ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:250/359)

Kruche ciastka z okienkiem 110

masło orzechowe . Kruche ciastka z okienkiem Kruche ciastka 180 g mąki pszennej ((użyłam typ 405)) 100 g zimnego masła 50 g cukru pudru szczypta soli Konfitura malinowa 150 g mrożonych malin 50 g erytrytolu lub cukru 1 łyżeczka agar-agar lub żelatyny Kruche ciastka Masło utrzyj z cukrem pudrem jasną masę. Następnie dodaj mąkę, szczyptę soli i wyrabiaj ciasto ręcznie

Przepisy na widelcu
Kofeinowa SŁONA WODA 187

orzechowa spełniła moje najśmielsze oczekiwania! Z doświadczenia i własnych eksperymentów kulinarnych wiem, iż dynia jest niekoniecznie wdzięcznym warzywem przy pieczeniu słodkości. Musi być w odpowiedniej oprawie zapodana i stosownie zaakcentowana, aby całość nie wyszła mdła i mało wyrazista. Tutaj dynia została podkreślona dodatkiem kwaskowatej pomarańczy oraz orzechów i całość idealnie się razem komponowała. Każdy kęs miękkiego i wilgotnego ciasta

Grunt to przepis!
Babeczki karmelowo-orzechowe z czekoladą 173

ORZECHOWE z CZEKOLADĄ   Składniki: babeczki: 300 g mąki 150 g margaryny Palma Bielmar 90 g cukru 3 żółtka 1 łyżeczka kakao 1 szczypta soli wypełnienie: 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 1/2 szkl orzechów Przygotowanie: babeczki: Mąkę,cukier,żółtka, kakao oraz posiekaną zimną margarynę Palma i szczyptę soli zagniatamy szybko na ciasto

Bon appetit mon amie
Wigilijne pierogi z pieczarkami i orzechami 177

ciasto i rozwałkowujemy je na cienki płat. Za pomocą szklanki wycinamy koła. Na środek każdego pieroga nakładać łyżeczkę farszu, zawijać pierogi i formować. Gotować w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Pierogi będą gotowe po ok 5-7 minutach od ponownego zagotowania wody. Tak przygotowane pierogi można podać polane olejem – świetnie pasuje ten z pestek dyni, bo podkreśla dodatkowo orzechową

Szybko Tanio Smacznie
Babeczki "Czarny ląd". Idealne słodkości dla dzieci (z czekoladą). 171

orzechowej lub mlecznej Przygotowanie: Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wsypujemy mąkę, cukier, łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, oraz czubatą łyżkę nutelli lub rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy nasze mokre składniki do suchych. Całość mieszamy łyżką tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję czekoladowego ciasta. Ciasto

Słodkie okruszki
Korzenne ciasto z selerem i jabłkami 190

ciasta: z marchewki, buraków, fasoli (akurat to było glutem straszliwym, nigdy więcej przepisów z blogów;-), a tym razem osiągnęłam mistrzostwo (nie, nie jestem skromna) mianowicie z selerem. Moja rodzinka bawiła się w konkurs: poznaj Stachu po zapachu, padało że kasza w tym jest, ryż, itd. ale nikt a nikt nie zgadł że seler, który dał o dziwo bardzo orzechowego posmaku

greenscarf
Placuszki dyniowo-bananowe 151

orzechowy posmak przeplatający się ze słodkim bananem. Na żywo ich zielony kolor jest bardziej intensywny. Moje dziecko je uwielbia a to najlepsza rekomendacja :) szklanka mąki z pestek dyni 1/4 mąki jaglanej 2 łyżki amarantusa ekspandowanego szczypta proszku do pieczenia 2 jajka szklanka maślanki mały, dojrzały banan płaska łyżka nierafinowanego oleju kokosowego (zazwyczaj smażę placuszki bez tłuszczu jednak to ciasto

Mienta blog
Sękaczek 191

ciasto. 2. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp. 200-220 st.C, a się zarumienią. Masa jabłkowa: Składniki: 1 kg jabłek (szara reneta) 2 żółte galaretki Wykonanie: 1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 2. Smażyć pod przykryciem 10 minut. 3. Dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Masa orzechowa: Składniki

Pasja Smaku
Quiche ze szparagami i wędzonym łososiem 185

ręką. Nie inaczej było tym razem. Szparagi połączyłem z wędzonym łososiem, aromatycznym roquefortem, pachnącym tymiankiem oraz prażonymi migdałami, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Do tego kruchy orkiszowy spód, którego orzechowy aromat podkręca smak dania jeszcze bardziej.    Quiche ten przygotowałem specjalnie na rozpoczęcie mojej współpracy z Co Dziś w Menu , gdzie wraz z kilkorgiem szalenie zdolnych blogerów (a właściwie(...)jeszcze nie wiedzą, zapraszam do regularnych odwiedzin pod adresem:  codzisw.menu , a całą resztę zachęcam do ukoronowania końca sezonu taką oto tartą. Niech zielona moc szparagów będzie z Wami! Ciasto kruche: 250 g razowej mąki orkiszowej 125 g zimnego masła 1 całe jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany ½ łyżeczki soli Mąkę wsyp do dużej miski i wymieszaj z solą. Wbij jajko

Food Square
Menu na tydzień: Proste dania z kilku składników 140

Stek z sałatką z mango z orzechowym dressingiem i stekiem, musaka ze słoika, kurczak w glazurze z masła orzechowego, soczewica po marokańsku, jednogarnkowa 10-minutowa potrawka z pomidorów, krewetek i kuskusu – w tym tygodniu mamy dla Was pięć dań z maksymalnie 5 składników! Upraszczanie – to przewodnie hasło Niedzielnego Kucharza w ostatnim czasie. Nasze pierwsze menu na tydzień (nie jest opublikowane(...)jeszcze wtedy bloga) było zupełnie inne – mieliśmy dużo czasu na przygotowania. Pracochłonne przepisy nie były nam straszne. Robiliśmy ręcznie makaron i tortille, lepiliśmy chińskie pierożki z własnoręcznie ugniatanego ciasta… Ale! To było w erze przed Miłoszkiem, kiedy mieliśmy wyprasowane ubrania, lepsze fryzury, byliśmy na bieżąco z nowymi serialami, w weekendy spaliśmy co najmniej do dziewiątej, Agnieszka nosiła szpilki

Niedzielny kucharz
Naleśniki z nutellą i karmelizowanymi bananami 148

Technika smażenia na patelni żeliwnej znacznie różni się od tej, którą do tej pory stosowałam, raczej podobna jest do smażenia za pomocą naleśnikarki. Podczas smażenia patelnia pozostaje nieruchoma, porcję ciasta nalewamy na środek i rozprowadzamy za pomocą drewnianego wałeczka, następnie odwracamy naleśniki drewnianą łopatką (zarówno jedno jak i drugie dołączone jest do patelni). Sam sposób po kilku podejściach okazał się(...)przewracanie nie sprawia najmniejszego problemu. Osobiście jestem patelnią zachwycona i nie wymienię już na żadną inną. Wracając do samych naleśników, już niedługo dzień nutelli, a kto nie zna kakaowo-orzechowego kompana na lepsze i gorsze dni. Każdy wie, że nutella to nie jest jakieś zwykłe smarowidło czy mazidło, nutella to SZCZĘŚCIE. Idealny dodatek do naleśników, jednak żeby można było już

Fitsweet.me
Naleśniki z nutellą i karmelizowanymi bananami 142

Technika smażenia na patelni żeliwnej znacznie różni się od tej, którą do tej pory stosowałam, raczej podobna jest do smażenia za pomocą naleśnikarki. Podczas smażenia patelnia pozostaje nieruchoma, porcję ciasta nalewamy na środek i rozprowadzamy za pomocą drewnianego wałeczka, następnie odwracamy naleśniki drewnianą łopatką (zarówno jedno jak i drugie dołączone jest do patelni). Sam sposób po kilku podejściach okazał się(...)przewracanie nie sprawia najmniejszego problemu. Osobiście jestem patelnią zachwycona i nie wymienię już na żadną inną. Wracając do samych naleśników, już niedługo dzień nutelli, a kto nie zna kakaowo-orzechowego kompana na lepsze i gorsze dni. Każdy wie, że nutella to nie jest jakieś zwykłe smarowidło czy mazidło, nutella to SZCZĘŚCIE. Idealny dodatek do naleśników, jednak żeby można było już

Fitsweet.me
Bezglutenowe muffinki z mąki z amarantusa nadziewane dynią i masłem orzechowym - bez cukru, fit 154

dyni Hokkaido - 2 łyżki mąki z amarantusa  -->TUTAJ kupisz mąkę z amarantusa<-- - 2 jajka - sok wyciśnięty z 1 pomarańczy - 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego - masło orzechowe 100 % - 2 jabłka - 1/2 łyżeczki pasty z kurkumy  -->tutaj przepis na pastę z kurkumy<-- - 1/2 łyżeczki cynamonu Dziś na deser przygotowałam bezglutenowe i bez cukrowe muffinki z mąki(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na dolną półkę do piekarnika na  nagrzanego na 200 stopni i pieczemy około 30 minut. . W czasie gdy dynia się piecze przygotowujemy ciasto na muffinki. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cynamon i pastę z kurkumy, ubijamy. Do ubitych jaj dodajemy przesianą przez sitko mąkę z amarantusa, powoli mieszamy łyżką, by jak najmniej naruszyć

Szkrab Je Sam
Kruche ciasteczka z nutellą 170

Zaskoczył mnie smak, myślałam ze będą miękkie a wyszły bardzo kruche. Ja właśnie takie lubię. Pyszne w smaku, polecam. Do miski wrzucić wszystkie składniki i za

Kuchnia Pokoleń
Knoppers – domowy sposób na wafelki 930

Czy jest ktoś, kto nie lubi tych wafelków? Myślę, że nie Można je w bardzo łatwy sposób przygotować w domu. Nie potrzebujemy do tego wielu składników

Ania i Marcin gotują
Kokosowy kaszowiec na herbatnikach 160

Kokosowy kaszowiec na herbatnikach Składniki: masa: - 1/2 litra mleka - 125g margaryny roślinnej - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki kaszy manny - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 2 łyżki kakao

Kuchnia co dnia
Omlet orzechowy z miodem 147

  Kolejna propozycja na omlet w ciekawym wydaniu. Dziś niezawodny, puszysty placuszek w towarzystwie miodu i orzechów włoskich. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 jajko 1 łyżka

Chocolate Muffin Blog
Muffiny orzechowe z kremem mascarpone 191

Składniki na około 12 sztuk:85 g włoskich orzechów, zmielonych4 łyżki miękkiego masła80 g drobnego cukru do wypiekówotarta skórka z połowy cytryny70 g mąkipół płaskiej łyżeczki

Smakowity Blog Kulinarny
Raw and Happy - jedzenie inspirowane życiem 184

poradzę. Nie myśl sobie jednak, że cynamonowy aromat zagarnia wszystko i jest zbyt przytłaczający. Jest delikatny i pląta się gdzieś pomiędzy daktylami otulającymi chrupiący farsz w postaci ulubionej orzechowej mieszanki. Polecam, rewelacja. Składniki: daktyl, orzechy (25%) (migdał, laskowy, włoski), cynamon (2%).  Migdały pod palmami Trochę ciężko zabrać się mi za opisanie smaku tych kokosowo-migdałowych pralinek, ponieważ nie chciałabym(...)nich zrażać. Sama mam problem z kokosem oraz różnych przysmaków z jego dodatkiem. Choć często używam w kuchni mleko kokosowe, lubię też czasami posypać jego wiórkami owsiankę czy ciasto, to jednak jego dodatek w niektórych produktach wydaje mi się zbyt przytłaczający i zbyt intensywny. I tak jest w tym przypadku. Przez moją trwającą już od wielu lat awersję do kokosa

Roślinna - blog wegański
Dieta bezglutenowa – jadłospis na 7 dni w stylu śródziemnomorskim 261

łyżka miodu 1 szklanka malin  Płatki gryczane i siemię lniane zalej odrobiną wrzątku, aby zmiękły. Dodaj miód, kefir i maliny, wymieszaj. Obiad : ciecierzyca po meksykańsku Podwieczorek: Bezglutenowe Ciasto Owocowe Putka Kolacja: sałatka z jarmużem, brokułami i serkiem wiejskim , grzanki przygotuj z Bezglutenowego Chleba Witalnego Putka Farinata - bezglutenowa pizza z ciecierzycy Dieta bezglutenowa w stylu śródziemnomorskim - Czwartek: Śniadanie: pasta(...)kaszotto z kaszy gryczanej z botwinką i czerwoną fasolą Podwieczorek: smoothie z nasionami chia Składniki / na 1 porcję: 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka nasion chia 1 łyżka masła orzechowego garść jagód lub borówek Wszystkie składniki umieść w pojemniku blendera i zmiksuj.  Kolacja: zupa krem z pieczonych pomidorków koktajlowych i papryki  z grzankami z Bezglutenowego Chleba z Prosem

Chilli Czosnek i Oliwa
Krokiety orzechowe 193

Krokiety orzechowe Uwielbiam krokiety orzechowe za ich intensywny, gorzkawy smak i aromat pietruszki. Są przepyszne z kapustą z grzybami i jako dodatek do ryby - smażonego karpia

Korniszonki