Najbardziej czasochłonne ciasto, jakie do tej pory przygotowywałam. Ale było warto, spróbujcie sami - satysfakcja gwarantowana:) Piernik długo zachowuje świeżość, zwłaszcza przechowywany w chłodnym miejscu. Składniki (na 3 blachy 23x39 cm): 500 g miodu naturalnego 2 niepełne szklanki cukru 250 g masła lub margaryny 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka szczypta soli(...)migdałów, garść rodzynków, garść żurawiny, 50 g skórki pomarańczowej) Do przełożenia: 1. masa śliwkowo-czekoladowa: powidła śliwkowe (2 słoiki po 300 g) pół tabliczki gorzkiej czekolady 2. masa orzechowa: 1 szklanka cukru pudru 250 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 10 łyżek mleka 1 łyżka masła pół łyżki spirytusu Polewa: 8 łyżek cukru 4 łyżki kwaśniej śmietany 120 g masła
Domowa Cookierenka Agikubka z gorącą herbatą. Szybko wlałam w siebie zawartość, starając nie poparzyć się za mocno, i pojechałam do pracy. A tam czekały na mnie rolady (czekoladowe, pistacjowe, orzechowe i marcepanowe), dużo czerwonego marcepanu, a na koniec krem waniliowy, który złośliwie postanowił nie tężeć. Na szczęście w końcu opanowałyśmy jego krnąbrną naturę, i mogłyśmy udać się do domów na zasłużony odpoczynek(...)się szalenie produktywna. Tylko w domu już nic mi się nie chce... Ale i w tej kwestii, mam nadzieję, dojść w końcu do wprawy. Dzisiaj mam dla Was proste ciasto, które uda się szybko upiec nawet po ciężkim dniu. Najprostsze ciasto ucierane ze śliwkami, które powoli się kończą. Na wierzchu migdałowo-cukrowa skorupka, która cudownie chrupie, kontrastując z miękkim
Pożeraczka, czyli raz adobrzezapas puree dyniowego , które wykorzystuję do mnóstwa potraw. Śmiało mogę stwierdzić, że to najlepszy sernik dyniowy! Jest miękki, kremowy, puszysty, czyli jednym słowem - przepyszny. Dyniowa masa świetnie komponuje się z orzechowym spodem, polewą toffi i delikatnymi nutami cynamonu. To też jeden z dietetycznych serników, gdyż nie zawiera tłuszczu, a cukier można zastąpić dowolnym słodzidłem. Pyszności! Polecam. (Tortownica o średnicy(...)sernik nie opadł podczas pieczenia.) Całość przelać na ciasteczkowy spód i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 60-80 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy. Wierzch ciasta powinien być sprężysty. Przepieczony sernik może popękać.) Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i później schłodzić (minimum 3 h, a najlepiej przez całą noc) w lodówce. Wierzch sernika posmarować kremem
Di gotujestojąc z głową w lodówce będziesz wyjadać go łyżeczką. Brzmi nieźle, nie ? INNE PRZEPISY NA DESERY: CRÊPES SUZETTE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI PO FRANCUSKU TRUFLE DAKTYLOWO ORZECHOWE, CZYLI KULKI MOCY SERNIK Z MALINAMI I MALINOWYM MUSEM TARTA Z MANGO NA MIGDAŁOWYM SPODZIE KARMELIZOWANE GRUSZKI NA MUSIE DYNIOWYM TRUSKAWKOWE SERNICZKI(...)JABŁKOWA NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI STEK Z BURAKA Z MALINAMI LEMON CURD KREM CYTRYNOWY – Indywidualny pyszny deser – Ekspresowe rozwiązanie na coś słodkiego – Idealny do ciast, deserów – Słodkość z zacną nutą cytryny – Perfekcyjny do naleśników ILOŚĆ PORCJI: 1 SŁOICZEK CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Jajka 2 sztuki – Żółtka 2 sztuki – Cukier puder – 150g – Skórka
globuskulinarnyjaglane, czyli naleśniki z ugotowanej kaszy jaglanej. Kasza jaglana jest ostatnio dość popularna, ale sama w sobie jest trochę nijaka, więc wykorzystuję ją często do deserów w postaci placków, ciast czy właśnie naleśników. Takie naleśniki jak każde inne, można podać na słodko lub słono, dobierając odpowiednie dodatki. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 woreczek kaszy jaglanej o wadze 100g(...)ciasta naleśnikowego nie należy dodawać cukru waniliowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na naleśniki, np.: naleśniki bananowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/nalesniki-bananowe.html), zapiekane naleśniki z serem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/zapiekane-nalesniki-z-serem.html), naleśniki z kaszy manny (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/nalesniki-z-kaszy-manny.html), pełnoziarniste naleśniki na maślance (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/penoziarniste-nalesniki-na-maslance.html), naleśniki orzechowe z orzechowym serem
Waniliowe Improwizacjeciasto są wystarczająco słodkie. Często skrapiamy je dobrej jakości olejem. Tym razem był to olej z pestek winogron Koala, który można nabyć na stronie sklepu Panegara . Dlaczego ten olej? Ponieważ posiada dobrą jakość, jest w 100% naturalny, a poza tym ma szereg właściwości pozytywnie wpływających na nasz organizm. Olej w smaku jest bardzo łagodny i lekko orzechowy
Di gotujeWspaniały orzechowy smak, idealna do pieczenia i gotowania i co najbardziej ją wyróżnia – nie trzeba obierać ze skórki (czyli większość trudnej roboty z głowy). Dziś pieczona dynia w ulubionych przyprawach w wersji na ostro. Wspaniała domowa przekąska na ciepło lub zimno, dla mnie podobny smak słodkich batatów:) Polecam także moje inne przepisy z dynią w roli głównej: ciasto torcik
Zasmakuj Kuchniciasto wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 50 minut. Chlebek wyjmuje z foremek i odstawiam do ostudzenia. Na początku chlebek będzie wilgotny ale taki ma być. Po kilku godzinach nadmiar wody odparuje. Gotowe. Smacznego Chlebek idealnie smakuje na słodko i wytrawnie. Można go podawać z jajkiem, ulubioną wędliną lub z miodem czy masłem orzechowym. Moim wielkim
Gar ZdrowiaOrzechowa nuta w placku to jest to co uwielbiam, a do tego krem waniliowy i wiśnie to już obłęd. Takie właśnie jest to ciacho, pyszne na ciepło jak i na zimno. Fantastycznie kruche i lekko chrupiące. Polecam. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - ja do wypieków użyłam blaszki o wym. poniżej jednak zwężyłam ją do długości 30 cm. Ciasto kruche
Kubki smakugładkie ciasto i podzielić na 4 równe części. Podłużną blaszkę ( u mnie 10 x 29), wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić jedną częścią dno formy. Można sobie pomóc oprószając palce mąką. Placek wyjdzie bardzo cienki. Piec przez 12-15 minut w 180 stopniach. W taki sam sposób upiec jeszcze 2 placki. Czwarty placek należy upiec z masą orzechową
na moim stole...Burda". Orzechowe ciasteczka z powidłami 300 g mąki orkiszowej razowej 100 g ksylitolu lub cukru trzcinowego 50 g mielonych orzechów włoskich 1 jajko szczypta soli 150 g schłodzonego masła domowe powidła śliwkowe do przełożenia opcjonalnie: cukier puder do dekoracji Mąkę, cukier/ksylitol, mielone orzechy i szczyptę soli umieścić w misce, wymieszać. Dodać posiekane na drobne kawałki masło, zagnieść. Ciasto schłodzić
FitKotCzy Wy również macie ochotę na recenzję czekolady? My baardzo, ponieważ te poniższe tabliczki wspominamy z utęsknieniem i kapiącą ślinką 😜 Obie czekolady można nabyć w sklepie
Candy Pandasskładniki: 160 – 170 g mąki 3 łyżki miodu 80 g masła 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 250 – 270 ml mleka 30 g kakao
Domowy Smak Jedzeniaodrobina nasion chia dla zdrowotności i fajnej tekstury. W przepisie nie używam cukru, bo banany są już wystarczająco słodkie, ale zawsze możemy go posmarować cienką warstwą miodu, czy masła orzechowego, albo podać z owocami lub twarożkiem. * SKŁADNIKI na małą keksówkę 12x26 cm 5 bardzo dojrzałych bananów (mocno brązowych) 5 jajek 50 ml oleju kokosowego 1 szklanka mąki ryżowej 2 łyżki(...)zmiksuj na purèe za pomocą blendera. Dodaj jajka, płynny (delikatnie podgrzany) olej kokosowy i zmiksuj ponownie. Do masy wsyp mąkę ryżową, nasiona chia, cynamon, sól oraz sodę. Wymieszaj dokładnie. Ciasto wlej do keksówki pokrytej papierem do pieczenia. Piecz przez około 60-70 minut w 180°C. Wyjmij i odstaw do wystudzenia
Food Squareniespełna dwa tygodnie Wielkanoc ( choć dzisiaj u mniej pogoda raczej Bożonarodzeniowa), dlatego zabrałam się za przygotowywanie świątecznych przepisów dla Was. Jako pierwszy postanowiłam zrobić Tofurnik. Zrobienie tego ciasta chodziło już za mną od dawna. Pomyślałam, że zbliżająca się Wielkanoc jest idealnym momentem by go w końcu zrobić. Postawiłam na połączenie migdałów i wanilii a także gorzkiej czekolady. Muszę Wam powiedzieć(...)polewy) 208 kcal w tym: B: 9 g; W: 12, g; T: 14 g. Składniki Spód - 75 g gorzkiej czekolady - 40 g masła orzechowego - 75 ml mleczka kokosowego - 35 g syropu daktylowego lub innego słodzidła w płynnej postaci Masa - 360 - 400 g tofu naturalnego - 200 ml mleczka kokosowego - sok z 1/2 cytryny - 1,5 opakowania budyniu waniliowego
Health-Fit-Life