czekolady w muffinkach oraz nieco słony krem orzechowy na bazie słodkiej śmietanki. Przepis na muffinki a’la brownie z kremem orzechowym nie należy do dietetycznych, ale raz na jakiś czas każdy może pozwolić sobie na małe co nieco. Składniki: ciasto 300 g mąki(2 niepełne szklanki) 100 g masła(1/2 kostki) 100 g czekolady 100 g cukru 30 ml wody
Ciasta z tradycjamiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: Brunetka w kuchni . Ciasta są rewelacyjne i już podczas pieczenia - pachną tak cudownie, że trudno im się oprzeć. Świetnie łączą w sobie płatki owsiane, masło orzechowe i pyszną czekoladę. Zresztą co ja będę pisała...? Sami się przekonajcie, bo są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu(...)użyłam nadziewanej) Dodatkowo: M&M'sy Masło z cukrem utrzeć do puszystości. Dodać masło orzechowe, jajko i po wymieszaniu - aromat waniliowy/śmietankowy. Następnie masę należy dokładnie połączyć z mąką i na końcu - z płatkami. Czekoladę posiekać i wmieszać do reszty składników. Z ciasta formować kulki - odrobinę większe od orzecha włoskiego. Kuleczki spłaszczać i układać (w sporych odstępach
Di gotujegórkę. To ciasto jest genialne na wynos, można je jeść samo z siebie, a można smarować masłami sezamowymi, tahini, arahidowymi, orzechowymi itp. itd. Taka mała uczta ze słoiczkami przy stole...Każdy odkryje swój własny smak. Ciasto aromatyczne, składniki nieprzypadkowe, ale starannie wyselekcjonowane i wypróbowane wcześniej, godne polecenia. Idelane na drugie śniadanie, do porannej kawy, na wynos...i może leżeć
Z Kuchni Do Kuchniwyłożyć papilotkami, wypełniać je w 2/3 ciastem- muffiny piec przez 18-23 minuty w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka Powyższe muffiny to po cieście karmelowym z kremem fistaszkowym kolejny przepis z dodatkiem masła orzechowego. Wypieki z jego wykorzystaniem wspaniale łączą w sobie smak słony i słodki, a uzupełnione o chrupiące orzeszki, zadowolą niejednego maniaka orzechów i przekąsek
Smakołyki Berenikiłyżka proszku maca (Terrasana) 50 g syropu klonowego 50 g oleju kokosowego 50 g masła z orzechów laskowych (Terrasana) 1 czubata łyżka surowego kakao (Terrasana) szczypta soli himalajskiej Masa orzechowa: 150 g pasty kokosowego (120 g stałej części + 30 g oddzielającego się oleju kokosowego) 150 g masła z białych orzechów (Terrasana) 30 g syropu klonowego 1 czubata łyżka proszku(...)masa. Teraz przelej masę z rondelka do mąki i dokładnie wymieszaj. Gotowy spód przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie standardowa keksówka) i dokładnie ugnieć spód ciasta. Wstaw do lodówki. W międzyczasie przygotuj masę "serową". Do rondelka przełóż pastę kokosową i podgrzewaj ją do momentu rozpuszczenia, cały czas mieszając. Następnie zdejmij z ognia i dodaj pozostałe
Zdrowie na języku :PSnickers jedno z moich ulubionych ciast. SKŁADNIKI: Ciasto: 60dag maki 3/4 szkl cukru 20 dag margaryny 2 żółtka 2 jajka 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody cukier waniliowy Polewa orzechowa: 12 dag margaryny 20 bag posiekanych orzechów 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu Krem I: 1 budyń ś m ietankowy(...)mleka Krem II: Masa kajmakowa ( krówka w puszc e ) WYKONANIE: Mąkę wymieszać z sodą, posiekaną margaryną, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą z mich wyłożyć na blasze. na 3 cześć wylać gorącą polewę orzechową i upiec. ( temperatura 180 stopni ). Ugotować budyń w 350 ml mleka. Na jeden upieczony i ostudzony placek ułożyć budyń. Przykryć drugim plackiem
Darcia w kuchnitortownicę o średnicy 21cm, +/- 14 kawałków, jeden (ok. 100g) 250kcal. Składniki na ciasto: - 3 szklanki startej marchewki - 2 szklanki mąki orkiszowej - 1 szklanka rodzynek - 1 szklanki orzechów włoskich - 0,5 szklanki oleju rzepakowego/kokosowego - 2 banany - 3 łyżki cynamonu - 2-3 łyżki ksylitolu - 2 łyżki masła orzechowego - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na opcjonalny krem: (świetnie(...)również bez niego) - 125g serka kremowego naturalnego (Apetina, wegańskiego - Valsoia) - 1-2 łyżeczki cynamonu - 1 łyżeczka miodu/syropu klonowego Banany obieramy, kroimy na kawałki, umieszczamy wraz z ksylitolem i masłem orzechowym w misie blendera i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji (można zrobić to widelcem). Dodajemy mąkę, olej, proszek, sodę i cynamon, ponownie miksujemy lub mieszamy za pomocą widelca, czy trzepaczki
Be Fit Be StrongPyszny, kremowy sernik, taki jakie lubimy najbardziej. Z dodatkiem ciasteczkowo-orzechowego spodu, który idealnie uzupełnia całość. Po naszym pozostało już tylko wspomnienie, ale za
Smaczne Zdroweprzeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego. Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy "Pszenica samopsza to jedno z najstarszych udomowionych gatunków zbóż. Pochodzi od dzikich pszenic jednoziarnowych, które uprawiano(...)wodę. Chleb z samopszy ma charakterystyczną, żółtawą barwę (spowodowana jest ona przez znacznie wyższą niż w pszenicy zawartość karotenoidów, które korzystnie wpływają na pracę ludzkiego oka) i lekko orzechowy smak, który wyczuwalny jest także w produktach z orkiszu, czy płaskurki..." (Biokurier.pl W misie miksera umieszczamy wszystkie mąki, sól, zakwas(y), dolewamy wodę (możemy dolewać wodę stopniowo
Smaczne Zdrowebardzo miałam ochotę czekać,aż bita śmietana stężeje na masie makowej - wyłożyłam wiec szybko masę orzechową.Starałam się robić to delikatnie,ale wiadomo.... Zdjęcie i warstwy nie są idealne,ale zapewniam,że ciasto jest warte grzechu. Biszkopt ( 20x30cm blacha) 6 jajek 3/4 szkl cukru 1 szkl mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno(...)rozpuścić w 1/4 szkl gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem,dodać powoli żelatynę i dokładnie wymieszać. Gotową masę śmietankową wyłożyć na zimną masę makową,wyrównać. Masa orzechowa: 20 dag masła 10 dag cukru pudru 15 dag mielonych orzechów 1/2 szklanki mleka 3 żółtka 2 łyżki spirytusu Zagotować mleko i zalać nim zmielone orzechy,wymieszać. Utrzeć masło
Niespełnione zdolności kulinarneprzeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego. Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy "Pszenica samopsza to jedno z najstarszych udomowionych gatunków zbóż. Pochodzi od dzikich pszenic jednoziarnowych, które uprawiano(...)wodę. Chleb z samopszy ma charakterystyczną, żółtawą barwę (spowodowana jest ona przez znacznie wyższą niż w pszenicy zawartość karotenoidów, które korzystnie wpływają na pracę ludzkiego oka) i lekko orzechowy smak, który wyczuwalny jest także w produktach z orkiszu, czy płaskurki..." (Biokurier.pl Składniki: - 220g mąki z samopszy typ650 - 220g mąki z płaskurki typ650 - 220g mąki z orkiszu typ750
Smaczne Zdroweprzeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego. Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki na ok.10-12 sztuk: - 200g mąki orkiszowej jasnej typ750 - 200g mąki z płaskurki typ650 - 2 jajka - 1 szklanka(...)ręczną trzepaczką), dodaję do nich mleko roślinne, sól oraz ksylitol i mieszam. Następnie wsypuję partiami mąki, po każdym dodaniu dokładnie mieszam. Masa będzie dość gęsta. Po dokładnym rozmieszaniu (gdy ciasto jest gęste łatwo można rozmieszać tak, by nie tworzyły się grudki). Do dokładnie rozmieszanego ciasta wlewam stopniowo wodę (dodaję zawsze gazowaną, ona super napowietrza ciasto, gotowe naleśniki są od niej
Smaczne Zdrowejest trudny i poradzi sobie z nim nawet początkująca kucharka. Po co przepłacać i kupować torty z cukierni jeśli samemu można przygotować dla gości taki pyszny tort? ;) Biszkopt kakaowo-orzechowy: 4 jajka 2 łyżki kakao 3 czubate łyżki mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl siekanych orzechów laskowych szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 250g(...)żółtku. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Razem z orzechami delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dno tortownicy o śr. 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec ok 30 minut w 180st. Pod koniec sprawdzić patyczkiem czy biszkopt się upiekł. Krem czekoladowy: Mascarpone utrzeć na gładką masę z nutellą i kakao. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno
Smakołyki Asiaromatem masła orzechowego , idealnie się tu sprawdziły! Składniki na 1 średni bochenek: 2 łyżki masła z nerkowców smażone PRIMAVIKA 350g mąki żytniej razowej - razowa drobna typ 2000 115g mąki pszennej - luksusowa typ 550 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 i 1/2 łyżeczki soli 20g drożdży 275ml ciepłego mleka kilka łyżek ciepłej wody - w razie potrzeby, dla rozluźnienia ciasta przy wyrabianiu(...)dokładnie rozmieszać i odstawić na 10-15 minut, do wyrośnięcia - aż zaczyn "ruszy" . W dużej misce wymieszać obie mąki i sól. Dołożyć masło orzechowe. Wlać zaczyn. Całość wymieszać robotem - używając mieszadeł hakowych - aż powstanie wilgotne ciasto. W razie potrzeby można dolać kilka łyżek ciepłej wody - gdyby konsystencja ciasta chlebowego była zbyt zwarta. Z racji, iż robot nie da rady dokładnie
Grunt to przepis!My Blueberry Corner by "jagodzianka" Dokładnie rok temu zaczęłam prowadzić My Blueberry Corner. Jak ten czas leci. Z tej okazji upiekłam bardzo czekoladowe ciacho, z …
My Blueberry Corner