Małe babeczki wypełnione orzechowym kremem to moja propozycja na umilenie świątecznego czasu a także fajna jadalna dekoracja stołu :)Składniki:babeczki- 250 g mąki pszennej- 125 g masła- 100 g śmietany 30 %- 1 łyżka cukru pudru- 1 żółtko- skórka otarta z 1 cytrynymasa- 100 g zmielonych orzechów włoskich- 3 łyżki cukru pudru- 4 łyżki śmietany 30 %Przygotowanie:Wszystkie składniki(...)babeczki przesiekać, następnie zagnieść ciasto, uformować kulę i odstawić je do lodówki na co najmniej 30 minut. Orzechy, cukier i śmietanę łączymy tak by powstała gęsta masa. Schłodzonym ciastem wylepiamy foremki na babeczki i wypełniamy je przygotowaną masą. Pieczemy je w 200 C na rumiany kolor przez około 25 minut
Zainspirowana w kuchniOczywiście jako fanka przypraw korzennych nie mogłam nie dodać do jabłek cynamonu. SKŁADNIKI: Spód: 1/2 szkl. daktyli 50 g płatków owsianych 30 g wiórków kokosowych 4 łyżki masła orzechowego Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 4 łyżeczki agaru woda sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cynamonu cukier (ilość według uznania) SPOSÓB WYKONANIA: Spód: 1.Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy(...)łyżkami zimnej wody, następnie wlewamy do jabłek. Całość dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. 5. Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód i zostawiamy do wystygnięcia. 6. Na wierzchu ciasta układamy plasterki jabłek. 7. Całość schładzamy w lodówce
Marcepanowa kuchniaHej! Czas na szybką, zaskakującą i ładnie prezentującą się przekąskę. Charakterystyczny smak sera gorgonzola przełamuje smak gorzkiej czekolady a całość zamyka orzechowy aromat. W 15 minut
Kuchnia PROzdrowotnasmakowe i węch rozpoznają delikatne, towarzyszące nutom whiskey aromaty kawy, kakao, wanilii i odrobiny migdałów. Firma wprowadziła do sprzedaży likiery Baileys o smaku kawowym, kremu karmelowego, miętowo-czekoladowy, orzechowy z orzechami laskowymi, biszkoptowy i o smaku trufli pomarańczowej. Każdy z nich jest bardzo wyraźny, każdy bazuje na oryginalnej recepturze – whiskey, śmietanka i smak. Podobnie do Baileys skomponowany jest(...)śmietanka, prawdziwa czekolada i trzyletnia whiskey leżakująca w dębowych beczkach. Ja swojego domowego Baileysa robię zawsze na przełomie jesieni i zimy – to dobry pocieszyciel na szare wieczory, dodatek do ciasta, kawy, lodów, ale też świetny jako samodzielnie robiony kulinarny prezent na święta. Skoro oryginalny krem irlandzki powstaje na irlandzkiej whiskey, takiego alkoholu używam. Nie wódki, broń Boże spirytusu, brandy
Karo in the Kitchenszklanki ciasta, dodałam do niego kakao i dokładnie wymieszałam do uzyskania jednolitego ciemnego ciasta. Ciemne ciasto przełożyłam do rękawa cukierniczego i odcięłam końcówkę robiąc bardzo mały otworek. Ciasto jest dość lejące więc trzeba zrobić małą dziurkę, żeby ciasto zbyt szybko nie leciało. Na patelni rozgrzałam ok. 0,5 łyżeczki oleju i nalałam porcję ciasta jasnego rozprowadzając je po całej patelni(...)przy zwykłych naleśnikach. Następnie dość szybko wycisnęłam z rękawa ciasto ciemne na kształt kratki. Gdy naleśnik zrumienił się od spodu, przewróciłam go na drugą stronę i również smażyłam do zrumienienia. Usmażony naleśnik zsunęłam na talerz. Przed nalaniem każdej porcji ciasta naleśnikowego, patelnię lekko natłuszczałam. Z podanych proporcji wyszło mi kilka naleśników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów
Waniliowe Improwizacjehansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Orzechowe, kruche ciasteczka nie za słodkie o pysznym aromacie Składniki: 450 g mielonych orzechów włoskich 200g mąki gryczanej 2 jajka 2łyżki jogurtu naturalnego 100g cukru pudru 2 łyżeczki proszku spora szczypta(...)Cukier puder do obtoczenia ciastek Przygotowanie: Wszystkie podane składniki dokładnie wyrobić, przełożyć do woreczka foliowego i odstawić do schłodzenia na co najmniej 30 minut. Po tym czasie z ciasta uformować średniej grubości wałeczek, podzielić nożem na równe części. Następnie uformować z nich kulki, obtoczyć w cukrze pudrze i lekko spłaszczyć. W między czasie nagrzać piekarnik do 180stopni . Uformowane
W garach u Gosisobie porządnie dogodzić. Ten przepis to jeden z moich ulubionych sposobów na bezglutenowe naleśniki. Wychodzą tak samo dobre, jak te z mąki pszennej, a z warstwą ulubionego masła orzechowego i bananami to prawdziwy śniadaniowy majstersztyk! * SKŁADNIKI na 4 naleśniki o średnicy 30 cm 100 g mąki ryżowej 30 g mąki ziemniaczanej 2 jajka 250 ml mleka roślinnego 25 ml oleju(...)kokosowego 4 łyżki masła migdałowego 4 duże banany * PRZYGOTOWANIE Mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną, jajka, mleko oraz płynny olej kokosowy wymieszaj trzepaczką. Patelnię mocno rozgrzej i wylej nań cienką warstwę ciasta. Smaż przez chwilę i obróć na drugą stronę. Usmaż pozostałe naleśniki. Każdy z nich posmaruj cienką warstwą masła migdałowego, na środek wyłóż obrane banany i zwiń jak roladę. Pokrój
Food Squarezboże wiele może! A co może? Możecie poczytaj tutaj – http://comozezboze.pl/ Fajne zarówno na śniadanie, przekąskę w ciągu dnia, dodatek do sałatek, ale także dodatek np.do ciast czy panierek do dań obiadowych! Dają tak wszechstronne możliwości, że nie byłabym sobą, gdybym nie kombinowała ( a kombinatorka ze mnie jest, i tak! :D ) Postanowiłam wykorzystać cały ich potencjał i przygotować(...)nich coś pysznego, co zaskoczyło rodzinkę! Dziś mam dla Was przepis aż na 2 pyszne i słodkie desery – babeczki z kruszonką i słoiczek wypełniony po brzegi pysznym kremem orzechowym i chrupiącą kruszonką! Dla każdego coś dobrego! Idealne np. na weekend! Koniecznie zobaczcie! KREM ORZECHOWY Z CHRUPIĄCYMI PŁATKAMI I CZEKOLADĄ SKŁADNIKI: ( 2 szt ) * ser biały 3 x mielony
Ostra na Słodkoorzechowe, cebulę, czosnek oraz przyprawy-miksujemy. Wrzucamy pozostałe buraki i bułkę tartą. Mieszamy, obtaczamy w wiórkach i smażymy na patelni wysmarowanej odrobiną! oliwy po kilka minut z każdej strony. BUŁKI: Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki, odstawiamy na 15 minut. Resztę mąki przesiewamy z przyprawami, dodajemy rozczyn, jajko, wodę oraz oliwę-mieszamy,wyrabiamy do uzyskania sprężystego ciasta
Ostra na Słodkoprzepisu wyszły mi 3 pełne blachy. Składniki: - 240g ekologicznej mąki żytniej typu 720 chlebowej SYMBIO - 125ml mleka (u mnie kokosowe) - 20g syropu klonowego/z agawy - 3 łyżki masła orzechowego - 2 łyżki ksylitolu - 1 łyżka przyprawy do piernika (najlepiej domowej) - skórka otarta z 3/4 pomarańczy (uprzednio sparzonej wrzątkiem!) - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka kakao bez cukru - szczypta soli Mleko(...)syrop klonowy, ksylitol oraz skórkę z pomarańczy gotujemy w małym garnuszku aż do zawrzenia, studzimy. Resztę składników mieszamy w dużej misce, wlewamy ostudzone mleko i z całości ugniatamy elastyczne ciasto. W międzyczasie łatwiej będzie nam przerzucić ciasto na stolnice i tam kontynuować wyrabianie. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciasto dzielimy na 3 równe części, każdą z nich rozwałkowujemy. Grubość ciasteczek
Be Fit Be Strongblendujemy wszystko jeszcze raz. Powinien wyjść puszysty krem o konsystencji pewnego serka na "A", który cudownie lekko rozsmarowuje się np. na świeżo upieczonych bułeczkach drożdżowych (przepis na uniwersalne ciasto drożdżowe tutaj ). Do tego szklanka mleka użytego do produkcji kremu (albo nawet 2 bo jest pyszne!) i super śniadanie/drugie śniadanie/kolacja gotowe. Kremu oczywiście zostaje, spokojnie można go używać(...)przez 2-3 dni, o ile nie zostanie wcześniej pożarty prosto z miseczki ;) Ja wykorzystałam krem następnego dnia dodając go do owsianki (czyli płatki, banany, siemię lniane i ten orzechowy krem), do tego słodziutki owoc kaki i czego chcieć więcej
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPlacki, placuchy, placuszki PLUS świeżo-mielona kawa orzechowa dostępna TU Składniki (całość około 300kcal): 100g jogurtu greckiego light 2 jajka 15g odtłuszczonego mielonego lnu szczypta sody opcjonalnie jakieś słodzidło, albo też można przyprawić je na słono, zależy na co macie ochotę Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki, następnie odstawiamy na około 2-3 minuty smażymy na rozgrzanej teflonowej(...)patelni lekko przetartej oliwą, na jeden placek około łyżka ciasta SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdokładnie je mieszamy. Kawałki piersi z kurczaka zalewamy ciastem. Do miski wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej po kawałku paski piersi z kurczaka (każdy kawałek musi być dokładnie oblany ciastem). Kawałki kurczaka smażymy w głębokim tłuszczu do czasu aż osiągną złoty kolor. Po wysmażeniu przekładamy je na papierowy ręcznik aby odsączyć tłuszcz. Na gorące stripsy położyłam dodatkowo plasterki sera żółtego(...)Mońki . Dodały one jeszcze lepszego smaku :) Edamski MSM Mońki to ser podpuszczkowy typu holenderskiego. Powstał z pasteryzowanego mleka krowiego i charakteryzuje się łagodnym smakiem z lekko wyczuwalną orzechową nutą. Wyjątkowy aromat zawdzięcza wykorzystaniu wysokiej jakości składników i kilkutygodniowemu dojrzewaniu. Edamski MSM Mońki charakteryzuje się sprężystym elastycznym miąższem usianym nielicznymi oczkami o niewielkiej średnicy. Dzięki swoim właściwościom ma uniwersalne zastosowanie
ClauditteMissCookingdokładnie je mieszamy. Kawałki piersi z kurczaka zalewamy ciastem. Do miski wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej po kawałku paski piersi z kurczaka (każdy kawałek musi być dokładnie oblany ciastem). Kawałki kurczaka smażymy w głębokim tłuszczu do czasu aż osiągną złoty kolor. Po wysmażeniu przekładamy je na papierowy ręcznik aby odsączyć tłuszcz. Na gorące stripsy położyłam dodatkowo plasterki sera żółtego(...)Mońki . Dodały one jeszcze lepszego smaku :) Edamski MSM Mońki to ser podpuszczkowy typu holenderskiego. Powstał z pasteryzowanego mleka krowiego i charakteryzuje się łagodnym smakiem z lekko wyczuwalną orzechową nutą. Wyjątkowy aromat zawdzięcza wykorzystaniu wysokiej jakości składników i kilkutygodniowemu dojrzewaniu. Edamski MSM Mońki charakteryzuje się sprężystym elastycznym miąższem usianym nielicznymi oczkami o niewielkiej średnicy. Dzięki swoim właściwościom ma uniwersalne zastosowanie
ClauditteMissCooking