ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:318/762)

Tarta jabłkowa z sosem śmietanowym i pomarańczową glazurą 132

oczywiście poddałam lekkiej modyfikacji (inaczej nie byłabym sobą :)) Potrzebujemy: na ciasto: 200 g mąki tortowej 130 g zimnego masła + kawałek do posmarowania formy 1 łyżka cukru 2 łyżki cukru waniliowego (można zrobić samemu: KLIK ) skórka otarta z 1/2 cytryny na nadzienie: 0,5 kg obranych i wydrążonych jabłek 150 g śmietany 18% 100 g cukru 2 jajka(...)łyżeczka pasty waniliowej 2 łyżki marmolady z pomarańczy Mąkę przesiewamy, siekamy z zimnym masłem, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Nadzienie przygotowujemy następująco: obrane i wydrążone jabłka kroimy w plastry. Śmietanę mieszamy z jajkami, cukrem, sokiem z cytryny i pastą waniliową. Jak ciasto się schłodzi to wałkujemy je przez

Marder&Marder Manufacture
Ekspresowa szarlotka na biszkopcie 224

4 jaja 8 dag mąki 12 dag cukru 2 cukry waniliowe Cynamon 1 łyżka aromatu cytrynowego lub pomarańczowy Wykonanie: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zmieszać z cukrami waniliowymi i cynamonem.  Następnie przygotować ciasto biszkoptowe. Żółtka utrzeć z cukrem(...)wsypać mąkę i połączyć delikatnie z ubitą na sztywno pianą i aromatem. Na blachę keksówkę położyć papier do pieczenia, wyłożyć starte jabłka i zalać biszkoptem. Piec w temperaturze 160 stopni około 40 minut.  Po upieczeniu ciasta odwrócić go do góry dnem . Można podawać z lodami waniliowymi lub z bitą śmietaną. Polecam również moje pozostałe przepisy na szarlotki: Szarlotka

Tradycyjna Kuchnia
Warkocz Drożdżowy z Marcepanem 141

Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu drożdżówka. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy a zachwyca smakiem. Słodki marcepan idealnie współgra z ciastem drożdżowym. Chrupiące migdały i soczyste jabłko wzbogacają jej smak. Robiłam ją już trzy razy, wiec jak się domyślacie musi dobrze smakować. I choć z marcepanem, który bardziej zarezerwowany jest na święta Bożego Narodzenia tak i świąteczny Wielkanocny stół nią(...)letnie mleko z tłuszczem, dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i ponownie zostawiamy do napuszenia, około 30 minut. Ciasto ponownie delikatnie wyrabiamy, lekko podsypując mąką. Rozwałkowujemy na prostokąt około 35 x 40 cm. Marcepan, migdały, obrane i pokrojone na kawałki jabłko, konfiturę i żółtko umieszczamy w misie miksera. Ucieramy do połączenia się składników, marcepan powinien nam się ładnie utrzeć. Rozwałkowany

Made By Mom And Son
Jabłecznik z czekoladą 161

gram cukru pudru lub drobnego 1 tabliczka gorzkiej czekolady Cukier wanilinowy Jabłka prażone – słoik ok. 1 l Bułka tarta Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy i na koniec dodajemy ubite białka. Ciasto dzielimy na połowę. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli(...)garnku umieszczamy miseczkę z czekoladą. Podgrzewamy ). Do jednej części dodajemy rozpuszczoną czekoladę (ciepłą ale nie gorącą). Mieszamy. Blaszkę smarujemy margaryną ( najlepiej zostawić łyżeczkę margaryny od ciasta ) i posypujemy bułką tarta. Do jabłek dodajemy cukier wanilinowy. Łączymy. Na blaszkę wykładamy ciemną masę, jabłka i jasną masę ( blaszka typowa prostokątna ). Pieczemy w piekarniku w temp

Smaki Ewy
Jabłecznik inaczej z ciasteczkami i masą z kisielem jabłkowym 146

ciasta osobno. Na każdym cieście rozkruszyć ciastka. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec przez 10-15 minut. Forma okrągła o średnicy 26 cm. Wyjąć ciasto z formy i ostudzić. Masa jabłkowa – jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jabłka wrzucić do garnka, dodać cukier, wlać sok jabłkowy i sok z cytryny. Odlać trochę soku(...)proszek budyniowy i cynamon.Jeśli nie lubicie z cynamonem możecie go pominąć. Zagotować jabłka w soku i wlać rozmieszany proszek budyniowy. Zagotować cały czas mieszając, masa powinna zgęstnieć. Lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywną pianę pod koniec dodać cukier waniliowy. Układanie ciasta – na płaski duży talerz do ciasta położyć pierwszą warstwę ciasta i rozłożyć 1/3 masy jabłkowej, natychmiast

Kuchnia Pokoleń
Salceson 164

Wykorzystując mnóstwo jabłek, które są i chęć zmiany ciasta znalazłam w internecie przepis na to ciasto. Przepis ciekawy i ciasto wyszło przepyszne, mięciutkie i warte zrobienia jeszcze nie raz, równie dobrze będzie smakowało z dodatkiem orzechów. Składniki: 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego cukier waniliowy 1 łyżka kakao(...)Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao oraz cynamon. Całość wymieszać na jednolita masę. Dodać jabłka i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylać masę. Piec przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto się upiecze wyjąć i wystudzić, posypać cukrem pudrem

Motylkowa Kuchnia
Cholera - zapiekanka z jabłek, wędliny i...... 147

wody płaska łyżeczka sody oczyszczanej Nadzienie: 4 spore ziemniaki ugotowane al dente 2 średnie jabłka duża cebula por biała część 300 g wędliny szklanka żółtego sera łyżka majeranku sól  i pieprz do smaku łyżka masła i bułka tarta do formy Ze składników zagniatamy ciasto, tej wody to tyle ( ja dałam 4 łyżki) aby ciasto się ładnie zbiło(...)oraz majerankiem, przykrywamy połową tartego sera. Na ser dajemy por z cebulą, na to wędlina i resztę sera, następnie idą plastry obranych  jabłek, majeranek, sól i pieprz do smaku. Na wierzch ścieramy resztę ciasta, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Na koniec dodam tylko tyle, że nie spodziewałam się, że jabłka

Dieta moja pasja
Jabłecznik bezglutenowy z polewą czekoladową - w dwóch odsłonach 182

czasu, gdy w jakiejś gazecie znalazłam na nią przepis. Zrobiłam i szarlotka niesłychanie mnie zachwyciła, również tym, że wyszła taka kształtna, bo do piekarnika wkładałam ciasto składające się w większości z pokrojonych jabłek i miałam 90% pewności, że wyciągać je będę łyżeczką z foremki - dobrze, że się z nikim nie założyłam;) Przepis był na tortownicę(...)ciacho jest pierwsza klasa:)  Rekomendacją niech będzie opinia mojej córki: "Nawet niezłe, choć lepsze by było z większą ilością polewy i mniejszą jabłek" co w jej ustach jest sporym komplementem;) Mam ochotę zrobić to ciasto również tradycyjnie, czyli na mące pszennej lub żytniej pełnoziarnistej i pewnie za jakiś czas zrobię:) I wariant niski: "Życiowym przywilejem jest bycie

Zdrowa Kuchnia Sowy
Muffinki z jabłkami i cynamonem + film 303

muszkatołowej i cynamon. Wszystkie składniki ( niezbyt dokładnie ) ze sobą łączymy. Wyłożoną papilotkami formę na muffinki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st C. około 25 minut. Po upieczeniu babeczki posypujemy cukrem pudrem.     Artykuł Muffinki z jabłkami i cynamonem + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
CIASTO Z JABŁKAMI 144

koniec dodawać po jednym żółtku ubijając na pulchną masę. Następnie dodać stopniowo olej. Na końcu delikatnie mieszamy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i układamy na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach przez

Prosto i Smacznie z Anetą
Serowa tarta z jabłkami 226

szczypta soli, 1 jajko. NADZIENIE : 2 jajka, 250g sera ricotta lub chudego twarogu, 4 łyżki cukru, 2 łyżki budyniu waniliowego ( proszku ), 3 jabłka, sok z cytryny, konfitura z żurawiny, łyżka miodu Wykonanie:   Ze składników zagnieść ciasto, uformować kulę,owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 30 min. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)wyłożyć blachę, wylać masę serową.  Na masie ułożyć cienko pokrojone jabłka.  Piec 40 min w 180 st. C. Na 5 min przed końcem pieczenia, jabłka polać miodem. Upieczone ciasto udekorować konfiturą. Smacznego

kolorowotorcikowo
Placuszki owsiane z jabłkiem 150

najbardziej możemy użyć owsianej. Mąki wsypujemy do miski, wbijamy jajko, dodajemy ksylitom. Całość podlewamy stopniowo mlekiem, mieszamy.  Mleko wlewamy na oko, tak aby konsystencja ciasta była jak do naleśników. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do miski, mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Kładłam po 2 łyżki masy na jednego placka. Podajemy

VioletoweKucharzenie
OWOCOWE ROLADKI DROŻDŻOWE 112

cukier i sól, mieszamy i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy mąkę, jajko i wystudzoną margarynę. Zagniatamy ciasto, wałkujemy cienko na prostokąt.  2.Farsz: Jabłko obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę.  3.Ciasto smarujemy dżemem, posypujemy jabłkami i cynamonem. Zawijamy szerszy bok do środka z 1 i 2 strony, tniemy na 2-3 cm paski, układamy

słodki bratek
Naleśnikowe placuszki z jabłkami 171

Wykonanie: Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w niedużą kosteczkę. Jajka, napój sojowy/mleko, olej, szczyptę soli i mąkę zmiksować na gładkie, jednolite ciasto. Odstawić ciasto na 10 minut. Po tym czasie dodać jabłka i ewentualnie trochę cynamonu do smaku. Patelnię posmarować olejem i postawić na ogniu. Na rozgrzaną patelnię wlewać porcję ciasta naleśnikowego, formują cienki placuszek. Smażyć

kolorowotorcikowo
Szarlotka pod chmurką z różową rosą 118

Szarlotka  . Teraz czas na nową, nieco odnowioną i myślę ,że równie smakowitą :) Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g masła/dobrej margaryny 1 jajko 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany Masa Jabłkowa 1,5 kg jabłek 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki cytryny cukier waniliowy cynamon wedle uznania  Pianka(...)białka 3/4 szklanki cukru Wykonanie : Składniki na ciasto należy połączyć razem i wyrobić ciasto, które wykładamy na kwadratową blaszkę - ciasto będzie wyższe. Można też ciasto wyłożyć na podlużną blachę, co spowoduje mały spadek wysokości ;) Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Kropimy cytryną i dodajemy do nich wymione składniki. Wszystko mieszamy i wykładamy masę na ciasto. Jeżeli jest za dużo

W Moim Magicznym Domu