ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:252/359)

TOFUNANA PIE Z POLEWĄ DAKTYLOWĄ 115

Składniki (tortownica o średnicy 18 cm): 1,5 szklanki płatków owsianych 5  płaskich łyżek masła orzechowego 2 kostki tofu (po 180 g) 1 łyżka białka konopnego 1/2 łyżeczki chlorelli 2 banany (dojrzałe) 5 łyżek rozpuszczonej żelatyny (według przepisu na opakowaniu) * 1 szklanka suszonych daktyli po kilka sztuk orzechów nerkowca i laskowych - do dekoracji * Dla wegan można(...)zastąpić agarem Płatki owsiane chwilę zmielić, tak aby pozostały drobne kawałki (NIE na mąkę). Przesypać do miski, dodać masło orzechowe i dobrze wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć przygotowaną kruszonką z płatków i masła orzechowego. Dobrze docisnąć do dna. Wstawić na 15 minut do lodówki. Tofu pokroić na mniejsze kawałki włożyć do miski, dodać

Banana Smiles
Gofry bananowe 183

masło orzechowe, dopełnią smaku i dodadzą smaku. PRZEPIS NA GOFRY BANANOWE Składniki: 2 jajka 1 dojrzały banan 120 g maki orkiszowej lub innej szczypta sody Przygotowanie gofrów: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z bananem, a białka ubić na sztywną pianę. Do zmiksowanego banana wsypać mąkę połączoną z sodą, dobrze połączyć składniki. Na koniec dodać do ciasta pianę z białek

kolorowotorcikowo
ORZESZKI Z KREMEM KOKOSOWYM 69

czekoladowe, krem orzechowy, krem toffi... pomysłów jest bardzo wiele. Ja swoje nadziewałam kremem kokosowym, który przygotowałam z dodatkiem mleka kokosowego, wyszło mega smacznie :) Składniki na ciastka: * 4 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru pudru * pół kopiatej łyżeczki sody oczyszczonej * 200 g masła * 2 jajka * 2 łyżki kwaśnej śmietany Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe

Zrób to smacznie
Rogaliki z makiem i orzechami włoskimi – idealne na Święta! 163

cytryny Orzechowe rogaliki z makiem Via Gusto   Mak jest jednym z tych składników, które w pełni kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Na pewno większość z Was piecze pyszne makowce, dlatego moją propozycją są kruche rogaliki… Drukuj Proporcje na: 12 sztuk Czas przygotowania: 40 minut Czas pieczenia/gotowania: 30 minut Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Ciasto

Via Gusto
Przepis #157 Brownie z orzechami (bez mąki, jajek i mleka) 162

przepisów:)). Ciasto jest wegańskie i  nie zawiera mąki, jajek oraz mleka a także dodatku białego cukru. To Brownie to szybki i prosty deser - lubicie takie? Wartości odżywcze (całość): 800 kcal w tym: B: 32,6 g; W: 96,5 g; T: 28 g.  Składniki - 4 banany - 30 g kakao - szczypta proszku do pieczenia - 50 g masła orzechowego

Health-Fit-Life
Czekoladowe muffinki a`la kladdkaka 129

papilotki ciastem i wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 10 minut. Upieczone muffinki powinny być niedopieczone w środku. Podczas studzenia”dojdą”. Muffinki muszą być mocno ostudzone, a nawet można wstawić je do lodówki. Krem czekoladowy 75 g masła, miękkiego 150 g serka philadephia 100 g cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao 5 pralinen orzechowych

codojedzenia
Pierogi ze śliwkami wędzonymi 120

słodkiego, karmelowo-orzechowego smaku popularnych śliwek suszonych, to pierwszy kontakt z suską sechlońską może być szokujący. Jednak jeśli lubicie dymny aromat i nie jesteście wielbicielami delikatnych rozwiązań, to pierogi z suską będą dla was idealne. Jeśli nie znajdziecie suski sechlońskiej (można zamówić przez internet), to dostaniecie z pewnością śliwki wędzone, które są nieodłącznym składnikiem kompotu wigilijnego. Na ciasto

ladykitchen
Czekoladowe muffiny z truskawkami w DIY papilotkach 146

muffinek z orzechowym nadzieniem , a że truskawki mam na bieżąco to zmodyfikowałam przepis i zrobiłam jedne i drugie. Oczywiście jak już zabrałam się do pracy, to okazało się że nie mam papilotek do babeczek, no ale potrzeba jest matką wynalazku, i za pomocą papieru do pieczenia, szklanki i sznurka zrobiłam je sama. Składniki na 6-8 babeczek: ciasto

greenscarf
Czekoladowy serniczek z ricotty 146

ciasto stoi w zasięgu ręki - kusi najbardziej... A i osobie samotnej lub z małą rodziną duże wypieki również nie do końca odpowiadają.   Spód:   15g ciasteczek w czekoladzie (mogą być zwykłe kruche lub herbatniki) 1 łyżeczka masła Masa serowa: 120g sera ricotta 1 małe jajko 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka likieru orzechowego 10g czekolady

Di gotuje
Maxi King 234

ciasto wydawało mi się w oryginalnym przepisie trochę za słodkie- ja postanowiłam je troszkę odsłodzić.  Przepis dostałam od mojej bardzo dobrej znajomej Dorotki (z moimi delikatnymi zmianami)- dziękuję kochana ;)  Składniki: około 100 sztuk herbatników  2 czekolady gorzkie 1 biała czekolada 1,5 szklanki mleka 250 g mleka w proszku- użyłam w granulkach  kajmak o smaku orzechowym

Krakowskie smaki Ani
KNEDLE---GNOCCHI 69

niewielkie kawałki ciasta, formować na dłoni placuszki, w środek wkładać truskawkę (małą w całości, większe pokrojone w kawałki). Zlepiać brzegi jak na pierogi i dłońmi formować kulki.Na patelni lekko zrumienić orzechy z cukrem. Dodać masło i mieszając chwilę razem podsmażyć.Knedle wkładać partiami do osolonej wrzącej wody i gotować przez 3 - 4 minuty. Odsączyć i obtoczyć w orzechowej panierce. Podawać

w mojej kuchni
Sernik karmelowo-orzechowy 231

orzechowy, słodzony karmelem - w sam raz na chłodne wieczory. Spód: 300 g ciasteczek herbatnikowych pół szklanki oleju 1/4 szklanki mleka garść orzechów włoskich Sernik: 400 g sera 300 g masy krówkowej 100 g orzechów włoskich 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa: 100 g orzechów włoskich 3 czubate łyżki miodu 80 g masła      Przygotowujemy spód ciasta - ciasteczka

sama złodycz
Staropolski piernik dojrzewający 111

przepadać. Tylko czy na pewno jedliście prawdziwy, staropolski piernik ? Mam na myśli taki dojrzewający, z bardzo dużą ilością miodu. Dla mnie to prawdziwy rarytas. Jedno z najstarszych polskich ciast, pieczone było na wyjątkowe okazje np. śluby (podobno takie pierniki dojrzewały nawet kilka lat!) czy były wręcz elementem posagu szlacheckich panien. Jak wynika z książki “W staropolskiej kuchni i przy(...)Minimum to 2 tygodnie (po prostu zostawiamy surowe ciasto w chłodnym miejscu – np. lodówce czy piwnicy i zapominamy o nim – w tym czasie dojrzewa i nabiera smaku). Idealnie jak piernik leżakuje ok. 4-6 tygodni lub nawet dłużej. Jeśli tradycyjnie przygotowujemy go na Święta, to można najwcześniej nastawić ciasto na początku listopada , a najpóźniej w pierwszym tygodniu grudnia

Poezja smaku
Ciasteczka z jagłami 107

Szybkie i zdrowe ciasteczka? Proszę bardzo! Moc dodatków sprawia, że są przyjemnie kruche, lekko słodkie i pyszne! Co nam trzeba? 100g ziaren słonecznika 100g pestek dyni

Latosiowydom
821. Kruszonka z masła orzechowego. 223

 Jabłka i gruszka pod kruszonką z masła orzechowegoTa kruszonka to mistrzostwo.Ciężki weekend przede mną, dużo nauki przede mną (jak nigdy w tym roku :O

More food, love and dreams
Brownie z fasoli (bez cukru, tłuszczu i mąki) 157

minutach ciasto gotowe (nie licząc oczywiście oczekiwania na przestygnięcie ciasta ;).  To brownie jest jak dla mnie idealne - wilgotne, miękkie i mocno czekoladowe. Aż ciężko uwierzyć, że takie ciasto może być zdrowe i mało kaloryczne. Całość ma tylko 800 kcal, a więc w jednym kawałku jest niecałe 100 kcal! Fasola jest niewyczuwalna, a poziom słodkości zależy od własnych preferencji(...)sprawdzi się na deser, zwłaszcza na diecie kiedy mamy ochotę na słodkości, będzie idealne też jako przekąska do pracy. Ja lubię je też jeść na śniadanie, oczywiście posmarowanie masłem orzechowym :) Składniki (forma 24 x 13 cm): 1 puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu 240 g) 4 łyżki kakao 1 dojrzały banan 4 łyżki ksylitolu 2 jajka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Healthy food explorer