herbacie. Łatwe i szybkie w wykonaniu, a uśmiech zaskoczonych domowników, gdy obudzi ich poranny zapach pieczonych bułeczek unoszący się po domu jest bezcenny. Składniki: 0,5 kg mąki tortowej 1 szklanki mleka 50 gram świeżych drożdży 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Nadzienie: 1 mały słoiczek dżemu z czereśni(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Masła rozpuszczamy w małym rondelku. Gdy rozczyn wyrośnie wlewamy do ubijanych jaj z mlekiem. Zmieniamy widełki w mikserze na widełki, które są do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wsypujemy przesianą mąkę po 10 minutach wyrabiania wlewamy rozpuszczone masło oraz łyżeczkę soku z cytryny. Wyrabiamy jeszcze 5 minut, odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. W między czasie przygotowujemy kruszonkę. Łączymy wszystkie
kgwjanczewoserniki to nasze ulubione ciasta. Piekę je z rozmaitymi dodatkami i z różnych przepisów. Tym razem polecam Wam gotowany sernik, na biszkopcie, z zatopionymi w serze piernikami. Pyszności, moja rodzinka go uwielbia, polecam od święta i bez okazji :) Sernik z pierniczkami na biszkopt: 8 jajek budyń czekoladowy 5 łyżek mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia(...)mieszać często aby się nie przypaliło, od zagotowania z dwie minuty. Masę serową studzimy, następnie przelewamy na pierwszą część biszkopta, do masy "wciskamy" pierniki ( najlepsze różne kształty, wtedy ciasto ładnie wygląda w przekroju) , dociskamy tak aby wypłynął spomiędzy nich ser i by były nim przykryte. Dociskamy drugą częścią biszkopta, Na wierzch robimy polewę, lub tak jak w moim
Takie tam pichceniechce dołączyć? Wracając do ciasta, myślę, a nawet ośmielę się założyć, że zakochacie się w nim tak jak ja. Ten przepis to tylko nagięta do moich zachcianek wersja Marthy Stewart, która, jak każdy wie, jest kuchenną boginią. Dzięki, Marta! SZYBKI BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI I CZEKOLADĄ Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 i 1/2 łyżeczki proszku(...)wierzch połóż truskawki, w przerwy między nimi powtykaj pozostałe kawałki czekolady. Posyp wierzch wiórkami kokosowymi. Piecz około 1 h, aż wierzch będzie delikatnie chrupki, a patyczek wetknięty w środek ciasta suchy. Po wyjęciu z piekarnika, zostaw ciasto w foremce około 30 minut, daj mu wystygnąć. Smacznego! Paulina MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ
Gotowanie to kochaniejest, smaczne, długo zachowują świeżość, o niebo lepsze od wszelkich kupowanych, skuście się mamy na pewno pozostaną na długo, długo w pamięci smaków Waszych pociech!..... Składniki: 1 kg mąki tortowej 1/2 litra mleka 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru 100 gram drożdży świeżych 5 żółtek 200 gram sera 2 jajko 3 łyżki cukru 1 cukier wanilinowy Wykonanie: Mleko gotujemy razem(...)masło, delikatnie mieszając do momentu rozpuszczenia się masła. Wlewamy do przesianej mąki łączymy ze sobą. Drożdże mieszamy z letnim mlekiem, żółtkami dodajemy do wymieszanej mąki z mlekiem. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ser rozgniatamy widelcem razem z cukrem, cukrem wanilinowym, jajkiem łącząc ze sobą dokładnie. Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki, układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, robimy lekkie
kgwjanczewowięc może ktoś się skusi na takie ciacho? Połączenie smaków udało się wyjątkowo, chociaż prawdę mówiąc myślałam, że przekombinowałam....ale nie. Jest po prostu wyśmienite! Składniki: 250 g mąki tortowej, 200 ml czerwonego wina (użyłam półsłodkiego), 300 g cukru, 150 g miękkiego masła, 4 jajka, 60 g kakao, 50 g gorzkiej czekolady, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)dalej ucierać. Do tak przygotowanej masy wsypać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, posiekaną czekoladę oraz wlać wino - miksować do chwili aż składniki dokładnie się połączą. 1/3 ciasta przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej tortownicy. Na ciasto wyłożyć połówki śliwek i zalać resztą masy. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec
Nie tylko w kuchniSękacz to regionalne ciasto suwalszczyzny. Nie wyobrażamy sobie bez niego świąt. Pyszne ciasto, które owinięte w folię można trzymać nawet pół roku !Jego kolor i smak
Z Majeczką w kuchnifaworki podbiły także Wasze serca koniecznie wypróbujcie przepis z piwem i rozsmakujcie się w delikatności tradycyjnych chruścików! Składniki: 7 żółtek 4 łyżki cukru 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki piwa pszenicznego olej do smażenia szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z czerwonej porzeczki lub z soku z malin Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż będą(...)puszyste. Dodajemy przesianą mąkę a następnie wlewamy piwo i mieszamy. Złączamy wszystkie składniki w kulę dodając w razie potrzeby mąkę. Wykładamy je na podsypaną stolnicę i chwilę wyrabiamy. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i wykrawamy krążki w 3 rozmiarach używamy do tego szklanki, literatki oraz kieliszka do wódki a następnie zwijamy w każdym środek, tak aby powstały kokardki i nakładamy
Podróż w kulinariaPowodem zrobienia tej pyszności były słowa " zrób mi takie ciasto" - tak więc po przekopaniu półek , zrobieniu zakupów upiekłam ciasto zwane potocznie ciastem kakaowo - jabłkowo - chałowym. Jest parę wersji tego przepisu w internecie ja znalazłam oto taki. Jest z nim trochę zabawy ze względu na ilość warstw ale myślę ,że warto :) zwłaszcza gdy rodzina zjada wam całą blachę w ciągu dnia(...)Składniki: 1 kg jabłek 180 g cukru 6 łyżek cukru do piany z białek 1 kostka masła bądź 200 gr margaryny ( chodź masło lepsze ) 220 g mąki tortowej 8 dużych jajek (takie dałam) 100 g wiórków kokosowych 1 cukier waniliowy 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże łyżki kakao Masa chałowa: 200 g chałwy - smak dowolny ( ja użyłam waniliowej
W Moim Magicznym Domuciasto warto zabrać ze sobą na piknik lub zapakować do kosza na plażę - gwarantuję Wam, że zniknie jako pierwsze :) SKŁADNIKI: 100 g świeżych drożdży (według oryginału, ale polecam użyć mniej 50-70 g) 3/4 szklanki cukru 4 roztrzepane jajka 1 szklanka oleju (użyłam rzepakowego) 3/4 szklanki letniego mleka 4,5 szklanki mąki pszennej (użyłam na pół z mąką tortową(...)iść odpocząć ;D Po tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Zawartość miski wymieszaj krótko, ale bardzo dokładnie (najlepiej ręcznie, ale można użyć miksera z hakami do ciasta drożdżowego). Blachę o wymiarach 26 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia, dno posmaruj cienko olejem. Na blachę wyłóż równomiernie ciasto, rozciągając je na boki. Ułóż owoce, rozcięciami do góry
Słodko-Słony Świat Ilonyprzekąska :) Składniki na 2 blaszki ciastek 1 i 1/2 szkl maki tortowej 100 gr margaryny 1/2 kubka serka twarogowego - może być smakowy ( ja użyłam o smaku grillowanej papryki od Piątnicy ) kminek, papryka słodka i ostra w proszku do smaku 3/4-1 płaskiej łyżeczki soli 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy na pól i wałkujemy dość cienko. Wykrajmy dowolnej wielkości
Gotowanie...to proste !składnika. Składniki na 1 blaszkę: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 125 g margaryny (1/2 kostki) 1 mała śmietana 18 % (180 g) ewentualnie roztrzepane jajko lub odrobina mleka do nadziania: np. krem czekoladowy/powidła śliwkowe do dekoracji cukier puder Z mąki, margaryny i śmietany zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć je do woreczka i schłodzić przez godzinę w lodówce. Następnie
Ugotować800g obranych ziemniaków, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (ja używam tortowej) + do podsypywania, 1 jajko, sól, pieprz, olej, 1 cebula. Przygotowanie: Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, ostudzić. Przecisnąć przez praskę. Spróbować ziemniaki na słoność. Jeżeli jest potrzeba dosolić i popieprzyć. Dodać jajko i całą szklankę mąki. Wyrobić ciasto, dosypując mąkę do momentu aż ciasto nie będzie zbyt mocno
W kuchni u MonikiSpytałem znajomych, jakie ciasto najbardziej kojarzy im się z Wielkanocą, i okazało się, że babka. Ja najbardziej lubię tę cytrynową i przepis na nią Wam przekazuję. Nie jest to co prawda "prawdziwa" babka wielkanocna, taka z 30 jaj i odrobiny mąki, ale i tak jest pyszna! Składniki: 170 g mąki pszennej tortowej 80 g skrobi (mąki) ziemniaczanej 125 g masła(...)skórkę z cytryny (pamiętajcie, by cytrynę wcześniej sparzyć, by pozbyć się sztucznego wosku) i aromat cytrynowy i ponownie wymieszać. Blachę do babki posmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać gotowe ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut z termoobiegiem i kolejne 40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i ostudzić. Lukier: Do soku
W SMAKjest zdecydowanie najlepszy. (Z przepisu Bakeholic ) Pięknie wyrósł, jest puszysty i pyszny. SKŁADNIKI: 7 jajek rozmiaru L 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 2 łyżki oleju szczypta soli WYKONANIE: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą(...)pieczenia, delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką. Staramy się, by nie było grudek mąki, ale jednocześnie aby ubite jajka nie opadły za bardzo. Na końcu dodajemy olej i mieszamy. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem tortownicy. Ja dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, by ciasto się nie przykleiło i łatwo było je wyjąć. Piec w piekarniku nagrzanym
The Sweet Damselniebiesko-fioletowe kuleczki i tak oto powstał urodzinowy tort z borówkami Lekki i niezbyt słodki powinien przypaść do gustu wielu łasuchom Składniki na biszkopt: - 6 jajek - 180 g mąki tortowej - 180 g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę borówkową: - 300 g borówek - 70 g cukru pudru - 150 g serka mascarpone - 200 g śmietany 30% - 2 łyżeczki żelatyny(...)biszkopt. Najpierw białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Po kolei dodajemy żółtka i jeszcze ubijamy chwilkę. Na koniec dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni . Po upieczeniu biszkopt studzimy. Teraz kolej na masę. Borówki myjemy i jeżeli są ogonki
Kuchenne Wariacje