proste w zrobieniu bułeczki drożdżowe z serem i różnymi owocami. Miałam kilka jabłek i trochę mrożonych borówek, do tego ser biały i kruszonka...idealne połączenie smaków... Bułeczki zachowują świeżość przez kilka dni...o ile tyle wytrzymają wśród domowników... Składniki na 23 bułeczki Ciasto drożdżowe: - 500g mąki pszennej - 220g cukru - 50g roztopionego masła - 2 jajka - 50g świeżych drożdży(...)czasie dodajemy resztę składników i mieszamy kilkanaście minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. W tym czasie możemy zrobić kruszonkę, podsmażyć jabłka i rozrobić masę serową. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy krótko i dzielimy na 23 porcje (u mnie ok 50g każda) Formujemy kulki, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej kulki ciasta rozgniatając
Wypieki Renemąkę do środka. Szybko wyrobić gładkie ciasto. Formę o boku 25 cm natłuścić i oprószyć mąką. Równomiernie wyłożyć wyrobione ciasto, wylepiając spód i boki formy. Nakłuć widelcem. Schłodzić w lodówce przez około 45 minut. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki brązowego cukru 1,5 łyżeczki cynamonu 50 g płatków owsianych Kruszonka: 50 g płatków owsianych
Domowa cukiernia EwyCIASTO: mąka pszenna - 500 dag cukier - 1/3 szkl masło - 200 g żółtka - 4 szt jajko -1szt proszek do pieczenia 2 łyżeczki MASA: jabłka 2,5 kg galaretka w proszku 2 op cynamon 1 łyżeczka kasza manna 1 łyżka LUKIER: cukier puder - 1 szkl woda letnia - 2 łyżki Z przesianej mąki, cukru, masła, żółtek i jajka oraz(...)szybko ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce - ok 1 godz.. Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę. Do garnka wlać 25 ml wody i wrzucić jabłka i dusić parę minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszki i mannę, wymieszać, ostudzić. Ciasto wyjąć,3/4 wylepić nim formę , wyłożyć na nie masę jabłkową. 1/4 pociąć w paski
przepisy- MilkiCIASTO: mąka pszenna - 500 dag cukier - 1/3 szkl masło - 200 g żółtka - 4 szt jajko -1szt proszek do pieczenia 2 łyżeczki MASA: jabłka 2,5 kg galaretka w proszku 2 op cynamon 1 łyżeczka kasza manna 1 łyżka LUKIER: cukier(...)puder - 1 szkl woda letnia - 2 łyżki Z przesianej mąki, cukru, masła, żółtek i jajka oraz proszku do pieczenia zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce - ok 1 godz.. Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę. Do garnka wlać 25 ml wody i wrzucić jabłka i dusić parę minut mieszając, dodać cynamon, galaretki
Camilla w kuchnisól - mieszamy. Dodajemy 100 ml ciepłej wody i wyrabiamy ciasto aż osiągnie odpowiednią elastyczność. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy stopniowo wodę (powinno być elastyczne i ładnie odchodzić od dłoni). Formujemy kulę, zostawiamy w misce przykryte ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę (musi podwoić objętość). Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i mieszamy(...)Pieczemy w temperaturze 200 stopnie przez około 15 minut (do zrumienienia brzegów). Bułeczki jogurtowe z jabłkiem Wykonanie w TM5: Mąkę przesiewamy do kielicha, dodajemy jogurt, brązowy cukier, drożdże, 0,5 łyżeczki cynamonu i sól. Dolewamy 100 g ciepłej wody - 5 min / interwał. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy stopniowo wodę (powinno być elastyczne i ładnie odchodzić od dłoni
peggiwkuchnijajka 3 sztuki, mąka pszenna 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, jabłka 2 sztuki, śliwki 12 sztuk, cukier puder - ile potrzeba miękka palma, cukier, jajka, twaróg półtłusty utrzeć w misie robota z 5 minut twarogu nie mielę tylko w cieście ucieram, ciasto jest lepsze z grudkami twarogu(...)wsypać mąkę z proszkiem i z 2 minuty w robocie ucierać na gęste ciasto torownica 24cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, 3/4 ciasta rozsmarować do blaszki i posypać ciut tartą bułką ciasno poukładać kawałki jabłek ze skórką i połówki śliwek łyżką zwilżoną w ciepłej wodzie rozsmarować resztę ciasta na owocach ciasto piec w 200C około 40 minut
W Mojej Kuchni Lubięjest dobre, jednak posiada inne walory. Od smakowych i kalorycznych, po ekonomiczne i czasowe. 3 budynie wiśniowe( na 1,5 l mleka) kg twardych jabłek 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka cynamony litr mleka Ciasto: szklanka manny szklanka mąki pełnoziarnistej 0,5 szklanki cukru brzozowego łyżka cukru waniliowego szczypta soli płaska łyżeczka proszku 100 g masła Jabłka(...)jabłka i reszta kruszonki. Całość lekko wystawała z formy, ale to nic w pieczeniu siądzie. Zwłaszcza jabłka te mocno ulegną. Pieczemy około godziny ( trochę więcej ) w 180 stopniach. Wyjmujemy po pełnym wystudzeniu aby nam się nie rozjechało. Ciasto należy do gatunek wypieków bardzo sycących. To za sprawą błonnika z mąki, nie traci
Dieta moja pasjałyżka mleka Przygotowanie: 2 łyżki maślanki w temperaturze pokojowej wymieszać z drożdżami do ich upłynnienia. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, nielepiące się ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jabłka obrać, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej lub pokroić w małą kosteczkę. W rondlu rozgrzać masło, dodać miód(...)orzechy starte jabłka, cynamon i dusić przez kilka minut. Odstawić do przestudzenia wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, następnie podzielić na 8 równej wielkości kawałków. Ciasto rozpłaszczyć w dłoni na placuszek, nałożyć farsz jabłkowy, zlepić jak pieroga, następnie uformować i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Powtórzyć czynność do wykończenia składników. Przykryć i odstawić do napuszenia bułeczki posmarować jajkiem rozbełtanym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łączy go z resztą mleka i mąką aby ciasto miało podobną konsystencję ale było tego więcej. Dokładne rozciera to drewnianą łyżką i gdy ciasto jest jednolite pozostawia do wyrośnięcia( niby powinno podwoić objętość ale ono jest dość rzadkie więc nie wiem czy tak się stało, co prawda gdy postawiłam miskę z ciastem(...)przy gorącej patelni to prawie mi uciekło no ale...). Następnie Mamninka (a za nią i ja) dzieli ciasto na pół i do jednej części dodaje wiśnie... a druga zostawia :-D. Smażymy je na dość głębokim tłuszczu. Na ciasto bez wiśni kładziemy plasterek jabłka posypany cynamonem. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem z cynamonem - choć jeśli o to chodzi jest duża
sierotka maRysia w kuchniWYKONANIE: Tłuszcz, mąkę, proszek posiekać, dodać śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto odstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny, ja zostawiam na całą noc. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wyciąć kwadraty na środek położyć jabłko( ja latem używam antonówek, jesienią szarych renet-powinny być kwaskowe). Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni na złoty kolor. Ciasteczka polewam cytrynowym lukrem
Kuchnia Beatyciasto:) Zapraszam na moją jesienną szarlotkę na kruchym spodzie z mąki owsianej. Masa to oczywiście pyszne na jabłuszka. Całość przykryłam jogurtem greckim posypanym gorzką czekoladą. Składniki: Spód - 250 g mąki owsianej - 2 jajka - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 20 g cukru/słodzika - 30 g oleju kokosowego - 1-2 łyżki jogurtu greckiego Masa - około 1 kg jabłek - 2 łyżeczki cynamonu(...)czasie jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Po godzinie wyciągamy spód, którego 2/3 układamy na formie do pieczenia wyłożonej papierem. Następnie wykładamy nasze jabłka, posypujemy cynamonem i resztą ciasta (robimy z niego kruszonkę). Wkładamy do piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Jogurt delikatnie zbieramy z sitka i przekładamy
Health-Fit-Lifejogurt i krótko zmiksować wsypać przesianą mąkę z proszkiem i i zmiksować krótko do połączenia składników forma silikonowa 24cm z kominkiem - na dnie położyć kawałeczki pomarańczy, jabłek dać na to trochę ciasta, znowu kawałki owoców, dać część ciasta, znowu owoce i resztę ciasta piec w 200C około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto z formy wyjąć zupełnie wystudzone
W Mojej Kuchni Lubięczasie wyrabiamy ciasto. Mąke z proszkiem do pieczenia drobno siekamy z masłem i cukrem, a następnie dodajemy żółtka, śmietanę, ekstrakt z wanilii i wodę. Zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta zawijamy w folię i wkładamy na kilka minut do zamrażarki, a w tym czasie pozostałym ciastem wykładamy spód i ścianki natłuszczonej formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem i posypujemy niewielka ilością bułki tartej(...)Następnie układamy na nim ostudzone jabłka . Resztę cista wyjmujemy z zamrażarki, urywamy niewielkie kawałki i kładziemy na jabłkach, aby utworzyły kruszonkę. Całość wkładamy do nagrzanego do 200st C piekarnika i pieczemy 40-45min na środowym poziomie. Następnie przekładamy ciasto na niższy poziom i pieczemy jeszcze ok. 10-15min w tej samej temperaturze. Po ostudzeniu posypujemy cukrem
Zawsze głodna!Wyśmienite ciasto z rodzynkami, orzechami i jabłkami. Szybkie w przygotowaniu, miękkie i wilgotne w środku. Serdecznie polecam! Składniki: 4 jajka ¾ kostki masła 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki 1,5 szklanki orzechów włoskich 0,5 szklanki rodzynek 0,8 kg jabłek 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka(...)siekamy. Jabłka oraz orzechy wrzucamy do dużej miski i dokładamy rodzynki, cukier waniliowy i cynamon. Żółtka ucieramy z cukrem na pucha, a następnie dodajemy ubite na sztywno białka. Do mąki dodajemy sodą oraz proszek do pieczenia i łączymy z roztopionym masłem, całość dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką. Wsypujemy mieszankę bakaliową i znów mieszamy. Gęste ciasto przekładamy
Symfonia smakowa