ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:295/762)

Pasta z awokado na ostro 221

Pasta z awokado na ostro to idealny dodatek do chrupiącej tortilli, ale również może być wykorzystana jako pasta do pieczywa. Lista składników i przepis jest poniżej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Miękkie pierniczki z nadzieniem 92

dlatego, że piekę je tylko na Boże Narodzenia, bo właśnie w tym czasie piernikowe wypieki tak bardzo smakują. Te pierniczki są miękkie, nawet nie muszę wkładać skórki jabłka do puszki, ponieważ ciasto utrzymuję miękkość dzięki nadzieniu z powideł śliwkowych. Przypominają nieco znane pierniczki alpejskie, ale nie oszukujmy się - są inne, dla mnie nawet lepsze:) Można polać je czekoladą albo(...)jeszcze raz. Ciasto powinno być dość luźne, trochę lepkie. Miskę z ciastem przykryć folia, odstawić w chłodne miejsce na 24-36 godzin. Gdy ciasto odleżakuje, stanie się nieco gęstsze i twardsze. Ciasto podzielić na 4 kawałki. Każdy rozwałkować, podsypując mąką, na grubość ok 5mm, na połowę wyłożyć niewielką ilość nadzienia w dość sporych odstępach, przykryć druga połową ciasta, dociskając lekko

Obiad gotowy
jabłecznik drożdżowy ze śmietaną 145

wlać do mąki, dodać żółtka, jajko, śmietanę i sól. Wlać pozostałe mleko i wyrabiać ciasto, po chwili wlewając masło. Wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić do miski. Przykryć ściereczką i odstawić na trzy kwadranse. W tym czasie przygotować masę jabłkową.  Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wsypać do garnka, zalać połową szklanki(...)wody, zasypać cukrem, cynamonem i dusić aż zmiękną. Kisiel rozrobić w odrobinie wody, wlać do jabłek i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i rozmieszać. Przestudzić.  Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem, rozwałkować na dnie połowę ciasta. Wyłożyć masę jabłkową. Pozostałe ciasto także rozwałkować i położyć na wierzchu.  Wstawić do piekarnika nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Francuska tarta z jabłkami według Julii Child 140

myśl idei „Jedzmy jabłka” przyrządziłyśmy pyszną tatrę z jabłkami według przepisu Julii Child. Wprawdzie przepis jest francuski jednak jabłka jak najbardziej polskie :) Smak za to dzięki glazurze morelowej niepowtarzalny! Ilość porcji: Forma do tarty Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 170g schłodzonego masła 2 łyżki cukru ½ szklanki zimnej wody ½ łyżeczki soli Nadzienie: 3 jabłka 2 łyżki(...)minuty. Przygotowujemy glazurę morelową: dżem morelowy przecieramy przez sito do garnuszka, dodajemy cukier i gotujemy na gazie, aż całość nieco zgęstnieje. Podpieczoną powierzchnię ciasta smarujemy ciepłą glazurą morelową. Układamy na niej plastry jabłek w kręgach. Następnie posypujemy dwoma łyżkami cukru. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 190 stopni na około 30-35 minut. Wyjmujemy kiedy jabłka się zarumienią

Kolizje Smaków
Jabłka pod pierzynką czyli dietetyczna szarlotka nr 3 176

polania Sposób przygotowania: Otręby zalewamy 6 łyżkami wrzątku i odstawiamy na bok żeby spęczniały w tym czasie jabłka myjemy,obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach starte jabłka mieszamy z łyżeczką cynamonu do spęczniałych otrębów dodajemy serek homogenizowany, łyżeczkę cynamonu, 2 skruszone tabletki STEWII i mieszamy otrębową masę wykładamy na spód żaroodpornego naczynia (ja użyłam naczynia(...)jajek ubijmy na sztywną pianę z 3 rozkruszonymi tabletkami STEWII następnie dodajemy do białek roztrzepane żółtka i delikatnie mieszamy na lekko podpieczone ciasto otrębowe wykładamy starte jabłka na jabłka wykładamy pianę z jajek ponownie wstawiamy do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 20-30 minut (sprawdzamy czy góra się nie spala) podajemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Drożdżowe racuchy z jabłkami 357

przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. 2. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy w kostkę. 3. Do zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałe składniki na ciasto i całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy jabłka, mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. 4. Na rozgrzany na patelni olej nakładamy łyżką porcje ciasta i smażymy na wolnym ogniu

Kuchnia domowa Ani
1528.Tarta z jabłkami w galaretce 146

Taką tartę zrobiłam specjalnie do konkursu Kasi...pomysł z jabłkami i galaretkami podpatrzyłam  tutaj , ale ciasto jest inne..do ciasta wykorzystałam pięknie pachnące galaretki z  Wodzisława .. 190g mąki pszennej 10g kakao 120g margaryny 90g cukru pudru 1 jajko szczypta soli 1 kg jabłek  3 różne galaretki[  agrestowa, wiśniowa, pomarańczowa Wodzisław ]  10 dkg mąki(...)folię i piec dalej ok. 5- 10 minut . Jabłka obrać, pokroić w kostkę.Podzielić na trzy części i każdą część [ osobno] wymieszać z galaretką. Na podpieczone ciasto układać według uznania kolorowe jabłka. Mąkę wymieszać z cukrem , margaryną i drobno posiekanymi orzechami , tak aby powstała kruszonka. Posypać kruszonka wyłożone jabłka. Piec około 25 minut w temperaturze około

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka, ciastka z jabłkiem – łatwy przepis 137

żółtkami). Dokładnie wyrobić do uzyskania elastycznego, lekko klejącego się ciasta (w razie konieczności podsypać mąką). Ciasto owinąć w folię spożywczą i spłaszczyć. Umieścić w zamrażalce na 30 minut (lub w lodówce na całą noc). Ciasto musi się schłodzić tak, aby można było je rozwałkować. W międzyczasie obrać jabłka i pokroić je na ósemki i każdą ósemkę jeszcze na pół(...)razie konieczności podsypywać delikatnie mąką). Kieliszkiem od wina wycinać krążki. Na środek każdego krążka umieścić jabłko, oprószyć cynamonem. Zlepiać środki ( patrz zdjęcie ).   Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem na dół w średnich odstępach (ciastka minimalnie urosną). Każde ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg) przez 20-22 minuty. Studzić

CookYourself
Szarlotka z czekoladowym budyniem 100

cynamonu pół galaretki pomarańczowej lub cytrynowej Przygotowanie: ciasto 1. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i miękkie zimne masło pokrojone w kostkę. Łączymy tworząc kruchą konsystencję i na koniec dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na pół, owijamy folią spożywczą i składamy do zamrażarki. masa jabłkowa 2. Jabłka obieramy, kroimy na pół i pozbywamy(...)mieszamy dokładnie. Studzimy co jakiś czas mieszając, żeby nie zrobiły się kluski. 4. Formę (32x26) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy jedną część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko uklepujemy spód. Wykładamy jabłka i wylewamy budyń (jeszcze ciepły, aby dobrze się rozsmarowywał). Ścieramy drugą połówkę jako kruszonkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach

Zdrowie i pysznie na talerzu
CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRASTANIA (DLA POCZĄTKUJĄCYCH) 164

się kolejno do miski, odstawia na min 3 godziny, a potem miesza do połaczenia się: drewnianą łyżką lub hakiem miksera. Tym razem moją drożdżówkę zrobiłam z prażonymi jabłkami, które wyłożyłam na ciasto, a całość posypałam obficie kruszonką. No bo ciasto drożdżowe bez kruszonki - nie istnieje 😍 Szybko i prosto! Polecam gorąco! Składniki:  (na blachę 31cmx41cm) 10 dkg świeżych drożdży

Walijskie Pichcenie
Placek z jabłkami i gruszką 155

cukru wanilinowego  2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia 6 dużych łyżek kwaskowatej śmietany (12%) bądź kefiru 4 duże jabłka (najlepiej antonówki - ale inne też się nadają ) można ale nie trzeba dodać też gruszkę cukier puder do posypania ciasta tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta / odrobinę mąki do wysypania formy Wykonanie: Ciasto : oddzielamy najpierw żółtka od białek. Białka ubijamy(...)zbierania ciasta z brzegów ścianek miski i dało radę. Ciasto wykładamy na wysmarowaną wcześniej i posypana mąką lub bułką tartą blaszkę kwadratową. Wyrównujemy ciasto i układamy na nim wcześniej obrane i pokrojone wcześniej plasterki jabłek i gruszek, jeżeli zrobisz to dopiero teraz nie będzie tragedii ;) - ja tak właśnie zrobiłam Piekarnik nagrzewamy do 180*C i wkładamy ciasto

W Moim Magicznym Domu
Szarlotka z wiśniami 145

jest to ciasto idealne na święta. Kruche ciasto, kwaskowe nadzienie i słodka beza to wypiek, który na pewno zaintryguje rodzinę i znajomych. Doskonałe ciasto na zakończenie świątecznego ucztowania. Polecam! Składniki: ciasto 250 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 50 g mąki krupczatki 6 g proszku do pieczenia 3 żółtka nadzienie 1 kg jabłek np.: szarych(...)mąki ziemniaczanej 50 ml wody 10 g cynamonu beza 100 g cukru 20 g mąki ziemniaczanej 4 białka Ciasto : Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Nadzienie: Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na kwadraty. Dodajemy wiśnie. Owoce zalewamy wodą. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy

Ciasta z tradycjami
Przepisy wigilijne Karola Okrasy 147

organizowanej przez Lidl Polska oraz Jabłka Grójeckie. W ten chłodny dzień mieliśmy możliwość pogotować z dobrze Wam znanym, cenionym Szefem Kuchni Karolem Okrasą. Podzielił się on z nami niesamowitymi, oryginalnymi przepisami wigilijnymi z jabłkiem w roli głównej. Niżej przedstawiam dwa przepisy, które szczególnie przypadły mi do gustu. Pierwszy to przepis na pierogi z jabłkiem i kaszą jaglaną, a drugi(...)łososia podanego z kapustą curry. Pierogi z prażonym jabłkiem i kaszą jaglaną z sosem makowo-limonkowym Ciasto: 250 g mąki pszennej szczypta soli około 100 ml zagotowanej wody z 30 ml mleka i 20 g masła Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy na 20 minut, aby odpoczęło. Farsz: 5 jabłek upalonych nad ogniskiem – możecie oczywiście przypiec

Kuchnia Bazylii
Sypane ciasto z kaszy manny z pięcioma owocami. 148

czekolada -masło 3/4 kostki -truskawki -śliwki czerwone -jabłko, banan, gruszka Wszystkie sypkie produkty przesiewamy w jedno. Dodajemy półtwarde posiekane masło i zagniatamy na sypkie ciasto, które dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i dajemy pierwszą warstwę kruszonego ciasta, tę z kakao, układamy na nim gruszki jabłka i banany, dodajemy drugą warstwę(...)nanosimy na nią truskawki i śliwki; zasypujemy trzecią częścią ciasta i delikatnie ugniatamy. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem. Sos: -kilka łyżek mleka -łyżka masła -tabliczka czekolady gorzkiej -skórka pomarańczy -cukier waniliowy -śmietanka 30% Mleko podgrzewamy, dodajemy czekoladę i masło, topimy i intensywnie mieszamy. Dodajemy cukier, łączymy. Zdejmujemy z ognia, podlewamy kilkoma łyżkami śmietanki i mieszamy

BaRepas
jabłkowiec z bitą śmietaną... 149

łyżeczki, przecier jabłkowy 300 ml/słoik, jabłka 5 sztuk, cynamon 1 łyżeczka, śmietana 30 % 200 ml, cukier puder 1 łyżka, gorzka czekolada - ile potrzeba jajka, miękka palma, cukier w robocie zmiksować z 8 minut na kogel-mogel wsypać mąkę, kardamon, proszek do pieczenia i zmiksować na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia(...)boli posmarować tłuszczem i tartą bułką na dnie blaszki rozsmarować z 3/4 ciasta i dodać przecier jabłkowy wymieszany z cynamonem i na wierzchu ułożyć ćwiartki jabłek bez skórki na koniec rozsmarować resztę ciasta i piec w 200C około 40-45 minut ciasto z blaszki wyjąć na talerz jak będzie dobrze wystudzone - inaczej masa nie będzie zastygła i może

W Mojej Kuchni Lubię