miłym towarzystwie przy kawie, prosty przepis, smaczny efekt, gwarancja udanego, smacznego wypieku..... Składniki: 3/4 kostki margaryny 1 szklanka cukru 4 jajka 1 cukier wanilinowy 1,5 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki maku suchego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka skórkę kandyzowaną z pomarańczy garść rodzynek tłuszcz do smarowania blaszki łyżka bułki tartej Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem(...)mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec ucierania wlewamy mleko, wsypujemy przesiany mak. Dodajemy skórkę pomarańczy, przepłukane wodą rodzynki. Blaszkę podłużną smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, wykładamy równomiernie ciasto. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni C około godziny. Po przestudzeniu cisto polewamy białym lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
kgwjanczewoknedle o średnicy 7 cm i długości 20 cm: 250 gr mąki pszennej plus do posypywania podczas wyrabiania max 50 gr. (powinna być krupczatka ale u mnie tortowa z Biedronki typ 450, ) 1 jajko 150 ml mleka (u mnie ryżowe) 10 gr świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli W mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, dodać jajko, dodać dwie(...)kopiaste łyżki mąki (odjąć z tych 250 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3). Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia
moj przepis naŚmietanowiec - ciasto, które w czasach mojego dzieciństwa gościło prawie w każdą niedzielę na stole. W sezonie letnim masę śmietankową wypełniały kawałki truskawek. Wierzch wieńczyła polewa z gorzkiej lub białej czekolady. Albo galaretka z kawałkami owoców. Niebo w gębie! Udanej niedzieli :) SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy ok. 23 cm. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej szczypta(...)soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około
W kuchni Katieskorzystałam z książki "103 ciasta siostry Anastazji". Tam znalazłam taki jak Wam podałam. Składniki na ciasto ptysiowe: 140 gram mąki pszennej szczypta soli 4 lekko ubite jajka 300 ml wody 115 gram masła pokrojonego w drobną kostkę 500 ml śmietany tortowej -do dekoracji 2 - 3 łyżki cukru pudru -do śmietany Przygotowanie: Odmierzoną mąkę przesiać przez sito
Proste Potrawywięc musi być koniecznie jakieś ciasto, w sobotę nie miałam czasu na pieczenie to chociaż dzisiaj z rana coś upiekłam, bo kawa bez ciasta to nie kawa :) Przepis na ciasto znalazłam u Pani Weroniki klik w jej przepisie był rabarbar ale że nie mogłam nigdzie dostać to dałam wiśnie i też wyśmienicie smakowało. Polecam bo jest łatwe w przygotowaniu(...)przepyszne . Zapraszam :) Składniki : 3 jajka 1 białko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki 12 % 2,5 szklanki Mąki tortowej Młynomag 125 g miękkiego masła Kruszonka: 1 kopiasta łyżka masła 2 łyżki cukru 1 szklanka mąki 1 żółtko 1 cukier waniliowy około 1,5 szklanki wiśni
Sama słodycz i szczypta chiliszklanki maki tortowej szklanka jasnego piwa pils (w temperaturze pokojowej) na lukier: szklanka cukru pudru 2 łyżki soku jabłkowego łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania: Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Białka jajek ubijamy na sztywno. Cały czas miksując dodajemy kolejno cukier i cukier waniliowy, następnie olej, margarynę i ocet, przesianą mąkę oraz na końcu piwo. Ciasto przekładamy do formy z kominem
Pyry na Gazciasta dodałam domowy twaróg. Zmieniłam też sposób podania. Tradycyjnie knedle jadamy z masłem, bułką tartą i cukrem, cynamonem, orzechami, ze śmietaną, jogurtem… i nie tylko. Tym razem Was zaskoczę - knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową . Składniki (proporcje na ok. 15 dużych knedli): - ok. 750g ugotowanych ziemniaków - ok. 300g twarogu domowego - 1,5 szklanki mąki tortowej * - ¼ szklanki mąki ziemniaczanej(...)dzień poprzedzający przygotowanie knedli. Na drugi dzień mielimy lub przeciskamy przez praskę razem z twarogiem . Dodajemy pozostałe składniki – obie mąki przesiane, oba cukry, szczyptę soli waniliowej , żółtka – wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto za bardzo lepi się do rąk dodajemy mąki pszennej. W dużym garnku nastawiamy wodę, w której będą gotowane knedle. Śliwki rozkrajamy do połowy i usuwamy pestki. W miejsce pestki
mojewypiekiinietylkoCiekawy deser w postaci ciasta bez odrobiny cukru. Całej masie słodkości dodają jedynie banany, zaś kiwi dodaje nutę kwaśnego smaku. Ciasto jest zdrowe i mogą go z spokojnym sumieniem jeść również osoby na diecie. SKŁADNIKI 150 g kaszy jaglanej 500 ml wody szczypta soli 2 łyżki masła 2 banany 4 kiwi WYKONANIE Wodę zagotować, wsypać do niej kaszę jaglaną, dodać(...)temperatury 200 ° C, formę tortową o średnicy 22 cm posmarować lekko masłem. Banany i kiwi obrać ze skórki. Do masy jaglanej dodać oba banany i jedno kiwi, zmiksować na jednolitą masę (najlepiej użyć w tym celu blendera ręcznego). Tak przygotowaną masę przełożyć do formy i wyrównać górę. Pozostałe kiwi pokroić w plastry i wyłożyć na cieście. Piec przez około
Passions hobbies lifeZapraszam na fantastyczny, przepyszny deser – „jabłka w szlafroczkach”. Kruche, waniliowo- maślane ciasto otula jabłka nadziane bakaliami i miodem. Jabłka w kruchym cieście możemy podać z bitą śmietaną lub lodami i przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, pycha… Robiłam już ten deser trzy razy i za każdym razem znika błyskawicznie:) Do przepisu radzę użyć dość(...)Składniki: 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 150g schłodzonego masła 1 żółtko 1 białko 5-6 niedużych jabłek (dość miękkich) 1 garść ulubionych, poszatkowanych bakalii (użyłam żurawiny i orzechów włoskich) około 3 łyżeczek miodu Dodatkowo: bita śmietana lub lody cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem
Mała CukierenkaZapraszam na fantastyczny, przepyszny deser – „jabłka w szlafroczkach”. Kruche, waniliowo- maślane ciasto otula jabłka nadziane bakaliami i miodem. Jabłka w kruchym cieście możemy podać z bitą śmietaną lub lodami i przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, pycha… Robiłam już ten deser trzy razy i za każdym razem znika błyskawicznie:) Do przepisu radzę użyć dość(...)Składniki: 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 150g schłodzonego masła 1 żółtko 1 białko 5-6 niedużych jabłek (dość miękkich) 1 garść ulubionych, poszatkowanych bakalii (użyłam żurawiny i orzechów włoskich) około 3 łyżeczek miodu Dodatkowo: bita śmietana lub lody cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem
Mała Cukierenkajabłkami ale z brzoskwiniami będzie fantastyczne. Lubię takie proste a zarazem pyszne ciasta. Polecam na niedzielne popołudnie. Zawsze się udaję ! Składniki : * kostka masła roślinnego * 2 budynie śmietankowe z cukrem * litr mleka * kilogram pokrojonych dowolnie jabłek * 4 jajka * szklanka cukru * szklanka mąki pszennej tortowej * szklanka mąki ziemniaczanej * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Masło
Magiczne Życie Martyktóre lubią ciasta bananowe. Muffiny bananowe z orzechami świetnie nadają się na śniadanie. Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Cotton Bud by Christopher Vine . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 12 babeczek : 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody(...)jajko, cukier, olej, wymieszać. Wlać 2 łyżki soku z cytryny, wymieszać ( patrz FILM ). 3. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką lub szpatułką do połączenia składników. 4. Ciasto przełożyć do foremki na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami ( patrz FILM ). Wierzch udekorować plasterkami bananów i orzechami. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190oC na funkcji góra-dół przez
Mała Cukierenkasię w ustach serniczek z mango. Pycha <3 Przepis na ten pyszny serniczek znalazłam na stronie Domowe Wypieki . Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 200 g mąki pszennej tortowej 60 g drobnego cukru do wypieków 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 duże jajko 120 g zimnego masła, posiekanego Składniki na masę serową: 2 dojrzałe mango 4 jajka(...)temperaturze pokojowej. 1. Zaczynamy od przygotowania spodu: w misce mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy posiekane zimne masło i jajko, ponownie mieszamy, a następnie szybko zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 min. 2. Spód formy o średnicy 25-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód foremki oraz boki mniej więcej
My Culinary Artdynią, ze sporą ilością przypraw korzennych. Przypomina trochę w smaku piernik, ale jest bardziej wilgotne. Pięknie pachnie i ma ładny, jesienny kolor. Jest szybkie i proste w przygotowaniu. Do ciasta możemy użyć dowolnych bakalii. Bardzo polecam… Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 3/4 szklanki purée z dyni (przepis na purée z dyni jest tutaj: http://www.malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html(...)szklanki syropu daktylowego (lub syropu klonowego) 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 3/4 łyżeczki zmielonych goździków szczypta soli 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki rodzynek lub innych bakalii Dodatkowo: garść migdałów 1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół
Mała Cukierenkadynią, ze sporą ilością przypraw korzennych. Przypomina trochę w smaku piernik, ale jest bardziej wilgotne. Pięknie pachnie i ma ładny, jesienny kolor. Jest szybkie i proste w przygotowaniu. Do ciasta możemy użyć dowolnych bakalii. Bardzo polecam… Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 3/4 szklanki purée z dyni (przepis na purée z dyni jest tutaj: http://www.malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html(...)szklanki syropu daktylowego (lub syropu klonowego) 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 3/4 łyżeczki zmielonych goździków szczypta soli 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki rodzynek lub innych bakalii Dodatkowo: garść migdałów 1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół
Mała Cukierenkastruktura :) Biszkoptu rzucanego używam głównie do tortów, ale świetnie się sprawdzi w innych ciastach. Biszkopt z tego przepisu kroję najczęściej na 3 części, ale możecie go również przekroić na pół. Polecam! Składniki biszkoptu: 7 jaj (używam rozmiaru L) 200 g cukru 160 g mąki pszennej tortowej 60 g mąki ziemniaczanej Przygotowanie biszkoptu: Piekarnik rozgrzać do 170°C (grzałka góra
Moja DelicjaŻyczeniaNa Święta Bożego Narodzenia życzyłam Wam przede wszystkim spokoju, odpoczynku, pyszności na stołach i zwolnienia tempa. Mam nadzieję, że się spełniło. Nadchodzi jednak Nowy Rok, a
W kuchni wieczoremMojeTworyPrzetwory Składniki na 6 dużych bułek (mi wyszło 10:)) - 630g mąki pszennej tortowej - 300ml ciepłej wody - 25g świeżych drożdży - 1 łyżeczka soli - pół łyżeczki cukru - 2 łyżki oliwy - 1 białko Sposób wykonania- wszystkie składniki wymieszać w misce po czym długo wyrabiać na gładkie elastyczne ciasto(bardzo dobrze się wyrabia) - włożyć ciasto do szklanej miski, przykryć wilgotna ściereczką
Basia w kuchni