ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:312/762)

Jabłecznik pełnoziarnisty 216

udźwignie 1 łyżeczka cynamonu - mój dodatek jabłka z kompotu - niecały słoik 1 litrowy, objętościowo tyle co 2 duże jabłka świeże 100g rodzynek masło i bułka tarta - do wysmarowania i obsypania formy 2 łyżki brązowego cukru - do posypania ciasta przed pieczeniem W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli i cukrem na puszystą masę - musi mieć kolor(...)sodę oczyszczoną, cynamon i wymieszać. Suche składniki wmieszać do masy jajecznej na najniższych obrotach miksera. Jabłka z kompotu pokroić na mniejsze cząstki. Odmierzyć rodzynki. Jabłka i rodzynki wmieszać delikatnie łyżką do ciasta. Formę keksową wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blaszki przełożyć masę - pomagając sobie łyżką . Wierzch ciasta posypać brązowym cukrem. Ciasto wstawić do nagrzanego

Grunt to przepis!
Warsztaty z Kukbuk i Zuryski torcik parafialny z migdałami i marcepanem 173

startego na dobnej tarce migdały - 100 g posiekanych skrobia kukurydziana - 1/2 łyżki kwaśna śmietana - 100 g dżem owocowy - 50 g jabłka - 3 szt Etap I - Ciasto  Wszystkie składniki na ciasto posiekać i szybko zagnieść . Wylepić małe foremki do tart (w naszym przypadku była to blaszka jak na muffinki)  Etap II - Nadzienie Jajka ubić razem z cukrem, następnie dodać(...)migdały, skrobię i śmietanę. Etap III - Pieczenie Wyjmujemy foremki do tarty z lodówki na spód dodajemy po łyżeczce dżemu, następnie  wlewamy krem. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki jabłka. Pieczemy ok 20 minut w 190 stopniach.      Studio The plate  zachwyca od wejścia jest bardzo nowoczesne ale przytulne i z bardzo dobrym sprzętem, organizują bardzo

Wylizany Rondel
Rolada biszkoptowa z jabłkami 140

łyżka po łyżce) Ciasto przelewamy na kwadratową blachę do pieczenia (standardowe wyposażenie piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 160 stopni 15 minut w pozycji termoobieg. Upieczone ciasto przekładamy na wilgotną ściereczkę tak aby spód z papierem do pieczenia był na wierzchu. Wierzch (nie ściągamy papieru z ciasta)przykrywamy wilgotną ściereczką. Pozostawiamy do wystygnięcia. Jabłka myjemy, obieramy(...)biszkopta ściągamy papier do pieczenia, smarujemy całego biszkopta masą jabłkową, zostawiając kilka centymetrów na koniec. Ciasto delikatnie zwijamy w rulon. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Gotową roladę posypujemy cukrem pudrem. The post Rolada biszkoptowa z jabłkami appeared first on Thermomix przepisy

Themo przepisy
Szarlotka orzechowa z żurawiną i pianką 144

zrobiłam otworek i dałam żółtka. Zagniotłam ciasto, które powinno być gładkie. Moje ciasto było za miękkie więc dodałam 2 łyżki mąki, jak by było za twarde, to możemy dodać łyżkę wody. 4. Ciasto podzieliłam na dwie części 60/40. Włożyłam na 30 minut do zamrażalnika. Blaszkę 23x33 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyjęłam, starłam na tarce o grubych(...)wykładamy nasze jabłka z żurawiną i cynamonem. 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier. Jak powstanie gładka, błyszcząca masa wykładamy ją na nasze jabłka. 3. Na bezę ścieramy drugą część ciasta orzechowego. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem :-) Smacznego

kruche babeczki
Pyszne babeczki z rabarbarem według przepisu mojej Mamy 102

Wyglądają zachęcająco, a smakują wyjątkowo. Polecam!!! Składniki na dżem: 1 duże jabłko lub 2 mniejsze 300 g rabarbaru (po oczyszczeniu) 4 łyżki cukru brązowego Składniki na ciasto: 3 jajka 180 g masła ¾ szklanki cukru kryształ 1 ½ szklanki mąki tortowej typ 450 ½ szklanki mączki ziemniaczanej 1 kisiel (np.czerwony) 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g śmietany kwaśnej 18% Składniki na kruszonkę(...)Ciasteczka , Muffinki Kuchnia Angielska , Polska Porcje 20 sztuk Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 30 minut Składniki Składniki na dżem: 1 duże jabłko lub 2 mniejsze 300 g rabarbaru po oczyszczeniu 4 łyżki cukru brązowego Składniki na ciasto: 3 jajka 180 g masła ¾ szklanki cukru kryształ 1 ½ szklanki mąki tortowej typ 450 ½ szklanki mączki ziemniaczanej 1 kisiel np.czerwony 1 ½ łyżeczki

Przepisy Babci
Paluszki drożdżowe z jabłkami 179

Kolejny słodki wypiek z ciasta drożdżowego ,tym razem w formie paluchów świetny pomysł na imprezy ale i na deser albo do porannej kawy :) U mnie są z jabłkami ale można użyć sera lub innych owoców. Składniki na 20 sztuk : - 280 g mąki - 190 ml letniego mleka - 50 g roztopionego masła - 25 g świeżych drożdży - 75 g cukru - 1.5 jajka(...)godzinę w ciepłym miejscu. Po tym czasie wyrobić krótko ciasto ,podzielić na dwie części ,rozwałkować ciasto podsypując mąką żeby się nie przykleiło do stolnicy, ciasto po rozwałkowaniu powinno być cienkie , posmarować jabłkami i złożyć na kopertę ,tzw na trzy , Kroić na paski szerokości ok 1.5 - 2 cm , skręcać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , przykryć ściereczką

Wypieki Rene
.548. jabłko w sezamowej pułapce 145

ciasto z mąki sezamowej z jabłkiem ; kawa orzechowa ~ Mąka sezamowa...Miłość od pierwszego użycia? I think so! ♥♥♥ Nowa gofrownica wczoraj jednak wypróbowana i tak :) Mama wróciła z pracy, a ja powitałam ją goframi :) Ciasto zrobione na szybko: jajko, 3/4 szklanki mleka, łyżka oleju, szklanka mąki (pszenna i żytnia razowa), 3 1/2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

breakfast of dreams
Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem 192

budyniem i porzeczkami białymi i czerwonymi. Lekko chrupiące z delikatnym budyniem w środku i wyrazistymi w smaku porzeczkami. Przepis wzięłam na szarlotkę od dorotus76, tylko zamiast jabłek dodałam porzeczki. Polecam, naprawdę ciasto jest przepyszne :-) Składniki na ciasto : 450 g mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła lub margaryny 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej , kwaśnej śmietany

Na słodko lub wytrawnie
Naleśniki z jabłkami 164

cynamon – 2 łyżki – cukier puder – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Mąkę , mleko , wodę , proszek do pieczenia , jajka , olej i sól dokładnie mieszamy na gładkie ciasto. Smażymy duże naleśniki. NADZIENIE: Jabłka obieramy , kroimy w kosteczkę. Posypujemy cynamonem i cukrem pudrem. Wkładamy do garnka i podlewamy ok. 50 ml wody. Prażymy kilka minut aż zmiękną. Farszem napełniamy naleśniki

Ostra na Słodko
Tort makowy z kremem kawowym 1253

Zapraszam Was po przepis na fajny tort makowy z dodatkiem jabłek oraz kremem kawowym. Piekłam go rok temu na Święta. Składniki (tortownica 26): Ciasto: 350 g suchego maku 8 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 masła 2 szklanki posiekanych lub mielonych bakalii (u mnie mielone i siekane orzechy włoskie, posiekane migdały, rodzynki i skórka(...)masło. Wymieszać. 4. Utrzeć na puch żółtka z cukrem pudrem. 5. Do masy makowej dodać utarte jabłka, bakalie, kaszę manną i aromat. Dodać ubite żółtka z cukrem i wymieszać. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać całość. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem, piec w 180-190 st. C przez ok 60 minut. Zimne ciasto

Kuchnia domowa Ani
Racuchy drożdżowe 109

drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy połową szklanki ciepłego mleka, odstawiamy na ok 10 min, Następnie dodajemy jajko, szklankę mleka i całość dokładnie mieszamy, Do wymieszanego ciasta dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka i całość mieszamy, miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20-30 min do wyrośnięcia Gdy ciasto wyrośnie smażymy ( nakładając łyżką

Studencka Micha
leniwa, nocna drożdżówka z jabłkiem, żurawiną... 75

szklanka, jajka 3 sztuki "L", mleko 1,5 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta, żurawina świeża mrożona 2 szklanki + 2 łyżki cukru, jabłka 5 sztuk średnie, cukier puder - ile potrzeba Do miski dodawać składniki wg podanej kolejności w przepisie - do miski wyspać pokruszone drożdże świeże, cukier, wlać roztrzepane jajka, mleko, olej rzepakowy, wsypać(...)gotować z cukrem z 10 minut, odsączyć na sitku, sok jest dobry do herbaty. Rano mikserem spiralami wyrobić gładkie ciasto z 2 minuty, forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na wierzch poukładać jabłka ze skórką pokrojona na kawałeczki, rozsypać żurawinę. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka orzechowa najlepsza 114

kruchego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać łyżkę wody, jeśli zbyt mokre - łyżkę mąki.  Otrzymane ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.  W tym czasie przygotować nadzienie jabłkowe. Nadzienie jabłkowo - żurawinowe: 2 kg jabłek szarlotkowych lub innych, obranych i pokrojonych w grubsze plasterki sok z 1 niedużej cytryny 1 łyżeczka cynamonu(...)bułki tartej. Wyłożyć jabłka, wyrównać. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Ubitą pianę wyłożyć na jabłka, wyrównać. Na górę zetrzeć na tarce lub drobno pokruszyć kruche ciasto. Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut. Przestudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, oprószyć cukrem pudrem, kroić nożem z piłką, podawać. Polecam

Kubki smaku
Placki z jabłkami 68

możecie z tych dodatków zrezygnować. Składniki 1 szklanka mąki 1 szklanka kefiru 3 małe jabłka 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki masła 2 łyżki cukru waniliowego olej do smażenia Dodatkowo cukier puder sos czekoladowy Placki z jabłkami – przepis Jabłka obieramy ze skórki i bardzo drobno kroimy w kostkę. Masło roztapiamy w rondelki(...)przestygnięcia. Do miski dodajemy pozostałe składniki – mąkę, kefir, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, jajka oraz roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy przy pomocy łyżki. Jak ciasto będzie już bez grudek to dodajemy pokrojone jabłka. Całość delikatnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wykładamy przy pomocy łyżki placuszki. Smażymy je na rumiany kolor z dwóch stron. Placuszki po usmażeniu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ruchanki 1991

racuchy  musiały być najpierw dobrze wyrobione i wyrośnięte, czyli "wyruchane" i stąd właśnie pochodzi ich nazwa. Początkowo ruchanki przyrządzano z mąki żytniej. A właściwie z ciasta chlebowego na zakwasie. Gospodynie część ciasta na chleb smażyły w postaci okrągłych placków i podawały z cukrem. Obecnie częściej przyrządzane są z mąki pszennej oraz drożdży i w takiej wersji przedstawiam je dzisiaj(...)pokroić w kostkę. Mieszankę mleczną wlać do miski z mąką, wymieszać drewnianą łyżką. W dalszym ciągu mieszając dodać jaja (po jednym) i stopione masło. Wsypać pokrojone jabłka, dodać rozczyn, dobrze zamieszać. Ciasto przykryć ściereczką odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na rozgrzany na patelni olej nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać posypane cukrem pudrem

Pełny talerz