ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:314/762)

w kruszonce jabłuszka... 133

nałożyć jabłka; 6 sztuk starte ze skórką na grubszych oczkach, 2 sztuki pokrojone w kawałeczki na jabłka rozsypać kruszonkę lekko ją przyklepać do jabłek piec w 200C około 45 minut i ciasto wyjąć z blaszki jak będzie wystygnięte ciasto jest pyszne, nie za słodkie............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA

W Mojej Kuchni Lubię
Pyszne ciasto marchewkowe z jabłkami 53

sitko. Orzechy posiekać bardzo drobno. Jabłka obrać przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Każdą połówkę jabłka naciąć u góry. Można pokroić w plasterki. To już zależy od Was. Do masy jajecznej dodać potartą marchew, posiekane orzechy i składniki suche. Dokładnie wymieszać. Okrągłą formę wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną. Wlać ciasto i położyć u góry połówki jabłek(...)dodać również potartą marchew miksować obroty 5, czas 1 minuta dodać posiekane orzechy , obroty wsteczne, czas 20 sekund, obroty 5 Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciasto 45-50 minut. Do suchego patyczka :), czyli po wyjęciu drewnianego patyczka z ciasta musi on być suchy. Ostudzić ciasto i polać lukrem. Ciasto jest bardzo długo świeże, ale musi być

Kuchnia Pokoleń
Szarlotka z pianką 1018

cytrynowy Ciasto: Wszystkie suche składniki posiekać z masłem. Dodać żółtka, jajko, ekstrakt i śmietanę i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. 2/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę a pozostałe ciasto włożyć do zamrażalnika. Po godzinie ciastem wylepić natłuszczoną formę (24x36cm) robiąc rant o wysokości ok 2 cm i nakłuwając je widelcem. Posypać bułką tartą. Jabłka(...)Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier i kisiel. Ubijać aż piana będzie lśniąca i szklista. Pianę wyłożyć na jabłka. Na pianę zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto. Szarlotkę piec ok 40 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Dróżdżówki z jabłkami 139

Sezon na jabłka w pełni. Zapraszam na pyszne drożdżówki, w sam raz do pracy, na śniadanie, do kubka kakao lub z czymkolwiek wolicie :) Składniki:   Ciasto:   pół kg mąki 2 jajka 50 g drożdży pół szklanki cukru pudru 1 czubata łyżka margaryny lub masła 1 szklanka mleka szczypta soli Nadzienie: 3-4 jabłka pokrojone w kostkę(...)wyrośniętym rozczynem dodajemy mąkę i sól, mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy jajka z cukrem i roztopioną letnią margarynę, mieszamy i wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki (ok.10 minut). Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 4. Pokrojone jabłka mieszamy z cynamonem i cukrem. Odstawiamy, by puściły sok. Nadmiar odlewamy. 5. Kiedy ciasto podrośnie, odrywamy po niewielkim kawałku, rozpłaszczamy w dłoniach

Kuchnia domowa Ani
Cynamonowa tarta z budyniem i jabłkami. 135

cynamonu Mieszamy wszystkie składniki na ciasto, wkładamy do woreczka i do lodówki. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Robimy budyń wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie wałujemy schłodzone ciasto i układamy w foremce, nakłuwamy widelcem i Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika, pieczemy 15 minut. Wyciągamy i studzimy. Jabłka obieramy i kroimy(...)mieszamy z masłem i żółtkiem, ja robię to mikserem. Masę wylewamy na upieczony i ostudzony spód, na wierzch układamy jabłka. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy 30minut. Po 15 minutach posypałam wierzch ciemnym cukrem. Wyciągamy ciasto i studzimy 2 do 3 godzin żeby masa zastygła. Smacznego

Wypieki Rene
Beczki z gotowego ciasta francuskiego – przekąska na imprezę 77

gotowego ciasta francuskiego można wiele wyczarować. Przykładem mogą być takie “beczki”, które można wypełnić ulubioną pastą warzywną albo owocami. Świetnie prezentują się na imprezowym stole i pysznie smakują. Polecam Z gotowego ciasta francuskiego polecam również ślimaki(...)pizzowe , gruzińskie chaczapuri , pierogi z tofu i ze szpinakiem , paszteciki z pieczarkami . Z kolei ze słodkości polecam b aklawę z orzechami włoskimi , proste c iastka z jabłkami , rogaliki z czekoladą . Składniki: Ciasto: świeże gotowe ciasto francuskie ze sklepu (u mnie w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g) Nadzienie: guacamoli humus z grillowaną papryką baba ganoush pasta z bakłażana

Lamarida.pl
Jabłecznik kwietniowy 129

może potem wyjdziemy :) Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę.  Składniki ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 250 g masła miękkiego 200 g ksylitolu 150 g śmietany 18 %  5 żółtek cynamon  4 łyżeczki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jabłuszka przesmażane: jabłka słodkie 2,5 kg ksylitol 1 szklanka Krok(...)Przesiewamy mąkę i wsypujemy ją do miski.Dodajemy proszek do pieczenia, ksylitol, miękkie masło,śmietanę i żółtka. Zagniatamy ciasto i zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Krok 2 Ciasto się chłodzi, a w tym czasie obieram jabłka i robotem ścieram na tarce. Starte jabłka przekładam do garnka i wstawiam na gaz.Przesmażam jabłka

Różowa kuchnia
Bułki paryskie czyli drożdżówki z jabłkami 177

polania, cukier puder do posypania (opcjonalnie) Wykonanie tradycyjne: Wykonanie ciasta: Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka (nie gorącego), dodać łyżeczkę cukru i mąki, wymieszać i zostawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać podrośnięty zaczyn, cukier, jajko, szczyptę soli. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie. Dodawać powoli stopione masło i ponownie wyrobić. ciasto stanie się śliskie i błyszczące. Pozostawić w misce (przykryć(...)krótszego boku) ułożyć masę jabłkową (ok. 1-1,5 łyżki masy). Drugą stronę ciasta pokroić na cienkie paski. Nadzienie przykryć (choćby częściowo) niepokrojoną częścią ciasta, a następnie ułożyć na nim paski z ciasta (jeśli są na tyle długie to można spróbować zawinąć je pod bułeczkę).  Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć je ściereczką i odłożyć

Mania Wypiekania
Jesienne ciasto z gruszką i marchewką 241

marchewkowe jest miłą odmianą od tradycyjnych biszkoptów. Delikatny budyń gruszkowy przykryłam masą serowo śmietanową, a żeby było ciekawiej zamiast zwykłego sera dodałam almette jabłko-gruszka i okazało się, że to połączenie idealne. By nieco "odchudzić" ciasto użyłam mąki orkiszowej i mocno ograniczyłam ilość użytego cukru. Wyszło lekko, smakowicie i niezbyt słodko :) Zapraszam do wypróbowania przepisu. Ciasto: Składniki na tortownicę(...)czasu mieszając, by się nie przypaliły. Budyń rozpuścić w wodzie, wlać do owoców i zagotować. Ciepły budyń wyłożyć na obie części przekrojonego ciasta. Masa serowo śmietanowa 200 ml śmietany 30% 2 opakowania serka almette jabłko gruszka 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w1/3 szkl. wody cukier puder do smaku (u mnie 1 łyżka) Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie ostrożnie

Cynamonowe szczęście
Szarlotka pod croissantem 171

szklanka Jajka 2 szt. Jabłka 2 szt. Mleko 2 łyżki Proszek do pieczenia 2 ¼ łyżeczki Sól ¾ łyżeczki Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy Ciasto croissant 1 opakowanie Cukier puder do posypki Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i posiekanym masłem, mieszać palcami do otrzymania kruszonki. Następnie dodać(...)jabłka, cukier i jajka rozbełtane w mleku. Wymieszać raz jeszcze aby nie było śladów suchej mąki. Przełożyć do przygotowanej formy, przykryć ciastem croissant i nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem

Tradycyjna Kuchnia
Murzynek z jabłkami i białą polewą 184

Kochani mam dla Was "stare ciasto" w "nowej szacie " :D  To klasyczny Murzynek, który wzbogaciłam dodatkiem jabłek pokrojonych w dość dużą kostkę, polany pyszną białą polewą i posypany grubo siekanymi orzeszkami ziemnymi :) Pyszności!!! Składniki: 1 kostka masła lub margaryny 2 szklanki cukru 4 płaski łyżki kakao lub 2 pełne  1/2 szklanki mleka 4 jajka 2 szklanki mąki(...)odstawiam do lodówki. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i miksując na wolnych obrotach dosypuje niewielkimi porcjami do masy czekoladowej.  Jabłka obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i kroję w dość dużą  kostkę. Wsypuje do ciasta i mieszam łyżką. Na końcu dodaję ubitą pianę z białek i delikatnie mieszam do połączenia się składników.   Formę o wymiarach

Ciasteczkowy Potwór
Placek drożdżowy z jabłkami 97

cukier do jabłek (smakowo) 40 g świeżych drożdży 2 jajka 3 żółtka jaj 100 g cukru 150 g masła Przygotowanie Rodzynki moczymy we wrzątku z dodatkiem rumu. Odcedzamy. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem i cynamonem. Dodajemy rodzynki. Drożdże mieszamy z łyżką cukru. Kiedy staną się płynne wlewamy letnie mleko oraz 100 g mąki. Dokładnie mieszamy(...)jajka i żółtka ucieramy. Dodajemy do drożdży razem z przesianą mąką. Ręcznie wyrabiamy przez 20 min, po czym dodajemy rozpuszczone masło, łączymy z ciastem aż je wchłonie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na wierzch układamy jabłka z rodzynkami. Wkładamy do piekarnika na około 40 min. rozgrzanego

R'n'G Kitchen
Szybka szarlotka na kruchym cieście z migdałową nutą 183

oprószenia ciasta mała garść płatków migdałowych Emix do posypania po wierzchu Przygotowanie: Piekarnik nagrzewam do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do większej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy aromat migdałowy, posiekane masło (lub margarynę), jedno całe jajko i 3 żółtka. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta (ja zawsze robię z niego kulę). Ponad połową ciasta wylepiamy(...)wysmarowaną wcześniej margaryną i obsypaną kaszą manną tortownicę. Tworzymy małe ranty z ciastaCiasto nakłuwamy delikatnie widelcem. Tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Nasz spód podpiekamy około 15 minut (ma być lekko złoty). Następnie wyciągamy formę z piekarnika, nakładamy łyżką nasze prażone jabłka, lekko ugniatamy. Na wierzch układamy łatki z pozostałej ilości ciasta. Ciasto

Słodkie okruszki
Makowiec japoński 223

wszystkie, bez grama mąki, z jabłkami, pyszny! Wilgotny, mięciutki, rozpływa się w ustach. Bez spodu, praktycznie sama masa makowa ;) Udekorowany suszonymi kawałkami jabłek. Zasmakuje i Wam, chociaż pewnie już od dawna znacie to ciasto, bo jest bardzo popularne :) Polecam! Składniki: 300 g masy makowej 2 jabłka 2 duże jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kaszy(...)Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do masy makowej dodać starte jabłka, proszek do pieczenia, kaszę i żółtka, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy makowej i bardzo delikatnie połączyć. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm, wcześniej natłuszczonej i oprószonej kaszą manną. Piec w temperaturze 180 stopni przez

Domowa cukiernia Ewy
Placek poduszkowiec z owocami 62

miękkość dzięki dodatkowi serka, jest w smaku delikatnie waniliowe, charakteru nadają mu użyte owoce. Zupełnie inaczej smakuje z morelami, inaczej z węgierkami, jeszcze inaczej z jabłkami z cynamonem. Idealnie sprawdza się jako ciasto przeznaczone w plenerowe degustacje. Piekłam je kilkukrotnie, za każdym razem z innymi owocami, ostatnia odsłona była morelowa. Każdą połowę moreli oprószyłam cukrem pudrem i cukrem waniliowym(...)jabłka, to pokrojone w kostkę. Polecam węgierki i jabłka właśnie. Składniki: 100 gram miękkiego masła 70 gram cukru pudru 1 cukier waniliowy szczypta soli 125 gram serka homogenizowanego 1 jajko 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 gram mąki 50 gram mielonych orzechów ( można dać 300 gram mąki, bez dodawania orzechów ) owoce - śliwki, morele, jabłka pocięte

Kronika Piekarnika