desery z jagodami / borówkami Tarta z owoców leśnych z bezą włoską Torcik owocowy bez pieczenia Ciasto razowe jagodowe Ciasto ucierane z jagodami Sernik jagodowy Sernik jagodowy na zimno Serniczki z jagodami Tort jagodowo-truskawkowy Muffinki z jagodami Jagodowy Eton Mess Deser rabarbarowo-jagodowy Deser jogurtowy z jagodami Jagodzianki Sexy Swedish Buns
Sto kolorów kuchniByło już ciacho, wkrótce na blogu pojawi się lemoniada rabarbarowo-truskawkowa. Przyszła pora na drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Wszak sezon na rabarbar w pełni i korzystajmy z niego! A rabarbar proszę Państwa to warzywo, ale jakże wdzięczne Więc dzisiaj wypiek z warzywem na słodko. Przyznam, że takie drożdżowe bułeczki z rabarbarem nie powstają u nas zbyt często(...)dodajemy praktycznie cukru poza kruszonką i minimalną ilością cukru, dodawanego do rabarbaru. Jeśli lubicie słodkie wypieki, to możecie górę polać lukrem lub też dodać więcej cukru do ciasta. Bułeczki z rabarbarem wychodzą mięciutkie, pachnące -pięknie pachnie w całym mieszkaniu w czasie pieczenia i nawet w upalny dzień dla tego zapachu jestem w stanie odpalić piekarnik ;). Przepis na drożdżówki z powodzeniem
Mieszam w GarnkuCiasto bardzo lekkie i przyjemne w smaku - zapraszam do wykonania ;-) SKŁADNIKI: biszkopt: - 3 jajka - 9 łyżek cukru - 9 łyżek mąki pszennej - szczypta soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 galaretka truskawkowa - 1 galaretka agrestowa - 1 mały jogurt naturalny - ok. 5 jabłek - 1/4 szklanki cukru - 1/2 litra wody Przygotowuję biszkopt: Ubijam białka ze szczyptą soli, stopniowo dodaję żółtka, następnie cukier
Wielopokoleniowomożna przejść obojętnie. I choć nie mamy jeszcze koncepcji do czego je wykorzystamy, czy koktajl, czy deser, czy ciasto, czy tez porostu zjemy od tak, to i tak odruchowo wkładamy je do koszyka Jeśli nadal głowice się co truskawkowego zrobić to polecam pyszne babeczki czekoladowo-truskawkowe. Babeczka jest jasna, z niespodzianką w środku w postaci konfitury truskawkowej, krem jest czekoladowy
Made By Mom And Sonmożna przejść obojętnie. I choć nie mamy jeszcze koncepcji do czego je wykorzystamy, czy koktajl, czy deser, czy ciasto, czy tez porostu zjemy od tak, to i tak odruchowo wkładamy je do koszyka Jeśli nadal głowice się co truskawkowego zrobić to polecam pyszne babeczki czekoladowo-truskawkowe. Babeczka jest jasna, z niespodzianką w środku w postaci konfitury truskawkowej, krem jest czekoladowy
Made By Mom And Sonlekki smakołyk łączący w sobie serek mascarpone, białą czekoladę, bitą śmietanę, biszkopty oraz kwaskowaty mus z truskawek. Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, a choć pogoda do tej pory była mało czerwcowa i nas nie rozpieszczała, coraz chętniej będziemy sięgać po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki jest właśnie proponowany w tym przepisie deser, do tego(...)przestygnięcia- mascarpone krótko zmiksować, do ostygniętej (lecz płynnej) czekolady dodawać stopniowo mascarpone, za każdym razem mieszając do połączenia się składników- krem mascarpone przełożyć do pucharków na wyłożony wcześniej mus truskawkowy - na krem pokruszyć kolejne 3 biszkopty, następnie wyłożyć kilka łyżek musu, zostawiając trochę na dekorację deseru- zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder- bitą śmietanę przełożyć
Smakołyki Berenikitłuszczu. Ostatecznie wyszło ciut za mało słodkie, dlatego wielbicielom słodkości radzę dodać go więcej. Niemniej jednak ciasto świetnie będzie się prezentować podane z płynnym miodem lub roztopioną białą czekoladą ( w wersji mniej fit 😋). Ja miałam do dyspozycji dżem truskawkowy 100%, który idealnie wpasował się w delikatny smak tegoż serniczka. Składniki: na spód opakowanie naturalnych wafli ryżowych(...)naturalnego kakao kilka łyżek amarantusa ekspandowanego (opcjonalnie) żółtko Wafle drobno rozkruszamy w misce (można się wspomóc malakserem). Łączymy w jednym naczyniu z kakao, cukrem, żółtkiem i roztopionym olejem. Zagniatamy ciasto. Gdy już będzie gotowe wylepiamy nim dno okrągłej tortownicy o średnicy ok. 23 cm. (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). na jaglaną masę 100 g kaszy jaglanej
Kuchnia EllieMiało to być w ogóle co innego, ale wyszło jak wyszło... Bardzo smaczne ciasto na wytrawnie z szpinakiem i serem feta. Moja propozycja to wykwintny obiad
Truskawkowa FiestaBardzo lubimy takie lekkie, piankowe desery. Ten jest wyjątkowo szybki w przygotowaniu i niezwykle puszysty. Na dodatek nie zawiera jajek. Ja wykorzystałam do niego mus z
Z miłości do słodkościkażdy dzień jest dobry na okazywanie miłości. Tyle na temat święta zakochanych. Tudzież święta wariatów. Przepis na ciasto drożdżowe jak i pomysł zaczerpnęłam stąd ( klik ). Znajdziecie tam również ilustrowany instruktaż składania takich serc. Ja zmieniłam tylko nadzienie na domową konfiturę truskawkową ale marmolada również się nada. Składniki na 10 sztuk: 160 ml mleka 2,5 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli(...)opakowanie) konfitura truskawkowa lub marmolada Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania Mleko wraz z masłem podgrzewać na małym ogniu aż masło się rozpuści a całość będzie ciepła (nie gorąca!). Mąkę wymieszać z cukrem, solą i suchymi drożdżami. Następnie do miski dodać jajko i wlać masę mleczno-maślaną. Za pomocą miksera (z hakami do ciasta drożdżowego) wyrabiać
My simple kitchenPolecam nawet początkującym kuchareczkom, to ciasto zawsze się uda , wystarczy dodać troszkę "serca" :) Ciasto odwrócone z jabłkami i gruszkami 80 dag owoców ( u mnie jabłka i gruszki) pyszne gruszki kupuję w KLIK 6 dużych jajek 10 łyżek mąki pszennej 1 budyń ( dałam truskawkowy dla koloru) ½ szklanki cukru 12 łyżek oleju 2 płaskie łyżeczki
Takie tam pichceniePuszysta drożdżówka nadziana kisielem rabarbarowo-truskawkowym. Pieczona w bardzo ciekawy sposób ;) Pierwszy raz spotkałam się z taką zakręconą drożdżówą :D Bardzo smaczna, delikatna, nie za słodka. Owocowy kisiel można zastąpić oczywiście czymś innym. Na przykład Nutellą ;) Ciekawe jak by smakowała... A przepis nadesłała Pani Bożenka z bloga Moje domowe kucharzenie . Bardzo dziękuję i gratuluję trzeciego miejsca w konkursie(...)ROLI GŁÓWNEJ" :) Składniki: Ciasto: 4 szkl mąki pszennej 70 g świeżych drożdży (ja dałam 40 g, moim zdaniem tyle wystarczy ;-)) 300 ml letniego mleka 50 g roztopionego i ostudzonego masła 4 żółtka 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru Owocowy kisiel: 500 g rabarbaru 200 g truskawek 1 kisiel truskawkowy szczypta soli około 3/4 szkl cukru
Nastoletnie Wypiekaniełyżeczki cukru pudru cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 0,5 kilograma truskawek 3 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier i po jednym po żółtku i ucierając dalej.Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia , delikatnie mieszamy . Ciasto przelewamy do formy (25x40c.) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 min. w temperaturze
Bajeczna Kuchnia