lubcie czasem na śniadanko zjeść świeżutką, mięciutką chałeczkę, posmarowaną masełkiem, z domowym dżemem truskawkowym lub powidłami śliwkowymi? My z mężem wręcz uwielbiamy, robimy sobie do tego delikatną, mleczną kawkę, a synkowi ciepłe mleczko i zajadamy się tymi dobrociami. Robiłam już chałki z kilku przepisów i muszę przyznać, że ten sprawdza się najlepiej, chałka z tego przepisu wychodzi mięciutka w środku(...)duże chałki: 50 gr świeżych drożdży lub 25 g suchych drożdży 250 ml mleka szczypta soli 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cynamonu 2 duże jajka, roztrzepane (3/4 do ciasta i 1/4 do posmarowania przed pieczeniem) 650 gr mąki pszennej chlebowej (u mnie typ 650) 100 g masła, roztopionego i przestudzonego 50 g płatków migdałów, do oprószenia Mleko podgrzać, dodać drożdże
moj przepis nacukru Wykonanie: Wszystkie składniki wkładamy do kielicha miksera i miksujemy. Jeśli ciasto wychodzi za gęste dolewamy mleka, jeśli za rzadkie posypujemy mąką pszenną. Smażymy na złoty kolor. Z podanej porcji wychodzi 5 naleśników. Ja zazwyczaj swoje smażę dość cienkie na patelni do naleśników. Składniki na nadzienie serowo truskawkowe: 150 ml oczyszczonych, zblendowanych truskawek 100 ml jogurty naturalnego 200 gram białego
Życie zaczyna się w kuchniKto lubi banany to mam świetną propozycję jak je można wykorzystać! Bardzo popularne ciasto bananowe urozmaiciłam mleczkiem kokosowym, który nadaje idealnego wilgotnego smaku i konsystencji. Polecam
Truskawkowa Fiestamojprzepisna.pl | Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli Niesamowita sprawa, otworzyć w środku zimy kompot truskawkowy, pyszny, aromatyczny i domowy. Dlatego też zdecydowaliśmy się z mężem
moj przepis naDyniowe tosty francuskie z chałki* z camembertem i figą; dom. dżemem truskawkowym *domowa chałka dyniowa inspiracja Widząc te gofry w tamtym roku, wiedziałam
More food, love and dreamsZa oknem upał, sezon truskawkowy w pełni, mleko kokosowe w lodówce, oczekujące na wykorzystanie. Dodaję te wszystkie okoliczności do siebie, stawiam wielki plus
W kuchni Karmel-itkimąkę – wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Na patelnię kładziemy po łyżce masy i smażymy na średnim ogniu ok. minutę z każdej strony – trzeba pilnować, bo szybko się przypalają. Placuszki najlepiej smażyć na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu. Polewa truskawkowa 10 truskawek ( ja użyłam mrożonych) 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka sok z cytryny
Kulinarne Inspiracjebiszkoptu kilka łyżek syropu z czarnego bzu (można zastąpić innym płynem lub sokiem) konfitura truskawkowa do wysmarowania biszkoptu (może być o innym smaku) Wystudzony biszkopt wyciągnąć z formy i używającego ostrego noża wyciąć środek zachowując ok. 1-1,5 cm brzegu. Nóż nie może przebić ciasta - nacięcie powinno sięgać do połowy wysokości biszkoptu. Lekko podważając brzegi usunąć wycięty środek. Powstałe
KUCHARNIAdżemem. Tu miałam problem z przepisem na naleśniki, bo ciasto na nie zawsze robię na "oko", ale troszkę się postarałam i mniej więcej odmierzyłam :) Ser lekko podrasowałam malinami w syropie ETERNO i tak jak zauważycie bie dodawałam żółtka, a dżem? Dżem to już moja robota z zeszłego roku, raczej Mus Truskawkowy , który uwielbia mój syn. Czemu i ser i dżem(...)stosuję taką zasadę, jak ciasto mam za rzadkie, to dosypuję mąki, a jak za gęste, dolewam mleka :) Naleśniki smażyłam na patelni przetartej ręcznikiem papierowym lekko umoczonym w oleju. Smażyłam na rozgrzanej patelni. Ser do naleśników: 1 kostka sera białego półtłustego (250g) cukier puder kilka łyżek Maliny w syropie (syropu i owoców) DODATKOWO: domowy Mus Truskawkowy Tu tak samo prosto
Blondynka Gotujepyszny, dwukolorowy tort z bitą śmietaną, który sprawdzi się zarówno na domowych urodzinach, imieninach jak i podczas niedzielnej kawki w gronie najbliższych. Wykonanie: Lucyna Tymborowska Składniki na ciasto potrzebować będziesz: 6 jajek 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki cukru 1 łyżka octu 2 łyżki kakao 1-2 łyżki(...)szklanki mocnej herbaty z cytryna i cukrem /ewentualnie ze spirytusem owoce do dekoracji 1 galaretkę (truskawkową lub wiśniową). Zacznij od przygotowania galaretki zgodnie z zalecaniami na opakowaniu (możesz zmniejszyć nieco ilość wody) - gotową wylej na blaszkę o wymiarach takich samych jak pieczone później ciasto (tj. np.24 cm x29 cm) i odstaw do ostudzenia.Teraz przejdź do pieczenia ciasta. Jajka rozbij
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładigotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Bardzo łatwe i smaczne ciasto na zimno, które zawsze się udaje i ładnie wygląda. Torcik jest delikatny, lekki i fajnie komponuje się smakowo. Dla urozmaicenia można dodać świeże owoce. (Tortownica o średnicy 18-20 cm) Masa serkowa: 330g serka homogenizowanego truskawkowego 200g słodkiej śmietany (22-36%) 3 łyżki cukru pudru (płaskie) 3-4 łyżeczki(...)cukrem i i nadal miksując - z serkiem truskawkowym. Na końcu masę dokładnie połączyć z przestygniętą żelatyną. (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.) Połowę masy rozsmarować na biszkoptach i wstawić do lodówki, aby lekko stężała. (Resztę masy trzymać w temperaturze pokojowej). Po tym czasie na masę przelać połowę galaretki (lekko ściętej). Ciasto ponownie wstawić do lodówki, aby galaretka zastygła. Następnie
Di gotujeCIASTO: mąka pszenna - 50 dag proszek do pieczenia - 2 łyżeczki żółtka - 5 szt cukier puder - 1/2 szkl cukier waniliowy - 2 łyżeczki masło zimne - 25 dag śmietana gęsta -1 łyżka sól - szczypta MASA KOKOSOWA: białka - 5 szt śmietana gęsta 18% - 1 Litr wiórki kokosowe - 20 dag cukier puder - 1/2 szkl budyń śmietankowy(...)proszku - 2 op mąka ziemniaczana- 1 łyżka proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka dżem truskawkowy -1 słoiczek sól - szczypta Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier waniliowy oraz zimne masło posiekać razem na stolnicy, dodać żółtka, śmietanę i szybko wyrobić kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folie w włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować masę
Camilla w kuchniBył to jeden z większych tortów jakie wykonywałam do tej pory. Ciasto było jednym z punktów uroczystości jaką jest Pasowanie na Pierwszoklasistę. Oprócz wytycznych jakie dostałam co do doboru smaków przeprowadziłam wywiad z dziećmi znajomych - okazało się, że ulubionymi smakami pociech są: miejsce 1: bananowy, miejsce 2: truskawkowy miejsce 3: czekoladowy Tak więc wykonawszy tą dogłębną analizę zabrałam się(...)formę dodawać po jednym żółtku i ubijać. Mąki przesiać z proszkiem. Partiami dodawać do jajek, mieszać delikatnie ręcznie rózgą ( bądź łyżką ). Z ostatnią porcją mąki wlać olej. Wylać ciasto do formy, piec ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. * Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej - wówczas świetnie się kroi i się nie kruszy. Wystudzone ciasto przekroić
kawawszklancezapraszam. * przepis i pomysł własny, ilość składników wynikała z dostępnych obecnie w kuchni ... nie ma jak domowy syrop truskawkowy z orzeźwiającą nutką mięty. Zdjęcie wykonane zaraz po wlaniu do słoiczka - jeszcze gorący... Składniki: (na około 450 ml syropu) 2 szklanki truskawek (ciasto włożonych, małych truskawek) 3/4 szklanki wody 1 gałązka świeżej mięty 1 szklanka cukru 1/2 dużej cytryny Przygotowanie(...)nasz truskawkowo-miętowy syrop przez dłuższy czas (wówczas proponuję zwiększyć ilość składników). Ja przelałam mój syrop do jednego większego i jednego mniejszego słoiczka, wstawiłam do lodówki. U nas syrop truskawkowy postał zaledwie 2 dni, tak nam smakował. Smacznego
Słodkie okruszkiSzarlotka to moje ulubione ciasto jesienno-zimowe, ale tak bardzo tęsknie już za wiosną i ciepłem, że gdy ostatnio piekłam ciasto na weekend, dodałam do niej truskawek. Urozmaiciłam ją także marcepanem, przez co było nieco słodsze, niż szarlotka którą piekę zazwyczaj. Myślę, że każdy znajdzie w tym wypieku coś co lubi :) 220 g mąki pszennej jasnej 80 g mąki pszennej(...)średnich jabłek szara reneta szklanka mrożonych truskawek 200 g marcepanu łyżka cynamonu (używam cejlońskiego) opcjonalnie puder truskawkowy (zmielone liofilizowane truskawki) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość siekamy z masłem po czym dodajemy żółtka i jogurt. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy, obieramy
Mienta blog