więc zrobiłam kilka kg musu jabłkowego i tak sobie wykombinowałam ulubiony typ ciastek, czyli wszystko wymieszać, uformować i upiec. Miśka zachwycona, bo uwielbia jabłka z cynamonem. Ps. cukier tylko do dekoracji, bo zastąpiłam go w ciastach daktylami. Składniki: 250 g mąki, u mnie było to: 100 g gryczanej, 100 g pszennej i 50 g pszennej razowej- może być tylko(...)miski. Moja rada: dodaj najpierw połowę musu jabłkowego i wymieszaj wszytko, bo może się okazać że połowa wystarczy, wszystko zależy od tego jak bardzo soczystych jabłek użyjesz. Wymieszaj wszytko najpierw łopatką, potem dłonią, ciasto nie powinno się ani kruszyć ani kleić do rąk. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz każdą w mieszance cukrowo-cynamonowej i spłaszcz każdą sztukę szklanką
greenscarfKruche ciasto starte na tarce - duże oczka. Delikatne i chrupiące. Niespodziewane. Czujesz, że jesz zdrowo. 2 szklanki mąki razowej żytniej typ 2000 3 żółtka 75 gram cukru drobnego 3/4 kostki masła 1,5 kg jabłek które nie rozpadną się podczas pieczenia posiekane w cieniutkie plasterki 1 łyżeczka cynamony sok z połówki cytryny Mąkę z masłem siekamy na stolnicy(...)Przecinamy kulę na pół. Ścieramy na tarce ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Podpiekamy spód ok 15 minut. Na podpieczony spód układamy jabłka z cynamonem, a na wierzch ścieramy resztę ciasta, delikatnie ugniatając pieczemy 40 minut w 180 stopniach
AZgotuj!zimnym masłem, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki lub zamrażarki foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować masłem. Na dnie foremki ułożyć rozwałkowne kruche ciasto lub wylepić palcami. Nałożyć przestudzone jabłka i równomiernie rozkruszyć kruszonkę. Ewentalnie zetrzeć na tarce, jeśli przebywała w zamrażarce piec w 175`C 50-55 minut. Jeśli szarlotka za szybko się rumieni(...)przykryj ciasto folią aluminiową studzić na kratce SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tarce o grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, proszek budyniowy i cynamon. Wymieszać i odstawić. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Ciasto wyjąć z lodówki, 1/3 ponownie zawinąć w folię i schować do lodówki. Z 2/3 ciasta formujemy kulę i kroimy na cienkie plastry, układamy na dnie blachy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożonej papierem. Plastry ugnieść palcami(...)stopniowo dodajemy cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając. Po skończonym cukrze ubijamy 2 minuty, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na wierzch wykładamy bezę i równo rozsmarowujemy, a na koniec starte ciasto z lodówki. Pieczemy przez ok. 35 minut. Upieczone i wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem, ale ja tego nie zrobiłam, bo nie chciałam
Gotuj z Mąkąwypróbowania przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Grabownicy Starzeńskiej na kruche ciasto z rabarbarem. Poza klasycznymi trzema warstwami: kruchego spodu, podprażonego rabarbaru i słodkiej kruszonki ciasto ma jeszcze jeden mały dodatek. Jest to cienka warstwa dżemu bezpośrednio pod rabarbarem. Niby mały szczegół, ale może zmienić smak całego ciasta. Jeśli wybierzemy słodki dżem, kwaskowaty rabarbar będzie nieco zneutralizowany. Jeśli użyjemy dżemu bardzie(...)kwaśnego, na przykład z porzeczki albo agrestu, smak rabarbaru będzie bardziej wyrazisty. Jeszcze inaczej będzie smakowało ciasto, jeśli pod rabarbarem rozsmarujemy cienką warstwę prażonych jabłek. Możliwości jest sporo, a każda ciekawa, ale równie dobrze można pominąć dżem i cieszyć się smakiem rabarbaru na kruchym spodzie pod kruszonką :) Przepis pochodzi z publikacji „Smak, aromat i zdrowie. Potrawy z Ziemi Brzozowskiej
Trzeci talerzczubatych łyżek masy kajmakowej lub dulce de leche 4-5 czerwonych jabłek sok z cytryny ewentualnie 1 łyżeczka zimnego rumu lub wody Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z migdałami, cynamonem i solą. Posiekać z zimnym masłem, aż powstaną grudki. Dodać żółtka. Szybko zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 45 minut. Jeżeli ciasto nie chce się połączyć można dodać(...)Jabłka przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Cienkim nożykiem szczelinowym pociąć na plasterki, tak aby zachować skórkę. Skropić sokiem z cytryny. Schłodzonym ciastem wylepić foremki do tartaletek. Na każdą nałożyć porcję masy kajmakowej. Plasterek jabłka ciasno zwinąć,** dookoła nakładać kolejne formując kształt róży. Ułożyć na masie kajmakowej, uzupełnić jabłkami,żeby całość była wypełniona kwiatem. Piec
Pełny talerzCiasto surówka - jak stwierdzili moi znajomi..no bo co można zrobić z marchewki i jabłka? oprócz wyśmienitej surówki do obiadu można upiec doskonałe ciasto na deser :) Ciasto jest z tych puszystych i jednocześnie wilgotnych, ale tak w sam raz - przyjemnie rozpływa się w buzi a nie jest ciężkim gniotem.. Przełożyłam je gotowaną cytrynową masą grysikową na bazie mleka(...)połączą należy zmniejszyć obroty miksera i zacząć wsypywać mąkę ze środkami spulchniającymi, następnie marchewkę, jabłka i rodzynki. Przelać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy. piec 45-50 minut do tzw. suchego patyczka w 180 'C ( piekarnik góra-dół). Wystudzić. Przeciąć ciasto w połowie. Masa grysikowa: - 300 ml mleka - 70 gr masła - 4 pełne łyżki manny ( nie błyskawicznej
kawawszklancełyżka cukru z kwiatu kokosa szczypta soli małe jabłko łyżka mąki orkiszowej (można użyć dowolnej) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia kilka pokruszonych orzechów pekan kilka kawałków suszonego mango łyżeczka stopionego masła ghee (lub dowolnego tłuszczu) Orkisz wymieszać z mąką, jajkiem, solą i cukrem. Dodać mleko roślinne i wymieszać. Ciasto powinno być gęste. Nastęnie dodać stopione(...)masło i proszek do pieczenia i ponownie wymieszać. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, wsypać pokruszone pekany i pocięte kawałki suszonego mango. Na koniec pokroić jabłko w kostkę i również dodać do ciasta. W piekarniku nagrzanym do 180 stopni piec około 15 minut do zrumienienia. Wyjąć, udekorować i podawać póki ciepłe. Smacznego! Orzechy pekan, mango i orkisz znalazłam
Poranek na słodkociasto jest naprawdę proste do zrobienia. A mój Mąż powiedział o nim " to jedno ze smaczniejszych ciast jakie upiekłaś"... Może to dlatego, że nie było przy nim dużo roboty, a i składników niewiele :) ? A On uwielbia kokos... Składniki : 125 g masła 100 g drobnego cukru do wypieków 16 g cukru wanilinowego (lub ziarenka z laski wanilii) 2 duże jajka(...)mlekiem kokosowym, wymieszać szpatułką lub na bardzo wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na górę poukładać jabłka, stroną wypukłą i ponacinaną ku górze Piec w temperaturze 160ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić Ponadto na lukier
Proste PotrawyŚliwki uwielbiamy wszyscy i czekamy na nie cały rok. To ciasto powstało z resztek śliwek, które nie udało nam się od razu zjeść oraz kilku jabłek :) Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru kryształu - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 250 g margaryny - 4 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 300 g śliwek - 200 g jabłek kruszonka(...)przestudzoną margarynę. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm a na wierzchu układamy wypestkowane połówki śliwek oraz obrane kawałki jabłek. Składniki na kruszonkę łączymy, zagniatamy a następnie rozkruszamy na owocach. Ciasto pieczemy w 180 C przez około 45 minut
Zainspirowana w kuchnijabłkami. 😊 2 jajka łyżka cukru szklanka maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka szklanka mąki szczypta cynamonu łyżeczka sody oczyszczanej szczypta soli Oraz: 2 duże jabłka tłuszcz do smażenia cukier puder Mieszamy składniki na ciasto, aż powstanie gładka masa, odstawiamy na około 20 minut, aby sobie odpoczęło. Obrane jabłka kroimy w plastry, jeśli należą do twardszego gatunku(...)powinny być góra pół centymetra, te inne mogą być grubsze. Maczamy w cieście i smażymy pod przykryciem, na wolnym ogniu. Po lekkim ostudzeniu, posypujemy pudrem. I tak w krótkim czasie, możemy świętować Tłusty Czwartek
Dieta moja pasjaschłodzoną margarynę wraz z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i żółtka, szybko i dokładnie wyrabiamy ciasto. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej grysikiem, wstawiamy na godzinę do lodówki. Resztę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach lub siekamy w cieniutkie plasterki. Dodajemy cukier puder(...)cynamon. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na rozwałkowane ciasto, dociskamy. Na wierzch ścieramy zamrożoną resztę ciasta. Pieczemy w temperaturze 170st przez około 1 godzinę
Gotowanie moimi oczamiJeśli nie możecie się zdecydować, czy macie większą ochotę na sernik, czy na szarlotkę, to ciasto będzie idealne dla Was! Na bardzo kruchym spodzie spoczywa sernik, wewnątrz którego kryją się całe połówki jabłek, nadziane dodatkowo różaną konfiturą. Całości dopełnia delikatna jogurtowa polewa, do której również dodałam nieco konfitury z róży. Ciasto jest naprawdę pyszne i warte polecenia. Świetnie wygląda(...)natłuszczonej blaszki Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 - 20 minut. jabłka: Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. W środek każdego włożyć odrobinę konfitury z róży. Wyłożyć na podpieczony spód ciasta. masa serowa: Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Dodawać żółtka, ucierać. Do masy wlewać
6niebonastępnie oprószyć mąką. Mąka pochłonie nadmiar płynu. Według moich obserwacji, ciasto smakowo niczym się nie różni od ciast drożdżowych ugniatanych. W zwykłym cieście drożdżowym poprzez ugniatanie wytwarza się glutenowy szkielet, ciasto jest bardziej sprężyste , a po upieczeniu ma budowę warstwową . W tym przypadku tego nie zaobserwowałam, za to ciasto ma bardziej kruchą i ziarnistą strukturę . W poniższym przepisie zaznaczyłam(...)mieszać również mikserem, końcówką do mieszania ciast. Jeśli nie masz miksera, wymieszaj ciasto szpatułką, do momentu całkowitego połączenia składników. iasto powinno być lepkie i ciągnące. Zaobserwujesz zapewne, jak zmienia się konsystencja ciasta, wraz z mieszaniem. Ciasto przełóż do przygotowanej formy w dwóch turach. Ja na 500g mąki użyłam formę 35x25cm. Wylej pierwszą warstwę ciasta i równomiernie rozprowadź je po dnie
SmartBake.plstan skupienia) Łączymy zawartość obu misek, dodając po 1 łyżce zawartość z miski nr 1 do płynnych składników. Do masy wrzucamy posiekane orzechy i pokrojone w kostkę jabłko. Mieszamy. Wykładamy silikonowe foremki ciastem. Posypujemy ciasto posypką (mieszamy w miseczce 2 łyżki cukru trzcinowego z 1/2 łyżeczki cynamonu i garstką posiekanych orzechów laskowych). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez
Ania i Marcin gotują