ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:105/762)

6 sposobów na wykorzystanie chałwy 335

którym są wyczuwalne całe kawałki chałwy jest jednocześnie ciastem bardzo szybkim do przygotowania. Serdecznie polecam: sernik chałwowy z całymi kawałkami chałwy . 2. CIASTO JABŁKOWE Z CHAŁWĄ I MIGDAŁAMI Ciasto z jabłkami, chałwą i migdałami Niesamowicie wilgotne i aromatyczne ciasto dla wielbicieli takich słodkich połączeń. Mamy tu kakao, jabłka, chałwę i migdały. Polecam kwaskowate jabłka, które uwydatnią smak(...)słodkiej chałwy. W skład ciasta wchodzi olej, maślanka oraz miód. Jedyne na co musimy zwrócić uwagę to porządne ubicie białek na pianę, reszta to praktycznie wymieszanie jednych składników z drugimi i gotowe Ciasto jabłkowe z chałwą i migdałami. 3. DESER TRUFLOWO – CHAŁWOWY Deser truflowo chałwowy Jako przerywnik od ciast polecam pyszny deser czekoladowo chałwowy z malinami. Ja miałam

Relaxtime
Babeczki majonezowe z jabłkiem 186

Babeczki majonezowe z jabłkiem to małe słodkie muffinki z dodatkiem majonezu (jak w babce majonezowej ) oraz startych jabłek. Majonez nie jest wyczuwalny w smaku, więc

Smakołyki Bereniki
Placki z jabłkami 247

obrać, posiekać na cienkie plastry. Wszystkie składniki na ciasto połączyć i dokładnie zmiksować. Dodać jabłka, całość wymieszać. Na rozgrzanej patelni posmarowanej niewielką ilością oleju wykładać porcje ciasta z jabłkami, smażyć na rumiano z obu stron, podawać gorące, posypane cukrem pudrem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Szarlotka pachnąca orientem 146

Składniki: Ciasto: 2 szklanki maki 150 gr masła pół łyżeczki mielonego kardamonu odrobina zimnej wody 1 kilogram jabłek pół szklanki trzcinowego cukru łyżeczka płaska: cynamonu, kardamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (czasami dodaje zamiast tych przypraw, chińska przyprawę pięciu smaków z przewagą anyżku) Przygotowanie: 1. Zagniatany ciasto w wyżej podanych(...) zetrzeć na race dodać przyprawy i cukier. Jeśli są zbyt soczyste odlać sok. 3. Rozwałkować ciasto na cienkie placki. Mój był ok o,5 milimetra. Rozłożyć na formie wysypanej bułką tartą. Blat ciasta wysmarować białkiem, rozłożyć jabłka, przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować białkiem. Ponakłuwaj widelcem, aby para miała

AZgotuj!
JABŁKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM 114

Ekspresowa i przepyszna propozycja na podwieczorek, słodkie śniadanie albo... nadchodzący Tłusty Czwartek... 😋 Soczyste jabłka w cieście naleśnikowym, oprószone cynamonem i podane z ulubionymi dodatkami - u mnie z miodem i jogurtem naturalnym. Możecie je również posypać cukrem pudrem, posmarować ulubionym dżemem lub podać z bita śmietaną. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i obok pączków w Tłusty Czwartek znikną ze stołu(...)Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój je w 1 cm plasterki. Każdy plasterek oprósz cynamonem z obu stron.  Na patelni rozgrzej olej. Jabłka maczaj w cieście, tak aby pokryło je z obu stron i smaż po około 2-3 minuty z jednej strony na złoty kolor. Usmażone wyłóż na papierowy ręcznik na chwilę

Słodko-Słony Świat Ilony
Tarta rustykalna z jabłkami i jagodami goji. 143

goji   Skworcu pół ł yżeczki cynamonu   Skworcu 1 jajko do posmarowania ciasta cukier trzcinowy do obsypania po wierzchu Przygotowanie;  Wszystkie składniki ciasta przekładamy do miski. Zagniatamy  ciasto, będzie ono klejące ale takie ma być.  wkładamy do lodówki na około pół godziny. Jabłka obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Mieszamy z cynamonem, cukrem, jagodami goji(...)mąką ziemniaczaną. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia, wałkujemy na "okrąg". Podsypujemy mąką aby wałek się nie przyklejał. Ciasto powinno mieć grubość około 4-5 mm.  Na środek przekładamy nadzienie jabłkowe. Brzegi ciasta nakładamy na jabłka, pomagając sobie papierem, ponieważ się klei... Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem. Przekładamy na blaszkę i pieczemy około 40 min w temp

Radość kipiąca uśmiechem.
Szarlotka z budyniem 280

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jesienne wypieki to jest coś co bardzo lubie ze względu na moje ulubione ciasta z jabłkami czyli szarlotki.Przepisów na nie jest po prostu mnóstwo wiec testujemy. Na początek przedstawiam ją z budyniem. Szarlotka jest smaczna i warta wypróbowania. Zapraszam... Kruche ciasto(...)tłustego mleka - 1 łyżka masła - 5 białek - 180 g cukru Poza tym: - 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek - kilka łyżek cukru (w zależności od kwaśności jabłek - do smaku) Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło pokrojone w kostkę. Posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Teraz stopniowo dodawać śmietanę, aż ciasto utworzy

Kubki smaku
Drożdżowe rogaliki z jabłkami 136

całość przemieszaj. Mieszając, partiami dodawaj mąkę. Gdy ciasto stanie się wystarczająco gęste, odłóż tłuczek a ciasto zacznij wyrabiać dłońmi. Mąkę dodawaj do momentu, gdy ciasto przestanie się kleić do rąk. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. W czasie gdy ciasto będzie wyrastało, umyj i obierz ze skóry jabłka. Wytnij z nich gniazda nasienne a miąższ pokrój(...)soczyste. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i ewentualnie dodaj trochę mąki – ciasto nie powinno się kleić do rąk. Podziel je na części. Stolnicę lub inną płaską powierzchnię oprósz mąką. Porcje ciasta rozwałkuj na prostokątne placki o grubości mniej więcej pół centymetra. Tępą stroną noża wycinać z ciasta trójkąty. Na środku podstawy połóż kawałek lub kawałki jabłka i zwiń rulonik

blog.moje-pasje.info
Najprostsza tarta z jabłkami 224

ustami namalujesz róże na moich ustach barwą niezniszczalną. Zofia Kobyłecka Jesień. Jak i jesień to i jabłka, kolorowe liście, kasztany, orzechy itp. A skoro są jabłka to i bez ciasta z nimi w roli głównej się nie obejdzie. Tym razem proponuję Wam szybką i banalnie prostą tartę z jabłkami, ale jakże pyszną! Jedna z lepszych jakie było(...)skórki z cytryny na wierzch. Na końcu  na jabłkach rozkładamy równomiernie kawałeczki masła. Tartę pieczemy około 40 - 50 minut, aż nabierze złotego koloru a jabłka będą miękkie. Kwintesencja jesieni :)  Ciasto dodaję do akcji

My simple kitchen
Prosta szybka szarlotka 208

wodę i olej i wygniatamy ciasto ręką. Ja to robię w misce- można na stolnicy. 3. Uzyskanie ciasto dzielimy: do ilości wielkości około pięści dodajemy kakao i wygniatamy, aż ciasto będzie brązowe w miarę jednolicie. 4. Następnie oba kawałki ciasta wrzucamy do zamrażalnika w papierze do pieczenia na około 10 min. 5, Kiedy jabłka się rozpadną do masy, wyciągamy(...)jasnego i ciemnego ciasta robimy paseczki i układamy z nich kratkę na wierzchu jabłek. ... do tej chwili minęło 20 min od rozpoczęcia obierania jabłek... 8. Ciasto pieczemy godzinę w piekarniku o temp. 190 stopni. Smakuje genialnie z herbatą owocową, najlepiej pomarańczową... Smacznego

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Ciasto Fale Dunaju 144

mleko, ocet i olej i dodajemy do mąki. Całość mieszamy aż do uzyskania jednolitego ciasta. Połowę ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do pozostałej masy dosypujemy kakao przesiane przez sitko i dokładnie mieszamy. Wkładamy na jasne ciasto. Na wierzchu układamy obrane kawałki jabłek pokrojone w ćwiartki lub ósemki w zależności od wielkości. Pieczemy przez około(...)minut albo aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy. Ciasto odstawiamy do przestudzenia. Następnie przystępujemy do przygotowania masy budyniowej. W garnku z grubym dnem mieszamy mleko koksowe, sojowe, budynie, agar i cukier. Całość zagotowujemy, skręcamy ogień i gotujemy często mieszając aż uzyskamy konsystencję gęstego budyniu. Gotową masę wykładamy na upieczone wcześniej ciasto równomiernie rozprowadzając. Zostawiamy do przestudzenia, a później wkładamy

Lamarida.pl
SZARLOTKA Z BUDYNIEM 392

Ostatnio prezentowałam Wam Szarlotkę z kremem budyniowym i kokosową kruszonką , a dziś mam dla Was coś mniej królewskiego , ale absolutnie nie mniej smacznego! Szarlotkę z budyniem! Kruche ciasto pokryte soczystymi jabłkami , zalane słodkim budyniem i przykryte delikatną warstwą kruchego ciasta wprost rozpływa się w ustach! Spróbujcie! SKŁADNIKI : ( 24×26) CIASTO : * mąka – 3,5 szkl * proszek do pieczenia(...)szkl * margaryna – 250 g * cukier waniliowy – 1 op MASA : * mleko – 750 ml * budyń waniliowy – 2 op * cukier – 5 łyżek * jabłka – 1 kg SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO : Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy , wyrabiamy gładkie ciasto ( jeśli będzie za bardzo się kleić podsypujemy mąką ). Dzielimy na 2 części , obydwie rozwałkowujemy i jedną układamy na blachę

Ostra na Słodko
jabłecznik z budyniową pianką 896

już dawno nie mieliśmy tak dobrego ciasta z jabłkami. I nie robiłabym go, jeśli nie to, że córka od rana ględziła o szarlotkę. Nie miałam wyjścia bo by mnie zaględziła ale dobrze, że uległam. Bo ciasto wyszło takie pyszne, że na gorąco zjadłyśmy po dwa kawałki. Poszłam trochę na łatwiznę i z braku czasu użyłam jabłek ze słoika(...)następnie powoli dodawać cukier. Kiedy piana będzie gotowa wsypać budynie i wlać olej, miksować do połączenia składników.  Na podpieczony spód wyłożyć jabłka a na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Górę można jeszcze posypać cynamonem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Różyczki z ciasta francuskiego 83

francuskiego z dodatkiem jabłek, cynamonu i brązowego cukru. Obłędnie smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Genialnie sprawdzą się także podane z gałką lodów . Różyczki z ciasta francuskiego 1 szt. ciasta francuskiego ((375 g)) 2 jabłka 50 g cukru brązowego 20 g cynamonu ((mielonego)) 5 g cukru pudru ((do posypania)) Jabłka umyj i pokrój w ćwiartki. Z każdej części(...)pokrój kawałki jabłka w cienkie plastry. Tak przygotowane jabłka włóż go garnka, zalej szklanką wody i gotuj na małym ogniu 10 min. (w tym czasie jabłka zmiękną i nie będą się łamać przy zwijaniu). Po wyjęciu z garnka odcedź jabłka i włóż je do miski. Dodaj cukier oraz cynamon i wszystko wymieszaj. Ciasto francuskie wyjmij

Przepisy na widelcu
Ciasto drożdżowe z jabłkami, kruszonką i lukrem 1105

drożdżowe, że nie mogłam wytrzymać :) Moja blacha jest o wymiarach 29cm x 22cm Składniki na ciasto: 300 gramów mąki pszennej 20 gramów świeżych drożdży 2 jajka 50 gramów cukru 60 ml mleka o temp. pokojowej 60 gramów roztopionego masła 3 nieduże jabłka Składniki na kruszonkę: 50 gramów mąki 50 gramów cukru 50 gramów zimnego masła Składniki na lukier(...)czasie obieramy jabłka i kroimy w kwadraciki Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (u mnie termoobieg) Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je do foremki Na ciasto wykładamy jabłka Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą w taki sposób, aby "łapać" je między palce i podrzucać delikatnie do góry. Będą się tworzyć kuleczki Na jabłka

Szczęśliwa kuchnia
Ciasto drożdżowe z jabłkami, kruszonką i lukrem 1113

drożdżowe, że nie mogłam wytrzymać :) Moja blacha jest o wymiarach 29cm x 22cm Składniki na ciasto: 300 gramów mąki pszennej 20 gramów świeżych drożdży 2 jajka 50 gramów cukru 60 ml mleka o temp. pokojowej 60 gramów roztopionego masła 3 nieduże jabłka Składniki na kruszonkę: 50 gramów mąki 50 gramów cukru 50 gramów zimnego masła Składniki na lukier(...)czasie obieramy jabłka i kroimy w kwadraciki Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (u mnie termoobieg) Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je do foremki Na ciasto wykładamy jabłka Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą w taki sposób, aby "łapać" je między palce i podrzucać delikatnie do góry. Będą się tworzyć kuleczki Na jabłka

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciasto Salceson. 147

ostatnio bardzo zajęta i nie maiłam czasu na bloga ale wreszcie koniec przeprowadzki i pomału będę wracać do blogowania bardzo mi tego brakowało :) Dzisiaj zapraszam na pyszne  ciasto z jabłkami, orzechami i nutką cynamonu. Ciasto jest proste w wykonaniu i szybko się je przygotowuje. Zapraszam :)  Składniki : 4 średniej wielkości soczyste jabłka 2 szklanki maki(...)dodajemy olej, przesiewamy mąkę z sodą,proszkiem  do pieczenia, cynamonem i kakao, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy orzechy i obrane, pokrojone w kostkę jabłka, wszystko jeszcze raz mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Upieczone i schłodzone ciasto polewamy dowolną polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ja polałam lukrem czekoladowym

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania