stopniowo dodaję żółtka, następnie cukier, proszek do pieczenia i mąkę. Kiedy ciasto jest już wymieszane, piekę ok. 20 minut w temp. 160'C (grzałki  góra/dół ). Przygotowuję jabłka: Jabłka kroję w drobną kostkę, a następnie podgotowuję z cukrem w 1/2 litra wody. Przygotowuję galaretki: Wodę, w której(...)równe części i rozpuszczam w nich galaretki. Kiedy galaretki tężeją, dodaję do nich jogurt naturalny - do zielonej galaretki 2 łyżki, do czerwonej 1/2 małego kubeczka. Ciasto kroję na pół, wykładam na nie chłodne jabłka, na to tężejącą zieloną galaretkę, następnie drugą część ciasta i tężejącą czerwoną galaretkę. Całość umieszczam w lodówce na minimum 1-2 godz. SMACZNEGO! :-) * * *  Jeśli

Wielopokoleniowo
Szarlotka pod kokosową skorupką 270

Szarlotka pod kokosową skorupką to klasyczne ciasto kruche z warstwą prażonych jabłek, zwieńczone "skorupką", powstałą z połączenia wiórków kokosowych i kilku składników odgrywających rolę spoiwa. Jabłka w szarlotce, dzięki dodatkowi budyniu w proszku, tworzą zwartą masę. Całość idealnie ze sobą współgra i choć szarlotka jest dość słodka, z chęcią sięga się po kolejny jej kawałek. Moja szarlotka powstała(...)oraz jajko, wszystko wymieszać, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto - ciasto zafoliować i schłodzić przez 1h w lodówce - formę wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto rozwałkować na placek wielkości formy lub wylepić nim dno formy, nakłuć widelcem WARSTWA JABŁEK - jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, od razu wymieszać z sokiem z cytryny (żeby

Smakołyki Bereniki
Cynamonowe ciasto jogurtowe ze śliwkami i jabłkiem 172

łyżka cukru wanilinowego 50 g roztopionego oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego na kruszonkę: 100 g mąki 70 g masła 4 łyżki cukru pozostałe: 1 jabłko 10-15 śliwek węgierek Przygotowanie: Składniki na ciasto jogurtowe powinny być w temperaturze pokojowej. Kruszonka: do miski wsypujemy mąkę, posiekane masło oraz cukier i rozcieramy palcami aż powstanie drobna kruszonka.  Piekarnik ustawiamy na góra(...)Dodajemy jogurt, olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy na wolnych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolitą masę. Przekładamy do tortownicy, na wierzchu układamy pokrojone jabłka i śliwki. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut, do czasu aż wierzch się zrumieni

Życie zaczyna się w kuchni
SMAŻONE JABŁKA W CIEŚCIE CYNAMONOWYM 108

kuchni unosi się zapach jabłek i cynamonu, można by pomyśleć, że piecze się szarlotka. Nic bardziej mylnego. Jabłka pieczone w cieście cynamonowym równie smaczne i aromatyczne. SKŁADNIKI: 2 duże jabłka 1 jajko 3 łyżki gęstej śmietany odrobina mleka 2-3 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka cukru przyprawa do dań słodkich Kamis dżem(...)nożykiem wykroić gniazda nasienne aby powstała dziurka. Z pozostałych składników (oprócz dżemu) zrobić ciasto bardzo podobne do naleśnikowego, ale lekko gęstsze aby dobrze obtoczyło plastry jabłek. Jabłka zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączamy papierowym ręcznikiem i przekładamy na talerz. Każdy plaster dekorujemy w utworzonej dziurce

Kuchnia w opałach
Szarlotka – przepis mojej babci 600

mnie nie uszczęśliwia jak porcja pysznego ciasta u mamy i babci. Z jabłek można stworzy naprawdę pyszne wypieki. Szarlotek próbowałam już wiele. Ale do tej wersji mam wielki sentyment. Pewnie dlatego że przepis dostałam od mojej kochanej babci, która zaś dostała ten przepis 20 lat temu od koleżanki…. Tak to już z rąk do rąk trafił w końcu(...)bułką tartą, wyłóż jabłka i przykryj drugą częścią ciasta. Jeśli nie uda Ci się uformować prostokątów to nic, zawsze można zalepić nierówności Ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok 30-35 minut. Gotowe posyp cukrem pudrem, wystudź. Najlepsze na 2 dzień, jak ciasto nasiąknie aromatem jabłek, wanilii i cynamonu. Smacznego

Mój pomysł na
Rolada biszkoptowa 390

ciasto i efekt końcowy był naprawdę zadowalający. Ja uwielbiam ciasta z jabłkami, natomiast mój mąż stwierdził, że ciasto bez czekolady to nie ciasto Ale jedząc roladę, nie narzekał Jeżeli szukacie prostego i ładnie wyglądającego ciasta to serdecznie polecam Rolada z jabłkami Składniki na blaszkę 26×34 cm: Biszkopt : – 3 jajka – 3,5 łyżki cukru(...)jabłka trochę zmiękną ale się nie rozpadną. Wówczas wsypujemy do jabłek galaretkę i dokładnie mieszamy, aż granulki się rozpuszczą. Rozwijamy roladę i ciepłe nadzienie przekładamy na biszkopt. Z powrotem zwijamy, owijamy roladę w folię i wkładamy do lodówki. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem Ciasto z jabłakmi Szybkie ciasto na niedzielę Rolada jabłkowa Ciasto zaserwowane na desce ze Sklep10x.pl

Relaxtime
ciasto drożdżowe z jabłkami, budyniem i kruszonką 171

naczyniu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Jedną przekładamy do formy (ok. 21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą delikatnie rozwałkowujemy i kroimy w poprzek na paseczki. składniki na masę budyniową i jabłka: 1000 ml mleka 3 budynie waniliowe 4 łyżki cukru lub więcej do smaku ok.1000(...)masła wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy palcami, zagniatając kruszonkę. Jedną część ciasta wykładamy równomiernie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy bułką tarta, układamy jabłka. Wykładamy równomiernie ciepły budyń. Na wierzchu układamy kratkę z pasków ciasta. Pomiędzy kratką posypujemy kruszonkę. Pieczemy przez ok. 45-50 min., w 170-180 st. C. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem. (inspiracja z przepisu

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania