ciasta truskawkowe - 3451 przepisów (strona:86/231)

Kremowa pianka z truskawkami i galaretką 129

Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia po czym przecinamy na dwa krążki.  Do tego ciasta użyłam tylko jeden krążek ciasta,drugi wykorzystałam robiąc inne. masa: 500 ml śmietanki 36% 150 g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny ponadto: 2 galaretki truskawkowe ok. 500 g truskawek  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno,wlewamy przestudzoną czekoladę,miksujemy

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto Kubuś bez pieczenia 447

Takie tam pichcenie" . Inspiracją był przepis Madzi, który lekko zmodyfikowałam. Ciasto jest łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Polecam!!! SKŁADNIKI: Masa kubusiowa: 900 ml soku marchwiowo- owocowego typu „Kubuś” 2 opakowania budyniu śmietankowego, 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej, Masa śmietanowa: 600 ml  śmietany  30%, 2 opakowania galaretki truskawkowej, Dodatkowo: 20 sztuk biszkoptów okrągłych, 20 sztuk delicji o smaku pomarańczowym(...)masę kubusiową. Wyrównać i odstawiać do stężenia. Na masie ułożyć delicje. 3.  Masa śmietanowa : Galaretki truskawkowe rozpuścić w 400 ml wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać tężejącą galaretkę i razem zmiksować. 4.  Masę wyłożyć na ciasto, wyrównać. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki. Gotowe ciasto posypać kolorową posypką

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kruche ciasto z truskawkami 210

Cake with strawberriesSkładniki.2 szkl. mąki pszennej25 dag masła1/2 szkl. cukru 1 jajko50 dag truskawek mrożonych1/2 torebki kisielu truskawkowego1 łyżka cukruBeza.2 białka1/2 szkl. cukru1 łyżeczka

Kulinarny karnet Christophera
Pożegnanie z truskawkami. Po raz któryś w tym sezonie... 219

namolnie, ale jednak. Idąc do restauracji spodziewa się takiego a nie innego jedzenia, i jeśli jest nieusatysfakcjonowany, wyraża swoją opinię bez skrępowania. Nie jest też przesadnym łasuchem. Owszem, lubi ciasta, je chętnie to, co przygotowuję, ale nie popada w dziki zachwyt z powodu byle babki czy sernika. Dlatego ostatnio zadziwił mnie ogromnie. Pierwszy raz, kiedy z nadzieją w oczkach zapytał(...)bałam się, żeby mi całość nie popłynęła. Trzyma się dzielnie, ale konsystencja tego ciasta w dużej mierze zależy właśnie od jakości truskawek. I oczywiście jogurtu - mój był średnio gęsty. Dlatego jeśli masa jeszcze przed dodaniem żelatyny będzie Wam się wydawała bardziej zwarta - można dać jej mniej.Jogurtowo-truskawkowy sernik z mascarpone i białą czekoladą (na zimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pomarańczowe muffiny z truskawkami 170

rzucam się na truskawkowe stragany i nie wypijam hektolitrów koktajlu między końcem maja a początkiem lipca, kiedy są najlepsze i najtańsze... Ot, owoc jak wiele innych. Tak naprawdę to najbardziej lubię z truskawek dżem. Robić. Bo mój ulubiony dżem to jagodowy oraz powidła śliwkowe. :) No ale jak tu nie zrobić dla ukochanego czy rodziny ciasta z truskawkami, muffinek, czy panny(...)bardziej, jeżeli prowadzi się bloga. Bo mimo wszystko truskawki to obowiązkowy punkt programu dla blogowiczów kulinarnych oraz wszystkich innych gotująco-piekących. Truskawek w kuchni nie może zabraknąć w truskawkowym sezonie. I w mojej też jeszcze będą. :) Bazowałam na przepisie na muffinki ze śliwkami . Składniki na  12 muffinek: 300 g truskawek  250g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kuchnia Prezydentowej
Tarta z rabarbarem pod bezą i chrupiącą kruszonką. 219

łyżki dżemu (ja tym razem dałam powidła śliwkowe, ale idealnie nadaje się również dżem truskawkowy, choć może być każdy inny) 350 g rabarbaru BEZA: 2 białka szczypta soli 0,5 szklanki cukru 2 łyżki czerwonego kisielu w proszku (niekoniecznie) KRUSZONKA: 1 łyżka ciasta 2 łyżki cukru pudru cukier puder do posypania      Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem

Rozpustne gotowanie
PIECHOTĄ DO LATA CZYLI TRUSKAWKOWY SORBET 212

przepadam za lukrem, karmelem, masą krówkową, bezami i innymi słodkościami, chociaż jak zostanę poczęstowana ciastem z powyższymi dodatkami to ...  zjem grzecznie bez wydziwiania.  Lubię lody, ale o stokroć bardziej ich mniej słodki, orzeźwiający zamiennik czyli sorbet.  Dziś podaję prościuteńki przepis na pyszny truskawkowy sorbet :). Wspaniały, aromatyczny i niskokaloryczny deser smakiem przywołujący słoneczne lato ...   Składniki

Walijskie Pichcenie
Pełnoziarnisty mugcake 182

Świetną alternatywą od omletów czy gofrów są ciasta z mikrofalówki, czyli mugcake. Wykonuję się je błyskawicznie, a smak jest bardzo dobry! Składniki: 2 jaja 10 tabletek

Truskawkowa Fiesta
Truskawkowe szaleństwo jeszcze trwa! 116

Truskawki cieszą nasze oczy o ponad miesiąca, są genialne bez dodatków, ale doskonale również nadają się do wszelkich deserów, ciast, naleśników, mogą towarzyszyć nam w menu od poranka aż do wieczora. Oto kilka propozycji truskawkowych, które goszczą już na blogu. Klikajcie i wybierajcie do woli, przecież już niedługo znikną ze straganów aż na rok :  http://slodki-kompromis.blogspot.com/search/label/truskawki

Słodki Kompromis
Koktajl truskawkowo – jogurtowy babci Basi 221

kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Sezon truskawkowy rozpoczęty , więc zapraszam na różne dania z truskawek, począwszy od koktajli , a skończywszy na ciastach, deserach oraz przetworach . Polecam Dzisiaj polecam bardzo prosty i szybki koktajl z truskawek , zarówno dla dzieci ,jak i dla dorosłych.::) ŚWIETNY

Pysznosci Babci Basi
Etykiety na dżemy 2016 258

Jako ,że sezon owocowy mamy już w pełni, co prawda na razie truskawkowy ale nim się obejrzymy kolejne owoce będą pojawiały się bardzo szybko przygotowałam etykiety

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Marchewkowe babeczki z przyprawą korzenną i orzechami 156

Święta, święta i po świętach. Większość z nas czuje przejedzenie po wytrawnych posiłkach, które zjadamy tylko kilka razy w roku, jeśli ktoś dba o linie - oczywiście

Truskawkowa Fiesta
Ciasto fasolowe z bananami 171

Kilka miesięcy temu pojawił się przepis na ciasto fasolowe , ale ten jest nieco inny! Wzbogacony o banany i kakao! Moi najbliżsi nie mogli uwierzyć, że to

Truskawkowa Fiesta
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I MASĄ BUDYNIOWĄ 109

szklanki mleka roztrzepać budynie.Resztę mleka zagotować z cukrem pudrem,wlać roztrzepany budyń i ugotować.Masło utrzeć,dodając przestudzony budyń. Spód ciasta czyli biszkopt lub biszkopty - brzeg tortownicy obłożyć plasterkami truskawek.Wyłożyć masę budyniową. Masa -mus truskawkowy:   ok 500-700g truskawek(świeżych lub mrożonych) 2 galaretki truskawkowe Truskawki zmiksować,podgrzać,rozpuścić w nich galaretki.Tężejące truskawki wyłożyć

Niespełnione zdolności kulinarne
Salceson - najprostsze ciasto z jabłkami 195

Co tu dużo rozpisywać... Ciasto z jabłkami zwane potocznie salcesonem, w smaku jest przepyszne, a jego wykonanie zajmuję chwilę. :) Składniki: 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2

Truskawkowa Fiesta
Jednoporcjowe ciastko dyniowe 172

W mojej spiżarce zalegało jeszcze jesienne puree z dyni. Chciałam je jak najszybciej wykorzystać, więc od tak zrobiłam szybkie i smaczne ciastko z dyni. Najlepiej smakuje

Truskawkowa Fiesta
Jogurtowy sernik dyniowy 339

Serniki jako ciasto stoi u mnie na pierwszym miejscu. Jak dla mnie najszybsze i najłatwiejsze ciasto, które można zrobić z niemal każdego sera. Ten jest wyjątkowy

Truskawkowa Fiesta
Sernik kajmakowy 301

należy go przykryć folią. Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku, uchylając tylko drzwiczki przez wsadzenie łyżki drewnianej. Po całkowitym ostudzeniu polać ciasto polewą i posypać stostowanymi płatkami migdałów (zobacz np. tutaj: Przepis na trifle biszkoptowo-truskawkowy) 3. Polewę przygotowujemy mieszając w rondelku – na małym ogniu – pozostałe 170 g masy kajmakowej z 3 łyżkami mleka aż masa zrobi się

UgotujmyTo.pl
Biszkoptowa rolada z truskawkami 148

Korzystając z tego, że sezon truskawkowy trwa, dodaje kolejny sposób na wykorzystanie pysznych truskawek :) Jest to bardzo leciutkie i letnie ciasto :) Bardzo polecam bo nie jest trudne do wykonania, a smak jest cudowny.Składniki:200 g truskawek2 łyżki cukru5 jajek100 g cukru5 białek80 g mąki50 g mąki ziemniaczanej0,5 litra śmietany2 łyżki cukru do śmietanypół filiżanki cukru pudruWykonanie:Blachę

Serce zamknięte w formie pyszności

Proponowane wyszukiwania