ciasta truskawkowe - 3451 przepisów (strona:109/231)

Awaryjne ciasto "kanapka z dżemem" 249

Trochę słodkości zrobione "na już" z tego co było pod ręką. Było akurat niewiele. Ciasto jest bardzo proste, z bardzo niewyszukanych składników. Biszkopt:5 jajek6 łyżek cukru6 łyżek mąki krupczatki1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka oleju1 łyżka wodyDo przełożenia:Dobry dżem truskawkowy (użyłam dżemu domowej roboty) ok. 350 mlPolewa czekoladowa:1/4 kostki margaryny mlecznej4 łyżki cukru1 łyżka kakao1 łyżka(...)mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Upiec w blaszce 23x32 wyłożonej papierem do pieczenia. Upieczone cisto przestudzić, a następnie przeciąć wzdłuż na dwa pasy. Jedną część ciasta posmarować połową dżemu, przykryć drugą częścią ciasta. Na wierzchu rozprowadzić pozostały dżem. Składniki polewy ogrzewać na małym ogniu, do momentu aż się połączą. Gotową polewę przestudzić, następnie dodać lekko pokruszone

Praktyczna pl
Zdrowa żywność od Bio-rytm :) 144

zagęszczania i nadawania dodatkowego smaku moim śniadaniowym owsiankom. Dobrze sprawdzą się również jako krem do ciast i innych wypieków. Dotychczas próbowałam tylko wersji waniliowej i czekoladowej, także poniższe bardzo mnie interesują, a szczególnie ten z dodatkiem herbaty matcha :)  truskawkowy morelowy ananasowy z matchą PRZYPRAWA CURRY  Oczywiście nie mogło zabraknąć mojej najulubieńszej i najintensywniej używanej przyprawy w kuchni. Curry

Zdrowie na języku :P
Kostka truskawkowa - pianki truskawkowe gotowe w kilka chwil. 185

Ciasto które zrobisz w 10 minut (nie licząc czasu potrzebnego na tężenie galaretki). Ja robię je bardzo często i nie tylko w wersji truskawkowej, każdy smak będzie dobry. Czasem masę łączę z zielonym winogronem i zieloną galaretką, czasem z malinami a kiedy indziej z jagodami w zależności od dostępności produktów. Ta wersja powstała z ubitej śmietany kremówki, ale zdarza się

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pełnoziarniste bułeczki orkiszowo-pszenne 98

środku, przez co o wiele bardziej sycące niż przeciętne pieczywo. Na pewno to kwestia zbyt krótkiego wyrabiania ciasta plus mąki pełnoziarnistej, która jest zawsze nieco cięższa z oczywistych powodów :) Ponad to bułeczki orkiszowe polecam zwłaszcza na ciepło w towarzystwie dżemu truskawkowego :) Mąka orkiszowa ma przyjemny, lekko orzechowy smak. Powodzenia! Dajcie znać, jak wyszły wasze bułki :) Caro & Ciri

Spektrum Smaku
Czekoladowy tort z truskawkami 231

Wasz tort wyglądał jak z cukierni. I do tego zaręczam Wam, że będzie smaczniejszy! Pierwsza propozycja to czekoladowo truskawkowy tort z kit-katem. Dzięki wafelkom na brzegach nie musimy się martwić czy krem jest nałożony równo. Tortownica, w której piekłam ciasto ma 16 cm średnicy, zdecydowałam się na dwa blaty z biszkoptu, myślę jednak, że trzy byłyby lepszym pomysłem

Ciastkozercy
Nalesniki czekoladowo-gryczane 216

dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być dość rzadkie. Rozgrzewamy patelnię. Rozgrzewamy tłuszcz (olej lub klarowane masło) i nalewamy porcje ciasta, rozprowadzamy i smażymy z każdej strony. Czynność powtarzamy przy smażeniu każdego naleśnika. Podajemy je z cukrem pudrem lub ulubiona konfiturą, u nas truskawkową

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto Rajski Obłok 170

Przepis na trójwarstwowe ciasto z biszkoptem, masą budyniowo-kokosową i pianką z owocami. Jest naprawdę bardzo pyszne i ładnie wygląda. Składniki: Biszkopt: 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa kokosowa: 500 ml mleka (1,5%) 100 g cukru 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki mąki pszennej budyń(...)mrożonych owoców – (ja dałam mieszkankę do smoothie: banan, jabłko, truskawki) 2 galaretki (truskawkowe) 330 ml śmietany 30% Ponadto: ok 150 g herbatników Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm

e-PrzepisyKulinarne
Marchewkowo-malinowe wegańskie markizy 95

łyżeczka proszku do pieczenia 200 g startej na drobnych oczkach marchwi słoik dżemu malinowego (truskawkowego, z aronii itp.- ja przesmażyłam maliny 5 minut z odrobiną cukru i zawekowałam) Przygotowanie: Mąki wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiać na dużą deskę, na której będziemy wyrabiać ciasto. Dodać pokrojone w kostkę masło i cukier. Siekać dużym nożem aż masło przestanie być

greenscarf
Malinowiec - bez pieczenia 157

strony. Zmodyfikowałam go nieco, zrobiłam na bazie bitej śmietany przez co ciasto jest bardzo lekkie, a również orzeźwiające. I bardzo szybko znika. Zapraszam serdecznie do spróbowania! 1 paczka okrągłych biszkoptów 750 ml śmietany 30% 0,5 szklanki cukru pudru 3 galaretki czerwone (u mnie 1 truskawkowa i 2 malinowe) maliny Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty. Śmietanę ubić, jedną galaretkę rozpuścić(...)maliny lekko dociskając, żeby później nie wypłynęły razem z galaretką. Całość włożyć do lodówki. Dwie pozostałe galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Gdy będą chłodne zalać nimi wierzch ciasta. Włożyć wszystko do lodówki na kilka godzin, aby ładnie zastygło

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
mini kopczyki kreta z truskawkami 200

suche składniki. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki, wyłożonych papierowymi, najlepiej nie karbowanymi papilotkami. Pieczemy przez ok. 25 min w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. składniki na krem: 250 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 25 g czekolady gorzkiej 1/2 galaretki truskawkowej 1/2 szkl gorącej wody

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto truskawkowa fantazja 154

spód, galaretka z truskawkami i krem budyniowy idealnie się komponują w smaku i nadają ciastu ciekawy wygląd. SKŁADNIKI Na biszkopt makowy: 4 jajka szczypta soli 70 g cukru 35 g maku 70 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na warstwę truskawkową: 750 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 600 ml wody dżem lub marmolada Na krem budyniowy(...)sitko mąkę. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników i przelać do formy wyrównując górę. Piec na środkowej półce piekarnika około 25-30 minut. Gotowy biszkopt zostawić do ostudzenia. Warstwa truskawkowa: Truskawki umyć i obrać z szypułek. 250 g truskawek zmiksować blenderem, pozostałe przekroić na pół. Do zmiksowanych truskawek dodać 600 ml wody i zagotować. Wyłączyć palnik, wsypać galaretki i dobrze

Passions hobbies life
Ciasto Beaty, czyli moje 165

ciasto wyszło jak zwykle nie za słodkie, delikatna śmietankowa pianka połączona z wafelkami o smaku śmietankowym i biszkoptami, które wcześniej nasączyłam. Pycha !!! Biszkopt: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 pełne łyżki kakao Masa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 36% 2 opakowania galaretki cytrynowej 20 dag wafelków śmietankowych 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 opakowanie galaretki truskawkowej(...)masy, wymieszam i połowę masy wykładam na spodzie biszkoptowym. Galaretkę truskawkową rozpuszczam w 250 ml wrzątku, studzę, maczam biszkopty i układam na masie śmietankowej. Wykładam pozostałą masę, nakrywam drugim biszkoptem i wstawiam do lodówki. Polewa: Składniki polewy przekładam do rondelka i podgrzewam, aż się połączą. Studzę i smaruję wierzch ciasta. Całość posypuję kandyzowanymi owocami pokrojonymi w drobną kostkę i ponownie

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto „Wszystkiego Najlepszego” z wiśniami i czekoladą 773

Krem jest kawowy z orzechami, z dodatkiem spirytusu. Jeśli nie przepadamy za wiśniami, możemy użyć moreli z puszki. Wtedy nie musimy ich gotować, od razu połówki układamy na cieście. Ciasto jest bardzo smaczne i łączy w sobie wiele smaków, bardzo polecam (inspirację znalazłam w książce siostry Anastazji, przepis zmodyfikowany).   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka(...)kokosowe i wymieszać szpatułką lub łyżką. 9. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC) przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. Galaretkę wiśniową i truskawkową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawić

Mała Cukierenka
Truskawkowiec 598

mną od bardzo dawna. Kiedyś zobaczyłam je na blogu Passionfruit i dłuuugo było tylko w pamięci. Jestem zagorzałą fanką truskawek, więc tym razem nie odpuściłam. Zaproszenie od Joasi na Ciasto na niedzielę nie pozostawiło cienia wątpliwości. Ma być „Truskawkowo mi !” Będzie, i to bardzo, jak upiekę truskawkowiec. Przepis zmodyfikowałam – biszkopt i polewa czekoladowa z mojego przepisu(...)Żółtka mieszamy łyżką i wlewamy do nich ¼ szklanki wrzątku oraz aromat truskawkowy. Ponownie mieszamy i wlewamy do ubitych białek z cukrem. Chwilę miksujemy robotem na niskich obrotach, aby tylko połączyć składniki. W trzech turach dodajemy mąkę (ponownie przesiewamy przez sitko) i bardzo delikatnie mieszamy łopatką lub rózgą. Ciasto przekładamy na blaszkę o wym. 28cm x 35cm wyłożoną papierem do pieczenia

mojewypiekiinietylko
Jak zrobić ciasto w 15 minut 1179

wyjątkowo wilgotne. Warto trzymać w domu składniki na awaryjną sytuację! Wszak nigdy nie wiadomo… Ciasto w 15 minut (6-8 porcji): 100 g masła (pół tradycyjnej kostki) 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 3 jajka 3 łyżki dżemu np. malinowego / wiśniowego / porzeczkowego / truskawkowego 2 łyżki amaretto (lub rumu czy malibu) 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru trzcinowego(...)listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='100 g masła (pół tradycyjnej kostki) 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 3 jajka 3 łyżki dżemu np. malinowego / wiśniowego / porzeczkowego / truskawkowego 2 łyżki amaretto (lub rumu czy malibu) 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej duża szczypta soli opcjonalnie: polewa - kajmak lub pół rozpuszczonej czekolady

Poezja smaku