ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:303/762)

.548. jabłko w sezamowej pułapce 171

ciasto z mąki sezamowej z jabłkiem ; kawa orzechowa ~ Mąka sezamowa...Miłość od pierwszego użycia? I think so! ♥♥♥ Nowa gofrownica wczoraj jednak wypróbowana i tak :) Mama wróciła z pracy, a ja powitałam ją goframi :) Ciasto zrobione na szybko: jajko, 3/4 szklanki mleka, łyżka oleju, szklanka mąki (pszenna i żytnia razowa), 3 1/2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

breakfast of dreams
Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem 223

budyniem i porzeczkami białymi i czerwonymi. Lekko chrupiące z delikatnym budyniem w środku i wyrazistymi w smaku porzeczkami. Przepis wzięłam na szarlotkę od dorotus76, tylko zamiast jabłek dodałam porzeczki. Polecam, naprawdę ciasto jest przepyszne :-) Składniki na ciasto : 450 g mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła lub margaryny 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej , kwaśnej śmietany

Na słodko lub wytrawnie
Naleśniki z jabłkami 189

cynamon – 2 łyżki – cukier puder – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Mąkę , mleko , wodę , proszek do pieczenia , jajka , olej i sól dokładnie mieszamy na gładkie ciasto. Smażymy duże naleśniki. NADZIENIE: Jabłka obieramy , kroimy w kosteczkę. Posypujemy cynamonem i cukrem pudrem. Wkładamy do garnka i podlewamy ok. 50 ml wody. Prażymy kilka minut aż zmiękną. Farszem napełniamy naleśniki

Ostra na Słodko
Tort makowy z kremem kawowym 1274

Zapraszam Was po przepis na fajny tort makowy z dodatkiem jabłek oraz kremem kawowym. Piekłam go rok temu na Święta. Składniki (tortownica 26): Ciasto: 350 g suchego maku 8 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 masła 2 szklanki posiekanych lub mielonych bakalii (u mnie mielone i siekane orzechy włoskie, posiekane migdały, rodzynki i skórka(...)masło. Wymieszać. 4. Utrzeć na puch żółtka z cukrem pudrem. 5. Do masy makowej dodać utarte jabłka, bakalie, kaszę manną i aromat. Dodać ubite żółtka z cukrem i wymieszać. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać całość. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem, piec w 180-190 st. C przez ok 60 minut. Zimne ciasto

Kuchnia domowa Ani
Racuchy drożdżowe 138

drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy połową szklanki ciepłego mleka, odstawiamy na ok 10 min, Następnie dodajemy jajko, szklankę mleka i całość dokładnie mieszamy, Do wymieszanego ciasta dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka i całość mieszamy, miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20-30 min do wyrośnięcia Gdy ciasto wyrośnie smażymy ( nakładając łyżką

Studencka Micha
leniwa, nocna drożdżówka z jabłkiem, żurawiną... 107

szklanka, jajka 3 sztuki "L", mleko 1,5 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta, żurawina świeża mrożona 2 szklanki + 2 łyżki cukru, jabłka 5 sztuk średnie, cukier puder - ile potrzeba Do miski dodawać składniki wg podanej kolejności w przepisie - do miski wyspać pokruszone drożdże świeże, cukier, wlać roztrzepane jajka, mleko, olej rzepakowy, wsypać(...)gotować z cukrem z 10 minut, odsączyć na sitku, sok jest dobry do herbaty. Rano mikserem spiralami wyrobić gładkie ciasto z 2 minuty, forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na wierzch poukładać jabłka ze skórką pokrojona na kawałeczki, rozsypać żurawinę. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka orzechowa najlepsza 138

kruchego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać łyżkę wody, jeśli zbyt mokre - łyżkę mąki.  Otrzymane ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.  W tym czasie przygotować nadzienie jabłkowe. Nadzienie jabłkowo - żurawinowe: 2 kg jabłek szarlotkowych lub innych, obranych i pokrojonych w grubsze plasterki sok z 1 niedużej cytryny 1 łyżeczka cynamonu(...)bułki tartej. Wyłożyć jabłka, wyrównać. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Ubitą pianę wyłożyć na jabłka, wyrównać. Na górę zetrzeć na tarce lub drobno pokruszyć kruche ciasto. Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut. Przestudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, oprószyć cukrem pudrem, kroić nożem z piłką, podawać. Polecam

Kubki smaku
Placki z jabłkami 101

możecie z tych dodatków zrezygnować. Składniki 1 szklanka mąki 1 szklanka kefiru 3 małe jabłka 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki masła 2 łyżki cukru waniliowego olej do smażenia Dodatkowo cukier puder sos czekoladowy Placki z jabłkami – przepis Jabłka obieramy ze skórki i bardzo drobno kroimy w kostkę. Masło roztapiamy w rondelki(...)przestygnięcia. Do miski dodajemy pozostałe składniki – mąkę, kefir, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, jajka oraz roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy przy pomocy łyżki. Jak ciasto będzie już bez grudek to dodajemy pokrojone jabłka. Całość delikatnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wykładamy przy pomocy łyżki placuszki. Smażymy je na rumiany kolor z dwóch stron. Placuszki po usmażeniu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ruchanki 2019

racuchy  musiały być najpierw dobrze wyrobione i wyrośnięte, czyli "wyruchane" i stąd właśnie pochodzi ich nazwa. Początkowo ruchanki przyrządzano z mąki żytniej. A właściwie z ciasta chlebowego na zakwasie. Gospodynie część ciasta na chleb smażyły w postaci okrągłych placków i podawały z cukrem. Obecnie częściej przyrządzane są z mąki pszennej oraz drożdży i w takiej wersji przedstawiam je dzisiaj(...)pokroić w kostkę. Mieszankę mleczną wlać do miski z mąką, wymieszać drewnianą łyżką. W dalszym ciągu mieszając dodać jaja (po jednym) i stopione masło. Wsypać pokrojone jabłka, dodać rozczyn, dobrze zamieszać. Ciasto przykryć ściereczką odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na rozgrzany na patelni olej nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać posypane cukrem pudrem

Pełny talerz
kruszonkowy gruszkojabłkowiec... 184

pieczenia, mąka, sól w robocie utrzeć na sypką kruszonkę tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem, do blaszki dać 3/4 ciasta i przyklepać do dna ze skórką gruszki, jabłka pokroić w kostki, wymieszać z cukrem, przyprawą do piernika, budyniem i wszystko wyłożyć na ciasto w blaszce resztę ciasta rozsypać na owocach jako kruszonkę piec

W Mojej Kuchni Lubię
Rolada z jabłkami 122

wyszedł), ale teraz, już po fakcie mogę stwierdzić, że pasuje do całości znakomicie. Do jego nakładania przyda się worek cukierniczy. Masa jabłkowa: 4 duże jabłka 1 łyżeczka masła 1 op. galaretki cytrynowej Ciasto: 5 jajek 90 g cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 40 g mielonych migdałów 3 łyżki ciepłej wody szczypta soli Lukier karmelowy(...)łyżki cukru pudru 2 zagęstniki do śmietany Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach tarki. W naczyniu umieszczamy masło oraz jabłka i dusimy na małym ogniu, aż jabłka zmiękną. Dodajemy suchą galaretkę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do stężenia (wytworzony sok musi wyraźnie połączyć się z jabłkami) Żółtka ucieramy z dwoma łyżkami cukru, wodą oraz

Smaki Na Talerzu
Ciasto Kilimandżaro 146

bardziej puszysty. Kilimandżaro to ciasto dla wielbicieli mas budyniowych przekładanych kwaskowatym jabłkiem. Pyyyszne, nie jest też zbyt skomplikowane, podczas studzenia biszkoptu można robić masy więc przygotowanie też nie jest czasochłonne. Polecam bardzo każdemu! Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao Masa jabłkowa: 1,5 kg. jabłek 2 galaretki (ja użyłam(...)stopniowo dodawać do niego letni budyń. Wymieszać dokładnie, aż w masie nie będzie grudek. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Na jedną połowę wyłożyć jabłka z galaretką, wyrównać, następnie masę budyniową. Przykryć drugą połową biszkoptu. Ciasto polać polewą czekoladową, np. taką KLIK i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Jabłka zapiekane w cieście 238

dopełniają całość, a ciasto, mimo, że zrobione z mąki razowej, jest bardzo delikatne. Fajny pomysł na śniadanie, może niekoniecznie to zabiegane w tygodniu, prędzej na spokojny weekendowy poranek.  Składniki: Ciasto: 3 ½ szkl. pszennej mąki razowej typ 2000 1 łyżka syropu klonowego ½ łyżeczki soli morskiej 2 ½ łyżeczki drożdży instant 1 ½ szkl. ciepłej wody Nadzienie: 3 duże jabłka ½ szkl. posiekanych(...)szkl. rodzynek 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej Wszystkie składniki ciasta wymieszaj w dużej misce. Zagniataj przez ok. 8-10 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Podziel je na 8 równych części, przykryj ściereczką i pozostaw na ok. 40 min. Jabłka obierz, pokrój w 1 cm kosteczkę i przenieś do miski. Dodaj rodzynki, lekko

Roślinna - blog wegański
pyszne ciasto czekoladowe z jabłkami i pianką... 181

Składniki: puder 3/4 szklanki + zimna woda 4 łyżki + ocet 10% 1 łyżeczka + mąka ziemniaczana 2 łyżki, czekolada gorzka 200 gram, jabłka 6 sztuk większe, jajka 6 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, margaryna 250 gram, mąka pszenna 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, soda 1 łyżeczka, kakao 3 łyżki białka zimne ze szczyptą soli(...)miała "zważoną" konsystencję wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i szybko połączyć składniki na dość gęste ciasto forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć ciasto i wyrównać wierzch na ciasto zetrzeć na grubszych oczkach tarki czekoladę gorzką, obrane jabłka, na jabłka wyłożyć ubitą pianę piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto piaskowe z kosteczkami jabłek 98

razem ciasto ucierane, długo utrzymujące świeżość, bardzo aromatyczne. Lekkie, letnie ciasto - do kawki na balkonie, działce, na każdą okoliczność. Można zastosować ten przepis do wszelakich ciast owocowych - truskawkowych, jagodowych, rabarbarowych. Wypiek, który smakuje do ostatniego kawałka. Od razu chciałoby się go piec ponownie, by po prostu gdzieś tam sobie czekał pod ręką. Wyjątkowo cenię ciasta o strukturze zwartej, nie rozsypujące(...)jabłka średniej wielkości skórka z cytryny 20 dag cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 20 dag mąki pszennej 8 dag maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier cynamonowy i łyżeczka mąki ziemniaczanej do posypania jabłek Wykonanie: Masło z olejem podgrzewamy w rondelku, studzimy. Jaja ubijamy z cukrami na puch. To ważny etap, od którego zależy puszystość ciasta

Kronika Piekarnika